Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Do kad sumnja na hidrocefalus ???

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno Do kad sumnja na hidrocefalus ???

Drage Rode,

da li neko ima iskustva sa ovim? Naime, već sam napisala jedan poduzi post (izgleda sam bila predugo ulogirana pa moje teme nigdje) sa objasnjenjima kako i sl. smo dosli do ove dijagnoze (i jos nekih). Sad vec nemam vremena za to ali, ukratko. Baban je rođen ranije, sa IUGR (intrauterini zastoj rasta), ima poveću glavu, SKAFOIDNU. Već četiri puta je rađen uzv mozga, kod dva različita doca. Uzv mozga je uredan. Beban ima 5 mjeseci. Do kada se sumnja na HIDROCEFALUS?!
    Pitala sam doca, kaze uvijek. Koliko sam citala o tome, to mi je bezobrazan i uvredljiv odgovor. Da li neko ima iskustva sa ovim? Molim vas za pomoć!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Očito nema hidrocefalus ako je UZV mozga u 4 navrata bio uredan i ako se ništa drugo po tom pitanju ne radi.
    Kava je krivulja rasta glave? Da li bebač prati svoju centilu ili glava i dalje pretjerano raste?
    Kakve su vaše glave?
    Koji je doc dao "stručan" odgovor? Pedijatar ili jedan od onih koji je radio UZV?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bibai,
    Prvo, hvala na odgovoru .
    Inace, malo sam otanjila sa zivcima, misli su mi zbrkane, sto se itekako vidi u prethodnom postu.
    Pokusacu da budem malo preciznija a da opet ne udavim.
    Prvo, nisam se dobro izrazila na pocetku. Niko nije dao dijagnozu, ali se sve vrti oko 'sumnje na hidrocefalus'. Imali smo jos nekih dijagnoza ali, o tome cu poslije. Drugo, krivulja rasta glave. On je uvijek bio iznad granica za dob i pol.
    Podataka sa rođenja nemamo (na intezivnoj zaboravili izmjeriti obim glave, mada po mom mišljenju on je imao jako izraženu nesrazmjeru glave i ostatka tijela).
    Sa 27 dana OG 39, sa 1 mjesec i 20 dana 42 cm, sa 3 mjeseca 43.8 i sa pet mjeseci 46.5 cm. Napominjem da je glava skafoidna - uska i izduzena.
    Moj prvi sin takođe ima veću glavu, ali njegova glava nije skafoidna (sto bi rekli "normalna", bosanska ), ali on je rođen krupan (4650), tako da niko nije nista pitao niti postavljao kao problem. Kod ovog malenog sve je problem.
    Sumnju na ovu dijagnozu dao je neuropedijatar. Naime, kod istog tog neuropedijatra smo bili prije dva mjeseca gdje je on izvrsio detaljan pregled, radio uzv mozga (nije vjerovao u pregled neonatologa koji je takođe radio dva puta uzv mozga, jednom po rođenju i drugi put sa mjesec i dvadeset dana).
    Tada je i sam odagnao te svoje sumnje nakon izvrsenog pregleda. Uputio nas fizijatru (povisen tonus misica na gornjim ekstremitetima) i oftalmologu
    (kako nas do sada nije niko uputio, kaze da mali povremeno ima 'pogled zalazeceg sunca'). Pregled oka nije pokazao nista neobicno.
    Ono sto je mene izludilo, je sto je na prosloj kontroli, koja je bila u petak, isti taj neuropedijatar, maltene sa vrata, poceo govoriti da mu je sumnjiv bebanov
    oblik glave, taj naglasen potiljacni dio (koji je po mom misljenju sad mnogo manje izrazen nego sto je bio prije) i kako pedijatrica nije reagovala na kontroli prije petnastak
    dana kad je vidjela taj OG.
    Pa dokle ce oni sumnjati na hidrocefalus?! Pedijatrica je bila zadovoljna bebanovim napretkom (visina (65.5cm), tezina (7.6kg) i motoricke funkcije, primjetio se veliki napredak), sumnja na hidrocefalus otklonjena proslog puta, tako da ona uopste nije reagovala na ovaj OG.
    E sad, ono sto je problem meni, je sto gubim zivce obilazeci doktore, svaki bebanov odlazak docu ja odbolujem. A bilo je toga. Isli smo kod pedijatra, neuropedijatra,
    fizijatra, ortopeda, oftalmologa, geneticara. Bebanu su radili hrpu nalaza. Ma muka mi je od podsjecanja na to. Ne znam dokle. Ja sam zadovoljna svojom bebicom (da ne cuje zlo) i jedino sto mi sada smeta jeste sto se ne mogu opustiti i uzivati u njoj.
    Ne znam do kada kod doktora, a ne znam ni da li mogu vise ovako! Do kada se postavljaju razne dijagnoze i kad doktori kazu dosta?!
    Imali smo svakojakih dijagnoza, od raznoraznih 'stručnjaka'. Na kraju se sve ispostavilo netacno, hvala Bogu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Znam o čemu pričaš.
    Ni ja se nisam mogla opustiti u prvoj godini djetetova života zbog bezbroj sumnji, pretraga, oscilacija u razvoju,...I sada mi je žao jer se te godine u kojoj svi uživaju ja ne sjećam s nostalgijom već s knedlom u grlu i kamenom u želucu.

Doktori kažu dosta onda kad su 100% sigurni da je sve u redu, kada djeca prerastu dob u kojoj bi se nešto manifestiralo i možda onda kad iscrpe sve dijagnostičke metode potvrde bolesti na koju sumnjaju, ali tada slijede beskrajna praćenja.
    Bitno je njegov opseg glave staviti u centilnu krivulju pa pratiti da li ta glava ima trend rasta po tipu (sa 40 dana je na 85. centili, sa 3 mjeseca iznad 100, a sa 6 na 150...). To bi svakako ukazivalo da glava ne raste uobičajeno.
    Ako je on stalno na nekoj visokoj centili koju prati i ako su isključene određene genetske bolesti tada jednostavno konstitucijski "ima takvu glavu".
    Ja, na žalost, nemam kod sebe te krivulje, no to možeš pitati pedijatra.
    U svakom slučaju, sretno.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Draga ljiki,

moj sin ima hidrocefalus i ugradjena mu je cjevcica sa 5 i pol mjeseci.
    Bibai ti je dobro rekla glede krivulja rasta glavice.Trazi od pedijatra jedan primjer pa sama mozes pratiti njezin rast i razvoj. Ako centila naglo raste iznad 100%,onda to upucuje na hidrocefaluas.Uz to,vrlo je vazan taj pogled zalazeceg sunca.Ako ti ga bebac ponekad ima, preporucila bi ti da odmah javis lijecniku i napravis uzv mozga.Znam da ste ga vec radili nekoliko puta i cudi me da se na njemu ne vidi stvarna situacija sa mozdanom tekucinom.Mozda da odes u neku privatnu kliniku na uzv. gdje imaju bolji aparat za snimanje..Hidrocefalus se jako lijepo vidi preko uzv-a,vec bi ga ja prepoznala jer su mozdane komorice jakoo prosirene i ispunjene mozdanom tekucinom.Mozda tvoj bebac jos nema tako izrazen hidrocefalus pa se moze drzati pod kontrolom (cesto postoje takvi slucajevi i s vremenom se skroz povuce pa niti ne mora doci do ugradjivanja cjevcice (shanta).Ipak,pogled zalazeceg sunca ite kako upucuje na hidrocefalus jer do njega dolazi usljed pritiska u glavici.Kod mog sina je ubrzo nakon tog pogleda doslo do povracanja i naglog sirenja glavice te ispupcenja fontanele usljed pritiska.To ti je isto veliki pokazatelj.Prati jel mu fontanela napeta-ispupcena ili je normalno mekana.
    Ako tvoj bebac ima izduzenu glavicu, ne mora znaciti da je HC..kod hidrocefalusa je glavica jako prosirena u zadnjem djelu-profil.
    Moj sin je sa 5 mjeseci imao opseg glavice 44 cm. a samo dva tjedna nakon mu je narasla na 48,5cm. kad smo sa njime zavrsili u bolnici na hitnoj operaciji.

Prati koliko cesto tvoj bebac place i smeta li mu kad ga polijezes na ledja.To je isto jedan od znakova da je u njegovoj glavici pritisak i da ga boli.

Vjerojatno kod tvojeg bebaca nije nista strasno ali utvrdi dolazi li stvarno do pogleda zalazeceg sunca ili ne?Provjeri jos na nekom drugom mjestu preko ultrazvuka i tako ces doci do tocnog stanja stvari.

Ako mas bilo kakvih pitanja,samo pitaj a ako me ovdje ne mozes hitno dobiti,javi mi se na superbaby forumu gdje sam redovno na zimskim bebama 08-09.

SRETNO!

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hidrocefalus nastaje uslijed otežanog oticanja likvora koji se proizvodi u moždanim komorama u dubinu lubanje (prvo idu komore, njih obavija mozak, pa likvor koji štiti mozak od lubanje i lubanja.
    Ako nema proširenih komora - nema HC. KOmore mogu biti lagano proširene, pa se onda prati njihov daljnji raszvoj; ako počinju jako rasti, ugrađuje se shunt koji prisilno odvodi likvor iz glave u (najčešće) trbušnu šupljinu.
    Posljednje uređivanje od nadica_b : 01.03.2010. at 15:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •