Pozdrav svima, eto prvi put pišem iako čitam forum otkad sam rodila i već sam se iks puta htjela javiti s jadikovkama ali ni za to mi mališa nije ostavljao vremena.
Dakle, od samog početka dojenje pravi fijasko: u bolnici malac nije znao ulovit, bradavice uvučene, probala s šeširićima, bolilo a i zaradila upalu, kući nastavila s maratonskim dojenjem bez kraja i konca, sve u duhu dojenja na zahtjev ali ispalo da su podoji bili neučinkoviti, nije znao uloviti, nije mogao vući radi produžene žutice, mučila sam i njega i sebe tjednima da bi mi sa 25 dana pao ispod porodjajne tezine i zavrsili u bolnici - dijagnoza: žutica zbog gladi, glad radi žutice, začarani krug. Morala se izdajati, uvelo mu bočicu, što je pogađate, još gore djelovalo na našu tehniku dojenja. I mlijeko mi bilo zbog stresa stalo, smanjilo se jer on nije vukao, morala navući ogromnu količinu na izdajalicu, užas.
Nekako, ni sama ne znam kako, nisam odustala, i sad je situacija ovakva: uspjela sam da ostane iskljucivo na mom mlijeku, on sad super napreduje i ima skoro 6 kila, još uvijek pomalo izdajam jer noću često odbija cicu, ali mu je 90% podoja na cici, jupii! Jedino što je to uglavnom ista desna cica, a lijevu kojoj je slabije formirana bradavica, neće, ili hoće jako rijetko...Bočicu upotrebljavamo sve rjeđe ali još uvijek bar 1 dnevno, on vuče na desnu cicu ali uvijek uz bol bar na početku podoja.
I baš kad sam pomislila da je stvar krenula nabolje, malac (2 mjeseca) prije tri noći preskočio jedan noćni podoj i ta moja jedna cica koja jadna proizvodi skoro cijelu količinu mlijeka za njega, upalila se, kvrgava i bolna, temperatura 38...nešto smo izvlačili on, pa ja, temperaturu više nemam, al me cica evo sad već treći dan još uvijek boli, ne pipam više kvrge, nije ni crvena, al nekako kao da je sva razvučena. Kad on izdoji do kraja (bar mislim da je do kraja), ili se ja izdojim, bol nestane i mekana je, ali za par minuta čim se počne puniti, ponovo bolucka. Bradavica je isto bolna al to je moguće zato jer je sva jadna navučena i osjetljiva..
Imate li savjet za tri stvarčice:
1. Je li ovo još uvijek zastoj i šta da radim dalje? Da li da izdajam bolnu cicu do kraja ili samo do olakšanja, kako ću smanjiti produkciju u njoj?
2. Zašto me uvijek boli bradavica početku podoja (lijeva me ne boli, možda zato što je rijetko koristi pa nije iziritirana?)
3. Kako da se prebacim na dojenje na obje cice? mislim da bi sad već mogao prihvatiti i lijevu, jači je, al u njoj imam dosta manje mlijeka. s obzirom da cijelo vrijeme umjetno reguliram odnos ponude-potražnje (i zapravo uvijek izdajam malo viška u strahu da će mu falit), ne znam kako bi se sad prebacila na prirodno reguliranje?
oprostite na gigantskom mailu, al stvarno sam već luda od tog dojenja. a kad pomislim da sam bila uvjerena da je dojenje najprirodnija stvar na svijetu i da će ići spontano...![]()