-
naknada za treće dijete, ali u drugom braku
Ovako, frend me zamolio da vas ovdje priupitam jer vjerojatno postoji netko tko zna ili je bio u sličnoj situaciji.
Dakle, on i ex supruga imaju dvoje zajedničke djece. Rastali su se, i ona je sa drugim čovjekom rodila svoje treće dijete (izvan braka). On je pred ženidbom i planira imati još djece.
Djeca su pripala majci (neću ulaziti u pravednost odluke), a on poštuje sve što je odredio sud, pa i više od toga. Uredno plaća alimentaciju, i više od obavezne svote, pomaže djecu na sve načine itd.
U razgovoru se pojavilo teoretsko pitanje; kad bi on dobio treće dijete, ali sa drugom ženom, bi li kao otac moga ostvariti naknadu od Grada Zagreba za svoje treće dijete? Njegova bivša supruga je već ostvarila tu naknadu za svoje treće dijete koje je rodila u novoj izvanbračnoj zajednici.
Ako podjednako financijski skrbe o djeci, nije li pravedno onda i da očevi mogu realizirati pomoć od Grada za treće dijete ili je po nekoj točki zakona jedini nositelj tog prava majka?
Ili će njegova druga supruga moći ostvariti naknadu kao za 1. dijete?
Ili je doista moguće da oboje dobiju naknadu od Grada za treće dijete, premda je to ukupno četvero, a ne šestero djece...?
-
Ja ti znam samo kad sam tražila naknadu za svoje drugo dijete, da sam morala donijeti presudu o razvodu od bivšeg koji je otac od starijeg, inače bi mi platili kao da je prvo. Onak sam malo ostala zbunj oko toga, al ajde, donjela ja presudu i pobrala novce.
-
moj m iz prvog braka ima dijete koje je na njega...a Grgura su tretirali kao njegovo drugo jer je isto na njega...da je kojim slučajem G bio na mene (mislim na prijavu soc-zdrav.) ne znam što bi bilo...ali jedini kriterij je bila prijava...
-
ne znam da li ću pomoći, ali kod nas je kriterijum da si majka, zatim da su pravosnažnom presudom deca iz prethodnih brakova poverena tebi na čuvanje, osim toga trebaš dokaz centra za socijalni rad da se ti neposredno brineš o toj deci, krštenica za novorođeno dete i još da su na tvojoj adresi stanovanja.
Dakle, u tvom slučaju, nema šanse da bi ti dobio pare, samim tim, jer nisi majka. Ali tako je kod nas u Srbiji.
Btw. kod nas se to zove roditeljski dodatak
(a trebalo bi materinski, jel?) i samo za prvo dete se plaća u komadu, a za drugo, treće i četvrto (za peto, šesto, deseto i ino dete, zakon nije predvideo mogućnosti
Baš me zanima kako to izgleda u praksi) se daje u mesečnim ratama raspoređenim na 2 godine. A na ovo bih mogla još jednom :zarollati:
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma