Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: kašice ili povrće/voće nepoznatog porijekla??

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno kašice ili povrće/voće nepoznatog porijekla??

dakle...počeli smo sa dohranom!

e sad, trudims e sve raditi sama, međutim dosta sam skeptična prema voću/povrću iz konzuma/bille ali isto tako i iz bio&bio dućana (moj dragi muž,inaće inžinjer biotehnologije, ne vjeruje tom bio uzgajanom povrću....kaže, da se i tu svašta može, a kontrola kod nas i nije neka...) no da se vratim, jabuke sam za sad imala domaće, nešpricane...ali gdje kupiti domaće sve ostalo?? krušku na primjer?? kako vjerovati bakici na placu?? jer mnoge su zapravo samo preprodavačice!!

e sad, pitanje: el bolje onda kupiti u staklenci, krušku npr?? ili ne?? i što sa ostalim voćem i povrćem kojem sad nije sezona( a ruku na sce, ničemu sad nije...) ? zamaram li se previše i nepotrebno?? da se opustim i kupujem malenoj u trgovini povrće/voće?? ili ste pristalice staklenka u takvim slučajevima???

a jesam ga zakompliciala

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

na tebi je da odlucis, naravno, ali imam pitanje jedno.
    kako znas sta je u staklenci i zasto bi u sadrzaj staklenke imala vece poverenje, mislim na poreklo itd

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kako god, ipak je bio-povrće i voće koje kupim drugačije od ovog u trgovinama. Prvo, bio voće i povrće ne traje tako dugo u frižideru, što je dovoljan pokazatelj da ovo iz trgovina pošpricaju s nečim da bude duže svježe. Drugo, jabuke koje sam kupila u velikom trgovačkom lancu su u frižideru sigurno mjesec dana, i dalje su kao svježe... a ove bio-jabuke lagano propadaju kroz tjedan-dva.
    Osobno ne vjerujem staklenkama, sigurna sam da ne stavljaju bio-voće/povrće u staklenke u tako masovnoj proizvodnji. To mi je ok povremeno kad sam negdje na putu, ali ne i kao isključiva prehrana male bebe. Više vjerujem doma pripremljenoj hrani, koja istina iziskuje nešto više vremena, ali barem znam da mi dijete pojede koliko toliko ok hranu.
    Imaš i suhe šljive i marelice, to je isto voće, pa se i to može kombinirati u kašice ali mislim da to baš i nije za početak dohrane.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam uvijek više za napravljeno doma. Kupiti voće, povrće koje najlošije izgleda (ne mislim trulo, već onak nije svo isto). Dobro oprati, oguliti i usitniti. Probajte kupovnu kašicu i ovu napravljenu doma, nebo i zemlja.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sjecam se da je i mene to mucilo kad smo poceli s dohranom....trudila sam se da nadem od rodbine i prijatelja iz njihova vrta provjereno voce i povrce.
    teta me je spasila s povrcem .al kad bi kupovala nisam uzimala najljepse jabuke ili kruske.bilo mi je draze kad bi bile malo ruznije.
    al isto sam mu kupovala i poneke "staklenke".

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na placu vjerujem onim ženama koje prodaju sir i vrhnje, obično kupujem njihove jabuke, repu, zelje. ne kažem da je to sto posto sigurno al s vremenom se i na placu može vidjeti razlika

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam tražila kruške na sve strane, čak sam pitala i na forumu. na kraju sam zaključila da ovo nije sezona krušaka. dobila sam domaće jabuke ali one su dosta kisele (takva vrsta), pa ih mješam s onim iz bio&bio. nikud mi se ne žuri, ali ni za mjesec dva neće biti noog voća i u istim sam dilemama.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hmmm...kao prvo, i ja sam zagovornik doma pripremljene hrane i do sad joj sve tako i radim...palenta, jabuka, proso, korabica...međutim, eto korabica je iz bille...krušku bi joj dala, ali di nac?? pa sam kupila staklenku...promiješat ću sa nekom žitaricom...a ni u bio bio dućanu nema sad sveg...lako je u ljeti i na jesen...ali sad??

dakle, koliko sam skužila, ipak ste većina za plac, pa dobro oguliti, oprati...okej

p.s. inače ove žene koje prodaju sir i vrhnje...uh, svašta je znalo biti s tim....tipa bojanje pileća u žutu boju (prićala mi sveki da su to kumice u bjelovaru radile, a radi isto u prehrambenoj industriji, kao i dragi), pa špricanje sa svim i svačim...

inače nam prabaka ima vrt i bit će svega kod nje...ništa ne šprica, jako mudra, pametna i prirodi okrenuta žena (biolog po struci)...tako da, jest ćemo njeno...ali do tad!! neznam

p.s. a što se bio&io povrća/voća tiče...pa dosta je to masovna proizvodnja!! jer nikome se nebi isplatilo proizboditi u jednom vrtu...svi imaju oranice/polja...i ne vjerujem da žele riskirati sav svoj urod....uglavnom, ne plujem nego se dvoumim...a dragi mi neće dat da kupujem u bio&bio...kaže, porez na budale...isto kao i razlika između flaširane i vode iz pipe! nikakva..eh, a a nisam vjerovala dok nisam na tv čula stručnjake kak pričaju o tome i na neki način sprdaju sve one koji vodu kupuju...eto..učiš dok živiš

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne razumijem baš taj stav o eko proizvodnji ?? Naravno da imaju oranice i polja, imaju cijela velika imanja; definitivno ne proizvode u vrtu.

Na temu, ja sam uzimala što je bilo od eko proizvođača, a što nije bilo sam kupovala kašice.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo reci cu ti zasto sam ja za svjeze voce i povrce, bilo ono s placa ili iz bille/konzuma/merkatora i sl.:
    u svjezem vocu ima uvijek vise vitamina, minerala i enzima (i drugih vrijednih sastojaka) nego u staklenkama. pogotovo zato jer sam npr. ja svojoj djeci voce uvijek davala svjeze i ne kuhano.
    u vezi povrca je malo "teze" jer i ovo iz kucne radinosti moras (za tako malene) prije toga skuhat da bi bilo lakse probavljivo. dakle skuhano je i jedno i drugo, ali ipak vjerujem da je u onome napravljeno kod kuce ostalo jos malo vise hranjivih tvari nego u staklenci.
    ponekad i ja koristim staklenke, ali su to vecinom povrtne i vecinom onda kad sam na putu ili slucajno nemam nista zgodno u kuci.
    osim toga nikad ne mozes biti 100% sigurna da je ista sta kupis - bilo u staklenkama ili ne - 100% ono sto pise na deklaraciji. ipak, to ni mene ne sprjecava da kupujem stvari koje su oznacene sa "bio".
    a da: i ako se odlucis kupiti staklenku uvijek dobro procitaj sastav! ne rijetko se nade neki nepozeljni sastojak.
    Posljednje uređivanje od Ivana B-G : 17.02.2010. at 11:22

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I evo konačno jednog zagovornika staklenki.

Dakle, sve što sam mogla naći domaće i u sezoni od voća i povrća, to sam spremala doma. To je bilo iz bakinog vrta, a znam da nikada nisu koristili nikakva sredstva za povrće ili sam naručivala do Severa (može se naručiti dostava doma). Tijekom zime nije baš veliki izbor.
    Sve ostalo sam kupovala u staklenci, od jednog proizvođača kome sam odlučila vjerovati da je sve eko i pripremljeno kako piše na etiketi. Tako da je dijete jelo krušku i u vrijeme kada nema domaćih krušaka. ( i šljivu, i breskvu)

Tek sa dvije godine mi je prva curica probala voće i povrće iz lokalne trgovine.

Iznimka od svega napisanog su banane : lokalnih nema, a one u staklenci mi nisu dobrog okusa, da bi bile u staklenci moraju se pasterizirati. Pa sam onda gnječila kupovne.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I još da dodam, i MM i ja smo alergičari. Zaista rijetko možemo na placu naći voćku koju možemo pojesti.
    Za primjer, kada se bakica zakune da je neprskana jabuka, recite da je u pitanju dijete koje je alergično - više puta sam čula dodatak da su prskali samo malo ...

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja za svoju princezu kupujem povrće iz bio uzgoja, nešto dobijem od baka a nešto kupujem na placu od čovjeka u kojeg imam povjerenje. Dugo kupujem kod njega i kad sam mu kazala da mi je dijete alergičar, on mi sam odabere namirnice za nju. Kaže, nekad prodaje i nešto od susjeda a za to ne bi ruku u vatru dao....
    Voće na žalost ne jede....
    Kad kupujem meso nastojim da to bude zaista domaće (naručim uzgoj pilića, purica, kunića.... kupim na veliko junetinu od ljudi na selu).
    I nije mi žao platiti malo više jer ipak vjerujem da djetetu nudim bolju i kvalitetniju namirnicu nego da kupujem u supermarketu.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sjećam se da je netko na forumu Dohrane spomenuo da je primijetio da mu dijete od kupovnih kašica ima čudan zadah iz usta. Ne mogu sad pronaći taj topic i post, ali sad sam se i ja uvjerila u isto, možda 3-4 puta smo u ovih 4 mjeseca dohrane papali kupovnu kašicu od kruške i primijetila sam isto - čudan zadah iz usta.
    Definitivno ih više neću davati, tko zna što sve stavljaju u tu hranu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma ja nisam zagriženi zagovornik ničega. Uvijek ću pripremiti doma kad god mogu, jer stvarno ima bolji okus, a i znam što je unutra. I ja sam koristila staklenke, ali rijetko, jer mi djeca baš nisu bila oduševljena, a oduvjek me fascinirala kašica od mrkve iz staklenke. Ful je naranđasta. Ja kad napravim doma bome nije tako. Kakve su to mrkve?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

eko i bio proizvodnja nažalost u HR ne postoji... slično što se dogodilo s bioaktivom u baktiv će se dogoditi i sa svim ostalim bio&bio i eko proizvodima jer ne zadovoljavaju standarde...
    nažalost ja više u ništa ne vjerujem... moja baka živi na selu, prije koju godinu imala je odlično voće, povrće, meso... ma za prste polizati.... sad, svinje ne hrani s napojom, kukuruzom, krumpirom... već kupovnom hranom... kokoši više ne šetaju slobodno po dvorištu i kljucaju kukuruz, već i one jedu kupovnu hranu... krave su jedini izuzetak.... one su na travi i sjenu... za vrt više ne radi kompost, ne gnoji sa životinjskim gnojem... već koristi kupovni
    dakle, sve je to skupa izgubilo smisao. naravno da je još uvijek bolja njena hrana no pitam se koliko je dobro to što nabavimo na selu...
    ja imam sreće pa iza kuče imam jabuke, kruške, šljive, maline, kupine, ribizl, borovnice... nije špricano i brinemo se oko toga... obično zamrznem da imamo za zimu

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kupujte ono sto je u datom momentu bolji izbor za vas i vase dijete! iako mozda ovo sto kod nas prodavaju kao bio i nije 100% bio, vjerujem da je ipak manje tretirano - i to je vec razlog za kupnju. barem meni.
    i ono sto raste u mom vrtu nebi dobilo bio-certifikat, ali je meni definitivno bolji izbor!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sne prvotno napisa Vidi poruku
    Tako da je dijete jelo krušku i u vrijeme kada nema domaćih krušaka. ( i šljivu, i breskvu)

Tek sa dvije godine mi je prva curica probala voće i povrće iz lokalne trgovine.
    pretpostavljam, onda, da misliš kako je bolje jesti krušku koja je u staklenku spremljena prije... recimo godinu i pol, nego krušku iz dućana, koja je ubrana prije tri mjeseca?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne znam kako da pitam a da ne zvučim bezobrazno, ali evo-a što vam dete mora baš sad jesti krušku? Sad im nije sezona i mala je verovatnoća da će se naći neka neprskana.
    Moja bebica sa svojih evo deset meseci još nije probala krušku. Ali zato jeste sve ostalo voće po tablici dohrane što sam mogla na vreme da zamrznem iz bašte mojih roditelja-njima apsolutno verujem. Krušku će jesti u sezoni, kad izbor bude bolji.
    Povrće joj kupujem od ljudi kojima zasad verujem, jer uglavnom ne mogu da ga nabavim domaće. Ako primetim da joj ne prija za stomak, potražiću nekog drugog prodavca.
    Moji su agronomi po struci i znam dosta o proizvodnji kod nas, ali i u svetu. Nema tu nekog preteranog poštenja. Prskano je jednako i ono iz teglice, samo možda savesnije nego poneko "domaće". Ali što se hranljive vrednosti tiče, slažem se sa apri- mislim da su gotove kašice najlošiji izbor.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Apsolutno mislim da je kašica napravljena od netretirane voćke za malo dijete "bolja" (što god to značilo) nego voćka tko zna čime tretirana kupljena u dućanu.

(a posebno ne razumijem po kojem je kriteriju zamrznuta voćka superiorna kašici)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nažalost, ne postoji način da proverim da li je ta voćka iz kašice stvarno netretirana.
    Zamrznuta voćka je i dalje sirova, ja sam je ubrala, oprala, očistila, zapakovala i znam koliko je dugo stajala u mom zamrzivaču. Mogu da je pripremim kako ja hoću.
    Kod kašice ništa od toga ne znam kako je urađeno, niti šta je još u kašici osim
    voćke.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i ako je stvarno unutra voćka

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A da, jel netko od vas daje bebama smrznute voćkice, kratko prokuhane da budu kao iz kompota? Inače nemam baš izrazito dobro mišljenje o smrznutoj hrani, ali povremeno ju svejedno pojedem, jer npr. graška ima jako kratki period tokom godine, pa nema baš drugog izbora, a ipak je bolje smrzuto nego iz staklenke, ili?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Po meni smrznuto još uvijek bolje nego u staklenki, samo je poanta da se još smrznuto bučne u kipuću vodu ili još bolje skuhati na pari, a nikako ne prije odmrzavati, navodno se tako ipak sačuva više hranjivih sastojaka, niti ono u staklenki nije sirovo. Pretpostavljam da o tome razmišljaš jer imaš svoje pa bi zamrznula. U suprotnom ja bih svakako prije kupila svježe i dala sirovo.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pretpostavljam, onda, da misliš kako je bolje jesti krušku koja je u staklenku spremljena prije... recimo godinu i pol, nego krušku iz dućana, koja je ubrana prije tri mjeseca?
    Da.
    Mislim da kruška koja je ubrana prije tri mjeseca mora biti skoro pa balzamizirana, da toliko dugo izdrži u dućanu i da izgleda tako svježe da bi je netko kupio.
    Mislim da je kupljena kašica od kruške napravljena od netom ubrane kruške, pasterizirane, i zato može izdržati u teglici tako dugo.
    Kao kada je moja mama pravila zimnicu, ili kompot u tegli - voće termički obradi i pasterizira i to može stajati cijelu sezonu, neotvoreno, a kada se otvori mora se pojesti za dan, dva inače se kvari.
    Također radije dam mrkvu iz bočice nego kupljenu iz neprovjerenog izvora.

I da, netretirana mrkva je jako i tamno narančaste boje. Barem iz vrta naše bake. Možda je stvar u vrsti mrkve. Ona također nikada nije jako slatka, nekada čak uopće nije slatka.

Ne. Ne mislim da mi dijete mora jesti krušku u vrijeme kada joj nije vrijeme. Ali kalkuliram sa dohranom, ili pokušajima dohrane. Ako par dana jede mrkvu, pa bananu, pa jabuku, stolica joj se previše stegne. Onda da joj olakšam i napravim mali kompromis, ubacim krušku ili šljivu.

Svako misli da radi najbolje što može za svoje dijete.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sne prvotno napisa Vidi poruku
    Da.
    Mislim da kruška koja je ubrana prije tri mjeseca mora biti skoro pa balzamizirana, da toliko dugo izdrži u dućanu i da izgleda tako svježe da bi je netko kupio.
    Mislim da je kupljena kašica od kruške napravljena od netom ubrane kruške, pasterizirane, i zato može izdržati u teglici tako dugo.
    Kao kada je moja mama pravila zimnicu, ili kompot u tegli - voće termički obradi i pasterizira i to može stajati cijelu sezonu, neotvoreno, a kada se otvori mora se pojesti za dan, dva inače se kvari.
    Također radije dam mrkvu iz bočice nego kupljenu iz neprovjerenog izvora.

I da, netretirana mrkva je jako i tamno narančaste boje. Barem iz vrta naše bake. Možda je stvar u vrsti mrkve. Ona također nikada nije jako slatka, nekada čak uopće nije slatka.

Ne. Ne mislim da mi dijete mora jesti krušku u vrijeme kada joj nije vrijeme. Ali kalkuliram sa dohranom, ili pokušajima dohrane. Ako par dana jede mrkvu, pa bananu, pa jabuku, stolica joj se previše stegne. Onda da joj olakšam i napravim mali kompromis, ubacim krušku ili šljivu.

Svako misli da radi najbolje što može za svoje dijete.
    Samo što je sadržaj kašice od kruške od npr. (kršitelj koda)a ovakav: kaša od krušaka i sok od krušaka od koncentriranog soka (96 %), rižino brašno i C vitamin. E sad, mene brine ovaj sok od krušaka od koncentriranog soka (96%); to znači da je unutra dodan koncentrat koji stoji tko zna kako dugo, a u njemu obično uvijek bude i limunske kiseline i šećera i tko zna još čega sve ne. Da je unutra samo kruška, ovog rižinog brašna ne bi ni trebalo da zgusne . Znam to, jer kad usitnim krušku, ona je taman konzistencije za kašicu, bez ikakvih dodataka i zgušnjivača.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da, u trenutku kada se kruška usitni, ali ako stoji pola sata, odvojiće vodicu i bit će rijeđa.
    Često se desi da moja malena neće odmah pojesti što joj napravim, mada se trudim maksimalno da tempiram vrijeme kada je najbolje volje. Kada ne pojede odmah, pa probam malo kasnije, moja domaća napravljena kašica samo do voćke mi bude puno rijeđa.

Ali kao što rekoh, svako se trudi napraviti najbolje.
    Nemam potrebe ubeđivati ili se razbacivati argumentima da su kupovne kašice bolje. Teoretski ne mogu biti. Ali se kod mene i mog djeteta pokazalo sigurnima.

Kao što sam rekla i MM i ja smo alergičari. I to takvi da često možemo jesti samo termički obrađeno voće. MM je uz to, na žalost, pravi pokazatelj sigurnosti napisane deklaracije. Što god da piše na sastavu, on se nepogrešivo ospe ukoliko postoji neki nedozvoljeni sastojak. A na kupovne kašice (ne želim pisati ime proizvođača da to ne bude reklama) koje koristimo, on nema reakciju. Jednostavo je tako.
    Kao što je jedna forumašica čije dijete ima neurodermitis na jednoj drugoj temi napisala da joj malecka nema nikakve reakcije kada konzumiral alnaturine proizvode koje u tragovima imaju koječega na što je dijete alergično. Meni je to onda znak da su ti tragovi jako mali ili ih nema. I meni je to korisna informacija.
    .

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I nakon svega što sam napisala, mogu još samo reći, da, iskreno, nema većeg zadovoljstva nego nešto sama pripremiti svom zlatu, pogotovu ukoliko to dijete sa zadovoljstvom pojede.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da je unutra sami pire kruške onda bi ta kašica nekoliko puta više koštala. Što ne znači da koncentrirani sok koji se stavlja u kašicu stoji ne znam koliko dugo ili da u njemu ima šećera. Limunske kiseline apsolutno da ima u kašicama, ona se dodaje da voće zadrži boju. Dakle, nema uopće dvojbe da je pire napravljen od svježe voćke superioran obrok voćnoj kašici. Ukoliko se radi o voćki koja nije tretirana.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sve kašice kupujem,dobro pročitam sastav i to je to,smatram da ni na placu ne mogu naći konkretno nešto bolje i zdravije da bih sama pripremala.Naravno da na kašice prvenstveno mislim ove voćne sve ostalo kombiniram domaće.Jednom prilikom sam se zgrozila sa situacijom sa placa,naime radim u jednom centru gdje prekupci često dolaze po voće pa ga preprodaju na placu;taj dan smo dobili naranče iz xy neke zemlje na čijoj deklaraciji je pisalo da je kora tretirana i nije za jelo;i da bi sljedeći dan na placu našla iste te naranče u rinfuzi kod tipa koji je jednu stariju gospođu uvjeravao da su iz neretvanske doline i da slobodno ušećeri koru;pa se pitam tko garantira da i ono što kupim od bakice zaista raste u njenom vrtu a ne u nekoj hibridnoj atmosferi u Egiptu!?Ja nisam pobornik isključive prehrane iz staklenke ali kad na njoj piše bio uzgoj onda vjerujem da je bio uzgoj,osim toga na većini tih kašica raznih proizvođača to ne piše i onda pretpostavljam da nije bio uzgoj pa ni ne uzimam.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Podižem temu sa jednom nedoumicom:sljedeći tjedan krećem raditi,malecka jede isključivo ono što joj spremim doma,zanima me imali tko iskustva sa kuhanjem kašica jedan dan a korištenjem sljedeći i ima li kakvih caka u vezi nekih namirnica?Dosad se nisam upuštala da kuham za sutra ali od sljedećeg tjedna će vjerovatno tako funkcionirati.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj miele prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem temu sa jednom nedoumicom:sljedeći tjedan krećem raditi,malecka jede isključivo ono što joj spremim doma,zanima me imali tko iskustva sa kuhanjem kašica jedan dan a korištenjem sljedeći i ima li kakvih caka u vezi nekih namirnica?Dosad se nisam upuštala da kuham za sutra ali od sljedećeg tjedna će vjerovatno tako funkcionirati.
    Ja ću kuhati ujutro, isto počinjem raditi za 10ak dana. Ali skuhat ću baki i dedi samo jutarnju kašicu, žitarice + voće, a oni će valjda onda za ručak i užinu neko povrće i žitarice. Mislim da se može kašica držati do max 24 sata, naravno u frižider, pa se može kuhati i dan ranije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •