Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Naknada HZZO-a za vrijeme čuvanja trudnoće u skladu sa ustavom ili ne ?

Booo

Početno Naknada HZZO-a za vrijeme čuvanja trudnoće u skladu sa ustavom ili ne ?

Naknada od 4257,28 HRK za vrijeme čuvanja trudnoće u skladu sa ustavom ???
    Molim Vas Vaše komentare vezano za naknadu za vrijeme čuvanja trudnoće koja iznosi MAXIMALNO 4257,28 HRK, odnosno proračunska osnovica uvećana zza 28 %.

Naknada se određuje prema zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju preciznije prema članku 26 istog zaona u kojemu stoji tko sve ima pravo na naknadu plaće i tamo je klasificirano 10-ak grupnih dijagnoza temeljem koji se ostvaruje pravo na naknadu plaće, u člancima 27 do 43 detaljno je razrađeno tko i na koji način ima pravo na naknadu i u kojem iznosu a sve se temelji na gornjoj klasifikaciji bolesti.

I tako skoro sve dijagnoze osim dijagnoze pod rednim brojem 6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem su na teret poslodavca i to prvih 42 dana bolovanja i prima se naknada plaće u omjeru 100 % prosječne plaće u zadnjih 6 mjeseci, a osobe sa dijagnozom pod brojem 6 od prvog dana bolovanja su na teret HZZO-a i primaju naknadu od 4257,28 HRK.

A sad obratimo malo pažnju što kaže ustav RH:

Članak 14.
    Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
    Svi su pred zakonom jednaki."

I dolazimo do zaključka da je osoba sa slomljenom nogom naprimjer, drugačija od osobe privremeno nesposobnom za rad bog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem tj. osoba sa slomljenom nogom prima prvih 42 dana punu plaću, a trudnica samo 4257,28.

Dolazimo do podjele među državljanima RH

Molim Vaša mišljenja i svezi sa ustavnosti ovih odredbi zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Hvala i živjela VLADA RH

Zakon:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._150_4098.html

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim da se radniku na "običnom" bolovanju može smanjiti plaća na 75% od početne...
    Drugo, kod trudnoće je situacija takva da poslodavac u najvećoj većini slučajeva "gubi" zaposlenika na dulje od godinu dana odmah i mora tražiti zamjenu za njega (dakle novac za plaću za to radno mjesto se ne može isplaćivati za dvije osobe), kod običnog bolovanja se ipak očekuje da će se osoba vratiti na radno mjesto, te da će firma nekako pokriti veći obim posla bez da zapošljava novog djelatnika. Tako da mi je to sa gledišta poslodavaca logično.

"Svi su pred zakonom jednaki" - zato i postoje svakakvi zakoni koji uređuju prava i odnose među nejednakima, jer da postoji samo jedan zakon koji kroji svima isto, vjerujem da bi bilo jaaako gadno. Ne kažem da su zakoni u pravu, ima puno grešaka, i sama sam se susrela sa totalnom nebulozom, da moje dijete zato što je treće rođeno nema jednaka prava kao da je prvo ili drugorođeno i isto tako sam skoro htjela pitati jel to po Ustavu, ali smo uspjeli srediti tako da više nisam imala motivaciju...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •