Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Prepune dojke

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Prepune dojke

Da li mozete da mi pomognete u vezi mog problema sa dojenjem, bebana mi zaspe oko 8.30 uvece, i tada sisa iz obije dojke. Sledece hranjenje je tek oko 4 uvece i onda mi se dojke prepune do tada i cure na sve strane. Imam male grudi, a prepune mlijecnih kanala izgleda, i nekad me bol probudi kako nabreknu. Kako da rijesim taj problem? Zadnje dvije noci, prije nego sto legnem, izmuzem po malo iz obije, da ih olaksam, to bude oko 12 uvece, ali vidim da vecina zena nema sa tim problem, pa me zanima kako je moguce sprijeciti nabreklost dojki, a ne izmuzavati se? Inace mi beba puni 3 mjeseca za nedelju dana.
    Hvala unaprijed...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga lola22, dosta je velik razmak između podoja, pa je normalno da dođe do prepunjenosti. Mislim da dobro radiš, nastavi tako, ali obrati pažnju da ne izdojiš previše, već tek toliko da napetost i neugodan osjećaj popuste. Najbolje ručno dva-tri mlaza. Tako nećeš poslati dojkama poruku da stvore još više mlijeka, što bi moglo dovesti do začepljenja kanalića i mastitisa. Prije podoja opet možeš sasvim malo ručno izdojiti da bebi bude lakše prihvatiti dojku.
    Ne brini, tvoje tijelo prati ritam tvoje bebe i ako bebi odgovara takav dulji razmak među podojima, tvoje će se dojke za kratko vrijeme tome prilagoditi, važno je samo da ih u međuvremenu ne stimuliraš prekomjernim izdajanjem na povećanu proizvodnju mlijeka, već da ti izdajanje posluži samo za popuštanje napetosti i nelagode.
    Uostalom, možda je ovo samo privremeno stanje... vejrojatno će beba s vremenom mijenjati ritam spavanja, možda će se češće buditi kad krenu zubići... kako god bilo, imaj povjerenje u svoje tijelo da će ono najbolje znati prilagoditi se bebinim potrebama, samo što ponekad treba malo vremena da se to uskladi.

Javi kako ide.
    Sretno
    Posljednje uređivanje od Linda : 17.02.2010. at 09:24

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

možda da probaš izdojit samo minimalno, ako ne možeš izdržati, meni je bilo slično jer je L. koju noć spavala i po 8 sati, a slijedeću bi se budila i dva-tri puta, nisam izdajala, pustila sam da curi i trpila, mijenjala piđame i sad se ustabililo

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala vam na odgovorima. Ja jesam bas trpjela do prije 2-3 dana, i budila se sva mokra i pored ulozaka za grudi, posebno od desne dojke. I onda sam pocela zadnje dvije veceri po malo samo da izmuzem, cisto da olaksam, i stvarno je bolje. Medjutim, bebana se nocas budila cesce, tako da nisam imala problem. Kao sto rekoste, mijenjace ritam. Primijetila sam da ako malo vise pojedem ili popijem tecnosti uvece, da jos vise nadodje, pa izbjegavam tecnost, a tako mi se pijeeee. Mada mi vjerovatno to tijelo trazi da pijem, bolje i da se izmuzem, pa da pijem, nego da dehidriram

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nemoj izbjegavati tekućinu, samo pij kao i prije.

thegirl25 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I u mene isti problem, jutros su me tako boljele sise, i trnule.. do sada je curilo pa nije bolilo a sada i curi i boli...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

thegirl25, koliko je dijete staro?
    Kakvog je oćeg stanja, kako napreduje?
    Kako vam je do sad išlo dojenje?
    Kako često dojiš (na zahtjev ili po rasporedu)?
    Jede li (ili pije) išta drugo osim tvog mlijeka? Ima li bočicu, dudu?
    Koristiš li šeširiće za dojenje? Izdajaš li između/ poslije/ prije podoja?
    Kako dijete obuhvaća dojku? Osjećaš li otpuštanje mlijeka, vidiš li da učinkovito doji (guta mlijeko) neko vrijeme pri svakom podoju?

Kako izgleda bolno mjesto (crveno, otečeno, kvrga ili kao tvrda ploča)? Kada je počelo boljeti? Kakvo je stanje sad? Ima li poboljšanja u odnosu na jučer? Imaš li temperaturu? Jesi li uzimala nešto protiv bolova? Imaš li oštećene ili bolne bradavice?

Raspiši se malo, pa ćemo vidjeti što dalje..
    U međuvremenu, što češće stavljaj dijete na dojku, doji na svaki zahtjev.
    Pod toplim tušem ili u kadi tople vode masiraj dojke od bolnog mjesta prema bradavici da razbiješ nakupljeno mlijeko. Između podoja možeš stavljati hladne obloge, a neposredno prije podoja i za vrijeme, tople obloge da se mlijeko lakše otpušta. Sjajan narodni lijek su listovi svježeg kupusa, koje staviš na dojku i preko toga grudnjak ili neki lagani topić (tek toliko da drži, važno da ne steže i da nema žice). Listove mijenjaj otprilike svaka tri sata, ali nemoj da budu na dojci ukupno dulje od 8 sati.

thegirl25 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovako beba je stara skoro 3 mj. ništa joj drugo ne davam osim sike... pošto je moja beba veliki izjelica ona oće da sisa svako malo i ja joj davam, jer tako obožava siku da kad vidi da skidam majicu nemože doć sebi... dok po noći spava. od 8 do 4.. to je veliki period i sise mi se valjda prepune, do sada je curilo mlijeko i navikla sam se buditi u lokvama ali ajde bacim drugi lincun ispod i ujutro sve mjenjam, dok sada primjetim da ne curi tako mlijeko ostaje u sisama.. nije mi jasno zašto
    Ništa nisam mjenjala, i onda me sise bole na dodir i onako neki osjećaj kao da trnu neznam jel to prava riječ, ujutro stanem pod tuš 15 minuta i onako ih masiram, čini se da to pomaže..
    Kad beba počne dojit ona posisa valjda dobru količinu pa se razbiju te neke kuglice koje osjećam... ali čak sam sinoć 3 puta joj dajala da doji, čak jednom kad je bzvz zaplakala radi dude.. jer neće baš da teče samo od sebe..
    Zbog čega se to promjenilo? Stvarno nisam ništa radila po pitanju toga...

thegirl25 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam napisala da šeširiće nikad nisam koristila zaista sam imala sreće da me bradavice nikad nisu boljele, temperaturu nisam imala, jer da jesam skontala bi da je mastitis i pošla u bolnicu, ovako samo neki čudan osjećaj... i jučer sam se osjećala užasno malaksalo kao da ću dobit gripu danas je bolje i sa sisama i sa mojim stanjem...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj thegirl25 prvotno napisa
    Zbog čega se to promjenilo? Stvarno nisam ništa radila po pitanju toga...
    He, he, radila si itekako, a da toga nisi bila niti svjesna - dojila si isključivo i na zahtjev.
    To je sve što trebaš činiti i dalje. To što mlijeko više ne curi je odličan znak! - znači da se uspostavlja ponuda i potražnja, nema više onolikog viška kao prije, pa više ne curi. A to što su ti ujutro dojke prepune sasvim je normalno, jer ipak je to puno dulje razdoblje nedojenja nego preko dana, pa je logično da se napune. Ovo pod tušem je super, masiraj i izdoji par mlazova tek toliko da napetost popusti, a da ne pošalješ pogrešnu informaciju dojkama da stvore još više mlijeka.
    Nemoj se začuditi kad nakon nekog vremena ta jutarnja prepunjenost "sama od sebe" nestane - tvoje će se dojke prilagoditi potrebama tvoje bebe i s vremenom će proizvoditi baš onoliko mlijeka i u ono vrijeme kad je potrebno.

Možda ne bi bilo loše da što češće pribjegavaš tome da umjesto dude daš dojku ili da je skroz izbacite, to će pomoći uspostavljanju ponude i potražnje.

Što se tiče malaksalosti, i ja sam jučer bila koma, danas sam OK.. znači, može biti bilo što, ne mora da je mastitis na pomolu, možda je prolazna viroza. Ako ti se slučajno dogodi mastitis, ne moraš odmah na prvu kod liječnika.. prouči postupke što učiniti kad se dojka upali ili još bolje, nazovi sos savjetnice, pa pričekaj sljedeća 12-24 sata i ako nema nikakvog pomaka na bolje, tada svakako otići liječniku.
    Ali, nemoj sad time razbijati glavu, kod vas to nije slučaj.

Pozdrav, uživaj s malenom princezom

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

a što da ja radim?

moj ima 10 mjeseci. dojila otpočetka na zahtijev.
    sa 6 mjeseci uveli dohranu makar nije on ni danas baš neka velika izjelica što se krute hrane tiče.

ako ga ne dojim cca dva sata već osjetim da mi cice počinju "bujati"...a nakon 3-4 sata nedojenja (što je prilična rijetkost) već su bolne i čim ih taknem mlijeko šprica.

sad si ja računam ako imam tako puno mlijeka očito je da on sisa puno...možda čak i previše.
    iz toga mi logično slijedi da bi to mogao biti razlog zašto ne jede baš previše ostale hrane (meso, povrće , voće i slično)...pa se bojim da slučajno nešto ne radim krivo i mogu li mu oštetiti zdravlje na takav način?
    jel bih možda trebala prestati dojiti tako da bi on jeo više obične hrane?

jer imam osjećaj da mu je sisa i dalje glavni i temeljni obrok a sve mu ono...ko neka vrsta priloga.

eh, da. jedino što može pojesti u većoj količini je jogurt (150 grama je maksimum koji on pojede u jednom obroku , uglavnom se natežemo po čitavom stanu... nema šanse da ga "našopam" hranom...ako neće onda neće...dajem mu meso na komadiće , povrće isto tako...ali neće u hranilicu mora biti vani...pa ga lovim po čitavom stanu i stavljam mu hranu u usta...on otvori usta u stilu "ako daš - daš...ako ne...briga me..." ...a ako je stvarno sit...onda pljune i bok...hoću reći...nije da je baš nešto ekstra zagrijan za dohranu i mislim da bi to mogao biti problem zbog toga što previše na sisi visi)...

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    jer imam osjećaj da mu je sisa i dalje glavni i temeljni obrok a sve mu ono...ko neka vrsta priloga.
    Pa tak i treba biti: zato se zove dohrana.

Moj ima sedam mjeseci, uopće nema dohranu, i zadnjih dana su mi isto sise prepune. Ali polako to prolazi.
    Ja mislim svoga pustiti da sam bira kad i koliko će jesti, meni nije bed što mi visi na sisi; štovište, zadnjih mi je dana problem što NE visi na sisi, pa su mi prepune. ;P

Mislim da ti ne bi trebala prestati dojiti. Ne vjerujem da bi uzimanjem veće količine obične hrane ispunio sve svoje prehrambrene potrebe, mame koje ne doje u toj dobi isto moraju davati nekakvo mlijeko, ne?

Ali ja nisam savjetnica za dojenje i ovo mi je tek prvo dijete, vidi što će ti reći iskusnije dojilje i savjetnice s foruma. ;D

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    sad si ja računam ako imam tako puno mlijeka očito je da on sisa puno...možda čak i previše.
    iz toga mi logično slijedi da bi to mogao biti razlog zašto ne jede baš previše ostale hrane (meso, povrće , voće i slično)...pa se bojim da slučajno nešto ne radim krivo i mogu li mu oštetiti zdravlje na takav način?
    jel bih možda trebala prestati dojiti tako da bi on jeo više obične hrane?

Ko što ti je Nimrod rekla, tako treba i biti. Majčino mlijeko je osnovna i najvažnija hrana tijekom cijele prve godine. Može biti da ne prihvaća dohranu onako kako bi ti htjela zbog toga što puno doji, ali nema u tome ništa loše, a po njegovo zdravlje je najbolje i najdragocjenije baš tvoje mlijeko. Dokle god je tako, budi uvjerena da mu ništa ne nedostaje. Nudi mu i dalje zdravo i raznovrsno i u skladu s preporukama ovisno o bebinoj starosti: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2778) i ne uzimaj k srcu ako ne ispuni tvoja očekivanja. Glavno da je dijete dobrog općeg stanja, veselo, živahno, da napreduje... kao što svi odrasli nisu isti kad je jelo u pitanju, tako nisu niti sva djeca.
    Sve je super, samo tako nastavite.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •