Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Jelovnik alergične jednogodišnje bebe

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Jelovnik alergične jednogodišnje bebe

Molim svih vas koji imate male alergičare ( u našem slučaju mlijeko, jaja, citrusi, konzervansi, riba, orašasti plodovi) da napišete što papaju.Ako tema postoji, brišite.
    Meni je ovo sve novo ( za mlijeko sam znala) i još se pokušavam snaći. Malena obožava juhu i to joj dajem svaki dan ( sa pašticom bez jaja) ali problem su nam doručak i večera. Kombinacija kruška/jabuka i griz ide dobro, koristimo i rižino mlijeko, palentu.
    Napišite šta dajete da dobijem kakvu ideju.
    Još dojimo btw.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

kod nas je alregija na KM, iako ja sumnjam da je alergičan i na jaja (nema osipa i sl., ali ga boli stomak od kuhanih jaja - moramo ga testirati).

Za doručak/večeru možeš sve vrste žitarica (mi koristimo iz DM Alnaturine "5 vrsta") na rižinom mlijeku, plus voće - osim jabuke i kruške možeš i suhe marelice, suhe šljive, banane i sl. Ja najčešće dajem isto za ručak i večeru, tj "ostatak od ručka"

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Sve žitarice spremam na vodi ili ponekad na rižinom zobenom mlijeku s tim da je rižino mlijeko vrlo slatko pa uz njega i ne treba dodatak voća. Sojino je također potencijalni alegen pa ga ne koristim. Od voća uz standardne kruške, jabuke (njih ponekad ispečem u pećnici) i banane dodajem još suhe marelice (ili one iz kompota), šljive i grožđice. Sve to kombiniram sa grisom, palentom, prosom, rižom, zobi, ječmom... Kako ona obožava kruh, tako joj mjesto "kašice" znam izmiksati npr kuhane suhe marelice i namazati kao pekmez na kruh.
    Obično joj ujutro dajem žitarice (jer njih voli najviše a za doručak najslabije jede), meso i povrće za ručak a voće za večeru. A ako joj se nije baš jelo za ručak onda to dobije za večeru, možda samo u nekoj drugoj formi Tijesto koristim pšenično i kukuruzno bez jaja.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj, super ideja za kuhane marelice na kruhu, hvala! I moja obožava kruh pa mislim da će joj se svidjeti. Danas sam kuhala nama gulaš i prije nego sam ga začinila i dovršila izvadila sam meso za nju, skuhala joj paštu i najela se...

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Osim što je alergična na k. mlijeko i jaja, maoja princeza još ne podnosi niti voće! Jedino što pojede bez posljedica su sušene brusnice i nar (šipak)! Osim toga, ona neće slatko pa rižino mlijeko ne dolazi u obzir a soju joj neću dati jer je potencijalni alergen.....
    Kao i Grom, sve što joj kuham od žitarica - kuham na vodi ako je za doručak, odnosno na juhi ako je za ručak ili večaru. Princeza neće niti meso pa joj ga moram smiksati u paštetu i poslužiti uz povrće ili žitaricu.
    Za doručak dobije kašicu od zobenih pahuljica sa brusnicama (umjesto zobenih može dinkel, riža...), ponekad kuhani ječam sa brusnicom....
    Za ručak/večaru:
    - ječam kuhan na juhi s prelivom od miksanog mesa i povrća iz juhe
    - krompir i tiikvice na lešo s maslinovim uljem i kuhana raža (ili neko meso)
    - bijeli kupus (zelje) kuhano na juhi s krompirom
    - rižoto od piletine/puretine
    - pečeni kunić s krompirom i rajčicom
    - palenta zakuhana na juhici s dodatkom miksanog mesa ili povrća
    - varivo od leće i ječma s maslinovim uljem
    - riblja juha s rižom
    - umak od piletine, tikvica i rajčice - za prilog tjestenina
    - kuhano miješano povrće s piletinom (sve kuhano u malo vode)
    - špinat ili blitva s krompirom na lešo s maslinovim uljem
    .......
    i još dosta varijacija na zadanu temu!

Bundeva nam nije sjela, cvjetaču, kelj i korabicu ne ljubi, kelj pupčar se još rijetko nađe, uglavnom... jedva čekam proljeće i malo veći izbor povrća iz domaćih vrtova (živjele bake i susjede).

Žitarice kupujem u bio&bio, u dm-u ili ako imam sreću dobiti nešto provjereno sa sela.... Za sad još muku mučim s tjesteninom - ako netko ima preporuku, pliz....

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zasto te muci tjestenina? ima jako dobre tjestenine (cak je i bio) u DMu. meni je fina skoro svaka integralna tjestenina,a sve su bez jaja.
    ili cura nece jesti tjesteninu??

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ivana, imaš ti pravo! Ja sam sve do sada kupnju namirnica obavljala po sistemu: pobacaj u košaru i završi što prije! Sada, kad svakom proizvodu moram iščitati svako slovo (a ako ih je malo sve se nešto bojim da je nešto skriveno..... paranoja!), moram priznati da još nisam apsolvirala tjestenine.
    A ubija me i činjenica da moram nabavit naočalice ili sa sobom nosit povećalo

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pogledaj ovdje, tu smo pisali na temu alergija, vjerujem da dio prolazi i za jednogodisnju bebu s onim sto ti izbjegavas (barem ono sto sam ja pisala...)

http://www.roda.hr/forum/threads/445...are-atopičare

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •