-
Jelovnik alergične jednogodišnje bebe
Molim svih vas koji imate male alergičare ( u našem slučaju mlijeko, jaja, citrusi, konzervansi, riba, orašasti plodovi) da napišete što papaju.Ako tema postoji, brišite.
Meni je ovo sve novo ( za mlijeko sam znala) i još se pokušavam snaći. Malena obožava juhu i to joj dajem svaki dan ( sa pašticom bez jaja) ali problem su nam doručak i večera. Kombinacija kruška/jabuka i griz ide dobro, koristimo i rižino mlijeko, palentu.
Napišite šta dajete da dobijem kakvu ideju.
Još dojimo btw.
-
kod nas je alregija na KM, iako ja sumnjam da je alergičan i na jaja (nema osipa i sl., ali ga boli stomak od kuhanih jaja - moramo ga testirati).
Za doručak/večeru možeš sve vrste žitarica (mi koristimo iz DM Alnaturine "5 vrsta") na rižinom mlijeku, plus voće - osim jabuke i kruške možeš i suhe marelice, suhe šljive, banane i sl. Ja najčešće dajem isto za ručak i večeru, tj "ostatak od ručka"
-
Sve žitarice spremam na vodi ili ponekad na rižinom zobenom mlijeku s tim da je rižino mlijeko vrlo slatko pa uz njega i ne treba dodatak voća. Sojino je također potencijalni alegen pa ga ne koristim. Od voća uz standardne kruške, jabuke (njih ponekad ispečem u pećnici) i banane dodajem još suhe marelice (ili one iz kompota), šljive i grožđice. Sve to kombiniram sa grisom, palentom, prosom, rižom, zobi, ječmom... Kako ona obožava kruh, tako joj mjesto "kašice" znam izmiksati npr kuhane suhe marelice i namazati kao pekmez na kruh.
Obično joj ujutro dajem žitarice (jer njih voli najviše a za doručak najslabije jede), meso i povrće za ručak a voće za večeru. A ako joj se nije baš jelo za ručak onda to dobije za večeru, možda samo u nekoj drugoj formi
Tijesto koristim pšenično i kukuruzno bez jaja.
-
Joj, super ideja za kuhane marelice na kruhu, hvala! I moja obožava kruh pa mislim da će joj se svidjeti. Danas sam kuhala nama gulaš i prije nego sam ga začinila i dovršila izvadila sam meso za nju, skuhala joj paštu i najela se...
-
Osim što je alergična na k. mlijeko i jaja, maoja princeza još ne podnosi niti voće! Jedino što pojede bez posljedica su sušene brusnice i nar (šipak)! Osim toga, ona neće slatko pa rižino mlijeko ne dolazi u obzir a soju joj neću dati jer je potencijalni alergen.....
Kao i Grom, sve što joj kuham od žitarica - kuham na vodi ako je za doručak, odnosno na juhi ako je za ručak ili večaru. Princeza neće niti meso pa joj ga moram smiksati u paštetu i poslužiti uz povrće ili žitaricu.
Za doručak dobije kašicu od zobenih pahuljica sa brusnicama (umjesto zobenih može dinkel, riža...), ponekad kuhani ječam sa brusnicom....
Za ručak/večaru:
- ječam kuhan na juhi s prelivom od miksanog mesa i povrća iz juhe
- krompir i tiikvice na lešo s maslinovim uljem i kuhana raža (ili neko meso)
- bijeli kupus (zelje) kuhano na juhi s krompirom
- rižoto od piletine/puretine
- pečeni kunić s krompirom i rajčicom
- palenta zakuhana na juhici s dodatkom miksanog mesa ili povrća
- varivo od leće i ječma s maslinovim uljem
- riblja juha s rižom
- umak od piletine, tikvica i rajčice - za prilog tjestenina
- kuhano miješano povrće s piletinom (sve kuhano u malo vode)
- špinat ili blitva s krompirom na lešo s maslinovim uljem
.......
i još dosta varijacija na zadanu temu!
Bundeva nam nije sjela, cvjetaču, kelj i korabicu ne ljubi, kelj pupčar se još rijetko nađe, uglavnom... jedva čekam proljeće i malo veći izbor povrća iz domaćih vrtova (živjele bake i susjede).
Žitarice kupujem u bio&bio, u dm-u ili ako imam sreću dobiti nešto provjereno sa sela.... Za sad još muku mučim s tjesteninom - ako netko ima preporuku, pliz....
-
zasto te muci tjestenina? ima jako dobre tjestenine (cak je i bio) u DMu. meni je fina skoro svaka integralna tjestenina,a sve su bez jaja.
ili cura nece jesti tjesteninu??
-
-
pogledaj ovdje, tu smo pisali na temu alergija, vjerujem da dio prolazi i za jednogodisnju bebu s onim sto ti izbjegavas (barem ono sto sam ja pisala...)
http://www.roda.hr/forum/threads/445...are-atopičare
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma