Stranica 10 od 17 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 830

Tema: Potpomognuta na Svetom Duhu

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Kikla draga suuupppeeeerrrr, pa netko će morat kupovat dupla kolica!

Aurora hvala, svjesna sam ja rizika i ovog lošeg zakona, ja sam najviše razočarana ljudima kojima je teško objasniti bar u dvije rečenice zašto, tj. pa zar ja nemam pravo da znam šta je s mojim stanicama i šta se dešava s njima , pa bar bi ti ljudi tj. zdravstveni radnici koji su dio ove priče i koji su itekako svjesni kako je loš zakon morali imati bar trunku osjećanja prema nama koji to prolazimo.
    No očigledno je nažalost da nemaju!
    Ovakve mene stvari izbacuju iz takta i ljute.........

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Svima onima koji na trudnocu sa trojkama gledaju prvenstveno kao na jednu romanticnu ideju, a koji nisu svjesni rizika kojeg takva trudnoca nosi preporucujem da procitaju iskustvo forumasice osijek.

Iva Mia 2009 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Aurora meni je jako žao te cure iz osijeka...nedaj bože nikome takvo iskustvo...al definitivno nije lijepo čitati takve priče...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Aurora, mislim da je preveliki strah unijet s tvoje strane.
    Oprosti, ali mi koje idemo na sd ili bilo gdje u rh na postupak, nismo glupe i neinformirane, ali jednostavno nemamo druge mogućnosti. I ja bi najradije išla u Prag, ne u Maribor, ali mi nažalost moje financije ne dopuštaju, a znam da nisam jedina na ovom forumu. Imam jafakultet i posao u struci i svaki mjesec plaću, ali to jednostavno nije dosta...nažalost.
    S druge strane, znam da postoji povećani rizik i od blizanačke rizične trudnoće, a kamoli od višeplodnne! Ali postoje pobačaji i rizik i kod jednoplodne trudnoće, uvijek, pa nemora se niti raditi o IVF trudnoći. Zašto nisi navela primjer Martine??? Onda po takvome uopće nebismo išle nikamo i oslanjale se na "Božju volju".

Iva Mia 2009 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

cureeee ja sam počela lagano krvariti...što da radim...jel se to nekome već dogodilo?????

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Iva Mia 2009 prvotno napisa Vidi poruku
    cureeee ja sam počela lagano krvariti...što da radim...jel se to nekome već dogodilo?????
    U horizontalu draga i strogo miruj, ne mora ništa značiti, stavljaj utrogestane i miruj to je najbitnije!!!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti, ali mi koje idemo na sd ili bilo gdje u rh na postupak, nismo glupe i neinformirane, ali jednostavno nemamo druge mogućnosti. I ja bi najradije išla u Prag, ne u Maribor, ali mi nažalost moje financije ne dopuštaju, a znam da nisam jedina na ovom forumu. Imam jafakultet i posao u struci i svaki mjesec plaću, ali to jednostavno nije dosta...nažalost.
    S druge strane, znam da postoji povećani rizik i od blizanačke rizične trudnoće, a kamoli od višeplodnne! Ali postoje pobačaji i rizik i kod jednoplodne trudnoće, uvijek, pa nemora se niti raditi o IVF trudnoći. Zašto nisi navela primjer Martine??? Onda po takvome uopće nebismo išle nikamo i oslanjale se na "Božju volju".
    Potpisujem

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja se potpuno slažem sa Vinalinom. Svi mi imamo istu želju i nažalost ne možemo si svi priuštiti par tisuća eura za inozemstvo. Ja i suprug smo kontaktirali doktora Mardešića iz Praga. Nama bi trebalo 4000 za jedan postupak i on ne garantira 100% uspješnost( da naglaim imamo solidna primanja).Mi smo iz Osijeka pa smo dosta potrošili i na put Osijek Zagreb. Sreća imamo rodbinu gore pa smo bili kod njih dva tjedna.
    Što se zakona tiče sve mi znamo da nije dobar,ali nismo zato glupe što idemo u naše bolnice.

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Iva Mia zovi gore doktora ili hitnu......nije sad bitno jel to ikome bilo, samo ih pitaj i opiši kak krvariš
    Nije da te plašim, ali sve kaj mi kažemo može biti rekla kazala, a ja bi najradije da ti zvrcneš doktora......me kužiš.......pusić
    Posljednje uređivanje od šniki : 10.03.2010. at 12:41

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih na tvom mjestu sutra ponovila betu i ako se pravilno poduplala u odnosu na onu jucer u miru bih sacekala 1. pregled.

Osim uzimanja Utrogestana i eventualnog mirovanja nista vise se ne moze napraviti.

KIKLA123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ovako ja kad sam bila na punkciji dr je pito da li hoću 2js u oplodnju i naravno da sa tim imam manju šansu za oplodnju,ili 3 pa će mo čekat kako se dijele,da možda neka stane se razvijat..ja sam pitala šta on misli on je reko naravno 3 al da ja odlučim... da sam rekla 2 i da nisu se oplodile krivila bi sebe i uzalud bačen trud,novac,sve...pa sam odlučila riskirati i rekla da 3 stave u oplodnju.ja sam svijesna rizika i svega što nosi,al nisam glupa i neupućena...znam da zakon ne valja ni pišljivog boba,i da mi žene nadrapamo kako se god uzme,al bolje za sad nemam i to je to... i sad se nadam i želim veliku betuuuu... vinalina ti si isto imala bc i cc pa se nadam tvojim stopama.... iva mia ja bi na tvom mjestu zvala gore. svima

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

KIKLA123 srećo moja....ma utabanali smo ti put, ti sad samo klizi po njemu.......pusu ti šaljemo nas dvije štemerice!!

KIKLA123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

p.s i ne želim se bedirati.... samom ću optimistično mislit do bete.....

KIKLA123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

šniki i ja vama....

korky avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Iva Mia ja sam krvarila tako i na kraju se ispostavilo da je puko hematom. Ukoliko dosta krvariš nemoj stavljati utrogestan vaginalno nego ga pij, bar su tako meni rekli. Svim ostalim curama velike čestitke na trofaznim ciframa bete a ostalima od srca želim da krenu našim stopama!!!!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

čestitam svim trudnicama
    curama u postupku želim da što prije postanu trbušaste

i moram vas zamoliti da smanjite chat ili ću biti prisiljena mlatiti metlom

lanarica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Draga,
    zovi gore ili otiđi na SD na hitnu.... i smiri se koliko možeš - najvjerovatnije nije ništa...

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ines31 prvotno napisa Vidi poruku
    svjesna sam ja rizika i ovog lošeg zakona, ja sam najviše razočarana ljudima kojima je teško objasniti bar u dvije rečenice zašto, tj. pa zar ja nemam pravo da znam šta je s mojim stanicama i šta se dešava s njima , pa bar bi ti ljudi tj. zdravstveni radnici koji su dio ove priče i koji su itekako svjesni kako je loš zakon morali imati bar trunku osjećanja prema nama koji to prolazimo.
    No očigledno je nažalost da nemaju!
    Ovakve mene stvari izbacuju iz takta i ljute.........
    Ines potpisujem u potpunosti!
    Mene nitko u postupku nije pitao koliko JS zelim da mi oplode (punkcijom su dobivene 4), a na samom transferu sam imala frku jer nisam htjela da mi sve 3 vrate, jos me biologica napala "pa trebali ste reci da necete da vam oplodimo 3". Bio mi je 1. postupak i nisam znala kako se zovem i onda jos oni mene prozivaju, a nitko mi nista nije rekao niti objasnio.

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Iva Mia jesi li zvala dr., kaj su ti rekli?

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kikla i Ines, saljem puno vibrica za velike bete
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

curke, upomoč!Dolje me vrte u krug ko malog majmuna,prvo mi je doktor napisao što od nalaza trebam napraviti,to sam um donijela misleći kako ču sljedeči ciklus napokon krenut kad on meni još treba napraviti psihološko i pravno savjetovanje.Gdije to obaviti već sam luda,pomozite mi i usmjerite me.Psvemu sudeći poćet ću s postupkom za 2 mj.Kaj pravnika moramo svi napraviti nevidim svrhu,prosvijetli te me,jer sam malo zbunjena.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Drage cure,

čini mi se, i žao mi je, da se osjećate napadnuto. Istina je da većina ljudi nema love za liječenje vani, i da to što su ljudi prisiljeni na substandardno liječenje u HR ne znači da su ti isti ljudi glupi - jedino u škripcu i bez drugih opcija. Ono što vi kao bespomoćni pacijenti ipak možete napraviti je žaliti se - napisati svoju priču i kako mislite da vas je zakon ukinuo. Ako se nitko ne buni, znači da zakon nikog ne smeta. Predsjednik Josipović je neki dan rekao da ga je nekoliko stotina pisama natjeralo da se zalaže za promjene zakona. Jedino kolektivno imamo snagu. Ostavite svoje priče ovdje: http://potpomognutaoplodnja.info/ind...=245&Itemid=63

Takodjer ono što možete napraviti je ono što je napravila i bugaboo - odbiti transfer 3 zametka. Na to imate po zakonu pravo. Čak i da vi kažete da vam oplode 3 kod punkcije, to vas po zakonu ne obavezuje na transfer sva tri, jer imate pravo promijeniti mišljenje do trenutka transfera, bez obzira na to što vam doktori kažu - u zakonu to piše crno na bijelo. Koliko zametaka se vrati vrlo ovisi o tome kakve su kvalitete zameci, a to se ne može znati na punkciji. Samo je sramota da je zakon napisan na način da je žena ta koja se mora boriti za svoja prava, i "sama si je kriva" i za trojke i za neuspješne pokušaje "jer eto, sama je tako odabrala".

A rizici od trojki nisu za zanemariti. Ne možete uspoređivati dva osobna slučaja i zaključiti da u jednom i u drugom postoje isti rizici. Rizik od smrti djeteta bilo u utrobi bilo nakon poroda je za jednoplodne trudnoće 7 od 1,000, a za trojke čak 1 od 6, ili 150 od 1,000. Ne izmišljam te podatke, bila je studija Snježane Škrablin iz Petrove baš o trojkama. Više podataka je ovdje: http://potpomognutaoplodnja.info/ind...akon&Itemid=86. Srećom, trojke su relativno rijetke - kod mladih žena u Italiji s ovakvim zakonom 5-6% trudnoća (a kod normalnog zakona oko 1%). Ali kad se dogode, to je nezavidna situacija. Svako dijete i svaka trudnoća je blagoslov. Ali ipak je bolje za ženu i za djecu rađati jedno po jedno. Josipović se odnosio na takve zdrastvene rizike kad je tražio promjene Zakona - a Milinović ga je oštro napao da širi dezinformacije. Zato je važno informirati i sebe i ljude oko vas, zašto je loš ovaj Zakon i zašto bi ga trebalo promijeniti. I vi možete dati svoj doprinos u svojoj maloj sferi prijatelja i poznanika. Malen - da. Ali nikako beznačajan. Inače mi, koji bi trebali biti najviše informirani, doprinosimo dezinformacijama. I šutke odobravamo Milinovića.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ej BOOZZ draga...i meni je to rekao da treba napraviti i ja ću baš sutra ići u obiteljski centar...inače tito košta cc 500 kn a u tim obiteljskim centrima je besplatno i ide se samo jedanput...mada su neke curke pisale da se mora proći 5 seansi...ja pitala ...malo pričamo ...dobimo potvrdu i idmo kući svojoj...tak da ti je možda najbolje i najjeftinije to obaviti isto tako...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj BOZZ prvotno napisa Vidi poruku
    curke, upomoč!Dolje me vrte u krug ko malog majmuna,prvo mi je doktor napisao što od nalaza trebam napraviti,to sam um donijela misleći kako ču sljedeči ciklus napokon krenut kad on meni još treba napraviti psihološko i pravno savjetovanje.Gdije to obaviti već sam luda,pomozite mi i usmjerite me.Psvemu sudeći poćet ću s postupkom za 2 mj.Kaj pravnika moramo svi napraviti nevidim svrhu,prosvijetli te me,jer sam malo zbunjena.
    Probaj se raspitat u privatnim klinikama, ja sam to napravila u IVF poliklinici i platila 100,00 kn i psihologa i pravnika zajedno, pitala dr. Baumana jel to vrijedi kaže da, s tim što su mi papiri ostali kod njih tak da ih nemam kod sebe (bila tam u postupku), ak bude trebalo otići ću ih dignut! Gotova bila za 5 min, ne znam ali sigurno i Vili ima organizirano!

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Poslala sam upit u obiteljski centar u ZG-u pa vam javim kaj oni kazu.
    Bolje mi je da to sad pribavim i da imam spremno ako cu vec iduci mjesec moci u postupak.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kada smo već kod js ni mene nitko nije pitao koliko želim da mi se oplodi. Oplodili su 3 i jedan je stao u razvoju tako da su mi vratili dvije.

Iva Mia jesi šta saznala( sigurna sam da nije ništa ozbiljno)!

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ja od danas klomifenka... izvadila krv i poslala u Petrovu..sutra obavim P&P i čekam folikulometriju 17....curke moje ja imam takvu fobiju da će mi jajca puknut prije vremena i da ništa od ovoga i da će AIH pasti u nedjelju a tam nikog neće biti...pukla sam ko kokica..

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

hvala cure sada sam ipak malo pametnija,i znam kaj dalje.Puno hvala

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Iva Mia kako si jesi zvala dr?

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    ja od danas klomifenka... izvadila krv i poslala u Petrovu..sutra obavim P&P i čekam folikulometriju 17....curke moje ja imam takvu fobiju da će mi jajca puknut prije vremena i da ništa od ovoga i da će AIH pasti u nedjelju a tam nikog neće biti...pukla sam ko kokica..
    Nemoj se unaprijed zivcirati, bit ce sve super, mozda i ti kao i ja super reagiras na klomice pa te prebace na IVF

Bubzi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Potpisujem!

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

vinalina~~~~~~~~~~~za današnji uzv, da čuješ malo lijepo
    Iva Mia nadam se da je sve ok.....javi nam, brinemo

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

jutro curke...kaj nema ništa...
    Iva Mia...draga ,kaj ima kod tebe...
    Šniki...
    ej Bugaboo ja ti na klomiće reagiram sa 2-3 folikula tak da ću se za sad zadovoljiti sa AIH-om...,a s obzirom da MM ima ok spremiogram(vidi potpis)...možda bi mogli uspijet...možda..

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mislim da se ovdje dogodio šum na kanalu. nitko ne tvrdi da su cure koje idu u RH na postupke glupe, ali da treba širiti svijest da imamo najgore zakonsko rješenje o MPOu u civiliziranom svijetu, imamo. cure nažalost to ne znaju, kao što ne znaju za rizike koje im donosi taj zakon. ta nedavno me jedna dama zaustavila i pita - da joj kažem šta je to loše sa zakonom?! nakon toliko medijskih napisa, akcija i sl... bitno je da smo upućene, da znamo... pobogu, da ideš na dijalizu htjela bi znati da u austriji, sloveniji i pragu ima bolja, efikasnija i naprednija metoda (i skuplja da, samo zato što si stranac) i da ova naša dijaliza nije euro standard... zašto onda zatvarat oči pred hrvatskim problemima....???

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Dobro jutro cure!
    Imam jedno pitanje: sada sam bila na wc i na papiru vidim gusti bijeli iscjedak,al čvrsto( Kao komadić kuhanog jajeta). Jel to normalno danas mi je 11dpt

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Možda od Utrogestana....ne znam kaj bi to drugo moglo biti....( nasmijala me tvoja usporedba s kuhanim jajetom)

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Sutra idem vadit betu bez obzira na negativan kućni test

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj tihić prvotno napisa Vidi poruku
    Sutra idem vadit betu bez obzira na negativan kućni test
    tako je i najpametnije...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj je postala hazard u kojeg se laka srca mogu upustiti samo neinformirani.
    Naš zakon treba nama samima biti osnovni i jedini kojega bismo trebali znati, ako ga neznamo ili smo glupe (pa se nismo željele informirati ili neznamo kako se to radi ili nas je briga, pa smo stoga ono ispred zagrade) ili laka srca... uf koje teške riječi...
    Nije bilo šumova u kanalima, ali ženske dajte razumijte da se mi borimo, pričamo drugima o štetnosti, pa halo u mojoj školi SVA djeca znaju kaj sve prolazim...
    A s obzirom na zakon i zamrzavanje embrija mi na sd nismo ništa izgubile, jer to nismo nikada niti imale... Naravno da ostaje još puno problema koje veže ovaj zakon, ZNAMO MI TO!
    A kaj bi trebale si sada pucati u glavu što nas ne pitaju koliko želimo js da nam oplode, što nam vraćaju 3 zametka...ili nebismo trebale uopće nikamo ići dok se zakon ne riješi, a s druge strane, kada se potiče bojkot MPO odmah se svi uzbude i kažu da je to odluka pojedinca...

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

jel se AIH broji u 6 besplatnih postupaka???

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

prema odluci HZZO-a ( http://www.hzzo-net.hr/dload/upravno...ugovaranju.pdf str. 3) sad po prvi puta imamo i cijenu svakog postupka pa tako i nestimuliranog IVF-a/ICSI-a (4000 HRK). To su cijene koje naše bolnice kasiraju od HZZO-a a iz zajedničkog budžeta od 30 mil HRK koliko je predviđeno za medicinsku oplodnju u 2010.g.

30 mil HRK je daleko premalo za naše potrebe, stoga vjerujem da je to i razlog zašto nema trenutno puno postupaka, zašto bolnice škrtare sa stimulacijama.......

Po ovome što se da isčitati iz odluke, samo crveno označeni postupci se računaju kao besplatni iz perspektive pacijentice, to se broji kao jedan od šest besplatnih i to samo kad se koriste menopuri ili gonali, no tko zna!?

SKZ50 IUI/AIH/AID uprirodnom ciklusu N97.0 – 9, Z31.1, Z31.2, Z31.3
    1.600,00 kn

SKZ51 IUI/AIH/AID u stimuliranom ciklusu 3 N97.0 – 9, Z31.1, Z31.2, Z31.3
    3.500,00 kn

SKZ52 IVF/ICSI u prirodnom ciklusu N97.0 – 9,Z31.1, Z31.2, Z31.3 29801, 56991
    4.000,00 kn

SKZ53 IVF/ICSI u stimuliranom ciklusu blagi protokol 3 N97.0 – 9,Z31.1, Z31.2, Z31.3 29801, 56991
    9.500,00 kn

SKZ54 IVF/ICSI u stimuliranom ciklusu standardni protokol 3 N97.0 – 9, Z31.1, Z31.2, Z31.3 29801, 56991
    15.500,00 kn

SKZ55 Sekundarni IVF/ICSI N97.0 – 9, Z31.1, Z31.2, Z31.3 29801, 56991
    4.500,00 kn

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A kaj bi trebale si sada pucati u glavu što nas ne pitaju koliko želimo js da nam oplode, što nam vraćaju 3 zametka...ili nebismo trebale uopće nikamo ići dok se zakon ne riješi, a s druge strane, kada se potiče bojkot MPO odmah se svi uzbude i kažu da je to odluka pojedinca...
    ne, ali bi mogle pomoći sebi i drugima tako da se borimo protiv tog zakona, protiv letargije našeg društva, protiv inercije i svjetonazora da je to što činimo loše... a to, priznat ćeš, može svaka od nas...

da svi pristajemo na ono što nam se servira žene danas primjerice ne bi imale pravo glasa! sjetite se toga...

nitko ne kaže da se trebate ritualno spaliti na Markovu trgu u znak protesta, ali da treba pisati predsjedniku, HZZOu, govoriti bližnjima da MPO nije i nikada neće biti ni približno jednak abortusu, da nije naša krivica što smo neplodni i da mi nitko ne može reći da sam promiskuitetna, kao što se sugeriralo, jer sam neplodna - to možemo i same činiti. i ne košta ništa.

andreja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

u potpunosti potpisujem Vinalinu . u Hrvatskoj je zakon o MPO u komi,ali mislim da si mnogi nemogu financijski priuštiti odlazak negdje vani. jer dvije,tri tisuće eura pa i više ipak nije maleni novac. a sad bojkotirati MPO u Hrv.ili ne,e to je po mom mišljenju stvar pojedinca. sad je samo pitanje što će oni koji bojkotiraju time dobiti,a možda si ne mogu priuštiti odlazak van. i mislim da je glupo reći da su parovi koji idu u postupke kod nas glupi i neimformirani,jer po tom razmišljanju pametni su samo oni koji imaju love i mogu si priuštiti odlazak vani na MPO. ispričavam se svima koji su me krivo shvatili!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ksena, znam draga, mi smo na istoj strani i smatram da barem mi na ovom forumu nismo neimformirane, i da postoje one koje jesu, ali ja svim silama pokušavam pričati i objašnjavati svima, ne samo onima koje su u tome da to nevalja i u kojem smo mi nezavidnom položaju. Ispočetka, ljudi kojima pokušavam to reći, neznaju niti što je to IVF. Pa uvijek krećem ispočetka. Moji u široj i daljnjoj okolini svi znaju o NAŠIM problemima i svima je to nevjerojatno, a oni koji to ne razumiju i govore da su naša djeca iz "epruvete" i slično kažem da nikada nisam znala što znači pojam - ljudska glupost, ali da mi je sada puno jasnije...Da, ja želim dijete i ponosna sam što ću mu danas sutra moći reći da smo se oko njega vraški trudili - a da ga nismo slučajno napravili 'na zadnjem sjedištu auta'.
    Ali dajte i onim curama koje idu u rh na MPO podršku, jer ju zaslužuju, treba im se klanjat što idu pristaju na takve uvjete, a ne ih omalovažavati...

Ksena, pino, aurora

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jako, jako mi je zao sto su moje rijeci usmjerene na Zakon o medicinskoj oplodnji sasvim pogresno shvacene kao napad na one kojima taj Zakon najvise steti.

Krivo mi je sto se navodjenje cinjenica dozivljava kao zastrasivanje. Boli me sto se svaki dobronamjerni savjet o tome da se razmisli da li je nekome substandarno lijecenje neplodnosti u Hrvastskoj dok je na snazi ovakav Zakon opcija ili nije poima kao optuzba nekome da je glup pa da iz tog razloga pristaje na takvo lijecenje.

Vecina vjerujem da nema financijske mogucnosti za lijecenje u inozemstvu, ali zato mnogima recimo godine dopustaju da pricekaju u nadi da ce Zakon pasti. Ja sam u svom prvom postu i tu mogucnost istaknula, ali nju kao da nitko nije primjetio...

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A s obzirom na zakon i zamrzavanje embrija mi na sd nismo ništa izgubile, jer to nismo nikada niti imale... Naravno da ostaje još puno problema koje veže ovaj zakon, ZNAMO MI TO!
    Pucati u glavu je malo drasticno. Mislim da je dovoljno dati svoj glas i buniti se. Pisati se može, kad već drugo ne možemo. I kao što sam rekla, žena može zahtijevati da joj se vrate 2 a ne 3 zametka, jer to pravo ima po zakonu - prisilno vraćanje 3 zametka bi bilo nasilje.

Sad ne znam da li misliš da li je zamrzavanje zametaka najveći problem u zakonu. Nije. Najveći problem je ograničenje oplodnje na 3 j.s. To je ono što većini ljudi koji su pogođeni zakonom u zakonu smeta - npr. parovi gdje muž ima azoospermiju i koji u svakom postupku mora ići na punkciju testisa, svaki spermić i svaka jajna stanica je bitna jer je oplodnja rjeđa. Žene kojima se oplodi 2 od 12 j.s., zamisli kako je kad od tih 12 izabereš 3 za oplodnju. Žene koje imaju lošu kvalitetu zametaka pa od 10 zametaka treći dan ostane 3. Bilo koji embriolog će ti reć da za odabrat kvalitetne zametke u pravilu treba oploditi bar 8 j.s..

U Italiji gdje su radili studiju kakav utjecaj ima takav zakon (koji su promijenili ove godine - sad se tamo oplodi ONOLIKO KOLIKO JE POTREBNO ZA JEDAN USPJEŠAN POSTUPAK) na stopu uspjeha, našli su: Jednoj kategoriji pacijentica se uspješnost povećala (jer su im vraćali 3 umjesto 2 zametka) ali nauštrb povećanog rizika od blizanaca i posebice trojki, a drugoj kategoriji se uspješnost smanjila (jer njima nisu oplođivali dovoljno j.s., tj. 3 im nije bilo dosta). Naizgled se ukupni uspjeh nije promijenio. Ali obje kategorije su dobile lošije liječenje i veće zdravstvene rizike (jedne zbog opasne trudnoće, druge zbog većeg broja postupaka).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Glavni gubitak zakona je dvojak:

a) ograničenje oplodnje na samo 3 jajne stanice (za dobnu skupinu 35+, za parove s teškim muškim faktorom),
    b) za mladu populaciju je transfer 3 zametka izuzetno rizičan (na žalost, slučaj forumašice Osijek s tri mtrvorođene bebice).

Zamrzavanje zametaka je relativno nebitno, ali ono ide u paru s dozvolom oplodnje više od 3 jajne stanice. Glavni horor zakona su ove gore dvije stvari.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, ključna stvar je gubitak oplodnje više od 3. Fućkaš zamrzavanje, u krajnoj liniji, ovo prvo je pogubnije za uspješnost, kao i ove tragedije koje će se događati s trojkicama. Trudnoća s trojkama, na žalost, slovi kao neuspjeh IVF tehnologije, iz ovakvih tragedija jasno je i zašto.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo jednog sitea koji se bori za dizanje svijesti o rizičnosti višeplodnih trudnoća nakon IVF-a:

http://www.oneatatime.org.uk/

Inače, nitko nema uspješnost 100%. Maribor je ima oko 40-50%, ovisno o dijagnozi i starosti žene. Računaju da unutar 4 IVF-a uspijeva 60% parova. Naši su prije zakona, i uz zamrzavanja, imali uspješnost po transferu 30%, vjerojatno je to sad oko 15%, barem po izvješću biologice sa Sv. Duha prezentirano na konferenciji o zamrzavnaju jajnih stanica koja je bila organizirana u ZG-u pred par mjeseci.

Ne znam.... Ne želim biti negativa, ali mislim da je od pomoći da se znaju ti neki fakti, čisto kao smjernica.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pardon, bebice od Osijek su rođene žive, ali nisu preživjele dulje od tjedan dana, ako se dobro sjećam . Glavni rizik višepl. trudnoća jest taj da će doći do prijevremenog poroda, što više plodova, to veći rizik.

Stranica 10 od 17 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •