Nisam niti jednom rijecju rekla nekome da je glup niti sam tako mislila. I ne zelim da itko moje rijeci tako tumaci.Aurora* prvotno napisa
Takodjer izraz laka srca sam upotrijebila kao suprotnost izrazu teska srca.
Svakome tko zna kako je potpomognuta oplodnja izgledala prije donosenja Zakona o medicinskoj oplodnji i kako ona izgleda drugdje po svijetu ne moze biti svejedno prolaziti kroz stimulaciju nakon koje se slucajnim odabirom od svih pridobivenih jajnih stanica odabiru samo tri i oplodjuju dok se sve ostale unistavaju. A ako se koja od njih i zamrzne vrlo mala je statisticka vjerojatnost da ce iz nje doci do trudnoce.
Lako je u takav postupak ici jedanput i lako je biti optimistican prvi put. Lako je o tome govoriti i onima koji su sto zbog dijagnoze, sto zbog godina, sto zbog srece da upadnu u onaj manji dio statisticke vjerojatnosti uspjeli ostvariti trudnocu iz prvog ili drugog pokusaja.
Svi drugi kojima ce baciti 5, 6 ili vise jajnih stanica u svakom postupku ili koji u blagoj stimulaciji nece imati ni jednu jajnu stanicu i koji ce morati prolaziti kroz postupak 3, 4, 5, 6 ili vise puta, a kojima je trenutno jedina opcija potpomognuta u Hrvatskoj sigurna sam da ce znajuci kako bi to izgledalo drugdje u postupak ici s grcem u zelucu.
Koliko je informiranost vazna pokazuje i pogresno shvacanje da oni koji su se i do sada lijecili na SD nisu nista izgubili sto se zamrzavanja tice. Itekako su puno izgubili, jer iako nije bilo moguce zamrzavanje embrija, bila je moguca oplodnja svih jajnih stanica.
Takodjer u Zakonu nigdje ne pise da se moramo unaprijed izjasniti koliko jajnih stanica zelimo da nam oplode i da nam se moraju vratiti sve oplodjene. Ako smo toga svjesni i ako smo svjesni rizika viseplodne trudnoce, onda necemo samo sutke dozvoliti da sav taj rizik padne iskljucivo na nas.