Citiraj Aurora* prvotno napisa
Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj je postala hazard u kojeg se laka srca mogu upustiti samo neinformirani.
Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
Naš zakon treba nama samima biti osnovni i jedini kojega bismo trebali znati, ako ga neznamo ili smo glupe (pa se nismo željele informirati ili neznamo kako se to radi ili nas je briga, pa smo stoga ono ispred zagrade) ili laka srca... uf koje teške riječi...
Nije bilo šumova u kanalima, ali ženske dajte razumijte da se mi borimo, pričamo drugima o štetnosti, pa halo u mojoj školi SVA djeca znaju kaj sve prolazim...
A s obzirom na zakon i zamrzavanje embrija mi na sd nismo ništa izgubile, jer to nismo nikada niti imale... Naravno da ostaje još puno problema koje veže ovaj zakon, ZNAMO MI TO!
A kaj bi trebale si sada pucati u glavu što nas ne pitaju koliko želimo js da nam oplode, što nam vraćaju 3 zametka...ili nebismo trebale uopće nikamo ići dok se zakon ne riješi, a s druge strane, kada se potiče bojkot MPO odmah se svi uzbude i kažu da je to odluka pojedinca...
Nisam niti jednom rijecju rekla nekome da je glup niti sam tako mislila. I ne zelim da itko moje rijeci tako tumaci.

Takodjer izraz laka srca sam upotrijebila kao suprotnost izrazu teska srca.

Svakome tko zna kako je potpomognuta oplodnja izgledala prije donosenja Zakona o medicinskoj oplodnji i kako ona izgleda drugdje po svijetu ne moze biti svejedno prolaziti kroz stimulaciju nakon koje se slucajnim odabirom od svih pridobivenih jajnih stanica odabiru samo tri i oplodjuju dok se sve ostale unistavaju. A ako se koja od njih i zamrzne vrlo mala je statisticka vjerojatnost da ce iz nje doci do trudnoce.

Lako je u takav postupak ici jedanput i lako je biti optimistican prvi put. Lako je o tome govoriti i onima koji su sto zbog dijagnoze, sto zbog godina, sto zbog srece da upadnu u onaj manji dio statisticke vjerojatnosti uspjeli ostvariti trudnocu iz prvog ili drugog pokusaja.

Svi drugi kojima ce baciti 5, 6 ili vise jajnih stanica u svakom postupku ili koji u blagoj stimulaciji nece imati ni jednu jajnu stanicu i koji ce morati prolaziti kroz postupak 3, 4, 5, 6 ili vise puta, a kojima je trenutno jedina opcija potpomognuta u Hrvatskoj sigurna sam da ce znajuci kako bi to izgledalo drugdje u postupak ici s grcem u zelucu.

Koliko je informiranost vazna pokazuje i pogresno shvacanje da oni koji su se i do sada lijecili na SD nisu nista izgubili sto se zamrzavanja tice. Itekako su puno izgubili, jer iako nije bilo moguce zamrzavanje embrija, bila je moguca oplodnja svih jajnih stanica.

Takodjer u Zakonu nigdje ne pise da se moramo unaprijed izjasniti koliko jajnih stanica zelimo da nam oplode i da nam se moraju vratiti sve oplodjene. Ako smo toga svjesni i ako smo svjesni rizika viseplodne trudnoce, onda necemo samo sutke dozvoliti da sav taj rizik padne iskljucivo na nas.