Vinalina, ne znam što sve ulazi u ta famozna 6 besplatna postupka. Ono što mogu zaključiti je da vlada potpuni kaos jer bolnice nemaju jasne smjernice, snalaze se, dolaze nove regule (nabavka lijekova preko klinika - za što sam ja od početka rekla da mi se ne sviđa i da to rade s nekom namjerom) a nije pripremljen teren/infrastruktura za nove procese, trenutno smo u doba najvveće financijske krize pa tako i u HR, nema se para, možeš misliti što će Ministarstvo zdravstva izdvajati velikodušno za potpomognutu, srezali su ipak znatno sredstva i tom ministarstvu.
I da Zedra, bojim se da je neplodnost trenutno nepoželjna jer preskupa tema. Isto tako vjerujem da su naše glavešine nepromišljeno donijeli ovaj zakon, koji se čini zbog upravo zabrane krioprezervacije predembrija PREskup, skuplji nego vani i to zbog zamrzavanja jajnih stanica koje većina klinika NE provodi zbog toga što je VELIKI FINANCIJSKI TERET A MALI BENEFIT; MALA VJEROJATNOST USPJEHA!. Stoga nam nude male stimulacije jer ionako mogu oploditi samo tri jajne stanice. Prebrojte cure koje imaju zamrznute j.s. na forumu? Imali smo koliko ja znam na Vinogradskoj 2 (jednoj odmrzavanje NIJE uspjelo a imala je 10 jajnih stanica), Gabi tek čeka svoje odmrzavanje, imamo dvije trudnoće iz zamrznutih jajnih stanica so far (na Vuk Vrhovcu i u IVF poliklinici kako su i pisale novine), imamo Romanicu na Vuk Vrhovcu koja također ima zamrznute jajne stanice i čeka odmrzavanje...... Druge cure i nemaju što zamrznuti jer se ide s malim stimulacijama, pa ispadne uglavnom "da su stanice bile nedovoljno kvalitetne za zamrzavanje!?" (baš me zanima po kojim kriterijima??? i baš me zanima da li bi te iste stanice prije po starom zakonu oplodile pa zamrznule kao predembrije??).
Izlaz iz situacije? Meni (govorim samo u svoje ime) trenutno samo liječenje u inozemstvu...... .Dugoročno riješenje? Ne znam, ne znam ,stvarno ne znam i to me čini tužnom i ljutom. Kad je još bilo prostora za reagiranje, prije donošenja zakona, nije bilo interesa ni među MPO populacijiom na forumu, nije shvaćena ozbiljnost situacija, pa čak kad je donesen zakon, Roda je pozvala na prosvjed na koji se odazvalo u Zagrebu možda 100ak ljudi, ne više..........
Moramo biti svjesni činjenice da je zakon loš, da nam u HR nude tek drugo- ili čak trećerazredno liječenje, nas u HRVATSKOJ zbog takvog zakona smatraju katolički fundamentalističkom zemljom. No, bit će trudnoća i dalje, pokazat će i ovakvo liječenje uspjeha, no znatno manjeg uspjeha nego liječenje vani. Prof. Š. jedva priznaje pad uspješnosti za 8%, drugi MPO liječnik je ipak rekao da očekuje pad od 10-15%, Talijani su sa sličnim restrikcijama (u međuvremenu hvala Bogu pale pred ustavnim sudom) imali pad s uspješnosti sa 35% po postupku prije donošenja sličnog zakona na 20-22% uspjeha po postupku nakon uvođenja restrikcija po novome zakonu, to je pad od više od 35%. Čak je i jedna naša biologica na kongresu održanom u HRvatskoj nakon donošenja Milinovićevog zakona priznala stvarni pad koji se dogodio od 34% državnoj klinici u kojoj radi što dakle odgovara otprilike talijanskom iskustvu.
Sorry na OT