Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: sistem has-a?

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno sistem has-a?

Cure, jeste li čule za to i što je to?
    Zvala sma vrtić da ima pošaljem katalog s eko čistačima i pitali su me jel to u sklopu sistema has-a? Automatski sam rekla da nije jer iskreno, nisam čula za to..Guglam i ne mogu iskopat..Možda je gospođa krivo izgovorila ili?

hvala

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) predstavlja stručan, racionalan i sustavan pristup za analizu i upravljanje biološkim, kemijskim i fizičkim opasnostima u cijelom prehrambenom lancu — od polja i farme do stola.

http://www.qualitas.hr/poslovno-savj...0-/-haccp.html

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Drago mi je pročitati da vrtići primjenjuju HACCP - svaka čast!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

U naš vrtić još nije uveden HASSP, priprema se uvođenje sljedeće godine.
    Tete nam nisu oduševljene. Kažu da roditelji više neće smjeti ulaziti u prostoriju gdje su djeca pa zbog toga npr. otpada mogućnost održavanja radionica u vrtiću (koje naše tete organiziraju barem dvaput godišnje i meni su jako drage), da ne spominjemo pozdravljanje ili "vidi, mama, ovo sam ja nacrtala". Nema nikakvih slatkiša izvana (pa ni kupovnih s deklaracijom, zdravih, nezdravh...) za rođendane. Djeca neće smjeti spremiti jogurt ili bananu, koji im preostanu od užine nakon spavanja, u svoju torbu i odnijeti doma. Teta spremačica morat će imati odvojen izlaz za iznošenje smeća i sl. pa treba građevinski intervenirati na vrtiću. I tako neke stvari... I meni zvuči pretjerano .

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Djeca neće smjeti spremiti jogurt ili bananu, koji im preostanu od užine nakon spavanja, u svoju torbu i odnijeti doma.
    ovo mi je ......ajde da ne dozvole unošenje ali iznošenje

Kažu da roditelji više neće smjeti ulaziti u prostoriju gdje su djeca pa zbog toga npr. otpada mogućnost održavanja radionica u vrtiću (koje naše tete organiziraju barem dvaput godišnje i meni su jako drage), da ne spominjemo pozdravljanje ili "vidi, mama, ovo sam ja nacrtala".
    ovo stvarno ne kužim, pa kaj ih ne bumo smjeli dovesti niti do sobe?

Teta spremačica morat će imati odvojen izlaz za iznošenje smeća i sl. pa treba građevinski intervenirati na vrtiću.
    ak će ovo biti jedan od glavnih uvjeta z uvođenje HACCP-a kod nas neće nikada zaživjeti.......jedino da sruše vrtić i grade ispočetka.......što i nije loša ideja

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    jedino da sruše vrtić i grade ispočetka.......što i nije loša ideja

kad bolje razmislim to je jaaaako loša ideja .........tek sad mi došlo iz dupeta u glavu da bi klince morala voditi u neki drugi vrtić . Bit će da i ovima koji donose takve propise/zakone/što li već sine nakon par minuta ali ne mogu preko svoje do maloprije super ideje .

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

HACCP je vrlo primnjenjiv pa i u nasim vrticima i mora biti integriran u nas sustav do pocetka travnja ove godine i vecina zagrebackih vrtica se vrlo dobro priprema za preduvjete. No primjena haccp-a nema veze s ulaskom roditelja u sobe - to bas i nije dio prehrambenog lanca.( to ima veze s odrzavanjem higijane u vrticu, dakle i dalje vrlo izvedivo) Tocno je da ce sva hrana sto udje u vrtic morati imati kontrolirano podrijetlo, pa ima ga i sada, ni sad nije dozvoljeno donositi ( ako se negdje uopće smije) slastice bez deklaracije. Haccp sustav predpostavlja kontrolu i trebao bi garantirati zdravstvenu ispravnost hrane od ulaska do krajnjeg dijela lanca, dakle djecjeg želuca , to nema veze s činjenicom da dijete, ako hoce svoju uzinu moze je itekako ponijeti u ruci doma....
    I nije uopce pretjeran, zapravo nam daje garanciju i kontrolu da sve sto dodje pred nasu djecicu je zdravstveno ispravno...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kasiopeja X.

Ja ne vidim tu nikakav bauk.... NEmam, doduše, iskustva s tim, ali imam s uvođenjem sustava osiguranja kvalitete i zaštite okoliša. Ide to... Jedino što treba je promijeniti mentalni sklop. I pripasati regule zdravom razumu. Ima tu prostora... A čovjek se brzo navikne. Osobno, nisam rado u vrtić ulazila u cipelama (kad su djeca bila na adaptaciji, samoinicijativno sam u jaslice nosila papuče) a roditeljski sastanci i radionice mogu se održati u dvorani za tjelesni koja se nakon toga očisti. Svemu ima lijeka. Ja ipak i dalje mislim da je to dobra stvar.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih ovo: Prije uvođenja ovakvog sustava ključno osoblje (ravnatelj, stručna služba, zdravstveni voditelj i odabrani odgajatelji i drugi djelatnici) MORA ići na obuku/edukaciju, tako da se zna ravnati kako to u praksi izgleda. Dio edukacije je i posjet sličnoj ustanovi koja već ima uveden sustav.

Drugo, roditelji će brzo prihvatiti higijenske regule ako im se lijepo objasni da nepridržavanjem istih povećavaju rizik od bolesti za svoje i tuđu djecu. To je jedan od načina koji će smanjiti "obvezne" bolesti uvrtićima i jaslicama. Kapa dolje!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

po ovome što pišete zaključujem da se naš vrtić već prebacio na haccap.
    I fakat nije neki bauk.
    A daje ipak određenu sigurnost. Iako, baš mi je bilo žao što nisam mogla odnjeti tortu ili neku slasticu kad mi je dijete imalo rođendan (rekla mi je teta: kaj? Pa jeste normalni? hoćete da završim u zatvoru? to je rekla u šali, naravno)

I da, meni nije normalno da se dopušta roditeljima da ulaze u dječju sobu s cipelama, bez obzira na haccap. Mi smo imali roditeljski sastanak u sobi (na prekrasnim i preudobnim malim stolicama ) ali smo si morali ili donijeti papuče, ili biti u čarapama, svakako bez cipela

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •