Gris smjesa slana (otprilike) :
1 jogurt
1 kiselo vrhnje
2 jaja
1,5 -2 čaše (od jogurta) grisa bijelog (ili kukuruznog, njega možda malo manje)
0,5 čaše ulja
1 žličica soli ravna
Teško mi je reći točne količine, gledam kakva je smjesa i šacam otprilike. Stavim više grisa ako namjeravam trpati gore špinat ili neko vodeno povrće, a manje se kasnije dodaju samo ribane gljive i sir.
Na to ide nadjev:
- naribam nekoliko šampinjona (2-3 na svaku koru), posipam vlasca da se malo osjeti luk, papra i naribam dosta sira (podravec, gouda ili slično)
- ofurim špinat (cca 25-30 dag) ocijedim i malo dohvatim štapnim mikserom, pa rasporedim - dalje ide sir i sve isto
- može se i malo šunke staviti ali rijetko to radim
Obično premažem smjesom jaje+vrhnje+prstohvat soli (ako su mala jaja, uzmem treće, ako su velika, razmutim u šalici i odvojim koliko treba za premazati prije nego ih uvalim u gris-smjesu)
Eto, valjda nisam ništ promašila. Ako jesam, nadam se da će netko vidjeti i vikati na vrijeme... Teško mi je to suvislo napisati kad radim "iz glave" i po prilici.
Za mali pleh dimenzija 28x20 cm radim pol smjese. Kad stavljam jaja uopće ne treba prašak za pecivo, a ako se radi bez jaja, stavljam najviše do pol vrećice na veliku količinu smjese.
Kore - ako kupim debele na placu, stavljam samo po jednu za svaki svitak. Ne stavljam koru na koru ni gris između, nego samo duplu koru prekrijem smjesom i zarolam. Ako su tanke kore (Zlatno tijesto za savijaču) onda stavljam duplu koru.
U mali pleh idu mi dva svitka = 2 kore (ili 4 kore ako su tanke), a za standardni pleh 3 svitka = 3 kore (6 kora ako su tanke).
Dobar recept dobije se praksom - nakon što čovjek ispeče ovo 2-3 puta, već točno znaš što ti se sviđa, a što ti ne odgovara. Ja kontroliram gustoću smjese, pa po potrebi dodam još grisa ili još jogurta/može i običnog mlijeka ako je pregusto. Prilagodiš recept svom ukusu!