Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Kore sa grisom i voćem-gdje je recept

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,030

    Početno

    Probala.... Previše tijesta za moj ukus. Ja stavljam samo vanjsku koru (duplu) da drži nadjev na gomili. I definitivno previše praška za pecivo. No stvar jako ovisi o nadjevu, tako da su sve opcije moguće i dozvoljene.

    Btw. sve su to varijante one taslidžan baklave (voćne), samo se baklava slaže, aovo se rola. MOže se zalijevati i šećernim sirupom, ali meni bi od toga ispali zubi... Više volimo slano.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    741

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Probala.... Previše tijesta za moj ukus. Ja stavljam samo vanjsku koru (duplu) da drži nadjev na gomili. I definitivno previše praška za pecivo. No stvar jako ovisi o nadjevu, tako da su sve opcije moguće i dozvoljene.

    Btw. sve su to varijante one taslidžan baklave (voćne), samo se baklava slaže, aovo se rola. MOže se zalijevati i šećernim sirupom, ali meni bi od toga ispali zubi... Više volimo slano.
    Možeš molim te napisati recept? Koliko kora onda potrošiš?

  3. #3
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,030

    Početno

    Ima recept moj na linku za izvorni topic. Evo ponovit ću i ovdje:


    Gris smjesa slana (otprilike) :

    1 jogurt
    1 kiselo vrhnje
    2 jaja
    1,5 -2 čaše (od jogurta) grisa bijelog (ili kukuruznog, njega možda malo manje)
    0,5 čaše ulja
    1 žličica soli ravna

    Teško mi je reći točne količine, gledam kakva je smjesa i šacam otprilike. Stavim više grisa ako namjeravam trpati gore špinat ili neko vodeno povrće, a manje se kasnije dodaju samo ribane gljive i sir.

    Na to ide nadjev:
    - naribam nekoliko šampinjona (2-3 na svaku koru), posipam vlasca da se malo osjeti luk, papra i naribam dosta sira (podravec, gouda ili slično)

    - ofurim špinat (cca 25-30 dag) ocijedim i malo dohvatim štapnim mikserom, pa rasporedim - dalje ide sir i sve isto

    - može se i malo šunke staviti ali rijetko to radim

    Obično premažem smjesom jaje+vrhnje+prstohvat soli (ako su mala jaja, uzmem treće, ako su velika, razmutim u šalici i odvojim koliko treba za premazati prije nego ih uvalim u gris-smjesu)

    Eto, valjda nisam ništ promašila. Ako jesam, nadam se da će netko vidjeti i vikati na vrijeme... Teško mi je to suvislo napisati kad radim "iz glave" i po prilici.

    Za mali pleh dimenzija 28x20 cm radim pol smjese. Kad stavljam jaja uopće ne treba prašak za pecivo, a ako se radi bez jaja, stavljam najviše do pol vrećice na veliku količinu smjese.

    Kore - ako kupim debele na placu, stavljam samo po jednu za svaki svitak. Ne stavljam koru na koru ni gris između, nego samo duplu koru prekrijem smjesom i zarolam. Ako su tanke kore (Zlatno tijesto za savijaču) onda stavljam duplu koru.

    U mali pleh idu mi dva svitka = 2 kore (ili 4 kore ako su tanke), a za standardni pleh 3 svitka = 3 kore (6 kora ako su tanke).

    Dobar recept dobije se praksom - nakon što čovjek ispeče ovo 2-3 puta, već točno znaš što ti se sviđa, a što ti ne odgovara. Ja kontroliram gustoću smjese, pa po potrebi dodam još grisa ili još jogurta/može i običnog mlijeka ako je pregusto. Prilagodiš recept svom ukusu!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Hvala, cure. A super je i ovaj slani recept, Peterlin!

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    741

    Početno

    Hvala na receptu, Peterlin
    Posljednje uređivanje od lonni : 24.02.2010. at 00:53

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •