-
Asimetrija lica
Primetila sam da je jedna bebina strana lica malo spustena, veoma malo ali da se ponekad primetiti.Nekad se ne primecuje uopste valjda zavisi i u kom je polozaju, da li nesto prica itd.
Na tu stranu voli da spava, pa je verovatno to uzrok i malo joj je vise rekla bih tu izduzena glavica.Od kad sam primetila ja je forsiram da spava na suprotnu stranu, medjutim ona se vrlo brzo okrene bez obzira koliko sam je fiksirala , pa ja tako dezuram i stalno je okrecem na "zdravu" stranu.
Molim vas pomozite, hoce li se to ispraviti, nece valjda ostati tako.
Ovde nemam dobrog fizijatra, tako da nista od toga.
S obzirom da mi je prva cerkica bila vezbac, izucila sam deciju neurologiju pa znam da nije nista neuroloski, motorika prati u dan sve tablice.Mislim da je samo posledica tog spavanja, i prosto ne znam kako sam mogla to da dopustim.
Nocu sam je drzala na tu stranu, da bih mogla da joj vidim lice, a preko dana na suprotnu.Medjutim kako je porasla pocela sama da je okrece ja nisam vise nesto specijalno okretala.I sta sad.HELP
-
a mozda je stvar u vratu a ne na licu? naime, nas djecak ima torticolis, drzi glavicu blago nagnuto u lijevo.
bilo bi dobro da posjetite neuropedijatra,
bar ce ti otkloniti sve sumnje. u medjuvremenu, forsiraj mu tu stranu koja ti se cini slabija.
znaci prilazi bebi sa te strane, kad je hranis budi s te strane (dobro,
ako je dojis, ovo ne stoji), lezi je na tu stranu itd...
-
Jeste vrat, naime imala tortikolis sa te strane, ali radili smo vezbe i rekla bih da je sad ok, mozda samo povremeno blago iskrivi vrat ali retko.Ja prestala sa vezbama, mislis da trebam nastaviti sa vezbicama?Prestala sam jer kao da je pocela kriviti u suprotnu stranu.
-
-
jeka,jeste saminicijativno prestali s vjezbicama ili vam je dr. rekao?
-
KayaR joj hvala ti, sigurna sam da je u pitanju samo tkivo, i to niko drugi ne primecuje, medjutim ja sam sa njom stalno, pa mogu da uhvatim te povremene nepravilnosti.
eki3, nazalost ovde gde sam ja nema dobrih doktora, tortikolis sam sama uocila (pedijatarica nije ni primetila, a ona je bas krivila vrat), tako da sam ja samoicinijativno i pocela sa vezbicama ( a znala sam posto sam sa starijom bas imala problema i tada smo obilazili sve zive doktore i radili vezbe i za hipotoniuj i tortikolis), i eto samoiincijativno prekinula.
Sada bebica ima 6.mececi, ako je bitno.( inace nas fizijatar ne zna fezbice za tortikolis???? evc odmah daju injekcije u SCM tj. vrat?????Tako da dok njega nisam ni isla.
-
bilo bi dobro da nadjete nekog dobrog neuropedijatra da prati razvoj djeteta. mi smo vjezbali do godine ipo sa fizioterepeutima a
torticolis je svejedno ostao 
bas smo nedavno bili na ct mozga da se vidi da nije povezano sa nekakvim tumorom u glavi.
ne znam gdje stanujes ali ako ima samo jedan fizijatar ima li dalje neki bolji? mi npr. za sve putujemo u sat vremena udaljen
split privatnim doktorima.
-
malena beba, ma vodicu je na kraj sveta ako treba, zato se konsultujem sa vama.
Kada je uzmem ispred sebe i stavim pred ogledalo ne krivi glavicu, niti krivi ovako kada se nosa, niti kad je na trbuhu, prosto retko je mirna, stalno se vrti pa meni svoj istraumiranoj se ponekad ucini da krivi.Zato sam mislila da smo sa tortikolisom zavrsili.???
Sta da radim????????
-
Inace ima 6.meseci kaze tata (srce moje), okrece se sa ledja na trbuh, stavlja nozice u usta, prati sve, prica , guce ,smeje se....
-
Da bi bila mirne glave, odvedi je fizijatru/neuropedijatru.
Ako je, kao što kažeš, asimetrija diskretna da je samo ti primećuješ, mislim da ne bi trebalo da brineš mnogo. Moja mladja kćer takodje ima plagiocephaliu jedne polovine glavice, što se najbolje uoči kada je držim ispred ogledala....jedan joj je obraščić spljošteniji, ali samo to...ništa ozbiljnije....oči,nos, uši, sve to je simetrično. Ona je prilično ćelava za sada
, pa je to primetnije, ali naša fizijatrica tvrdi da će se to manje primećivati kada joj bude porasla kosica, a naročito kada bude prestala da siki(kroz par godina, je l..)...da će tada obrazi sami po sebi biti manje krofnasti
, pa se to neće više videti. Uostalom, kao što reče KayaR-svi smo asimetrični, samo se kod nekoga manje ili više primećuje.
Ako je beba od rodjenja imala torticolis, očekuj da će se u toku njenog motornog razvoja pojavljivati "krizni momenti", kada se opet mogu pojaviti neke nepravilnosti u držanju vrata....naročito u periodima propuzavanja, posedanja, prohodavanja. Tada bi trebalo redovnije da vežbate istimulišete "lenju" stranu. Posavetuj se sa fizijatrom/terapeutom na koji način sada da vežbate.
-
MarikPika, hvala, nisam znala za te krizne momente, ali cini mi se da ih povremeno uocavam.Pa vezbacemo onda pomalo, strah me da ne ode na suprotnu stranu, zato sam prestala sa vezbicama.Pa cemo onda vezbati umereno, dok ne viDimo gde da idemo dalje..
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma