Kako ih pravite a da vam se ne raspadnu ?
Hajde PLEASE dajte recepte ako ih ima...![]()
Kako ih pravite a da vam se ne raspadnu ?
Hajde PLEASE dajte recepte ako ih ima...![]()
glavni anti-raspadajuci element u cevapima je stari hljeb koji se natopi vodom, omeksa i onda dobro ocijedi i pomijesa s mesom.
u cevape NE ide luk, vec so, biber, NE vegeta, malo praska za pecivo ili sode bikarbone (bolje ovo drugo) i umijesaju se kiselom vodom. moze se dodati i malo ulja.
kad se oblikuju, naulji ruke da se ne lijepe.
meso mora biti bar malo masno, a onda se naravno peku na rostilju ili suhoj (teflonskoj) tavi.
jos je bolje ako stari hljeb potopis u mlijeko pa iscjedis i dodas mesu
i pravi cevapi se prave od 3 vrste mesa
junetina+teletina+bravetina
ali to svakako vise niko ne pravi, pa ne moras ni ti![]()
Odem u "Makedonku" i naručim dvije velike porcije sa lukom, vrhnjem i duplom lepinjom.![]()
Uvijek ispadnu odlično!
A ja kupim podravkine zamrznute čevape, skipam na ulje i za 10 minuta su gotovi. Inače sam prije radila čevape doma i unutra bi uvjek stavila češnjaka , luka , peršina, crvene paprike, vegete, kruh natopljen u mlijeku, papar i sol. Sad sam se ulijenila pa rađe kupim gotove.
Ajoj Brigita, to nisu cevapi! To su - ma ne znam ni kako da ih zovem. Naravno super ako ti se takvi svidjaju, ali ja ih ne bih nazvala cevapima![]()
Misliš da ja to ne znam.wewa prvotno napisa
Ali kaj da napravim? Ovi koje sam sama radila isto nisu bili bog zna kaj. U resoranu nisam jela dobre čevape već godinama. S kolegama na poslu se zezam da trebamo otići do Bosne samo da bi pojeli pristojne čevape i baklave.
A kakav ce imati okus bez mesa?wewa prvotno napisa
Kisela voda? To je mjesavina vode i sode bikarbone ili mineralna?
U svakom sam recept vidjela da pise da se stavi masnoca, sad jel to mast ili se moze i ulje?
Da, zaboravih i ovo pitati... Na tavi bez ulja ???wewa prvotno napisa
Pa evo ti prilike da pokupis receptBrigita prvotno napisa
problem s tvojim cevapima je previse zacina, poenta cevapa a i veceg dijela BH kuhinje je jednostavnost.
po koncentraciji bih rekla da si opet trudna :keeez:Mostarka prvotno napisa
pise ti, brate, taj namoceni hljeb pomijesas s mesom, pa onda cevapi nisu bez mesa.
kad dodas sodu bikarbonu vidjeces po mekoci smjese treba li ti kisela (tj. mineralna voda), moguce da ti nece uopste trebati.
sto se masnoce tice, napisala sam ti da meso ne smije biti sasvim posno (krhto), vec prosareno. sto se masti tice ne znam, ja ne koristim svinjetinu. a ako ti je meso nedovoljno masno ili nedovoljno mekano dodaj malo ulja.
smjesa treba biti tamam toliko mekana da se uspije oblikovati i da je na granici zadrzavanja oblika, inace ce cevapi biti kao kamen.
i prze se na jakoj vatri, ne smiju se dinstati jer se osuse potpuno.
opet ti :keeeez: pa pise ti suha tava, dakle jeste, bez ulja.Mostarka prvotno napisa
![]()
Brigita, a sto se zezate![]()
bujrum brate dragi...cevapa ima na izvoz, samo vi dodjite
nemojte mi po rani. mi na dijeti...
mama...
ja nemogu te pravljene ćevape. sve mi je bezveze bez lepinje, kile luka i kajmaka i ugođaja.
kad se poželim odemo na ćevape (bar je prečko carstvo ćevapa) i mlljack.
a ti mostarka doći nekad brate kući pa se najedi![]()
Lako je tebi pricati Mamita, tebi ako se cefne ili na cevape ili na burek, mozes gdje hoces. Ja ovdje mogu samo na kebab otici.Mamita prvotno napisa
Doci cu ako Bog da iduce ljeto.
Mostarka kad dodje kuci moze samo na janjetinu otic. Kada stojis na starom-novom mostu, cevapi dodju malo visocije (mislim geografski)
Eh stari most. Kazu da je prelijep a ja ga jos nisam vidjela.
Ako Bog da iduce ljeto cu u restoran ispod starog mosta naruciti cevape u lepini sa lukom i coca-colu i uzivati u zivotu.
Pravi ćevapi su samo mljeveno meso i sol, kad se stavi luk, paprika i svi drugi začini onda je to smjesa za pljeskavicu.
Mostarka prvotno napisa
Klikni na nasu foto stranicu da ga vidis.
a di se jede najbolja janjetina?
ajmo sad, ajde...
Kazu, kod Gojkaribafish prvotno napisa
![]()
glaaadnaaaa saaaaaaammmmm
Nek ti Mostarka napravi cevape bez mesa![]()
P.S Gojko je u Jablanici
Viktor ti je prekrasan, pravo sladka beba a stari mostninet prvotno napisa
![]()
njam njam
neko je rekao janjetina?
ma kod Gojka u Jablanici uvijek bila. (mada mi se zadnji put zgadila, ne pitajte zasto jer ce i vama)
maria71 pa idi jedi :namig
Cevapi bez mesa i zgadjena janjetina od Gojka...Joj ja bih sad mogla i jedno i drugo, mogla bih zohara na zaru, koliko sam gladna. Necu vise na ovaj forum!
[quote="mamaNjojza"]njam njam
neko je rekao janjetina?
ma kod Gojka u Jablanici uvijek bila. (mada mi se zadnji put zgadila, ne pitajte zasto jer ce i vama)
pitam. nema sanse da mi se janje ogadi...
jeo bi ga s brusnicama i punjenog s lignjama ako treba!
dok gledas zohara kako elegantno hoda po zavjesi koja 10cm od tebe?ribafish prvotno napisa
mozda bi i ti kao i ja okrenuo glavu i nastavio da jedes![]()
dapache!
decki znaju kaj je dobra klopa!!!!!!
da si na prijevaru probala psa kao ja u koreji, zox bi ti dosao ko krafna!
Ja se jezim od janjetine :/ , to meni smrrrdi.........;bljak...
MM veli da se jedino na Pagu može jesti prava janjetina. Meni je odvratna, ja je ne mogu progutati.