Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Mala morska vila i prirodan porod na stolčiću u VŽ

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Mala morska vila i prirodan porod na stolčiću u VŽ

Krenut ću od samog početka. Sjećam se prvog trenutka kad sam osjetila prvi pokret naše male curice u trbuhu i veselo probudila muža da mu to kažem. Tog trenutka sam zaboravila na sve one mučnine i povraćanja koja su me mučila sve negdje do 20-tog tjedna. Stavila sam muževu ruku na trbuh i on ju je isto osjetio... bili smo tako sretni da više nismo mogli zaspati. Cijelu trudnoću smo puno komunicirali s našom nerođenom bebom, pričali joj, puštali muziku, puno se smijali i zezali, šetali, obilazili izložbe, išli u kino, doslovno je cijelo vrijeme bila sa nama u svemu sa čime smo se bavili. Imali smo i svoje igrice, kad bi joj kuckali na određenom dijelu trbuha ona bi nam se javila isto tako s udarcima nogicama ili rukicama na tom mjestu... ma neopisiv osjećaj.
    Polako mi se bližio termin i bio bi to vikend kao i svaki drugi, međutim, tog petka navečer mi je krenuo sluzni čep. Iduće jutro, u subotu je sluzni čep krenuo nešto jače, a meni je srce ubrzano počelo kucati pri pomisli da ćemo uskoro vidjeti, osjetiti, držati u naručju našu malu curicu. Istovremeno je krenuo i paničan strah od poroda, kako će to izgledati, hoće li poštovati moje želje, hoće li sve biti u redu... Uglavnom, imala sam „onaj osjećaj“ da je porod blizu i shvatili smo da je pametnije da se lociramo bliže Varaždinu, u obiteljsku kuću mojih roditelja. Spakirali smo se i došli tamo, međutim ništa se nije događalo ni te subote, ni nedjelje, a nas dvoje smo već polako i zaboravili zašto smo zapravo došli tamo J
    Počeo je i ponedjeljak, to jutro sam imala čudne snove i čudan osjećaj da je to „taj dan“, ali se zapravo ništa nije događalo. Čak smo i MM i ja to jutro mazili moj trbuh i pričali s curicom, pitali ju kada nam ona misli doći, jer ju mi već željno iščekujemo. MM je onako u zezanciji rekao: „Hajde Niica, daj malo zagrebi mamu s noktićem, tvoji roditelji te već jedva čekaju da im dođeš“
    I nije prošlo ni 5 minuta od te njegove rečenice, kad sam na WC-u začula zvuk „puk“ kojeg mi je baš bila spomenula frendica. Tog trenutka sam osjetila kako mi je iscurilo malo plodne vode. Brzo sam dotrčala u spavaću sobu obavijestiti muža da mi je puknuo vodenjak, pogledala sam na sat, bilo je oko 9:30. Nakon toga sam se čula sa svojim ginekologom iz Vž bolnice dr.Jukićem, pitala ga da li je ok da ostanem doma do recimo popodne. On me pitao da li osjećam bebu, rekla sam da ne trenutno - nekako se smirila, a on mi je sugerirao da ako ju ne osjećam da svakako što prije, a najkasnije kroz par sati dođem u rodilište, jer se nikad ne zna što se može zakomplicirati s pupčanom vrpcom, posebno ako ne osjećam pokrete bebe.
    I tako smo se mi lagano spakirali i nakon 11h smo već bili u rodilištu. Obavila sam svu papirologiju i pregled kod dežurne sestre i nekog mlađeg ginekologa, te sam mu rekla da želim prirodan porod, da ne želim drip, te da bi rado pričekala svoje trudove. Rekao je da bi se porod trebao obaviti u roku 12 sati od pucanja vodenjaka i da nema ništa protiv da pričekamo i vidimo kako će se razvijati situacija, te da sve dok je on u smjeni da će se pobrinuti da me ne gnjave s dripom
    Nakon toga sam bila na „pripremi“, nisam odbila klizmu, jer nisam bila zadnjih 24 sata na WC-u, a i kasnije u porodu se pokazalo da je to bila dobra odluka, jer me ništa nije pritiskalo i smetalo u crijevima. Ostala sam sama u prostoriji za pripremu sigurno sat vremena, što mi je odgovaralo da se malo psihički saberem, a nakon nekoliko posjeta WC-u i potpunog čišćenja sam se istuširala i oko 13h sam već bila u predrađaoni spojena na CTG.
    U varaždinskom rodilištu je sve zbilja super uređeno, sve je novo, imali smo svoju prostoriju koja uopće ne liči na bolničku sobu ili predrađaonu, cijelo rodilište je u zeleno-rozim tonovima i bez obzira što imam fobije od bolnica, tamo sam se zbilja dobro osjećala. A uz to, mojoj sreći nije bilo kraja kad sam čula da je popodne dežurna primalja Erika za koju sam toliko željela da mi bude na porodu. Bila sam na njenom predavanju na trudničkom tečaju i jako me se dojmila. Ta žena je toliko divna, topla osoba, prepuna razumijevanja, emocija, elana i vjere u porod kakav bi zapravo trebao biti – prirodan, preporađajući i osnažujući za svaku ženu.
    U međuvremenu je došla doktorica Špoljarić koja je bila dežurna taj dan da vidi što se događa. Kad su me spojili na CTG nisam još imala nikakve trudove. Rekla je da joj je kolega rekao da želim prirodan porod. Rekla je da se slaže, ali me i ona upozorila da bi se porod trebao završiti u roku 12 sati od pucanja vodenjaka. Rekla sam da sve znam, i da samo želim da mi daju vremena i priliku mojem tijelu da krenu trudovi. Složila se, tako da smo MM i ja lagano brbljali i zezali se dobro raspoloženi.
    U jednom trenutku sam osjetila da su mi počeli laganiji trudovi, koji su vrlo brzo sa svakih 15 minuta došli na svakih 7-8 minuta. Obzirom da smo pročitali knjigu „Bezbolan porođaj“ koju mi je preporučila frendica, naučili smo tehnike disanja za vrijeme poroda tako da sam trudove dosta dobro podnosila uz ispravno disanje i opuštanje.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U rađaoni je to jutro bila gužva, 4 žene su do tada već rodile, a još su ostale 2 i ja posljednja. Jedna od ove dvije je ispuštala grozne krikove dugo vremena, osjećala sam se kao da sam u „klaonici“ i baš mi je bilo bed nisam znala što me očekuje obzirom na to kako je ova žena u drugoj prostoriji doslovno urlala već sigurno sat i pol vremena... MM ju je čuo i vani kad je odlazio u grad i vraćao se dok sam ja bila na pripremi. Ali mi smo bili u svojoj prostoriji, imala sam super krevet na kojem sam ležala, još su nam zatvorili i spuštajuća vrata i ostavili nas same, jer su konstatirali da smo nas dvoje super tim, pa nam oni ne trebaju. Kasnije je MM čak dobio kompliment od primalje Erike da bi komotno mogao raditi kao doula, jer je izvrstan kao pratnja i potpora, vodi kroz proces opuštanja, kroz disanje...
    Trudovi su mi sad već postajali zbilja žestoki, svakih 3 minute i trajali su dugo, po pola minute, a ako se nisam dovoljno opustila i duže. Najviše me zapravo mučilo to što me jako kočilo u donjem dijelu kičme, ali smo i za to dobili neke masažere i loptice, pa mi je muž olakšavao bolove Osim toga, MM je stalno pratio na CTG-u kako mi trudovi dolaze i upozoravao me na vrijeme da se opustim, da ispravno dišem i da se odmaram u pauzama. Bio mi je neopisiva potpora i bila sam sretna što kroz sve prolazimo zajedno, a istovremeno sam i bila ponosna što i sada u ovim trenucima mogu računati na njega.
    Par puta sam bila na WC-u, pijuckala sam cijelo vrijeme vodu, a muž je požvakao i jednu energetsku pločicu, jer od straha, iščekivanja i adrenalina da se vrati u rodilište dok sam ja bila na pripremi nije uspio ništa pojesti za ručak J
    Doktorica Špoljarić me ponovo pregledala, ovaj put umjesto jednog prsta, bila sam otvorena 5 prstiju, rekla je da je jako zadovoljna kako porod napreduje i da samo nastavimo tako i otišla je dalje J
    Nitko sretniji od mene, jer je to porod kakav sam željela imati: samo s mužem i primaljom, bez da se doktori previše vrzmaju oko nas.
    Primalja Erika me hrabrila da probam i druge položaje osim ležanja, jer je vidjela da me trudovi zbilja već jako rasturaju i da sam postala nemirna na krevetu, tako da sam probala i lijevi bok, loptu, klečeći na krevetu, oslonjena na krevet, ali najbolje mi je odgovaralo ležanje na desnom boku.
    Trudovi su mi sad već bili zbilja jako bolni i „gubila sam se“ lagano, kao da sam nekako bila orijentirana prema unutra i osluškivala sam svoje tijelo i slijedila trudove poput valova, nastojeći se pustiti da me nose, jer bi mi tada bol bila podnošljiva. Ne znam, možda me i disanje gurnulo u to neko stanje da sam bila negdje između budnosti i svjesnosti, teško za opisati, ali kao da sam izgubila pojam za vrijeme i prostor, postojalo je samo vrijeme odmora i relaksacije i vrijeme prodisavanja trudova.
    Erika me već par puta pitala da li imam osjećaj pritiska, kao da moram obavljati veliku nuždu. Nakon nekog vremena sam osjetila da imam taj osjećaj za koji me pita, da mi trudovi pritišću bebu prema dolje, onda je rekla da je vrijeme za izgon i da će pripremiti stolčić u rađaoni. Došli smo u rađaonu, nije bila puno drugačija od predrađaone, osim što je bila veća prostorija, sa drugačijim krevetom, svjetlo je i ovdje bilo prigušeno. Ona i druga primalja su pripremile stolčić, sjela sam na njega i naslonila se na muža koji je sjedio iza mene. Na trudničkom tečaju sam isto sjela na taj stolčić i nije mi baš djelovao udobno, ali sad je bio čisto ok, nekako prirodan položaj za razliku od ležanja. Primalje su sjedile na koljenima pored stolčića i brbljale, ma bila je to skroz neformalna atmosfera tamo; ja rađam, a primalje i doktorica brbljaju neobavezno, presmiješno
    Taj dio izgona koliko možda izgledao strašno, zapravo i nije bio tako strašan. MM mi kaže da izgon nije bio duži od 15-ak minuta, niti toliko. Zapravo bebu nisam ni osjećala kad je prolazila kroz porođajni kanal. Pitala sam Eriku gdje je beba, rekla mi je da je već jako blizu i da mogu osjetiti glavicu i kosu dosta blizu međice. I zbilja rukom sam probala i osjetila malu glavicu i kosu... beba je već bila jako blizu, a ja sam bila presretna što ću je uskoro vidjeti. Primalja Erika mi je masirala međicu uljem u dva navrata, trudovi su mi sada već bili toliko intenzivni da su zapravo oni gurali bebu van, ja sam samo pomogla zadnjih par tiskanja i beba je bila vani. I za par sekundi je već bila na mom trbuhu, onako topla, mala, prekrasna divan osjećaj... Pripremila sam se da će biti ljubičasta, krvava, smežurana, a zapravo je bila prekrasna, čista, topla, mekana, nije puno ni plakala, odmah se umirila. Nisam mogla vjerovati da je već u 17:22 bilo gotovo. Dakle rodila sam u roku 4,5 sata, 10 dana prije termina 30.3.2009.
    I onda su me nakon poroda posteljice koju su samo izvukli s pupčanom vrpcom prebacili na krevet, pogledali, sve je bilo u redu, nisam pukla, nisu me rezali, ni šivali... ma prekrasno! Erika me pitala da li sam radila perinealnu masažu, kažem da nisam, možda sam jednom dvaput probala, čisto da vidim koji je osjećaj.
    I bebicu su sredili i za par minuta je bila između nas dvoje, ja sam ležala, a muž je sjedio pored na stolici. Tu smo ostali zajedno 2 sata, „bondali se“ i uživali u našoj maloj morskoj vili. Bila je prekrasna, velikih bistrih plavih morskih očiju, gledala nas je zainteresirano u onoj tihoj budnosti, imala sam dojam da je potpuno svjesno malo biće. Vrlo kratko mi je bila na grudima, nije bila baš zainteresirana za dojenje, interesantnije joj je bilo promatrati nas dvoje. Imala sam dojam da nas prepoznaje, naše glasove, jer smo s njom puno pričali dok je još bila u trbuhu. Dodirivali smo njene male prstiće, kosicu, pričali joj, divili se tom malom savršenstvu prirode, našoj maloj morskoj vili... A ona je gledala i nije niti treptala, pa je malo spavala, pa je opet bila budna.
    Nakon 2 sata su mene prebacili s malim smotuljkom u sobu, a muž je otišao doma. Cijelu noć sam mu slala mobitelom fotkice male mrvice, nisam mogla oka sklopiti, samo sam ju gledala i uživala u njoj...
    I na kraju, Varaždin mi je ostao u prekrasnom sjećanju zbog poroda kakvog se samo poželjeti može, zbog doktora koji su poštivali moju odluku za prirodan porod bez intervencija, zbog prekrasne primalje Erike, mog muža koji mi je bio nezamjenjiva podrška i zato što sam imala povjerenje u vlastito tijelo koje točno zna kako.
    Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 20.02.2010. at 01:13

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jednom riječju prekrasno
    Puno pusa maloj morskoj vili i mami
    A tata, bravo

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

prekrasna priča
    i sama se uskoro nadam jednoj takvoj

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

prekrasno!

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prekrasno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

bravo mama i tata! cestitke na vasoj morskoj vili i na divnom porodu!!

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

predivan porod ,čestitam

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i čestitam!

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Divno...predivno

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prekrasno! Čestitam!

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bravo, divna priča za jedan divan porod.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stvarno predivna priča...dirnuta sam.
    Sve čestitke tebi i ponosnom, hrabrom tati, a poljubac mrvičici...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj dani1 prvotno napisa Vidi poruku
    Jednom riječju prekrasno
    Puno pusa maloj morskoj vili i mami
    A tata, bravo
    Apsolutno potpisujem svaku riječ. Iskrene čestitke!

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prekrasna priča...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Prekrasna priča, porod stvarno za poželjeti.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sad sam tek skužila da te nikad zapravo nisam pitala za detalje... divna priča!

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sva djeca bi ovako trebala dolaziti na svijet.

Čestitam!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

baš lijepa priča!

Fae avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Prekrasno!!!! I ja se nadam ovakvom porodu...i baš dok sam čitala tvoju priču moja beba me prvi puta gurnula

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hvala, baš sam guštala u čitanju. Drago mi je zbog vas i zato što postoje ovakva rodilišta kod nas. Nadam se da će u dogledno vrijeme sva biti takva. Baš ste pravi tim vas troje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

velika velika pusa!!!

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

divna prica

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004