Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Nutritivne alergije i netolerancije

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Nutritivne alergije i netolerancije

Curici od 21mj, smo pronašli na "PEČ" testu da je "alergična" (ali mislim da spada u netoleranciju) na kravlje mlijeko, soju i jaja.

Standardni testovi na alergije, oni što se bocka po ruci, su svi negativni (što se tiče nutritivnih alergena).
    Čula sam da neki Lab u Splitu radi neku novu vrstu testa na nutr.aler., iz krvi.
    Molila bi bilo kakvu info. o tome.

Rado bih kompletirala tu cijelu sliku, sumnjam da se radi o samo te tri namirnice.

Hvala
    Posljednje uređivanje od sweety : 20.02.2010. at 09:23

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

možda misliš na IgG ANTITIJELA - PROFIL na hranu http://www.simbex.hr/index.php?optio...mid=63&lang=hr

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

možda misliš na alergotest birezonancom (iz kapi kvi na 250 alergena)...neznam za Split,ali ima u Zadru http://www.drmardjetko.hr/ kojeg hvale,pa u Selcu,RI...Pročitaj malo na temi AD .

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa Vidi poruku
    možda misliš na alergotest birezonancom (iz kapi kvi na 250 alergena)...neznam za Split,ali ima u Zadru http://www.drmardjetko.hr/ kojeg hvale,pa u Selcu,RI...Pročitaj malo na temi AD .
    na dijagnostičke testove http://www.drmardjetko.hr/dijagnostika.html pod stavkama 4, 5, 6 i 7 mogu samo okrenuti očima i reći da je žalosno da netko prodaje muda pod bubrege i to još javno

isto kao i lab u đurevcu i cijenjena alergo ambulanta u rijeci s poprilično nepouzdanim, a skupim alergotestovima

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    na dijagnostičke testove http://www.drmardjetko.hr/dijagnostika.html pod stavkama 4, 5, 6 i 7 mogu samo okrenuti očima i reći da je žalosno da netko prodaje muda pod bubrege i to još javno

isto kao i lab u đurevcu i cijenjena alergo ambulanta u rijeci s poprilično nepouzdanim, a skupim alergotestovima
    Alergija dokazana u Rijeci mi je kod male bila u 90% dokazana i bolničkom pretragon ( rista i Rasta za koju pojedini alergen dođe i do 300 kn), a ujedno je pokazala na nove alergene koji do tad nisu bili prisutni, pa kad su to pokazali na ristu i rastu ostala sam PAF.
    Ja samRiječki nalaz uzela samo kao orjentir, jer znam da mi to nijedan njen doktor neće prihvatiti kao dokaz nećega, ali je ujedno dobar da bar ukaže na nešto što ipak postoji u tijelu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala, nisam sigurna u ni jednu od ovih.
    Zvat ću ih sve u pon. i pitat.

THNX

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam čula da to testiranje ima u Splitu i da košta 2500kn stvarno previše i ja bih na to išla...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam čula da to testiranje ima u Splitu i da košta 2500kn stvarno previše i ja bih na to išla...
    E to me zanima, gdje i što, pls link, tel ili nešto.
    Samo znam d je u Splitu i da košta oko 2000kn.
    Ne znam kako se zove, pa mi teško i googlat.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da je to ovo: http://www.poliklinika-analiza.hr/in...=246&Itemid=99

Ugooglaj: test intolerancije na hranu, ima svakavih tema o tome i forumima, ugl. meni jako skupo jer sam studentica...
    Posljednje uređivanje od mašnica : 22.02.2010. at 13:53

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I nama je u RI sve "pogodio",pa ti vjeruj ili ne.I nije skupo kad su u pitanju djeca-nije isto kap krvi iz prsta na 250 al. ili držati djete za izbosti rukicu na 18 alergena.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

http://www.simbex.hr/index.php?optio...mid=63&lang=hr

jučer sam čula za ovo od jedne mame. njenom su djetetu tako dokazali intoleranciju na mliječne proizvode (šalje se uzorak u USA) koja je uzrokovala poteškoće s koncentracijom i sl. nakon izbacivanja istih to je drugo dijete, kaže ona.

ali je vrlo skupo. bar za moje pojmove.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.simbex.hr/index.php?optio...mid=63&lang=hr

jučer sam čula za ovo od jedne mame. njenom su djetetu tako dokazali intoleranciju na mliječne proizvode (šalje se uzorak u USA) koja je uzrokovala poteškoće s koncentracijom i sl. nakon izbacivanja istih to je drugo dijete, kaže ona.

ali je vrlo skupo. bar za moje pojmove.
    koliko to košta i koliko dugo se čeka na analizu?

a ova analiza što je provodi poliklinika analiza u splitu, da li je pouzdana?
    htjela bih curu što manje gnjaviti, ima AD, al nismo išli na alergotestove, tek joj je godina dana.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj wana prvotno napisa Vidi poruku
    koliko to košta i koliko dugo se čeka na analizu?

a ova analiza što je provodi poliklinika analiza u splitu, da li je pouzdana?
    htjela bih curu što manje gnjaviti, ima AD, al nismo išli na alergotestove, tek joj je godina dana.
    Minimum 3 000 kn. Ali žena mi je rekla da misli da je bilo čak oko 5 000. Mislim da je najbolje nazvati njih direktno. Kako mi trenutno nismo u mogućnosti izdvojiti niti 1 000, za sada niti ne razmišljam o tome.

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zar nikome od vas te analize nisu malo sumnjive?
    naime sasvim je ok kada ispadne kravlje mlijeko, pšenica, školjkaši, soja i kikiriki, jer statistički gledano to jesu najčešći alergeni ali - zamislite ovo nekima izlazi da ne smiju jabuke! jasno mi je da test ne govori o alergenosti jabuke već o nemogućnosti njenog podnošenja, ali i to je bez ikakve podloge. Neka kažu što je to točno u jabuci nepodnošljivo. kada ih pitate u labosima koji to testiraju uzmucaju se.
    Ok je kada se kaže da je u pšenici to gluten i lektin WGA, no što je u jabuci? Kada počnu govoriti o spojevima a ne o namirnici, ozbiljnije ću ih shvatiti. Inače bih lakše podnijela da mi kažu da imam neku nerazriješenu karmu s jabukom, jer sam zapalila u prošlom životu veliki voćnjak jabuka, nego ovako nejasno i mutno - ne tolerirate jabuke. A što ako uopće nije stvar u jabuci nego test očitava nešto sasvim drugo, što bi se dalo rješiti drugačije a ne izbjegavanjem jabuke? Možda je u pitanju razina kiseline u želucu? tko zna što sve može biti a nadrlja jadna jabuka.

http://www.allergy.org.au/pospapers/unorthodox.htm
    i o kymatika ili K test, samo 30 funti!
    http://www.bbc.co.uk/blogs/watchdog/...ance_test.html

sve je to još u povojima i nedovoljno precizno. Bolje bi bilo pričekati.

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

http://www.24sata.hr/metro/hrvatima-...-i-zito/54338/
    kliknite na jedva vidljive slikice i to zadnje dvije i možete vidjeti što je navodno analiza 2000 testiranja u Hrvatskoj pokazala - top 10 dozvoljenih i top ten nedozvoljenih namirnica.
    Nije li neobično da se u top ten dozvoljenih namirnica nalazi tropsko voće , ipak ako se radi o testu koji pokazije genetski uvjetovanu netoleranciju onda smo jako vezani za trope..? 0,8% testiranih ljudi je intolerantno na jabuku! U top ten namirnica za izbjegavati ne nalazi se kikiriki ali se nalazi badem! Zanimljivo 82,4%testiranih ne podnosi kolu. Ali treba naći što u koli, da li se radi o kukuruznom sirupu (fruktozni zaslađivač) ili ostaci produkata plijesni, itd...?

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nuktemeron, stvarno nisam zadirala u dubinu i srž.
    za jabuke mi na pamet padaju pesticidi kojima su prskane, jer su one, ako se ne varam jedno od voća koje sa najviše tretira (čak 30-ak puta! u raznim fazama rasta)

U stvari me zanima kako na najbezbolniji, najjednostavniji, najbrži, najjeftiniji i najmanjegnjaveći način saznati da li cura ima intoleranciju na koju hranu.

danas je k. bila kontrola kod homeopate. nosila sam neke namirnice na test. uglavnom, vega test joj pokazuje intoleranciju na kravlje mlijeko, jogurt i naranču (nosila sam još i bijelo brašno, zob pahuljice, žumanjak, bjelanjak)
    rekao nek to potpuno izbacim iz prehrane i sebi i njoj. odlučila sam da hoću mjesec dana pa ćemo vidit
    našao još neku bakteriju i viruse, oni stari su se očistili.
    uglavnom, dao joj neke kapi, tabletice...

za sutra sam je naručila kod dermatologa na pregled, da mi duša bude na mjestu
    ad joj se dosta pogoršao

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Pozdrav svima!

Nova sam na forumu (lurkam već neko vrijeme, ali ništa puno, previše mi se spava od silnog dojenja ;D). Pa evo da se malo priključim.

Doma držim dva atopičara, sina od 5 mjeseci, s vrlo blagim AD, i muža, s ne tako blagim. On mi je rekao da prestanem jesti jabuke (a ja sam ih jela kao luda, navukla se za vrijeme gestacijskog dijabetesa) jer da jabuka navodno dijeli alergen s peršinom. Nemam pojma otkuda mu to, niti da li je to istina, ali kad dođe s posla, pitat ću ga.

Također, ne znam kakva su osobna iskustva ljudi s foruma, ali ja ništa ne vjerujem testiranjima - MM svake godine po testovima ispada alergičan na neku drugu hranu, i to uglavnom onu koju je najviše jeo u periodu prije samog testiranja ili koju je dugo jeo jer je to bila jedna od namirnica koje je smio. I to je jedina konsistentna stvar kod testiranja, a IgE mu zna biti i preko 5000 (da, dobro sam napisala broj).

Zato sam odlučila voditi dnevnik hrane, da vidim na što mi dijete reagira, i koliko. Jabuke nažalost za sada ne prolaze. Ali bome ću idući tjedna pokušati opet. ;D
    Posljednje uređivanje od Nimrod : 07.04.2010. at 11:53

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

u biti rezultati testiranja su dobri..samo je istina to da atopičari, alergičari, mijenjau svoje alergije..čas su alergični na jedno, čas na drugo.zato tako nalazi i pokazuju..očito treba izbjegavati one naajveče alergene..ostalo jesti umjereno..
    oni imaju tu jednu neravnotežu u oragnizmu..i ako se to ne izbalansira, oni uvijek budu na nešto alergični, izbaciš jedno, dođe alergija na drugo..treba riješiti problem iznutra..onda će se i alergija smiriti...to ja mislim..
    a, ovo jabuka i peršin u kombinaciji da smeta..može biti..ima nešto u tome..

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Cure, moze i vama na ovom tpicu jedno pitanje:

znate li moze li se negdje (na netu il drugdje) pronaci popis mogucih alergena na koje rade RAST testove putem krvi?

Thanks!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj stela2 prvotno napisa Vidi poruku
    u biti rezultati testiranja su dobri..samo je istina to da atopičari, alergičari, mijenjau svoje alergije..čas su alergični na jedno, čas na drugo.zato tako nalazi i pokazuju..očito treba izbjegavati one naajveče alergene..ostalo jesti umjereno..
    oni imaju tu jednu neravnotežu u oragnizmu..i ako se to ne izbalansira, oni uvijek budu na nešto alergični, izbaciš jedno, dođe alergija na drugo..treba riješiti problem iznutra..onda će se i alergija smiriti...to ja mislim..
    a, ovo jabuka i peršin u kombinaciji da smeta..može biti..ima nešto u tome..
    ali tu povezanost peršina i jabuke, više ide na brezu i još neke peludi , baš ni oni ne znaju koje.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

nećakinji su rekli da je alergična na jabuke, test je radila sa 7 ili 8 godina, djete obožava jabuke i apsolutno nikad nije imala nikakve smetnje u vezi s jabukama, jede i domaće ne špricane, i one " plastične " koje su obrađene sa milijardom kojekavih čuda, zatim su joj rekli da je alergična na jagode, isto nikakvih problema nema, čak maže lice s kremicom od jagoda , i na kiwi je bila pozitivna , kiwi ne voli jesti, al kad se i zalomi da ga pojede nema problema...e tako, na to je bila pozitivna a nema problema, a na kućnu prašinu i grinje je negativna bila, a oči joj doslovno nateknu ko buhtlice i pocrvene u roku od 2 minute kad se nađe u malo manje urednom prostoru, il recimo kad sestra skida zavjese pa digne prašinu, il kad mala ode u podrum ili čisti sobu, tako da ja testovima ne vjerujem baš previše, a možda valja naglasit da je test rađen kod privatnika, i plaćen je poprilično skupo...

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moje dijete je dokazano (testovi) alergično na mlijeko i jaja. Ali ja znam da ne podnosi banane! kruške, šljive, jabuke, marelice, lubenice... na što se naša pedica naroguši i kaže da u svojoj dugogodišnjoj praksi nije srela dijete koje ne smije jesti bananu! Zgodno.
    Ja pak ne podnosim crveni luk - zadnji pokušaji da mi se podvale jela s lukom završili su različito: od mučnine, preko slabosti i povraćanja, do slabosti sa hladnim znojem potom nesvjstica pa drhtavica i povraćanje..... A testovi pokazali da nisam alergična na njega! Pa sad ti budi pametan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •