-
trombocitopenia
imam trombocitopeniu i pijem trenutno 5mg decortina, planiram skoru trudnoću ali me je jako strah za dijete, da li netko ima sličnih iskustava, ne znam što se može dogoditi dijetetu!!!Molim vas ako netko nešto zna neka mi kaže!!!Hvala puno
-
draga vedrana,
ja sam ti isto na 5 mg decortina i to već dugo, ali zbog jedne druge grde bolesti (artritis).
uglavnom, možeš slobodno ostati trudna na toj količini (također pokušavam), kortikosteroidi (prednizone)
u pravilu nisu štetni za trudnoću, no naravno, moraju se uzimati u kontroliranim i propisanim količinama.
jako puno cura ti je na decortinu zbog raznoraznih imnunih bolesti, i normalno iznesu trudnoću.
(dapače, kortikosteroidi se daju u 8 mjesecu trudnoće ako postoji opasnost od prijevremnenog poroda kako bi se bebina plućica brže do kraja razvila)
koliko sam ja shvatila doziranje ovisi o tvojoj težini, do 5 mg na 10 kila ne bi smjelo predstavljati problem
(dakle ja koja imam cca 50 kila smjela bi uzimati do 25 mg dnevno).
no ja nisam doktorica nit farmaceut pa nemoj ovo uzimat zdravo za gotovo (kao ni ništa drugo na netu).
pitaj svog doktora, al ne moraš paničariti, ja za svojih 5 mg imam blagoslov i od gina i od reumatologa.
pozdrav
-
hvala ti mnogo draga moja, mogu ti reći da si me utješila, jako bih htjela imati bebu, ali uhvatio me je neki strah najviše da ne bih naštetila bebici. Držim ti palčeve, i nadam se da ćemo uskoro razmjenjivati savjete o njezi bebice.
Da te pitam jel si imala nekih smetnji od decortina, ja sam bilana 20mg pa sam se jako udebljala pa su mi smaljili na 5mg.
Puno te pozdravljam
-
I ja sam na 5 mg decortina, već godinu dana, zbog povišenog hormona nadbubrežne žlijezde (DHEAs), tj. hiperandrogenizma, i prethodnih spontanih pobačaja - navodno ću s decortinom lakše zatrudniti i održati trudnoću. Decortin ne prolazi posteljicu i nije štetan za plod. Ako zatrudnim, koristit ću ga do 12. tjedna, no osobe s autoimunim bolestima uzimaju ga tijekom cijele trudnoće i to u većoj dozi, dakle, nema opasnosti za plod.
-
draga vedrana,
moji trombociti su uvijek na donjoj granici (ili nešto ispod), a u obje trudnoće imala sam trombocitopeniju (da barem samo to - i EPH gestozu, krvarenja, mirovanje od dana kad sam saznala da sam trudna pa sve do poroda). Imamo dvije prekrasne curke. Nemoj brinuti, samo slušaj liječnike i sve će biti ok.
-
Hvala vam cure na savjetima i što ste podjelile svoje iskustvo samnom, pitanje za n.grace, da li si ležala kući ili u bolnici? Porod da li je prirodno obavljen ili carski rez?Pozdrav
-
Draga, oba puta sam najprije ležala kod kuće, a zadnjih mjesec dana sam provela u bolnici, na odjelu patologije trudnoće na Sv. duhu.
Prvi porod je bio carski rez, zbog jako visokog tlaka i velikog pada trombocita, a druga trudnoća je prošla bolje, i tlak i trombociti su bili stabilniji, tako da sam prirodno rodila. Nemoj se ništa bojati, baš se sjećam da mi je dr. na viziti rekao da ne brinem u vezi trombocita, da to nije ništa strašno. Važno je samo, kao što sam već naglasila, slušati liječnike i pratiti trudnoću, sve će biti u redu. Želim ti sve najbolje.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma