Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Štetnost zagrebane teflonske tave?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Štetnost zagrebane teflonske tave?

Odavno znam da je teflonska tava ako se zagrebe pušta nekakve otrove u hranu i da se takva tava onda mora baciti. No kako nigdje nisam o tome čitala nego samo čula i kako to nigdje u uputstvima kada takvu tavu kupim ne piše zanima me je li to zaista istina i jel se u posljednje vrijeme nešto o tome promijenilo?
    Još me više zanima za posuđe od gusa.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zar nitko?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja čekam odgovor kao i ti...

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo zanimljiv clanak, ima i o teflonu:

http://www.vjesnik.com/Pdf/2005%5C02%5C22%5C12A12.PDF

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    I sad budi pametan :? . Ali toster još nisam bacila...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U smece sa zagrebanim teflon tavama.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lanika prvotno napisa
    Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    Ako ga koristiš za tople sendviće stavi na svaku stranicu tostera foliju i peci. Nema razlike...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Ako ga koristiš za tople sendviće stavi na svaku stranicu tostera foliju i peci. Nema razlike...
    Super ideja. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Mislim moj nije zagreban ali do kad

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    zašto? jel to provjereno?

hvala na onom linku.
    no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne. nigdje na uputstvu za proizvod ne piše da se baci ako se zagrebe. jel se to po zaknu ne bi moralno napisati kao upozorenje?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Super ideja. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Mislim moj nije zagreban ali do kad
    Od malena su moji koristili foliju, ali da bi zaštitili toster i da ga ne moraju prati i na taj način oštetiti ili da voda dođe u njega...
    Ali, tostere je baš zeznuto prati nakon toplih sendvića i to pogotovo mojih, jer ja naguram sira da se to preljeva na sve strane.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stara majka prvotno napisa
    Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?
    vise ulja

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa

hvala na onom linku.
    no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne. nigdje na uputstvu za proizvod ne piše da se baci ako se zagrebe. jel se to po zaknu ne bi moralno napisati kao upozorenje?
    moja omiljena teflonska rajngla je izgrebana, tj. ima jedan dublji rez :/
    ne mogu se nikako prisiliti da ju bacim (ne koristim ju stalno), pa i mene zanima konkretno ovo sto dorotea pise

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    vise ulja
    Ja ne koristim teflonske tave, jer su mi palaćinke baš bezveze... nego koristim onu staru tavu koja ima rupice preko cijelog dna, tj. udubljenja... iz te tave su mi super palaćinci.

Ulje koristim na način da zalijem tavu, ugrijem je i ulje i to dosta i onda svo ulje izlijem u šalicu i opet malo grijem tavu, ispečem palaćinku i onda opet stavim malo ulja, izlijem ga cijelog i pečem novu palaćinku. Ako se tava slučajno ohladi, a ne bi trebala, onda kada ulijem ulje stavim da se malo ugrije, pa izlijem. Djeluje sa svakom tavom, palaćinci nisu masni, ali opet su sa uljem.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa

no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne.
    Baš su mi bez veze ti neki mitovi poput ovog o teflonskim tavama za koje nitko ne moze naci niti jedan suvisli argument.
    Gdje piše to da teflonsku tavu treba baciti ako je zagrebana (osim po raznim forumima koji su idealno mjesto za širenje ovakvih fama) :?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

OT
    Maslačkica probaj sa uljenjem tavice ovako (čišće je i jednostavnije)
    Zagrij tavicu sa uljem, zatim ulje pokupi sa, onako više, zgužvanog onog kuhinjskog papira.
    I za svaku sljedeću palačinku samo pređi s tim masnim papirom po tavici

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Inače i mene zanima to s tim teflonom, a i kakva je stvar sa gusom :/
    Da netko pozove Davora sim?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sad sam ko ina33
    Evo koga zanima :
    http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...l?news_ID=2338

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Između Glasa Koncila i ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju ja biram ovog drugog.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Pups prvotno napisa
    Između Glasa Koncila i ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju ja biram ovog drugog.
    Pa nije se baš pretrgnuo objašnjavanjem :/
    Više ga brine neka terminologija koliko ja vidim.
    Bilo bi mi lijepo vidjeti koliko ustvari tog teflona može završiti u našoj hrani x broj konzumacija x broj godina = to i to :/
    a tak nešt ne nalazim i stvarno ne znam šta da vjerujem.

Mislim, pečem jaja u zgrebanoj teflonki već godinu dana

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pa rekao je recimo ovo:

[quote]Teflon je inertan, u vodi netopljiv materijal i nema nikakve mogućnosti njegova prodiranja u organizam, bilo preko probavnog sustava ili ko

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pa rekao je recimo ovo:

[quote]Teflon je inertan, u vodi netopljiv materijal i nema nikakve mogućnosti njegova prodiranja u organizam, bilo preko probavnog sustava ili ko

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pa rekao je recimo ovo:

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nije da i ja ne bi voljela nekakvo detaljnije objašnjenje, ali Glasu Koncila jednostavno ne vjerujem.
    Teflonska tava mi nije zagrebana, ali mi je zarezan jedan "propeler" u pekaču za kruh.

Ispričavam se za postove prije, ne kužim što se dogodilo. Zadnja riječ koja je citirana do pola je "kože".

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne kužim dal je to "pisao" Glas Koncila ili su prenjeli od nekud?
    Ima i link na eng članak al mi se ne da sad čitati engleski

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Gledala sam i link i opet nisam uvjerena.
    Dok te informacije ne počnu prenositi neki časopisi koji imaju više veze sa znanosti, ja sam skeptična prema mitovima ovog tipa.
    Uostalom, ako je sve tako jasno oko teflona, ne bi li on već bio zabranjen?

I da se vratimo na početak, svi ovi linkovi govore samo o teflonu kao takvom, a tu se možemo odlučiti da ga koristimo ili ne.

A to je li zagreban ili ne, ne znam s čim bi imalo veze, niti sam našla bilo kakvu informaciju. Pa ako neko zna, i ja se pridružujem čekanju odgovora.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koristite drvene kuhace i sl. pa se nece zgrebat
    i ne kuzim kaj trebate tolko ribat
    namocite je odmah nakon kuhanja, dok je jos topla i operite i to je to

ja ima vec godinama teflonsku tavu i nije nigdje zgrebana
    a da je zgrebana, otisla bi i kupila novu
    pa nisu tak dragocjene

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

pa nisu tak dragocjene
    Muki i koristim drvene ili one plastične, ne ribam jer nemam kaj.
    Imam i Zepter posuđe i nigdje nije izgrebano jer jednosatvno nemam naviku ribanja
    Štoviše, muči me to, kaj imam Tefalovu tavu (a te su kao dobre), nikad ribanu ili grebanu s nečim i ljušti se/"izgrebana" je :?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    vise ulja
    Ja ne koristim teflonske tave, jer su mi palaćinke baš bezveze... nego koristim onu staru tavu koja ima rupice preko cijelog dna, tj. udubljenja... iz te tave su mi super palaćinci.

Ulje koristim na način da zalijem tavu, ugrijem je i ulje i to dosta i onda svo ulje izlijem u šalicu i opet malo grijem tavu, ispečem palaćinku i onda opet stavim malo ulja, izlijem ga cijelog i pečem novu palaćinku. Ako se tava slučajno ohladi, a ne bi trebala, onda kada ulijem ulje stavim da se malo ugrije, pa izlijem. Djeluje sa svakom tavom, palaćinci nisu masni, ali opet su sa uljem.
    Meni to ne polazi za rukom, jednostavno mi budu ili premasne ili se lijepe.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa nisu tak dragocjene
    Sve to radim tako, ali mislim da se zagrebu kada slažem tavu na tavu i pošto je to mjesto gdje slažem pretrpano, pa onda kada izvlačim tavu, baš je izvlačim i tako...
    Iako imam jednu tefalovu i ništa joj nije godinama, ali ove teflonske Merkator koje su super za kuhati, ali brzo se zagrebu od ne znam ni ja čega... Valjda od ovog gore navedenog...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

stara majka... ne znam zašto ti ne uspije...probaj ovo što Kahna priča ... ili ti možda smjesa baš "ljepljiva"? Ja pravim sa vodom samo.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Savršeno,nebi mi palo na pamet

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa nisu tak dragocjene
    Ma sve pet. Ja bi samo voljela znat zašto.
    Bi je bacila, mislim.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sve to radim tako, ali mislim da se zagrebu kada slažem tavu na tavu i pošto je to mjesto gdje slažem pretrpano, pa onda kada izvlačim tavu, baš je izvlačim i tako...
    Iako imam jednu tefalovu i ništa joj nije godinama, ali ove teflonske Merkator koje su super za kuhati, ali brzo se zagrebu od ne znam ni ja čega... Valjda od ovog gore navedenog...
    Kad spremaš tave jednu u drugu stavi između list papira sa kuhinjske role ili salvetu i neće se izgrebati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Kad spremaš tave jednu u drugu stavi između list papira sa kuhinjske role ili salvetu i neće se izgrebati.
    Je, mene je to svekrva naučila, a nikad mi ne bi bilo palo na pamet, a tako jednostavno

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala za ideju o al. foliji u tosteru.
    Nakon duuugo dugo vremena sam ih radila danas, izbjegavala zbog ljenosti ribanja istog

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Ja izmedju stavljam kuhinjske krpe

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam odlučila da za svaki slučaj nove teflonke neću kupovati, pa da o tome ne moram više misliti

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    hvala za ideju o al. foliji u tosteru.
    Nakon duuugo dugo vremena sam ih radila danas, izbjegavala zbog ljenosti ribanja istog

Ma mislim da su oni to smislili isključivo radi čišćenja, koje ni NEMA...

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Imam jednu izgrebanu, u njoj pečem jaja i perem ju u perilici.
    Imam i jednu čitavu, ta služi za ćinke, tefalova je jer jedino ta mi je dobra za keramičku ploču (mora biti savršeno ravna). Ne stavljam ulje u nju, ne perem ju u perilici i uvijek je stavim na vrh ako stoji s ostalim suđem da se ne izgrebe. I ćinke su mi tako odlične iz nje, ne volim na ulju peći ćinke. I ne lijepe se nikad, dijelom zbog tave a dijelom zbog toga što ne stavljam šećer u smjesu.
    Toster ne oblažem folijom i zaprlja se, ali ga očistim s onom mekanom četkom za suđe ili mekanom stranom spužvice. A za štetnost teflona prvi put čujem .

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ne želim biti partibrejker, ali zar nije bio i neki problem sa zagrijavanjem aluminijske folije?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj profesor hemije sa fakulteta je ceo cas drzao predavanje o stetnosti teflona i ja od tad ne posedijem teflonsku tavu, osim jednu za palacinke i pri tom samo drvenim priborom okrecem. Jako je stetan i kancerogen jer se sa tih ogrebotina oslobadja veoma reaktivan oblik fluora (F). Mislim da ih je nemoguce izbeci, jer svi restorani imaju teflonske sudove, a zgrozim se kada vidim kako u nekim emisijama gde se sprema hrana grebu metalnim priborom po tavama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •