Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: tvrdoglavi labrador

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno tvrdoglavi labrador

Prije 5 mjeseci kupili smo labradora koji je tada bio dva mjeseca star, tj sada ima 7 mjeseci...Htjeli smo tako mladog da se od pocetka navikava na nas i djecu...Znam da se psi ne mogu dresirati prije godinu dana starosti, ali zelim znati da li je to normalno da on za svoju dob ne moze nauciti neke osnovne stvari...recimo obozava gristi obucu, sto puta smo mu dali do znanja da to ne smije ali on i dalje to radi...on zna da je to pogresno, ali dalje radi...kad ga uhvatimo na djelu odmah okrece i spusta glavu, zna, ali gai dalje neka tvroglavost tjera da to radi...to je jedan primjer...drzimo ga ponekad u kuci pa cak i u boravku, ali ucimo ga da ima samo jedno mjesto u boravku a ne da se seta, ali ne, on u svojoj glavi kad odluci da zeli pokraj fotelje leci niko mu ne moze izbiti iz glave...neki dan ulazi u boravak, ja mu nisam dozvolila jer je bio vani i prljav, i on ulazi i ide tocno na SVOJE mjesto...u smislu, aha ne da mi unutra, ali cu poslusati ovaj put i otici na svoje mjesto pa ce me pustiti...znaci, ona zna gdje treba inace da sjedi, ali nece...

mozda netko na ovom forumu ima iskustva s tim psima pa mi moze reci je li to njegov karakter ili je jos premlad da svati neke stvari(u sto ja sve vise sumnjam)?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dresura psa i odgoj nisu iste stvari.
    On sada ima vec 7 mj, ulazi uskoro u pubertet, onda ce biti jos teze s njime
    Neke osnovne stvari je vec trebao nauciti, grizenje cipela mu je ostalo od malen kada su ga zubici mucili, sada je to navika a njih se tesko odreci, to znam po sebi

Jeste li razmisljali o skolici za njega?
    Mislim da je sada u pravoj dobi za to.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Normalno je.
    Nemam iskustva s labradorom, ali to je ono što pas u toj dobi radi.
    Treba ti puno strpljenja i ljubavi, slično kao s djecom, samo je s psima lakše

Raspitaj se ima li u blizini neka dobra škola za dresuru pasa, to može biti jako korisna stvar.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbolje je da štenići što prije krenu u pseću školicu. Definitivno prije nego ih pukne pseći pubertet.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moj pas,labrador retriver je do svoje 1 god. grizao sve što stigne,mislila sam da to neće nikada prestati.Čim bi ostao sam dohvatio bi se svega,ne samo cipela.Također je malo tvrdoglav,i dan danas,ali nakon njegove prve godine,sada mu je 10,uništavanje po kući je prestalo.Zato mislim da je to neka "normalna"faza u njihovu odrastanju.Svakako ih treba učiti,ali ne pretjerivati u nekakvim kaznama.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo dvogodišnjeg retrivera, spletom okolnosti - bez školice. vrlo je razigranog karaktera. Sada gricka puno manje ali kada se namjeri na nesto (npr. drvene boje koje f padnu na pod, nema pomoci).

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Dresura psa i odgoj nisu iste stvari.
    On sada ima vec 7 mj, ulazi uskoro u pubertet, onda ce biti jos teze s njime
    Neke osnovne stvari je vec trebao nauciti, grizenje cipela mu je ostalo od malen kada su ga zubici mucili, sada je to navika a njih se tesko odreci, to znam po sebi

Jeste li razmisljali o skolici za njega?
    Mislim da je sada u pravoj dobi za to.
    Razmisljali smo o skoli, ja sam milila da je to isto kao i dresura, ali nam je receno da prije godinu dana nista... je li to tocno? volila bih da imamo lijepo odgojenog psa...

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj silvy prvotno napisa Vidi poruku
    Razmisljali smo o skoli, ja sam milila da je to isto kao i dresura, ali nam je receno da prije godinu dana nista... je li to tocno? volila bih da imamo lijepo odgojenog psa...
    Nije točno, naše su išle u školicu već sa 3 mjeseca. Što prije, to bolje.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja ću ti samo reći: pročitaj knjigu Marley and me....stvari će ti biti puno jasnije....

inaće imam labradoricu u najboljim godinama i tvrdoglavost joj je karakteristika koju niti jedna dresura nije uspjela izdresirati (plus jedenje apsolutno svega na cesti)...

sretno

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

To im je u karakteru, zato sto su tako pametni, sposobni su i za tvrdoglavost.

Kad god krene da grize cipelu, uzmite je i dajte mu igracku za grizenje (cipele drzite zatvorene koliko vise mozete), shvatice i izvrsiti zamenu, mozda ga jos muce zubici (zadnji).

Jedno mesto u boravku mi je, hmm nerazumljivo. Zasto to ocekujes od njega? On je vas i kuca je vasa, pa je i njegova (on to tako smatra). On je previse energican pas da bi mirno sedeo na jednom mestu (barem je moj bio).

Naucite ga na brisanje kad je blatnjav ili mokar. Moj zlatni retriver nije hteo uci ako je prljav, dok ga ne obrisemo, tako je naucen.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Marion prvotno napisa Vidi poruku
    To im je u karakteru, zato sto su tako pametni, sposobni su i za tvrdoglavost.

Jedno mesto u boravku mi je, hmm nerazumljivo. Zasto to ocekujes od njega? On je vas i kuca je vasa, pa je i njegova (on to tako smatra). On je previse energican pas da bi mirno sedeo na jednom mestu (barem je moj bio).
    Ovako ih i ja doživljavam, pametne i dobroćudne ali razigrane i prilično svojeglave i k tome većih dimenzija, tako da tko se ne može s time nositi trebao je nabaviti manjeg psa.
    Jedno mjesto u boravku je i meni zasmetalo. Za mene je pas član obitelji. Ok, pas ima svoje "mjesto" kamo ide kad mu se kaže (i u pravilu odande bježi u roku od pola minute ), ali je nelogično očekivati da neće nikad doći do fotelje. Mora imati neka mjesta koja su mu zabranjena, ali to ne može biti cijeli stan.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Imam labradorice 7 i 9 godina stare, još uvijek grickaju ogradu, igračke, papuče ...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nedavno sam pročitala knjigu Marley and me autor John Grogan....život neobičnog labradora koji se nije nikada promjenio

P.S: sad vidim i Grgurovamama preporučila istu

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

gledala sam film Marley and me i isplakala se...

ok, to grizenje znaci nece biti lako izbaciti mu iz glave...on je jako pametan pas, mi to primjetimo samo sto imam osjecaj da me nekada pravi budalom))

sto se tice boravka jednostavno zelim da zna gdje smije ici, a gdje ne...dali smo mu njegovo mjesto iz razloga sto ne zelim da mi dolazi na mjesta gdje mi bebica lezi u viperu i mora znati da po boravku nema setnje...mozda sada zvuci strogo i previse ocekivano, ali drugacije ne ide...on je vecinu vremena vani, znaci u kuci mora znati granice....

vidim da vas ima s iskustvom, pa me zanima od kada se oni mogu poceti hraniti 1x na dan i koliko cesto ih izvodite van da obavljaju nuzdu?

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja nemam labradora, već tornjaka ali imali smo sličnih problema. On je, osim što je grizo cipele, papuče i sl. i donosio doma sve od susjeda. On je u dvorištu i po noći se provukao kroz ogradu i dovlačil nam cipele, papuče, dječje igračke, tepih ??, jednom i jastuk od perja i progrizo ga tak da nam je dvorište bilo puno perja. ( svašta ljudi drže pred kućom ). Svako jutro smo pred ogradu stavljali stvari koje je dovuko, pa su si susjedi uzimali natrag. Sva sreća da imamo dobre odnose sa susjedima, pa se nitko nije bunio, bar ne otvoreno, al sigurno su već bili ludi , ko i mi. Kad je navršio otprilike godinu dana ,prestao je to radit. Mislim da je to dio njihovog odrastanja. I da, jednom nam je donio punu vrećicu zapakirane brokule, i to ju je nosil tak pažljivo da se nije ni vidlo za kaj ju je primil ( za razliku od nekih cipela), i da, vlasnika nismo našli, al taj dan nije imal brokulu za ručak, ha,ha.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni se to čini previše očekivanja. pas je član obitelji, ne kućno smetalo.

moja retriverica nikad, ama baš nikad nije ništa uništavala pa ti tu ne mogu pomoći. ali je točno znala što ne smije uzeti (ako nije na podu - nije njezino) i npr. plišanca s kreveta bi maznula samo kad nas je htjela zezati i privući pažnju. htjela je s nama na kauč, pa je dobila svoje mjesto na dvosjedu na kojem je bila plahta - i ako plahte nije bilo, ona je dolazila tražiti da je stavimo. uglavnom, ako smo uz određeni kompromis mogli udovoljiti njezinoj želji to smo i činili.

jedino što nikad nije svladala - ne žderi smeće po cesti! proždrljivost je bila jača. LOL

oko obroka konzultiraj veterinara, vjerujem da će ti savjetovati veći broj obroka jer ni psima kao ni nama nije zdravo natrpati se jednom dnevno.

šetnja 4-5 puta dnevno.

i da, pada mi nešto na pamet oko griženja cipela. jesi li mu probala ponuditi nešto drugo što smije gristi, a da nije njegova igračka? kao ono kad djetetu daš ladicu u kuhinji po kojoj može čeprkati umjesto da mu generalno zabraniš ladice... a njega znatiželja vuče.

psi su zapravo vrlo slični djeci.

... i na kraju, to je dob psećeg puberteta. proći će.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku

i da, pada mi nešto na pamet oko griženja cipela. jesi li mu probala ponuditi nešto drugo što smije gristi, a da nije njegova igračka? kao ono kad djetetu daš ladicu u kuhinji po kojoj može čeprkati umjesto da mu generalno zabraniš ladice... a njega znatiželja vuče.
    da, ima on svoje igracke pokraj sebe, ali cipele su sladje zabranjeno voce, cuj!! bio je prestao to raditi jedno vrijeme pa je opet krenuo...mislim da je to ta njegova zaigranost koja ga vuce na tako nesto...

ah da, imali smo i mi situaciju kada je pobjegao iz dvorista i donosio cipele, ali ih nije donosio nama (jer nije znao opet nazad uci) nego ih je susjedi ostavljao pred vrata, zena poludila

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

obroci 2 x dnevno minimalno, šetnja 3 x dnevno (kad je ljepše vrijeme i više i duže), traže puuuuno trčanja po šumi/parku....

ms.ivy....zeko
    Posljednje uređivanje od GrgurovaMama : 24.02.2010. at 14:50

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uvijek u mislima

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj GrgurovaMama prvotno napisa Vidi poruku
    obroci 2 x dnevno minimalno, šetnja 3 x dnevno (kad je ljepše vrijeme i više i duže), traže puuuuno trčanja po šumi/parku....
    Otprilike ovako.

I mi smo imali bebicu u kuci (doduse bio je stariji), ali nikad nije dirao njene igracke ili bio previse napadan, vise diskretan, uvek kad je spavala lezao je ispred njenog kreveta i nije mrdao i onda nas je dovodio za ruku kad se probudi. Linjao se jeste, ali smo to uklanjali mokrom krpom sa octom sa tepiha, medjutim ako smo ga cesto cetkali napolju nije bilo strasno.

Pazi moze postati ljubomoran na bebu, zato sto moze povezati da mu je negde zabranjeno zbog nje.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne povezujemo zabrane s bebom na to pazimo...
    primjetila sam da se dosta vezao za moju stariju curicu...neki dan je on izasla van sa susjedom, a on je poludio lajao je za njom, skakao po ogradi i pokusavao preskociti...jedva sam ga smirila...veterinarka nam je rekla da u slucaju da netko napaden N. on bi ga mogao ugristi....

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozete li preporuciti neku dobru knjigu o odgoju i njezi pasa? Kako vi hranite svoje pse, iskljucivo kupovnom hranom ili im mozda i kuhate?

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Normalno je da ima jednu izabranu osobu. I moj je bio jako posesivan na mene (iako ga je cela porodica pazila) i spavao je pored mog kreveta.

Meni se cini da ti nemas bas puno iskustva sa psima i da se jos "opipavate"?

Ne znam za druge pse, govorim iz iskustva mog psa i onih nekoliko sa kojima smo se druzili, da pas ujede mora biti isprovociran i to se ne desava tako lako, oni jako dobro kontrolisu svoju celjust i jacinu ugriza (od neznog grickanja od milja do ozbiljnog ugriza, a taj dijapazon je sirok). Istina je da psi ne tumace sve stvari na ljudske nacine, pa moze biti nesporazuma. Ja mislim samo da je on hteo da podje sa njom. Ako je ona njegov alfa on ce hteti svuda sa njom i sve sa njom. I to je OK.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Marion, koliko sam ja shvatila, veterinarga je spomenula da ce pas biti izrazito zastitnicki nastrojen prema curici i ako bi curicu tko u igri gurnuo on bi to mogao protumaciti kao napad na nju i da bi ju zastitio mogao bi ugristi neko dijete.
    Moj ujak je imao staford terijera koji ga je ugrizao kada je svog sina povukao za uho (jos onda sam mu rekla da je dobio sto je zasluzio ), nije jako ali dao mu je do znanja da nesmije tuci dijete iako mu je on bio gazda

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Marion prvotno napisa Vidi poruku

Meni se cini da ti nemas bas puno iskustva sa psima i da se jos "opipavate"?

.
    hehe...dobro si primjetila....ja nemam iskustva i to je za mene skroz novo podrucje inace ne bih pisala ovdje...muz ima iskustva i on radi s njim kad moze, ali posto je on cijeli dan na poslu neke stvari moram ja obavljati...

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Marsupilami ima raznih pasa, kao i ljudi, ali s obzirom da je labrador, nekako mi je netipicno da bi sa 7 meseci odmah krenuo da ujeda (osim da neko devojcicu ozbiljno ugrozi).

Do godinu dana moj je bio totalno neozbiljan i stalno zaigran, nije prestajao da trci i stalno je trazio nekoga ko ce sa njim da se igra, to kasnije prestane (zaigranost ne prestane nikad, ali nije vise tako predimenzionirana kao u prvoj godini) i pas se uozbilji i smiri. Sa sedam meseci jos je velika beba.

Dobro treba ga upoznati i proceniti, ali cini mi se da ce silvy, labradoru i familiji trebati vremena da se naviknu jedni na druge.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

MARSUPILAMI dobro si protumacila sto je veterinarka rekla i mislim da bi on to sigurno i napravio....

MARION veterinarka je rekla da je to moguce, nije rekla da bi on to napravio sa svoja tri ili sedam mjeseci nego opcenito da labradori bez obzira na to sto ih mnogi smatraju nearesivnim psima ipak u nekim situacijama (tipa zastite) mogli bi pokazati tu drugu stranu....to nas je zanimalo jer ljeti imamo puno djece u vrtu pa smo htjeli da se osiguramo na koje situacije moramo obratiti pozornost....
    neki dan sam povikala na stariju kcer i on je na mene zalajao...bila sam u soku, ali me opomenuo

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj pas je ucestvovao u svim nasim kucnim raspravama lajanjem (i uvek zauzimao stranu slabijem), nije nikad nikog ujeo.

Nemojte ga vezivati kad dodju posete, nego ga upoznajte sa njima (pustite ga da ih onjusi, da se pomazi sa onima koji su raspolozeni za to, a vi zelite da je prema njima miroljubiv).

Ako je od malih nogu navikao na "drustveni zivot" ljudi i deca koji dolaze i odlaze bice mu normala, ako gleda od negde gde je zatvoren ili vezan onda ce vise biti odbrambeno nastrojen, jer ne zna sta se desava.

On nju jednostavno voli i to je lepo. I ako je nju odabrao za alfu ide ona, pa prazno, prazno, pa svi ostali. Mozes mu se pribliziti tako sto ces mu ti davati hranu svakog dana (da on vidi iz tvoje ruke datu posudu) i tako sto ces ga ti setati van dvorista vrlo cesto. Nece izneveriti svog primarnog gazdu, ali ce ti pokazati zahvalnost.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ako ga se slucajno plasis, mozda bi dobra ideja bila da ti ides sa njim u skolu za dresuru, jer tu cete nauciti oboje kako da te slusa, a osnovnim komandama ga uvek mozes kontrolisati.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hranim ga ja cesto i neplasim ga se uopce...on je od pocetka slobodan, ne vezemo ga nikada i uvijek je u kontaktu s ljudima i djecom...kupili smo ga ne samo da se broji da imamo psa nego da je clan obitelji, ali kako djeca imaju granice tako zelim da i on ima...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj GrgurovaMama prvotno napisa Vidi poruku
    obroci 2 x dnevno minimalno
    To je nešto novo? Mi još uvijek po staroj školi hranimo 1x dnevno. Obzirom da se počela lagano debljati nakon sterilizacije ne bi ni bilo dobro da uvodim još jedan obrok?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam svoju pekinezericu hranila 1 x dnevno no sad imam labradora koji se hrani 2 x dnevno ali u manjoj količini...ima malo problema sa želucem pa je to i preporuka veterinara, no i prije se tako hranila...
    pomikaki možda bi joj baš bolje bilo da jede 2 x manji obrok, s obzirom na debljanje..ne znam...

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

silvy to je mladi pas i isto kao i dijete mora polako uciti granice. jedno mjesto u dnevnoj sobi on ne razumije. vi ga hranite, dajete mu ljubav, on je pas i on stiti vas i njegov dom zato sto je pas i iz tog razlog ga mora cijelog i onjuskati i upoznati
    za hranjenje se slazem da je 2x dnevno bolja opcija jer i moji tako cijeli zivot i pase im, u setnju idu 3x dnevno jer ne stizemo drugacije. S time da jutarnja i vecernja su zbog wc oko 30min, a popodnevna je s lopticom, bacanjem stapa, cetkanjem i sl. Sad vec stvarno cekam sunce da mozemo obiteljski na livadu

moja dva imaju svoje lezajeve i nikada nisu stvarali probleme oko dolaska druge djece (sad vec sami pobjegnu od kad su klinci poceli puzati ). ali nismo ni mi stvarali probleme oko njih s drugom djecom, dosli bi, ponjusili, otisli jer su im bili dosadni. Budi opreznija dok je kujica mlada i zaigrana i osobito dok odrasta pa nije svjesna svog velikog i nezgrapnog tijela koje buja iz dana u dan, ali zenke su uvijek privrzenije i "toplije" zivotne partnerice od muzjaka, osobito za kikice

uzivajte u suzivotu

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

sad tek pazljivije citam o tom hranjenju.
    ako ih hranite kupovnom hranom, onda preporucenu kolicinu podijelite u 2 obroka, a ne im 2x davati koliko pise sve skupa

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj gorka prvotno napisa Vidi poruku
    sad tek pazljivije citam o tom hranjenju.
    ako ih hranite kupovnom hranom, onda preporucenu kolicinu podijelite u 2 obroka, a ne im 2x davati koliko pise sve skupa
    e da, to smo mi u pocetku radili par dana dok nismo skuzili

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala na savjetima za prehranu, pokušat ću to reorganizirati. Bila sam već smanjila ugljikohidrate u hrani pa se stanje malo popravilo. Inače većinom jede kuhano.

A o zaštitničkom odnosu pasa prema djeci - moja je kad smo dijete prvih dana presvlačili cijelo vrijeme lajala, skakala metar u zrak i grizla nas za noge jer je mala cijelo vrijeme urlala. Dodajte toj slici uspaničenog oca i majku koja jedva stoji na nogama...

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

hmmmm..dok čitam o vašim Labradorima..poželim da imam takve...naime i imam jednog crnog dečka starog godinu dana koji je katastrofa...isto ko i vaši žvače sve i svašta....a nekako najviše voli drvo...u jesen je MM srušio par starih šljiva od kojih je ostalo dosta granja uredno složeno...međutim to nije dugo trajalo već je sve granje bilo svukud po dvorištu sažvakano na komadiće...
    sve zna i sve razumije ali neke stvari ko da radi iz inata...gleda me u oči i npr. odgrize mi cvijet maćuhice,ispljune ga i bježi...
    odgrizao mi je kompletnu krošnju ruže stablašice..(to nažalost nisam vidjela kad je radio) i još puno toga..
    tvrdoglav je prestrašno nešto
    kaže MM na gazdaricu..
    naše pseto je i u dvorištu i u kući...i sve prostorije slobodno koristi..u dnevnoj sobi je sa nama i može biti gdje želi...najčešće je to između MM i mene...ne daj Bože koji dodir između MM i mene...ne samo da je tvrdoglav nego je i ljubomoran...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •