ovo mi je uvijek interesantno kak različito ukusi opale žene u trudnoći. mene je pak držalo kiselo i sve što je kiselkasto. u prvom tromjesjećju sam dnevno mazala po pol do kg ribizla bez ičega, samo tako.
a onda dalje nastavila sa citrusima i da, davila sam se u kefiru. i tu su me isto pokušali isprepadatida jel sam normalna svaki dan piti pola litre kefira jer kefir ima alkohola, a ja sam doslovce čitavu trudnoću svaki božji dan pila po pola litre. međutim to kaj kefir ima alkohola je toliko zanemarivo osim toga i nisko koncetrirano, da takve količine u toj koncetraciji niti ne dospiju u krv i do posteljice nakon što dospiju u želudac.
međutim to je tak, ljudi negdje nešto načuju pa od toga naprave dramu bez da su doista upućeni u stvar pa to netko negdje izvali na netu, pa se eto kroz dogledno vrijeme o tome čak pojavi članak negdje na netu, a internet i inače informacije s interneta su dušu dale za širenje takvih kvazi informacija.
i btw. inače u zemlji gdje sam rodila postoji mogućnost u svakoj bolnici poklanjanja posteljice i doniranja krvi iz pupčane vrpcešto doslovce spašave živote. tu mogućnost smo s oduševljenjem prihvatili i mi. nakon što je muž prerezao pupčanu divio se zajedno sa doktoricom kako mi posteljica ima savršenu boju čemu je uzrok između ostaloga i savršenih 9 mjeseci prehrane.
alkohol (vino, piva, žestica) ni kapi, ciagrete ni dim, kofein ništa, a sve ostalo, osim sirove ribe i mesa i nepasteriziranog u količinama u kojima mi se jelo i kako mi se jelo.
dobro, mi i inače ne jednemo masno, posebno ne svinjetinu, niti previše šećera, nti bijeli kruh niti tjesteninu, samo integralno. puno povrća, ribe, voća, orašastih, od mesa uglavnom janjeći i teleći file, piletina i to uglavnom lešo itd...da sad ne nabrajam.
u svakom slučaju mislim da sa uravnoteženom prehranom sa nagibom prema mediteranskoj kuhinji nitko neće pogriješiti niti u trudnoći.
ali niti će dim cigarete, čašica vina ili feferoni, ajvar, jetrica itd.. ubiti fetus ili biti uzrokom rođenja bolesne bebe.