Gost, super si to napisala :D :D
Ovo zadnje me nasmijalo do suza.
Gost, super si to napisala :D :D
Ovo zadnje me nasmijalo do suza.
imam jedno pitanje u vezi prezimena!
Naime moj decko(jos mi nije muz) nije drzavljanin rep.Hrvatske,ja jesam! zanima me da li mogu djetetu dati njegovo prezime,a da ja imam sva prava na maloga,uglavnom zbog potrebne papirologije,putovnice i sl.(razlog tome je sto moj buduci muz ne zivi jos uvijek sa nama,pa ne znam kako bi iz centra za socijalnu skrb kontaktirali sa njim)a on svakako priznaje dijete kao svoje,ali nije u mogucnosti biti sa nama,a beba ce se roditi za mjesec dana!
Nadam se da sam vam uspijela objasniti sta me zanima :/ pa ako netko zna nesto ili tocno mjesto gde bih se za to trebala raspitati neka se javi!
hvala u naprijed![]()
uatvari ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali mislim da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema buduci da on priznaje dijete...
javit ce ti se nase pravnice, a tebi zelim uzivanje jos ovo malo trudnoce, a tek onda veeeliko uzivanje![]()
bied, koliko ja znam - ako niste vjenčani - on mora doći na upis djeteta, izjaviti da mu je otac - i tada možeš dati njegovo prezime. bez njega (osobno) ne možeš.
sve ostalo (nakon toga) mislim da možeš dogovoriti s centrom, ali i on mora biti s tim suglasan, i dostupan centru za socijalnu skrb.
Ja ko i Davorka. Živjela sam sve te godine s djevojačkim prezimenom. Zašto bih ga se odrekla?
Tako sam dodala muževo.
Kad sam se rastala otkačila sam ga.
Kad sam se ponovo udala, opet sam dodala muževo.
U drugom braku imam dijete. Ima oba prezimena (i moje djevojačko i muževo), u stvari ima ISTO prezime ko i ja, a ne ko moj muž.
Evo još jedne koja je ima samo muževo prezime. Ma to mi je tak svejedno, ne bih imala niš protiv i da prezimena ne postoje...
ali kad su već tu najvažnije je da imam isto kao i dijete.
Imala sam 18 kad su se moji rastali i mama se vratila na djevojačko...to mi je bilo teško, pa objašnjavanje znate oni su rastavljeni i slično...
Ja sam ostavila prezime od BM jer je bilo puno kraće i zgodnije, a i izbjegla sam nepotrebna mjenjanja dokumenata i td.
Nakon što je njegova rodbina počela kenjkati o tome kako ja nisam ta i ta (misli se na prezime) našem djetetu, argument mi je bio "pa pogledaj što piše na ovome i onome, vidiš da jesam" to je djetetu bilo sasvim dovoljno kao potvrda da smo dio iste "loze".
A sada kada čekam drugo dijete koje će se prezivati po svom tati, odlučila sam samo službeno dodati na ovo još jedno prezime bez vjenčanja.
Stariji sin je sve savršeno shvatio, on je X, i njegov tata, Roko je Y i njegov tata, a mama, pošto je zajednička je XY.
Ja se strašno veselim danu kad mi razvod postane pravomoćan i kada otfikarim prezime UBM i ostane mi samo moje, što sam i htjela napraviti kad sam se udavala (ne pitajte.. ). Uvijek sam ga jako osjećala kao nešto svoje, ime mi je s njim kratko, jasno i bez kvačica, i nemam baš nikakav problem s tim što ću se prezivati različito od svoje djece. Pa vjerujem da niti njima neće biti problem.
e, majo, bas si mi prikladno digla topic. naime, danas sam ja ipak predala papire za promjenu prezimena :D
jesti da je sada postupak duzi i kompliciraniji, ali neka, bit cu ja opet svoja![]()
kad vec nazdravljate nazdravite i za to sto je MUBM u ponedeljak potrpisao zahtjev za sporazumni, a da nije dramio ni sekundu vise nego sto sam ja bila spremna izdrzat
ja cu si ostavit prezime
jer nema čćžđš
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Tome ćemo nazdravit i dvaput ako dozvoliš :D
Čestitke!
cestitam![]()
moja mama je zadrzala prezime nakon rastave, svidjalo joj se
Ja, ja baš komentirala u Du kako mi je tvoje tak dobro da bi si ga i ja uzela![]()
pa je, tako je dobro da ga nijedna od nas tri "ne da"Maja prvotno napisa
![]()
a cula si i mauru
muki, cestitam!!! :D
...a za prezime se mozes predomisliti kad god, samo da ovdje stavim proceduru ako se netko predomisli nakon 6mj:
- treba otici u maticni ured prema mjestu stanovanja, i priloziti:
1. rodni list (orginal, novi)
2. vjencani list (orginal, novi)
3. uvjerenje o prebivalistu (izdaje mup, novo)
3. kopija domovnice
4. ako postoje maloljetna djeca - rodni list i domovnica za svakog (moze kopija)
taksa 70 kn. nakon 45 dana dobiva se novi rodni list pa po sve dokumente redom.
Viš, viš, ja se zaklela da nikad više ne dam svoje, al sad si sve mislim... ako se zaljubim u nekog Z****, možda ipak.......
također mislim da bi trebala nadodati i njegovo prezime pa će svi biti sretni i veseli a kada napuni 18 godina može sama birati da li će mijenjati, ostavljati, prezivati se skroz drugačije itd ... u današnje doba ima puno varijantiKaja prvotno napisa
viš vraga, kolko tu ima postova
ko bi si to mislil
e a ja baš u deebeeeeeelom razmišljanju dal da se "otarasim" tog drugog prezimena, jedino zbog kćeri
al vidim da to vama mnogima nije stvaralo probleme u daljnjem životu s podmlatkom
pa mi je sad lakše
e nek još samo presuda bude pravomoćna, pa krećem u akction rezuckanja viška
a kam to idem, na hrvatsku policiju ili...?
pozdrav svima koliko nas/vas ima![]()
![]()
Ima tu i problematičnih situacija o kojima se često ne razmišlja kod mijenjanja prezimena. U obitelji koju poznajem mama je udajom uzela prezime svog muža i dijete je naravno dobilo to prezime. Mama se rastala, ostavila djetetu očevo, a sebi vratila svoje. Sad se mama ponovo udala i uzela prezime novog muža (njeno joj se prezime zapravo niti ne sviđa). U novom braku rodilo se još jedno dijete koja naravno nosi prezime svog oca. Situacija je terenutno ovakva: mama, tata i drugo dijete imaju svi ista prezimena, a samo dijete iz prvog braka nosi prezime svog oca. Kako mislite da bi prvom djetetu sve to mogli olakšati jer mislim da nije jednostavno prihvatiti da imaš novog tatu, pa da imaš i novog bracu , a uz sve to njih troje veže nešto, a ti si zbog tog svpg prezimena drugačiji od svoje obitelji?
Cure dajte koji savjet.
Ja sam se nakon razvoda ponovno udala i uzela prezime svog supruga, a sin ima prezime svoga oca. U našem slučaju je istina da to malome smeta. On je hipersenzibilno dijete, a dodatno ga nervira što nosi prezime čovjeka kojeg zapravo ne poznaje. Ja sam mu objasnila da trenutno ne mogu napraviti ništa da promijeni prezime, a ako će to željeti moći će to sam napraviti kada odraste. Za sada se pomirio se s tim, samo što ponekad kaže da je on mali x ( prezime mojeg supruga ), a moj suprug veliki x ili mi x volimo npr. kobasice ( traži način da se identificira s nama ).Irchi prvotno napisa