Citiraj Irchi prvotno napisa
Ima tu i problematičnih situacija o kojima se često ne razmišlja kod mijenjanja prezimena. U obitelji koju poznajem mama je udajom uzela prezime svog muža i dijete je naravno dobilo to prezime. Mama se rastala, ostavila djetetu očevo, a sebi vratila svoje. Sad se mama ponovo udala i uzela prezime novog muža (njeno joj se prezime zapravo niti ne sviđa). U novom braku rodilo se još jedno dijete koja naravno nosi prezime svog oca. Situacija je terenutno ovakva: mama, tata i drugo dijete imaju svi ista prezimena, a samo dijete iz prvog braka nosi prezime svog oca. Kako mislite da bi prvom djetetu sve to mogli olakšati jer mislim da nije jednostavno prihvatiti da imaš novog tatu, pa da imaš i novog bracu , a uz sve to njih troje veže nešto, a ti si zbog tog svpg prezimena drugačiji od svoje obitelji?
Cure dajte koji savjet.
Ja sam se nakon razvoda ponovno udala i uzela prezime svog supruga, a sin ima prezime svoga oca. U našem slučaju je istina da to malome smeta. On je hipersenzibilno dijete, a dodatno ga nervira što nosi prezime čovjeka kojeg zapravo ne poznaje. Ja sam mu objasnila da trenutno ne mogu napraviti ništa da promijeni prezime, a ako će to željeti moći će to sam napraviti kada odraste. Za sada se pomirio se s tim, samo što ponekad kaže da je on mali x ( prezime mojeg supruga ), a moj suprug veliki x ili mi x volimo npr. kobasice ( traži način da se identificira s nama ).