Ovdje virim zbog moje drage prijateljice moderatorice Egice

, radi se o univerzalnoj temi, pa ću si uzet slobodu i napisati svoje viđenje.
Poslije 19 godina braka, ako me npr, u banci, laboratoriju, ordinaciji ili u sličnim prigodama prozivaju samo drugim (muževim) prezimenom, žena ga mora ponoviti barem tri puta-uopće mi ne dopre do svijesti da zove mene!
Inače, osim u službene svrhe, kad je, recimo potrebno ispuniti neki formular, ili napisati molbu ili nešto slično, koristim samo svoje prvo prezime.
Zapravo bih pri stupanju u brak, da mi vlastiti roditelji nisu sugerirali (pa sam to napravila radi njih), ostavila samo svoje prezime.
Jednostavno smatram nepravednim da samo jedan bračni drug (u 99,9%) slučajeva žena, pri promjeni bračnog statusa stoji u redu na MUP-u za promjenu osobne, pa vozačke, pa putovnice, pa tko zna čega sve ne...
Na obljetnicama mature do nekih je cura, i to uvijek onih koje su udajom promijenile prezime, praktično nemoguće doći.
Mislim da je neprirodno u nježnoj dobi od npr. 23, ili 47, ili 56 godina odjednom se početi odazivati na potpuno drugo ime.
Pitanje djetetovog prezimena?
Ma tu se već roditelji dogovore, hoće li mamino ili tatino, ili obadva, ima na biranje...No u svakom slučaju neka ga prati cijeli život, i bude formalno obilježje njegovog identiteta.
Dobro, treba poštovati one rijetke i kratke trenutke, hajdemo to tako nazvati, velike i bezuvjetne zaljubljenosti, kad želiš sve partnerovo, pa čak i njegovo ime. Takvi trenuci sigurno doprinose odluci o promjeni prezimena, i to je o.k.
No... to prođe, a tvoje srednjoškolske kolegice te ne mogu pronaći, ili studenti kojima si predavao nemaju pojma da si ti autor udžbenika i da mogu upravo k tebi na konzultacije, ili moraš plaćati grdnu lovu npr. za novu ploču s nazivom tvog poznatog butika, rastrčat se po gradu i dokazivati novi identitet u zahtjevima za zamjenu kreditnih kartica, štednih knjižica, zdravstvenih iskaznica, upisivati nova prezimena na radne knjižice, i npr. dobiti diplomu s novim prezimenom, iako si s tim prezimenom položila samo diplomski.
Grrrrrrrrr
I zadnje, ali ne najmanje važno: tvoje prezime je i prezime tvoje sveki!!!