Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: dvoje djece i spavanje

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno dvoje djece i spavanje

imam dvoje djece: 5.5 godina i 5.5 mjeseci. veliki ne spava po danu, a mala ne voli dnevno spavanje. kad smo sami doma nas troje spavanje mi je noćna mora. ela ne želi zaspati u marami (kao što je nekada filip) i kad je lijepo vrijeme stavimo je u kolica i vozimo okolo. kad pada kiša, prehladno je ili kad je filip bolestan nastaju moji problemi. nju doma mogu uspavati samo dojeći i to često bude cicospavanje od nekih sat vremena i to je u redu kad smo mi same, ali kad je filip doma ona luduje za njim i ne može oko sklopiti. kako da objasnim velikom dečku da nas mora ostaviti same, jer ako seka ne spava tokom dana je sve problematičnija, a navečer to kuminira. jednom sam mu čak platila s novcima dok je štredio za igračku, ali to ne vodi nikamo. imate li nekih ideja?

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moja isto doma zaspi samo dojeći. često ju probudi veliki (3 god) i također nemam nekog rješenja.
    kad je frka s spavanjem, stavim mu crtić a mi odemo u drugu sobu. i to jedino funkcionira za sad.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za mog starijeg crtić nije bio dovoljan (uostalom, taj nikad nije volio tv, kao ni ja) ali računalo je pomoglo. Moralo je biti nešto interaktivno.... Pomogle bi i puzzle, legice i dr. ali trebalo je dugo da se on nauči igrati i zabaviti sam. Tu predbacujem sebi, jer sam ga dugo predugo usluživala, umjesto da nađem stvari koje ga zanimaju i pomalo učim da se zabavi sam. Sa mlađim sam bila pametnija....

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i kod nas ista situacija i isti problem.
    i ne pali nikakvo objašnjavanje ni ubjeđivanje ni podmićivanje ni obećavanje ni prijetnje, ništa!

prijepodne nekako preživim, popodne pustim Gabija za računar, to je zasad jedini recept za mir

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam bila u sličnoj situaciji, djeca su mi tri godine razlike, a mali nije išao u vrtić (ne ide), dakle još uvijek imam sve to doma
    STarijem sam dala da crta, jede, gleda crtić, igra se ili nešto (dolje) i objasnila mu da ću ja sada dojiti seku i onda se njemu posve posvetiti. On se igra ili što već radi. Ako dugo dojim dođe gore pa nešto pita, lupa ili je probudi, znala sam bit dosta očajna od toga jer mi remeti planove , ali sada sam se privikla na faktor kaosa i iznenađenja.
    Većinom je ipak znao da se seku mora dojiti, kad bi bila nervozna rekao bi - ajde ti nju idi stavi na cicu dakle razumiju oni to.
    Dijete ti je dovoljno veliko da može i sat vremena provesti u nekoj svojoj igri. Bilo tiha igra tamo gdje dojiš, bilo igra u dnevnoj sobi. Naučiš ga da nakon toga slijedi neka nagrada, il da za vrijeme dok ti uspavljuješ dobije nešto što mu je fora i što inače možda ne smije, i sve bude okej. Možda će ti trebati neko vrijeme da ga naučiš, ali može se, a i on je već razuman, može se s njim dogovoriti, trgovati, bilo što.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moji su 4 god razlike. manji cesto odspava po danu i to u neku glupu uru, recimo od 18 do 19:30h (i onda ga moram probudit ). e sad,
    starija ide u skolu i nece da ide spavat bez njega, a njemu se naravno u 21 h ne spava jer se tek probudio! ma luda kuca!
    zakljucak je da neman neki pametan savjet, rjesavam to kako kad, od dana do dana

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko sam shvatila, Filip ide u vrtić, pa onda i tamo nespavači imaju tihe igre za vrijeme dok druga djeca spavaju (tako je kod nas). Pokušaj mu reći neka bude kao u vrtiću, neka se igra tihih igara, a ti ćeš doći čim uspavaš seku. Ili mu na početku dana obećaj da ćeš s njim raditi nešto što on jako voli kad seka ode spavati i ponovi to nekoliko puta, onako zavjerenički, s veseljem, vjerojatno će tada biti miran dok se ne uspavate. Ali nije mi jasno kako tako mala bebica ne mora spavati po danu, tj. ne želi. Nije li malo rano da ne odspava bar 2 sata u komadu jednom dnevno. Uglavnom, sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moja starija 3,5god. nikad ne spava po danu, a beba ima 6.meseci.
    Bebu preko dana ne uspavljujem, ona zaspi sama kad joj se spava, bez obzira na buku.
    A uvece je pravilo cim se ugasi svetlo mora da se sapuce yeee
    Onda mala siki, a ja im tiho pricam price ili citam knjigu , obe se uspavaju i sve 5.
    Mada moram priznati da smo to pravilo uveli lagano,bez trauma za stariju ja o tome vodim uzasno mnogo racuna.
    Pa mi je trik bio u pocetku da obavezno mm ide sa nama u sobu , da je on jako umoran zato sto je radio i da mora da spava, a mi cemo da sapucemo.Bebu kao razlog sam izostavljala koliko god sam mogla, po svim pitanjima, pa i ovom.Uvek bih rekla "zatvori vrata MAMI je hladno", ne vici probudices TATU.
    Starija je dugo sisala, i nije bas bila najsretnija kada mala siki, pa smo uveli neke igre preko dana (koje inace izbegavam) dok beba siki tipa skakanja na drugom krevetu, i sada ona kaze daj joj da siki da mogu malo da skacem. I svi srecni bez trauma.
    Elem, tako mi sad sapucemo i bez mm-a u sobi...
    Posljednje uređivanje od jeka : 25.02.2010. at 00:32

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja odustala od truda,
    ako je mali doma, nema šanse da curka od 14 mjeseci zaspe i tako već pola godine sigurno
    a pazite: on je miran i tih, dođe nešto prošaptati, ali zbilja čovjek ne ometa
    mislim da ona njega baš 'njuši'

nije ti od koristi ovo, žao mi je

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

vidim da nas ima još boraca na istom frontu. mislim da sam se ja prelako predala jer to nije svakodnevno, nego je uglavnom kad filip ne ide u vrtić jer je bolestan, ili vikendom. dok se nije rodila naša beba mislila sam da će spavti u marami-ali neće, i da neće moći bez dnevnoga-ali može s 2x pola sata prokunjanog s cicom u ustima. to je ono najgora, ja obećam filipu da ćemo se igrati kad seka zaspi, ali ona uglavnom ne zaspi. mislim da ću slijedeći put još jednom žrtvovati naše računalo (već smo dva puta morali sve ispočetka instalirati)-neće se igrati na svojem jer mu je internet spor, i kupiti ću mu nešto-makar mislim da je to pogrešno. i nadam se da neću vikati-jer ih to obadvoje uzruja i na kraju razludi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da nas ima još boraca na istom frontu. mislim da sam se ja prelako predala jer to nije svakodnevno, nego je uglavnom kad filip ne ide u vrtić jer je bolestan, ili vikendom. dok se nije rodila naša beba mislila sam da će spavti u marami-ali neće, i da neće moći bez dnevnoga-ali može s 2x pola sata prokunjanog s cicom u ustima. to je ono najgora, ja obećam filipu da ćemo se igrati kad seka zaspi, ali ona uglavnom ne zaspi. mislim da ću slijedeći put još jednom žrtvovati naše računalo (već smo dva puta morali sve ispočetka instalirati)-neće se igrati na svojem jer mu je internet spor, i kupiti ću mu nešto-makar mislim da je to pogrešno. i nadam se da neću vikati-jer ih to obadvoje uzruja i na kraju razludi.
    Draga, internet nije još za dijete ove dobi. Ni za puno starije... Bolje mu nabavi neke edukativne igrice... Pretražit ću svoj bunker, možda se štogod nađe. Pogledaj pp.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

možda su mi godine etf-a isprale mozak pa ne mislim da je internet zlo nego više kao neka enciklopedija koja ne škodi nikome. kad je filip bio u zmijećoj fazi gledali smo fotografije zmija,, u mačijoj fazi mace, dok je volio vlak tomicu crtiće s tomicom, printali smo bojanke, poslije smo printali dot-to-dot i sl. sad je u šopingholičarskoj fazi pa kad ne zna što će sa sobom (on je djete priljepak koje se ne voli samo igrati) ode na lego stranicu (jer zna upisati lego) i gleda što bi si kupio kad bi imao novaca. otputovala sam s teme, hoću reći, draže mi je dok sam zabavljena s elom da mašta o igračkama, nego čačka sam po dvorištu, proganja mačku i slične zabranjene stvari.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja starija ima 5,5 a bebač 7,5 miseci.
    ujutro nemam briga oko spavanja jer ja radim, a mala je u vrtiću.
    dok nas dvi dođemo doma on je odradio već dva spavanja.
    kad ga idem uspavat popodne malu pošaljem vani iz sobe. nekad mi se srce kida jer imam osjećaj kao da joj zatvaram vrata nekog svijeta u kojem smo mali i ja. ali je ona dite koje bi progovorilo na guzicu ako ne može na usta. a ne smije govorit dok njega uspavljujem.
    nekad izađe iz sobe u miru, a nekad uz pomoć moje dreke.
    navečer je uvik isti ritual koji za sada super funkcionira.
    nahranim nju, spremim je za spavanje, legnem, ispričam pričicu i laku noć. u drugoj sobi tad sredim maloga, napravim mu jest, nahranim ga i odvedem na spavanje. do tad je mala već zaspala i ne smeta joj njegovo brbljanje i vikanje.
    mene jedino "muči" i ide mi na živce zašto on po danu ne može zaspat bez uspavljivanja kao što može navečer. kičma mi se raspada od uspavljivanja. on je ogromna i teška beba.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    možda su mi godine etf-a isprale mozak pa ne mislim da je internet zlo nego više kao neka enciklopedija koja ne škodi nikome. kad je filip bio u zmijećoj fazi gledali smo fotografije zmija,, u mačijoj fazi mace, dok je volio vlak tomicu crtiće s tomicom, printali smo bojanke, poslije smo printali dot-to-dot i sl. sad je u šopingholičarskoj fazi pa kad ne zna što će sa sobom (on je djete priljepak koje se ne voli samo igrati) ode na lego stranicu (jer zna upisati lego) i gleda što bi si kupio kad bi imao novaca. otputovala sam s teme, hoću reći, draže mi je dok sam zabavljena s elom da mašta o igračkama, nego čačka sam po dvorištu, proganja mačku i slične zabranjene stvari.
    I ja sam tak mislila (meni etf nije isprao mozak glede interneta, jer "u moje vrijeme" za studentariju nije ondje bilo ničega složenijeg od fortrana, ali možda mi je isprao glede drugih stvari). Internet nije tak opasan za sasvim malu djecu, ali kad su malo veći kao moji, ode stvar izvan kontrole u roku keks... A onda je puno teže djeci zabraniti nešto na što su navikli pod normalno, jer oni to ne shvaćaju, pa je možda mudro unaprijed ograničiti upotrebu interneta na trenutke kad roditelj može nadzirati dijete. Ovdje to nije slučaj, pa onda... bolje se snaći s nekim drugim stvarima. Evo još ideja - možda se nađe nešto prikladno, jer svako dijete je drugačije i često treba puno "napipavati" da nađemo pravu stvar.

Bezazlene igrice na računalu koje su meni ponekad osiguravale trenutke mira bile su stare Win igrice (Tetris, Rodent Revenge, Klotsky i slično... ). Dakako ŠAH koji su klinci naučili više manje od računala (ali to ima cijenu - poslije je trebalo igrati s njima uživo).

Osim računala, kupovanje vremena osiguravale su nam godinama (i danas povremeno) AUDIO PRIČE koje je moj mlađi mogao slušati bez kraja i konca (npr. Potjeh traje nekih 40 minuta). MOj stariji to nije volio, nije mu pažnja držala toliko, ali mlađi je guštao. Treba eksperimentirati. Slušanje glazbe + crtanje isto je dobar način, ali nije palio kod mog starijeg. Kod njega je palilo (i danas pali) igranje s tatinom kutijom alata, prespajanje produžnih kabela (imao ih je raznoraznih, uglavnom s furde, četrdesetak u najbolje vrijeme), igranje sa starim kazetofonom i slično, jedino su u to vrijeme sve utičnice bile blokirane za nedajbože. To se otkrilo dok još nije pošteno hodao (tj. dok je mlađi debelo još sisao, a meni trebao mir). Sjeo bi na pod uz nas, mlađi bi se hranio a stariji zabavljao svojim stvarima.

Kad su bili veći, brzo se uočila razlika - mlađi voli crtati, raditi kolaže i rezuckati krpice, sad crta svemirske bitke s 1000 detalja i u stanju je sjediti cijelo popodne nad time. Stariji je ostao zakleti tehničar i tu nema spasa. I dalje se najradije igra s elektroničkom kramom u svakom slobodnom trenutku. Omiljena igra je i "Teslin laboratorij". Odavno sam se prestala obazirati na nered koji napravi/naprave u svojoj sobi, samo ih poslije potjeram da raskrče.

Rano su naučili raditi umne mape (donio mlađi iz vrtića), najprije slikovne, a sad s opisima. Poleđina veelikog kalendara na pod i udri.... bar sat vremena zabave! Isto - ceste i autići, legice, pista s autićima i drugo (autići nisu omiljeni u našoj kući ako nema sadržaja, treba se napraviti predstava).

Btw. korisno je dijete od 4+ godine motivirati da se samostalno igra. Ne može to stalno, ali pol sata u komadu i te kako može i treba. To sam slučajno shvatila kad mi je počelo debelo ići na živce da djeca viču maaaa-maaaa u svakom trenutku. Jednom je netko ovdje napisao da mrvica zdravog zanemarivanja dobro dođe. Kod nas je specifična situacija - moji su od malih nogu zajedno i igraju se zajedno, ali trebalo ih je naučiti da ne moraju stalno visiti zajedno, nego da su odvojena bića.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •