za mjesec dana trebam cjepiti svoju kcer koja ce tada biti stara 2 mjeseca? Znam da je sad cjepivo 5u1 besplatno, a pedijatrica mi je ponudila 6u1 koje se placa. Kakvo je to tocno cjepivo i koje su mu prednosti? Hvala
za mjesec dana trebam cjepiti svoju kcer koja ce tada biti stara 2 mjeseca? Znam da je sad cjepivo 5u1 besplatno, a pedijatrica mi je ponudila 6u1 koje se placa. Kakvo je to tocno cjepivo i koje su mu prednosti? Hvala
toliko o tome da pedijatri ne smiju i ne usude se cijepiti s cjepivima koja su izvan programa cijepljenja........ nedavno je na nekom topicu o tome bilo riječi.
No, to je cjepivo istko kao pet u jedan, plus hepatitis B, sve u jednom. Dakle, jedina mu je prednost to što dijete sa dva i šest mjeseci ne prima dvije injekcije, već jednu.
Da li meni laiku netko može odgovoriti što je manje zlo? Više uboda ili šok organizmu kad dobije koktel od 6 različitih boleština odjednom?
Moja djeca su već velika (prošli 7 i 8 godina) ali kad su bili u toj fazi, tek se pojavilo cjepivo 5 u 1. Upravo s ovakvim nekakvim argumentom pedijatrica je preporučila "klasiku" tj. cijepljenje po preporuci hzzo-a. Bilo je sve ok, što ne znači da ovo nije bolje. Rado bih čula druga mišljenja i iskustva.
Ovaj argument pedijatara koji sam više puta čula mi nikako nije jasan, jer djeca ionako sva cjepiva prime u jednom posjetu - tj. istovremeno dobiju DiTePer (ili Infanrix) I polio I HiB (a sad i cjepivo protiv HEpatitisa). Znači da ionako dobiju 'koktel boleščina' odjednom.
No sad je koktel ionako u redovitom programu.
Mima , imaš pravo.
Jedino što se neki dodatno brinu da to što su svi ti antigeni pomiješani u istu špricu, kao 5u1 ili 6u1 dodatno čini cijelu stvar (cjepivo) sumnjivijom.
No, koliko god ima puno, puno, dokaza da se može sve to primiti zajedno - bilo kao tri cjepiva pri istom posjetu, ili kao jedno kombinirano cjepivo, još uvijek ima onih koji smatraju da je bolje ne davati više od jednog cjepiva odjednom.
Ali, kako bi to izgledalo da dijete dolazi pedijatru prvo za DTP, pa za tjedan dana po Hib, pa za tjedan dana po OPV ili IPV, pa za tjedan dana po hepB, pa onda cijeli taj ciklus ponovi još dva puta u prvoj godini života?
Iskreno, ja mislim da bi to bilo idealno!....... Ali pedijatri ne misle, jer bi imali barem tri puta više posjeta zbog cijepljenja. Vjerojatno ni mnogi roditelji to ne bi htjeli.
jeste vidjele ove ostale teme na tu foru?
6u1 cjepivo - molim iskustva
Novo cijepivo 5u1, sta ciniti
možda ima nešto korisnog...
mi smo dobili 5u1 plus još jedan posebno...
? Kak ste prošli, puntica ?
Je li bilo nuspojava? Jesu li bile prestrašne?
ja sam se isto dvoumila za 6u1 i ovaj novi 5u1. na kraju sam se odlucila ipak za 5u1.
procitala sam hrpetinu toga o cjepivima, naravno da mi je doslo i da ga ne cjepim, ali toliko hrabra ipak nisam. pa sam malo zbrojila i oduzela sve u glavi i dosla do zakljucka, da kad vec moram cjepit, cjepit cu sa besplatnim 5u1, jer koliko razlicit moze bit od 6u1...ipak je to neka fora za izvlacenje para!
nuspojava nije bilo nikakvih...
u principu meni je pedica rekla da oni s tim novim 5u1 nisu nikad cjepili, da je to neko ljevo cjepivo koje vise nitko ne koristi osim Hrvata, a sa GSK 6u1 da cjepe vec godinama i da nije bilo nuspojava nikakda kod nje i da zato preporucuje to
Baš mi je drago morena , da si se javila i napisala svoje pozitivno iskustvo s besplatnim, socijalnim, lošim, nečistim, zabranjenim u svijetu, itd cjepivom.
Jer u biti to cjepivo ima jednaku učestalost nuspojava kao GSK 5u1 ili 6u1, što sam davno napisao. (ali neki mi nisu htjeli vjerovati).
Bio sam neki dan kod svoje pedijarice s djetetom i pitao je za iskustva s tim 5u1 cjepivom iz programa. Kaže mi da nije imala niti jednu nuspojavu.
Dobro, valjda je imala sreću. Jer svako cjepivo kad, tad mora izazvati nuspojave. Dovoljno uočljive da se roditelji vrate pedijatru na pregled.
Ali to ipak pokazuje da su malo pretjerane neke izjave koje se ovdje mogu pročitati.
(svezigledno "zabranjeno drugdje u svijetu/ne koristi ga nitko osim hrvata" - takvu sam izjavu već vidio na forumu mame i bebe. E, to nije neznanje ni zbunjenost. To je prava, pravcata laž iz interesa.)
mi nismo imali nuspojava od 5u1, ni prvi ni drugi ni treći put.
jedino cjepivo od kojeg je miniMe dobila temperaturu i bila mrzovoljna 3 dana je hepatitis B, to je taj 6. obvezni (najnoviji, jupi je)
meni su cjepiva prava enigma. načitala sam se o njima, naslušala svačega i opet mi ništa nije jasno![]()
a i svaki doktor cijepi na svoju ruku...neki dobiju 5u1 i hepatitis b isti dan, neki ne (mi smo svaki mjesec dobili po 1 injekciju...), neki prvo cjepivo dobiju sa 3 mjeseca, neki s dva a neki bome i s mjesec dana...
da, zaboravila sam jos napisat, da sam nedavno pitala pedicu jesu li imali kakvih nuspojava od travnja, od kad cjepe s tim 5u1, rekla je nisu jos nista imali.
a mujica, i ti si imao doprinos u mojoj odluci za 5u1, jer sam se i tu nacitala tema o cjepljenju...bas kad si rekao da sa GSK pedijatri samo izvlace pare, malo mi se i onda poslozilo u glavi. jer ko ce vise u tom moru oprecnih informacija razabrati istinu. ipak se sve vrti oko para :/
a s druge strane pedica kaze da su narucili to novo (zaboravih proizvodjaca) 5u1 jer je najjeftinije pa se drzavi najvise isplati, bez obzira sta je ''lose''...
puntica prvotno napisa
![]()
...to se zove fleksibilnost. valjda.i svaki doktor cijepi na svoju ruku...neki dobiju 5u1 i hepatitis b isti dan, neki ne (mi smo svaki mjesec dobili po 1 injekciju...), neki prvo cjepivo dobiju sa 3 mjeseca, neki s dva a neki bome i s mjesec dana...
morena24 prvotno napisa
![]()
... ne znam odakle joj to. To je valjda stvar našeg mentaliteta. "Sve što se daje besplatno, mora da ništa ne valja" ili "ono što moram puno platiti je sigurno bolje od jeftinoga, a tek od besplatnoga...." Ali nema veze.a s druge strane pedica kaze da su narucili to novo (zaboravih proizvodjaca) 5u1 jer je najjeftinije pa se drzavi najvise isplati, bez obzira sta je ''lose''...
...možda idemo kod iste pedice? Jedine koja nema pomor djece zbog tog cjepiva?sam nedavno pitala pedicu jesu li imali kakvih nuspojava od travnja, od kad cjepe s tim 5u1, rekla je nisu jos nista imali.
misliš na ovo?mujica prvotno napisa
sudeći po napisanom - ne bi smjeli, ali to čine.ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove je godine kaznio više pedijatara koji su djecu cijepili cjepivima koja nisu na osnovnoj listi lijekova, odnosno nisu predviđena nacionalnim programom cijepljenja. Njima je HZZO izrekao rigoroznu novčanu kaznu u visini od 10 posto glavarine, iako cijepljenje cjepivima izvan liste uglavnom traže roditelji. U HZZO-u tvrde da se ne radi o diskriminaciji te da su kažnjavanju pedijatara pribjegli zbog više pritužbi roditelja da su morali doplatiti cjepivo na zahtjev pedijatra.
- Prema ugovoru s HZZO-om pedijatri ne bi smjeli cijepiti djecu cjepivima izvan osnovne liste i, ako to učine, prekršili su odredbe ugovora, tvrdi Marko Reljanović, pomoćnik direktora za nadzor poslovanja i kontrolu ugovornih subjekata Zavoda.
ali mislim da je grijeh u tome što ga prodaju u svojoj ambulanti.
- Cijepljenje takvim cjepivima dobra je volja pojedinog pedijatra. Oni ne smiju kupovati i držati na lageru cjepiva koja nisu na listi, veli Reljanović, koji ne smatra da se time roditeljima uskraćuje pravo na odabir cjepiva koje će njihovo dijete primiti.
- Mi moramo postupati po propisima, a onaj tko želi cjepivo izvan propisanih, može otići privatnom pedijatru, zaključuje Reljanović.
[quote="mujica"]ili nam evo jedne drukčije zapakirane informacije-"naravno da je hzzo otkupio jeftinije cjepivo, no ono se već godinama koristi u kanadi,pa nama nije poznato..."morena24 prvotno napisa
na to dolazi citat: "gsk-ovo cjepivo ima prednost što manje pecka pri ubodu...."
također u prilog već milion puta komentiranog i dobro nam znanog, dodajem- "to vam nema veze sa cjepivom kaj je 2 dana nakon toga dobio čudnovatu temperaturu koja je sama od sebe prestala..."
da, pa naravno, inače bismo taj i takve slučajeve trebali negdje zavest da se vodi pod nuspojave....al kako nuspojava nema jer su nas tako naučili da ponavljamo ko roboti....dalje znate...![]()
Mi smo imali temperaturu 40oC od 5u1 i to takvu koja je 2 sata nakon stavljanja cepica za skidanje temperature ponovno narasla na 40oC.
A na ovo cjepivo Hepatitisa B nam je pedica rekla da je najbolje na svijetu i da ne izaziva nikakve nuspojave. Jedva da mu se i tockica vidi na mjestu uboda....
A samo da komentiram da je mene osobno iznerviralo sto smo morali iz ordinacije otići van (znači obući jaknu, pa šal, pa kapu) do apoteke po cjepivo (pa čekaj u redu) pa onda opet čekati u čekaoni (jer je sestra bila ljuuuutaaaa, pa nismo smjeli uć) da bi se cijepili...
ako si po hladnoći sa šalom išla u apoteku po cjepivo, onda to nije isto ovo cjepivo 5u1 koje se koristi u programu cijepljenja........
Da li i za ostala dva docjepljivanja za Hepatitis B trebam platiti po 150kn, ili je to bilo samo prvo s tom cijenom?
Nisu ti ga htjeli dati besplatno? Koliko ti je dijete bilo staro? Kad je to bilo?
Znam da je pitanje bilo upućeno Evi, ali moja je malena 4.5 godine.
istina. Ali, kad si već spomenula....... zašto ju cijepiš protiv hepatitisa B?
aha. onda razumijem. mada, baš je mogla pedica nabaviti cjepivo da ne moraš sa šalom na +20C.EvaP prvotno napisa
A zašto ti cijepiš dijete protiv hepatitisa B?
Citat:
- Cijepljenje takvim cjepivima dobra je volja pojedinog pedijatra. Oni ne smiju kupovati i držati na lageru cjepiva koja nisu na listi, veli Reljanović, koji ne smatra da se time roditeljima uskraćuje pravo na odabir cjepiva koje će njihovo dijete primiti.
Valjda zato?
Bilo je +2 oC u ranu zoru...
Dok razmišljate o odgovoru na pitanje zašto cijepite protiv hepatitisa B djecu koja po programu trebaju dobiti cjepivo u 6. razredu OŠ, pitao bih još nešto......
Kako to da ste spremne dati novce za alternativni 5u1, jer vas je strah lokalnih reakcija (opsežnih, alli prolaznih), a nimalo ne brinete o (još rjeđim, nedokazanim, ali puno opasnijim) nuspojavama hepatitis B cjepiva?
Pričaj nam o tome, mujicemujica prvotno napisa
![]()
Ne razumijem, mujice. Cjepivo protiv Hepatitisa je sada u redovitom programu cijepljenja i to za tek rođene bebe. Zar to ne znači da je Hepatitis opasna bolest i da postoje ozbiljne šanse za zarazu? Pa inače ne bi bilo u programu, zar ne? Zašto bi naša djeca, za koje država nije spremna platiti cijepljenje bila nezaštićena do 12. godine? Savjetuješ li onda roditeljima novorođenih beba da izbjegnu to potencijalno opasno cjepivo?
Nadam se da ti se drugi puta onda neće dati ovako neugodnim tonom -gotovo provokativnim - pozivati ljude na red jer su cijepili dijete cjepivom koje se danas nalazi u redovitom programu.
Onaj prethodni post "ne da mi se" je bio odgovor Anvi.Mima prvotno napisa
A tebi: Ne savjetujem da izbjegnu oni kojima je to u programu, jer ako to sad obave, neće morati sa 12 godina.
Ozbiljne šanse za zarazu od ozbiljne bolesti postoje kod djece koja su ukućani nosioca hepatitis B virusa. A takva se djeca ionako cijepe bez obzira na dob. Mimo toga, šanse za zarazu su jako male.
Da su velike šanse u dječjoj dobi, država bi trebala platiti cijepljenje svoj djeci, a ne samo novorođenčadi i 12-godišnjacima. Ali nisu velike. Male su.
Jedno (na žalost, neobjavljeno) istraživanje provedeno nedavno na nekoliko stotina (možda 1000 - ne znam detalje) prvašića u RH je pokazalo da je samo jedno dijete imalo znakove ranijeg kontakta s virusom hepatitisa B (anti-HBc pozitivno), a niti jedno nije bilo nosilac virusa (HBsAg pozitivno). Naravno, ima i istraživanja koja pokazuju da je hrpa djece bilo u kontaktu s hepatitis B virusom ili da su nositelji virusa.
No, neka su istraživanja sponzorirana, a neka nisu.
Dakako, rizik nije nula. Ali uvijek se kod odluke o cijepljenju treba misliti (uz stvari na koje se inaće misli - rizik bolesti, djelotvornost, nuspojave itd...) i na to koje su mogućnosti sprečavanja bolesti alternativnim načinima.
Npr. za sprečavanje ospica alternativni su načini od mizerne vrijednosti.
Ali za sprečavanje zaražavanja hepatitis B virusom onih nekoliko djece koja se zaraze prije dvanaeste godine života, postoje alternativni načini.
Što se tiče opasnosti tog cjepiva, potencijalno opasno je svako. I dok je korist veća od opasnosti, opravdano je. I kod ovog cjepiva vjerujem da je korist veća od opasnosti. Pa čak i kod cijepljenja dvogodišnjak i četverogodišnjaka. Ali ja nisam rizik od hepatitisa B u preadolescentnoj dobi percipirao toliko visokim da cijepim djecu prije šestog razreda. (a mogao sam, da sam htio)
Zato pitam ove mame zašto rizik od hepatitisa B u toj dobi smatraju toliko ozbiljnim?
Nisam prozvao, već sam pitao zašto su cijepile prije nego što je po programu red za cijepljenje. Jer ja, na primjer, nisam.Mima prvotno napisa
Uostalom, malo prije sam više napisao
Ako sa ja roditelj koji cijepi svoje dijete po redovitom programu, i ako je u taj program uvršteno cijepljenje protiv neke bolesti za novorođene bebe, a moje dijete je 'ispalo' iz takvog programa jer je rođeno koju godinu ranije, onda ja nemam razloga sumnjati da je to cijepljenje potrebno i sigurno, i da je i za moje dijete potrebno da cjepivo primi što prije. Posebno ako mi to preporuči djetetov liječnik.
Jel' mi može netko ovo pojasniti?fegusti prvotno napisa
Meni nema logike da pedijatar ne smije cijepiti cjepivom kupljenim u ljekarni, ali mi ima smisla da ped ne smije prodavati cjepiva (po cijeni obično značajno višom nego što je cijena u ljekarni) :?
Daj onda referencu.mujica prvotno napisa
Vidiš, jako je to interesantno. Cjepivo je uvedeno u novorođenačku dob i roditelji (većina) uredno cijepe djecu po programu vjerujući da za svoje dijete čine najbolje i da ga na taj način štite od potencijalne zaraze HBV-om. No, kad se krene čačkati po literaturi o HBV-u, ispada da takav rani program cijepljena baš i nije najbolji izbor jerbo postoji opravdana sumnja u dugotrajnost zaštite koju dijete njime dobija. I sad još ti kažeš da to cijepivo ima opasnije nuspojave od ostalih cjepiva.
Zašto onda cijepimo novorođenčad? Je li naš program cijepljenja protiv HBV kopi-pejstan bez da je netko mućnuo glavom?
citat:
Virus hepatitisa B nalazi se u krvi i izlučevinama rana. U manjoj koncentraciji dokazan je u sjemenoj tekućini, vaginalnom sekretu, slini, znoju, majčinom mlijeku, suzama i mokraći.
E zbog te sline sam ga cijepila. I njegove dječje navike da sve oblizuje.
Da postoji cjepivo protiv AIDSa i protiv njega bi je cijepila iako postojeu Hrvatskoj valjda 4 djeteta zaražena s tom bolesti u dobi od 7 godina. I ne bih čekala 12 godina da provjerim da li je moje dijete u onih 99% nezaražene djece. Ili je ipak u onih 1%?!?!?![/b]
Razumijem EvaP , uopće ne prigovaram takvoj logici.
Anvi , ti si me krivo razumjela. Nema cjepivo opasnije nuspojave od ostalih cjepiva. Ima jednake kao i druga cjepiva. Čak se rjeđe javljaju nego kod večine ostalih.
Ali one najteže , koje se najrjeđe javljaju, su ozbiljnije od lokalne otekline i/ili temperature koja prođe da dva dana.
Naravno, postoje i lažne optužbe koje stižu od antivakcinalaca.
I onda netko rado cijepi s nečime što nije u programu (kupovni 5u1), mislieći da će time smanjiti šansu za lokalnu reakciju i/ili temperaturu. jer ne vjeruje da je cjepivo u programu (besplatni 5u1) dobro. Odnosno , smatra da je kupovno bolje. Od takve bih osobe očekivao da vjeruje lažnim optužbama na hepatitis B cjepivo koje stižu od antivakcinalaca i da ne cijepi više ili ranije nego što je potrebno.
No, očito sam u krivu.
moze li privatnik cijepiti cjepivom koje je u programu, znaci besplatnim pediacelom?
Pozdrav svima.
Dali je netko cjepio s ovim cjepivom?
Ja još zbrajam što i kako. Smatram da je nedostatak kod ovog cjepiva što se umjesto 3 doze cjepiva protiv Hepatitisa B daje sveukupno 5 doza. Mislim da je to malo previše. Cjepivo donedavno nije niti bilo obavezno...Iako osobno smatram da je jako dobro da su ga uveli.
Thx