Mima prvotno napisa
Lea i ja smo obje uživale čitajući Pinokia, meni je knjiga sjajna, duhovita, ironična i zabavna, jedino što nije čitava knjiga jednako dobra nego kvaliteta prema kraju pada, ali to je slučaj kod mnogih dječjih knjiga; npr. kad se Heidi vrati iz Frankfurta knjiga postane skoro pa nečitljiva. (meni, Lei je i dalje odlična, dapače još i bolja jer se pojavljuju koze).
Ovi negativni likovi koje sam spomenula su u originalnim djelima prikazani kao vrlo zli i nimalo simpatični, Crni čovjek je zao i opak, Kuka jest malo smiješan povremeno ali je i vrlo okrutan; u modernim verzijama - Diznijevom crtiću i u štakorskoj verziji ti likovi postaju više nespretno-smiješni, 'zločesti' a ne zli, tako da gotovo da oni postaju heroji - jer dobro je pomalo dosadno, a 'zloćkasto' je zabavno (ista je stvar sa Liscem i Mačkom u Pinokiu). To je ta poruka koja se meni ne sviđa - da se 'zločesti' likovi prikazuju tako da su djeci interesantniji od dobrih, a kao drugo da u tim verzijama priča zapravo i ne postoji pravo zlo, a a to u realnosti nije tako jer postoje zaista zli ljudi, zapravo ljudi koji rade zle stvari - nasreću, stvarno ih je malo, jako malo, onoliko koliko je pišljivog boba u kanti punoj boba kako to lijepo piše IBM u Hlapiću. (i to je rečenica na koju svaki puta podsjetim Leu).