Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: zdravstveno osiguranje djece

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno zdravstveno osiguranje djece

Može li mi neko reći kako je zakonom regulisano plaćanje zdravstvenog osiguranja djece sa privremenim boravkom u RH?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s obzriom da nisi napisala u kakvom su statusu roditelji, mogu ti samo općenito odgovoriti.

Inače, sve o zdravstvenom osgiuranju imaš na ovim stranicama http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php

i od tamo ti kopiram sljedeće:
    Članovi obitelji osiguranika

Status osigurane osobe kao članovi obitelji osiguranika mogu steći:
    • supružnik (bračni i izvanbračni, sukladno propisima o obiteljskim odnosima),
    • djeca (rođena u braku, izvan braka ili posvojena, pastorčad), te druga djeca bez roditelja, ako ih osiguranik uzdržava,
    • roditelji (otac, majka, očuh, maćeha i posvojitelj) ako su istovremeno ispunjeni svi sljedeći uvjeti:
      • da s osiguranikom žive u zajedničkom kućanstvu
      • da su nesposobni za samostalan život i rad,
      • da nemaju sredstava za uzdržavanje i
      • da ih osiguranik uzdržava.
    • unuci, braća, sestre, djed i baka ako su istovremeno ispunjeni svi sljedeći uvjeti:
      • da s osiguranikom žive u zajedničkom kućanstvu
      • ako su nesposobni za samostalan život i rad, ako nemaju sredstava za uzdržavanje i
      • ako ih osiguranik uzdržava.
    Navedeni članovi obitelji osiguranika stječu navedeno pravo pod uvjetom da isto pravo ne mogu ostvariti po nekoj od osnova navedenih u točkama 1. do 26., u poglavlju 1. OSIGURANICI, te da imaju prebivalište, odnosno odobren stalni boravak u Republici Hrvatskoj, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I roditelji imaju privremeni boravak,a otac je u radnom odnosu.Beba je rođena u RH.Pitam zato što iz pouzdanih izvora znam da u Dalmaciji(isti slučaj)roditelji već 3 godine ne plaćaju zdravstveno za djete i rekli su im da nijedno djete u RH ne plaća zdravstveno bez obzira na status,a u Lici uredno plaćaju i dan danas.
    I hvala na odgovoru,a ako mi još nešto možeš reći o tome,opet hvala!

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    I roditelji imaju privremeni boravak,a otac je u radnom odnosu.Beba je rođena u RH.Pitam zato što iz pouzdanih izvora znam da u Dalmaciji(isti slučaj)roditelji već 3 godine ne plaćaju zdravstveno za djete i rekli su im da nijedno djete u RH ne plaća zdravstveno bez obzira na status,a u Lici uredno plaćaju i dan danas.
    I hvala na odgovoru,a ako mi još nešto možeš reći o tome,opet hvala!
    Uopće ne razumijem tvoje pitanje.
    Beba je vjerovatno osigurana preko oca (koji je u radnom odnosu) i za to dijete se ne plaća nikakvo ekstra osiguranje, a ima zdravstvenu knjižicu. I to je to.

I tko to u Lici plaća doprinos za dijete i gdje?

Jedan je Zakon o doprinosima i važi za sve kao uostalom i Zakon o zdravstvneom osiguranju.
    Ako netko misli da se ti zakoni ne primjenjuju ispravno, neka to prijave HZZO-a (područnom ili centralnom).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •