Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Gibanica od staroga kruha.. fino i tako jednostavno!

  1. #1
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno Gibanica od staroga kruha.. fino i tako jednostavno!

    Posto je kod nas prakticki nemoguce pogoditi pravu mjeru kruha kojeg treba kupiti, a dok ja kruh bas i ne jedem MM voli iskljucivo friski, vecinom pretjeram pa uvijek u kuci imam staroga kruha. Posto mi je zaista zao bacati ga, redovito od ostataka napravim ili omlet ili zapecene sendvice a nedavno sam pronasla ovaj recept koji me odusevio svojom jednostavnoscu i koji se bar jednom tjedno nade na nasem stolu, bilo kao rucak bilo kao vecera!
    Probajte ako vec niste, stvarno je super!


    4-5 moze i vise kriški staroga kruha
    5 jaja
    500 grama kiselog/obicnog mlijeka
    100 dag svjezeg sira
    malo soli
    malo sezama


    * Stari,suhi kruh narezite na kriske pa na male kockice
    * Kruh natapkajte u podmazanom plehu pa preko njega stavite sir.
    * Jaja izmutite pa dodajte sol i kiselo mlijeko, dobro promjesajte da se dobije homogena smjesa.
    * Polijte preko kruha i pospite sa sezamom.
    * Pecite cca pola sata na 200 C dok ne zarumeni
    - nije neka filozofija, ekonomično je a taaaako fino!!

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    Pet jaja !

    Ja ovo radim s najviše 2 jaja (ali ja sam iz Podravine, he he he , tamo bi se to smatralo rastrošnim, a ne ekonomičnim jelom). Mislim, može i s pet jaja, ali fino je i s manje.

    Radim to i bez sira, kao prilog umacima. Sa samo jednim jajetom. U mom kraju to se zove Žemljača, a drugi naziv je Siromašni vitez.

    Radim i slatku varijantu koja je bolja od crnog i drugih integralnih kruhova. Dodaju se grožđice, kandirano voće, ako nema dobro je i s žlicom - dvije džema itd. Nema zapravo recepta, što ima od ostataka, to se ubaci unutra. Moji najviše vole uz slanu pesto genovese (zahvaljujući forumašicama ovdje, naučila sam ga i doma sama napraviti). U slatku obavezno cimet i klinček, a može i malo ruma.

    Hvala na podsjećanju, dugo nisam radila ništ od starog kruha. Sad znam što ćemo za večeru....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.02.2010. at 11:10

  3. #3
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    molim

    Ja nikad ne stavim 5 jaja nego 2-3 i pola kile sira. A prejaka mi je varijanta kad u sir pomjesam malo sunkice ili cak speka ako ima domaceg!! Ovo mi je super jer mozes radit kombinacije slatke i slane kakve god zelis!

  4. #4
    KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    1,433

    Početno

    100dag sira?
    Jel to mislis 1kg ili 100 gr?

  5. #5
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    P.S. meni jaja i nisu neki problem jer ih ne kupujem vec dobijam uvijek svjeza od susjede koja ima kokice


    1 kg sira kopirala sam recept pa je ostalo tako.
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 26.02.2010. at 11:18

  6. #6
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Mada te mjere su samo ajmo rec smjernice jer zaista nije bitno koliko tocno stavis. Ja stavim pola kile ili cak i manje jer ne volim previse sira.

  7. #7
    KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    1,433

    Početno

    Onda je ok.
    Nisam sjajna iz matematike,ali koliko se secam 1kg=10dkg
    A sta li je 100dag?
    sad mi je jasno.

  8. #8
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    sta nije 10 dkg = 100 grama a 100 dkg = 1000grama = 1kg?????

    Ah matematicari................

  9. #9
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    a šta znači - kruh natapkajte? s kiselim mlijekom, ili?

  10. #10
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Ne, nego u pleh koji namastis stavis kruh i onako ga fino pritisnes, poravnas da "sjedne" u pleh.
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 26.02.2010. at 11:53

  11. #11
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    By the way evo moja se upravo pece - danas varijanta sa sunkicom i sirom!


    E, ako imate jos receptica sa starim kruhom slobodno napisite ovdje!
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 26.02.2010. at 12:13

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    632

    Početno

    ja gibanicu pravim sa 2 jaja
    moj tata pravi ovakvu gibanicu. ja volim, samo bi je malo dijetalniju pravila

  13. #13
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Ihhhhh kad bi mi tako razmisljali bilo bi divno, ali mi naprosto obozavamo ovo i iskeno nas boli briga za kalorije, sta ces, prozdrljivi smo do bola

  14. #14

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Mi ovo radimo s kajzericama ili nekim drugim mliječnim pecivom.
    Kupujemo raženi kruh, a taj baš i nije naj za ovo.
    Ali kajzerice...mmmmmmm......

    I, da. 2 jaja.

  15. #15
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Pretpostavila sam da to vecina vas radi ali meni kao toooootalnoj pocetnici u kuhanju ovo je prava revolucija :D

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj KayaR prvotno napisa Vidi poruku
    Onda je ok.
    Nisam sjajna iz matematike,ali koliko se secam 1kg=10dkg
    A sta li je 100dag?
    sad mi je jasno.
    majko mila, Kajo draga...
    pa onda ja svaki dan zveknem po kilo čokolade!

    10 dag (dkg) = 0,1 kg

  17. #17
    KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    1,433

    Početno

    ajooooj,pa nisam ja za badava isla na muziku
    ili da se vadim da se kod nas mera za tezinu dekagram retko koristipa sam zaboravila

  18. #18
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Samo sugestija, možda je ovo ipak bolje raditi sa svježim kruhom obzirom koliko je stari kruh loš po zdravlje. Kruh stariji od 3 dana je otprilike 100% sigurno pljesniv, iako plijesan ne mora biti vidljiva.

  19. #19
    MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    710

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    majko mila, Kajo draga...
    pa onda ja svaki dan zveknem po kilo čokolade!

    10 dag (dkg) = 0,1 kg
    Pa ti živiš moj životni san!

  20. #20
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Davore, meni ne zvuci bas uvjerljivo da plijesni mogu prezivjeti pola sata na temperaturi od 200 stupnjeva.. Oprosti ako nije tocno, nisam bas informirana, samo po logici..

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa niti ne moraju. Ono što ne valja kod plijesni su razni toksini, a njih ne možeš tek tako srediti.
    Osim toga, iako je u pećnici temperatura oko 200°C, hrana se ne zagrije na toliko, nego na najviše 100°C. Dijelove koji su se jače zagrijali prepoznaješ po crnoj boji.

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    Ima tome lijeka (nekad sam tako radila kad sam bila sama i nisam trošila puno kruha): Ostanjke kruha frk u led i sve pet! Kroz tjedan se skupi taman dosta, a nije pljesniv.

    Inače, friški kruh za to ne valja. Mora biti barem jučerašnji. Tak i je najbolji. Zato sam ga i zamrzavala. Možda bi i sada, ali rijetko imam mjesta u škrinji, tam su "pametnije" stvari - uglavnom jela poluskuhana i skuhana prek vikenda, za korištenje u tjednu.

  23. #23
    XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,026

    Početno

    Zakon recept pošto je u mojo obitelji ista situacija sa kruhom kao i kod vas BebaBeba. Nisam znala za ovj recept stoga hvala, pojednostavila si mi život pošto volim brza, ukusna a opet ekonomićna jela!
    Znaći prolazi i sa slaninicom,toga uvijek imam u frižideru, zalihe iz Slavonije he,he.
    Kada prelješ kruh sa onom smjesom dali je potrebno gore staviti ulja ili nešto?

  24. #24
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Jok, bas nista

  25. #25
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Sviđa mi se, da sam ga barem sinoć vidjela pa da napravim večeru!
    Već mi je dosta pohanog kruha!!!!

  26. #26
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa niti ne moraju. Ono što ne valja kod plijesni su razni toksini, a njih ne možeš tek tako srediti.
    Osim toga, iako je u pećnici temperatura oko 200°C, hrana se ne zagrije na toliko, nego na najviše 100°C. Dijelove koji su se jače zagrijali prepoznaješ po crnoj boji.
    Apsolutno se slazem ali moje razmisljanje je ipak malo drugacije od tvojega... Ionako smo svi smrtnici a zivot je kratak pa hebemu ako bas moram riknut od plijesni iz kruha - neka ga!
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 27.02.2010. at 12:52

  27. #27
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Ja ovo pravim u slatkoj varijanti: kruh, ribane jabuke, grozdjice, jaje, mlijeko, šećer, vanilija...
    Isto se zapece u pecnici. Upravo jedemo

    moram probati ovu slanu varijantu.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Citiraj BebaBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno se slazem ali moje razmisljanje je ipak malo drugacije od tvojega... Ionako smo svi smrtnici a zivot je kratak pa hebemu ako bas moram riknut od plijesni iz kruha - neka ga!
    Ne moraš odmah riknut. Ide to polako...... Najprije candida..... pa slične stvari.... pa malo antibiotika zbog lošeg imuniteta.....
    Kad sve zbrojiš lakše je brojati dane kruhu.

  29. #29
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    offtopic


    Btw mozda bi se i moglo raditi sa svjezim kruhom ako ga se prethodno dobro osusi u rerni.
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 27.02.2010. at 18:48

  30. #30
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ovo pravim u slatkoj varijanti: kruh, ribane jabuke, grozdjice, jaje, mlijeko, šećer, vanilija...
    Isto se zapece u pecnici. Upravo jedemo

    moram probati ovu slanu varijantu.
    Je li možeš dati malo detaljniji recept? Ova vanilija me posebno zanima, jer nisam nikad pravila ništa s prutićima vanilije, ako na njih misliš.

  31. #31
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Možeš i sa mahunama vanilije, onda prerezes mahunu popila i nožem sastruzes sjemenke iznutra.
    Mahunu možeš nakon toga ubaciti u šećer pa imaš domaći vanilin šećer.

    Mjere su otprilike:
    2 jabuke - ribane
    4 kruške kruha - narezan na kockice
    1-2 jaja
    1-2 salice mlijeka
    1-2 žlice secera
    1 vanilin šećer
    cimet
    2 žlice grozdjica
    možeš dodati i zlicu kiselog vrhnja ako hoćeš

    umutiti jaja i mlijeko, pomijesati sa ostalim sastojcima, staviti u namazan pleh, posipati sjeckanim bademima/prašina, peći 30ak min na 180C

    original je iz kuharice A. McAteer, i kod nje idu javorov sirup umjesto secera, zobeno/sojimo umjesto kravljeg i umjesto dijela mlijeka ide sok od jabuke.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Ma dajte, pa tko to radi s 3 dana starim kruhom?
    Radi se s jučerašnjim, naravno.

  33. #33
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš i sa mahunama vanilije, onda prerezes mahunu popola i nožem sastruzes sjemenke iznutra.
    Mahunu možeš nakon toga ubaciti u šećer pa imaš domaći vanilin šećer.

    Mjere su otprilike:
    2 jabuke - ribane
    4 kruške kruha - narezan na kockice
    1-2 jaja
    1-2 salice mlijeka
    1-2 žlice secera
    1 vanilin šećer
    cimet
    2 žlice grozdjica
    možeš dodati i zlicu kiselog vrhnja ako hoćeš

    umutiti jaja i mlijeko, pomijesati sa ostalim sastojcima, staviti u namazan pleh, posipati sjeckanim bademima/orasima, peći 30ak min na 180C

    original je iz kuharice A. McAteer, i kod nje idu javorov sirup umjesto secera, zobeno/sojimo umjesto kravljeg i umjesto dijela mlijeka ide sok od jabuke.
    tipkam na iPhoneu, pa on izbaci prijedlog riječi, a ja ne čitam što piše...

  34. #34
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Nigdje ne piše kolika bi se debljina toga trebala očekivati? Centimetar, dva, pet? Više?

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    620

    Početno

    Ovo moram probati

  36. #36

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Debljina čega? Gibanice?
    Pa ovisi kak debelo posložiš pecivo/kruh... bude nešto više od toga koliko posložiš... cca 20% više

  37. #37
    XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,026

    Početno

    Pravila sam neki dan i oduševila se , brzo jednostavno a ukusno!

  38. #38
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    e da, uz što jedete ovu slanu varijantu, osim kao samostalnu večeru?

  39. #39
    XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,026

    Početno

    Mi smo imali sa strane narezane domaće kobasice pošto MM-u jelo bez mesa nije jelo , a meni je gibanica sama bila dostatna.
    Bebebeba govori da se unutra može staviti špeka ili šunkice

  40. #40
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    e da, uz što jedete ovu slanu varijantu, osim kao samostalnu večeru?
    NEgdje sam gore napisala da radim domaći pesto genovese. To mi je novotarija.

    Tradicionalno, slana bezmesna varijanta servira se uz paprikaš ili gulaš umjesto zemerlknedli ili palente.

    Za one koji ne jedu meso (i kod nas za večeru) odličan je umak od mladog kopra, ili bešamel ili umak od gljiva (šampinjoni ili vrganji) ili... ček da se sjetim, domaći ajvar u sezoni.

    Ja zapravo najviše volim salatu od crvenog radiča i luka srebrenca (začinim maslinovim uljem i soja sosom), ili ribani daikon začinjen po želji ili bilo kaj od svježe salate.

    U sezoni povrća može se napraviti sataraš - to je super! Ma kakvo meso! Grehota bi bila ovak finu kombinaciju kvariti s mesom. Može samo zelena salata kristalka.

    Eh, da... tko jede (nisam od tih, ne što ne bih nego moram paziti) uz ovo paše kajmak ili domaći tartar od fest masnog vrhnja i slično. Umak od češnjaka isto pali. Ili od paradajza (to voli moj stariji sin, a meni je fuj). Ili domaći kečap. Ili bilo kakva kisela zimnica.....

    Uf, ogladnjela sam od nabrajanja!

  41. #41

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    ja znam uzeti friški francuz ( ili 2, he, he) , izdubiti pupu, u zdjeli pomiješati sa šunkom, sirom, kis.vrhnjem, origanom ili samo sa pancetom, masl. uljem., češnjakom ili već što nađem u frižideru, sve to vratim natrag u francuz, gurnem u pećnicu na 180, izvadim kad ocijenim da je dovoljno hrskavo a ne prepečeno

  42. #42

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj mandy prvotno napisa Vidi poruku
    ja znam uzeti friški francuz ( ili 2, he, he) , izdubiti pupu, u zdjeli pomiješati sa šunkom, sirom, kis.vrhnjem, origanom ili samo sa pancetom, masl. uljem., češnjakom ili već što nađem u frižideru, sve to vratim natrag u francuz, gurnem u pećnicu na 180, izvadim kad ocijenim da je dovoljno hrskavo a ne prepečeno
    Znam za ovo prefino i prejednostavno jelo, ali ga nikad nisam pravila. Probaću prvom prilikom.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj mandy prvotno napisa Vidi poruku
    ja znam uzeti friški francuz ( ili 2, he, he) , izdubiti pupu, u zdjeli pomiješati sa šunkom, sirom, kis.vrhnjem, origanom ili samo sa pancetom, masl. uljem., češnjakom ili već što nađem u frižideru, sve to vratim natrag u francuz, gurnem u pećnicu na 180, izvadim kad ocijenim da je dovoljno hrskavo a ne prepečeno
    Znam za ovo prefino i prejednostavno jelo, ali ga nikad nisam pravila. Probaću prvom prilikom.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •