Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 94 od 94

Tema: SerklaŽa i nova trudnoĆa

duma avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja pila magnezij do prošlog tjedna; ujutro i navecer po 300mg.Prestala (pitala i dr.)piti,i sada navecer ili pred jutro osjetim lagane kontrakcije (kao kad trebam dobiti mengu).Mene je svaka 2 tj.dr vaginalno pregledavao;uvijek sve bilo OK tako da sam ja svaki put nakon kontrole bila sve više i više aktivna Sad stvarno više ni ne mirujem i ponašam se onako kako mi tijelo signalizira.Nadam se da će i to skidanje serkalža proci OK.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala sam letimično sve postove. Sa serklažom imam užasna iskustva i svakome bih uvijek prije preporučila strogo mirovanje nego taj invazivan zahvat, koji je kako Emira kaže u zapadnim zemljama skoro zaboravljena praksa. Također, ukoliko vam dijagnosticiraju omekšanost, otvorenost, uloživost itd. razgovarajte sa svojim doktorima o ukidanju vaginalnih pregleda koji cijelu situaciju još pogoršavaju i ne pomažu nikako jer se sav monitoring situacije može obaviti preko UZVa. Pijte puno magnezija, ja sam pila i do 900 mg na dan kad bi osjetila stezanja maternice.
    Znam da je invazivan zahvat. I treba dobro procijeniti rizike i koristi, to su učinila dva liječnika kojima vjerujem. svatko ima svoja iskustva iz kojih ući, moja iskustva sa serklazom iz prve trudnoce su dobra. Ne vjerujem da njezni vaginalni pregled jednom u 4 tjedna ima utjecaja na cerviks, a meni puno znaci kad mi doktor kaze da je sve u redu. Strogo mirovanje bi bilo teško izvedivo s djetetom od 4 godine....
    Svi mi radimo najbolje sto možemo i znamo i teško je usporedjivati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da, svatko je slučaj za sebe, poznam nekoliko djevojaka koje su podnjele serklažu super, a znam i njih dosta koje nisu. Treba se educirati po tom pitanju i najvažnije, slušat svoje tijelo.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj duma prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li netko iskustva sa skidanjem serklaža? Ja ušla u 35tj. i za 2 tje. idem ga skidati.Dr mi je rekao da idem doma kad mi ga skine,i da je sam postupak bezbolan ..ajde curke,prosvjetlite me
    Jesi li bila na skidanju serklaže? Kako je bilo?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Skidanje serklaže radi se ambulantno i traje nekoliko trenutaka. U pravilu ne boli (mene nije).

duma avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Danas bila na skidanju serklaža.Ne boli,ali je neugodno ...uglavnom,više sam se uplašila nego što je to trajalo i boljelo ...a šta ćeš s kukavicmo
    Radio mi i CTG i UZV. Mališan 3300g (37 tjedan),i kaže..neću još sigurno ovaj tjedan u rađaonu ! Ništa od mog brzinskog poroda

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Laura i duma nadam se da ni mene neće ovaj puta boljeti duma pa cilj je bio da stignes do termina, i to ćeš izgleda uspjeti. Neka bebač još malo ojača i dođe na svijet potpuno spreman.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo i u drugoj mi se trudnoći (19. tt) ponavlja isti problem s cerviksom. Od zadnjega pregleda skratio se s 44 mm na 23 mm, otvorila se za prst i u petak opet idem na serklažu.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i u drugoj mi se trudnoći (19. tt) ponavlja isti problem s cerviksom. Od zadnjega pregleda skratio se s 44 mm na 23 mm, otvorila se za prst i u petak opet idem na serklažu.
    Laura nadam se da ce sve dobro proći.Ako te mogu utjesiti, meni je stanje s cerviksom u drugoj trudnoći puno bolje nego u prvoj, iako su mi govorili da će biti suprotno. A na svakom pregledu je stanje sve bolje.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala, Klara, evo došla sam iz bolnice, serklaža načinjena, a sad opet mirovanje.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Podižem temu. Ima li netko iskustva sa serklažom iz Petrove? Cerviks skraćen na 1,23, malo omekšan, uloživ za vršak prsta, ušće na Y. 20 tjedana trudna.
    Druga trudnoća, prvu preležala bez serklaže uz magnezij i normabel, rodila na 38+2.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zar nitko nije bio u Petrovoj? Ja sutra odo, serklaža u četvrtak, aj bar su brisevi čisti. Drago mi je da tema nije aktivna, to znači da nema cura trenutačno sa ovim problemom, ali i bivša iskustva bi dobro došla...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja ti ne mogu pomoći ja sam bila u Vinogradskoj.

Evo ja sam sada 4 put trudna i nadam se da će mi trudnoća proći bolje nego prethodne dvije.
    Serklaža nije sama po sebi ništa strašno, a držim fige da ti šavovi ostanu do samoga kraja

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

LandL čestitam i nadam se da ćeš ovaj put proći bez brige!
    Zanima me koliko traje boravak u bolnici, jesu li kontrakcije nakon serklaže česta nuspojava?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kate76,
    ja sam oba puta bila u Petrovoj na serklaži. Znači, sutra ćeš u bolnicu, pripremi se da ćeš se malo načekati dok dođeš u sobu (ja došla u 8,00, a u sobi tek bila oko 11,30), uzet će ti u ambulanti anamnezu, odlaziš anesteziologu na razgovor. Dobit ćeš ručak i večeru. Preporučila bih ti da nakon 20.00 više ništa ne jedeš, a od ponoći i ne piješ. Vjerojatno će ti dati čepić da se očistiš (meni nije bilo potrebno jer je Mg odradio svoje). Sljedeće jutro sestra izvadi krv, daš urin za urinokulturu (ako nisi već radila tu pretragu), brijat će te ako sama kod kuće već to nisi odradila. Prije odlaska u operacijsku salu skinut ćeš sve sa sebe i obući neku njihovu zelenu kutu i preko toga svoj ogrtač. U predoperacijskoj sali te odmah polegnu na pokretni krevet, sestra uvedew branilu, uštrca ti nešto za smirenje, pokrije dekom i čekaš dok sala ne bude prazna. Zatim ulaziš u salu, prebacuju te na operacijski stol (nemoj se iznenaditi koliko je uzak), anesteziolog ti na ruku postavi tlakomjer i ubrizga ti anesteziju (potpuna). Sam zahvat ti traje 10-ak minuta. Budiš se u postoperacijskoj sali i tamo si nekih 20-ak minuta dok sestre s odjela ne dođu po tebe. Dovedu te u sobu gdje primaš (mislim) dvije boce glukoze i moraš nekoliko sati (ja do 15.00, a zahvat bio oko 10.30) mirovati. Zatim ti sestra vadi tampon iz rodnice i napokon možeš na WC, nešto pojesti i popiti. Taj dan s me boljela leđa i osjećala sam male bolove trbuhu. Normalno je da u iscjetku imaš i malo sukrvice (zbog navlačenja cerviksa). Sljedeći dan je bilo puno bolje, bolova više nije bilo, ali mora se mirovati i nikako NE SJEDITI.

Ako te još nešto zanima, samo pitaj.
    Koji će ti dr. raditi serklažu?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zaboravih napisati da sam u bolnici bila od četvrtka do ponedjeljka ovaj put. Prvi put puno dulje, ali je i situacija bila mnogo kompliciranija.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kate sretno!

Laura drago mi je da si stigla vec do 35. Tjedna, zelim ti da stignes do termina.

Moja prica o serklazi je zavrsila najbolje moguce, prirodnim porodom u 40. Tjednu. Zadnje tjedne trudnoce mi je bilo tako dobro da sam plivala u moru i uredjivala vrt.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Klara, hvala na lijepim željama. I ja si želim još barem 2,5 tjedna u komadu. Sad nekako opuštenija, priuštim si malo kretanja vani.
    Prvi put sam rodila 40+1 (inducirano), cura koja je u 21. tjedu htjela silom van, na kraju htjela što dulje ostati na sigurnom.
    Posljednje uređivanje od laura29 : 18.10.2011. at 14:46

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Klara .

Laura
    puno, puno hvala. Zahvat bi trebao napraviti dr. Zlopaša (admin smiju li se pisati imena)? O njemu sam čula samo najbolje, on me i pregledao i čini mi se divan. Što je kod tebe bila indikacija za serklažu? Ja sam isto u 21. tjednu sada i cerviks ima tendenciju da se smanjuje i to dosta.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Klara76,
    zaista si u odličnim rukama. Meni je obje serklaže on radio.
    U 1. trudnoći s 20+1 prolabirao je vodenjak (otvorena 16mm, plodovi ovoji već na sredini porođajnoga kanala), situacija bila zaista kritična. Imala sam sreću da je dr. Zlopaša bio dežuran kad sam došla na hitnu. Do tada ga nisam poznavala niti čula za njega, ali u bolnici se pokazao zaista pristupačnim i empatičnim (smirivao me na pregledu, opisao cijelu situaciju i dao mi nade da može i sve dobro završiti). Jednom riječju, bio je liječnik! Kasnije sam kod njega nastavila voditi trudnoću. Sve je na kraju super završilo, rodila u terminu.

U drugoj trudnoći mi se u 19. tt cerviks skratio na 23 mm i bila sam uloživa za prst pa je serklaža rađena iz preventivnih razloga (s obzirom i na 1. trudnoću).

Želim ti puno sreće u ostatku trudnoće i da u bolnici sve prođe u najboljem redu. (Ako ništa drugo, smještaj na PT2 ti je odličan: dvije-tri žene u sobi, svaka soba ima kupaonicu, LCD TV, radio, hladnjak, krevet koji možeš namjestiti kako želiš, klima...).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zvuči kao hotel! Isto bi ja ostala tamo što kraće.
    Isuse, to što ti se dogodilo u prvoj trudnoći zvuči strašno, hvala Bogu da je sve prošlo dobro. Jesu li te primili trudovi, kako si uopće shvatila da se nešto događa? Meni se nalaz vidno pogoršao u tri tjedna, do tada sve bilo ok s obzirom na prethodnu trudnoću i konizaciju.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Osjetila sam samo nekoliko dana ranije kontrakcije, a dan ranije me bolio donji dio trbuha. U biti, ništa alarmantno. Srećom taj sam ponedjeljak bila na 3D UZV-u pa je dr. bilo sumnjivo što je beba nisko pa me i vaginalno pregledao i otkrio da sam otvorena. Poslao me odmah na hitnu u Petrovu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

O Bože, to se zove sreća u nesreći. Ja sam išla na anomaly scan, kako sam odbila amnio, moja me ginekologica poslala po još jedno mišljenje jednom našem uvaženom liječniku (dr. K.) i velim ja njemu kad je ultrazvukom (vaginalno) pregledavao glavicu, dajte mi izmjerite cerviks, prošli put je bio skroz ok (prošlo dva ipo tjedna), a kad ono iznenađenje cerviks 1,71. Srećom sam ga pitala jer sam se baš spremala na put i tek poslije bi opet išla na pregled kod svoje doktorice. Ona me kontrolno izmjerila nakon tjedan dana i poslala baš ovom dr. u Petrovu. I tako sam prekosutra na serklaži. Još jednom hvala Laura na detaljnom opisu i utjehi .

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kate 76,

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bog cure,

da se javim da su mi jučer napravili serklažu. Zahvat je prošao OK, doktor mi je rekao da se nalaz neznatno pogoršao u odnosu na prošli petak, ali da je uspio staviti šav. Malo me bolio trbuh nakon zahvata, sada je sve u redu, jedino još imam malo sukrvice/smečkastog iscjetka.
    Koliko to po prilici traje? Ne primam nikakve medikamente.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sukrvica ti traje dan-dva. Izvadit će ti vjerojatno još jednom krv da provjere CRP. A od terapije će ti vjerojatno preporučiti magnezij 2*300mg od Dietpharma i normabel po potrebi (njega nisam pila, nije bilo potrebe).

Baš mi je drago da je sve dobro prošlo. Sad malo mirovanja i za cca. 4 mjeseca uživat ćeš sa svojom bebom.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

E, da, svakako izbjegavaj klasično sjedenje u širokom luku (tada je najveći pritisak na cerviks).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Laura29 hvala ti na svim informacijama, zaista mi je pomoglo, strah od nepoznatog je strašna stvar u ovakvim situacijama.
    Vikend je pa mislim da mi ništa do ponedjeljka neće raditi. Ne znam što im podrazumijeva pregled, ali vjerovatno će morati baciti oko na šav. Ja se zaista nadam da će sve bit ok pa da onda u ponedjeljak odem doma mirovati, ne pada mi na pamet sjesti.
    Dr Zlopaša je super i jako sam mu zahvalna na pristupu koji je zaista profesionalan i ljudski.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Prije nego te puste kući na mirovanje, odjelna će liječnica pogledati drži li šav. Ako ćeš se dobro osjećati i krvni nalazi budu u redu, poslat će te kući i naručiti te za dva tjedna na kontrolni pregled u trudničku ambulantu.

Drži se!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala Laura29, tako sam i ja shvatila. Ne želim uopće razmišljati o opciji da šav ne drži dobro. Cilj je samo izgurati ovu trudnoću do kraja. Imam osjećaj da mi je curka jako nisko, da me lupa po mjehuru. Zašto su te prvi puta dugo držali, samo radi monitoringa ili si primala i neke medikamente? Vidim da si još malo pa u terminu, divno, tvoja utrka sa vremenom u biti uskori prestaje!

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

U prvoj trudnoći su prvo čekali rezultate briseva nekoliko dana jer nisu znali zašto sam se otvorila (obično neke bakterije utječu na otvaranje), zatim su nakon sterilnih prvih nalaza (4.dan) radili serklaž i davali mi preventivno 10 dana intravenozno antibiotike (sve to vrijeme nisam se smjela uopće dignuti s kreveta), a ostale dane su me samo pratili da vide da slučajno ne bi došlo do neke infekcije. Hvala Bogu, sve je bilo u redu, očito je riječ samo o oslabljenom cerviksu (tkivo koje je samo po sebi takvo). I ostatak trudnoće pila sam nifedipin koji utječe i na sprečavanje kontrakcija pa sam uspjela izbjeći tokolizu.
    Ma sve se to na kraju zaboravi kad se u ruke umili mala štruca!
    Posljednje uređivanje od laura29 : 23.10.2011. at 11:59

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nakon pregleda još imam sukrvice i cerviks je malo uloživ.Ne znam što bi me više trebalo brinuti. Vadit će mi krv KKS i CRP, profesorica kaže da je još prerano i da ćemo vidjeti za dan, dva. Ništa mi nije problem, ali ova neizvjesnost me izludi.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kate, drži se! Sve će biti u redu! I kod mene je cerviks uloživ za vršak prsta do šava serklaže koji drži. Boli li te trbuh? Imaš li kontrakcije?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kad sam bila u bolnici i rekla im za sukrvicu, objasnili su mi da je to normalno i da je bitno da nema svježe krvi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Laura profesorica je bila, ono, škrta na riječima. Ja jesam pit bull i ne puštam, al nisam uspila od nje izvuć ništa više od toga da je prerano da me pusti kući. Nije mi rekla do kud sam uloživa, jel do šava ili kroz šav. Sukrvica se smanjuje, a bolova i kontrakcija nemam, hvala Bogu. Inače se moj organizam duže čisti, znam to od prethodnih zahvata. Najviše me muči taj šav, al očito neću bit ništa pametnija do sljedećeg pregleda, a nije mi ni neka fora da svako malo čačkam po tome.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Drži se Kate, žao mi je što moraš biti u bolnici

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da, profesorica jako, jako malo priča. Iz nje se gotovo ništa ne može izvući (meni baš nije ostala u najboljem sjećanju, iako za nju kažu da je velika stručnjakinja u svome poslu). Ako ti u večernjoj viziti bude dr. Vesna Gašparović (isto je odjelna liječnica na PT2, ima ti plavu kosu do pola vrata, u 40-ima), nju pitaj što te zanima. Ona će ti sigurno sve objasniti.

Bitno je da šav drži, samo misli pozitivno i miluj svoju bušu.
    Želim ti da što prije dođeš kući.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

He, he, misli mi čitaš. Bila je dr. Vesna, veli da može bit uloživ cerviks, da mi samo hoće izvadit krv da budemo sigurni da nema infekcije. Umirila me. Veli ako je sve ok sa nalazima da ću kući.

Klara , hvala, proći će ito.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kate, ima li kakvih novosti?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

krvni nalazi uredni.
    U petak pregled, u pon. je šav bio prohodan pa će me pregledati i dr.Z. da vidi u biti kakav je nalaz nakon operacije jer me nije on pregledao u ponedjeljak.
    Mirovanje strogo, dr Z kaže da je najbitnije da nema infekcije. Strpljen spašen, još sam tu.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kate mislim na tebe i bebicu u tvojoj buši

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislimo na tebe. Drži se.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pustili su me kući, nalaz je isti kao u ponedjeljak, dakle cerviks skraćen, za prst uloživ kroz traku serklaže. Kontrola za dva tjedna uz strogo mirovanje. Cure hvala na podršci, dug je put pred nama, al vjeujem da ćemo izgurati. Volila bi da nije uloživ, al bitno da šav drži.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sad kod kuće samo strogo miruj i mazi bušicu. Sve će to brzo proći i za 4 mjeseca uživat ćeš u svojoj bebici.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •