Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: ogtt,HbA1c pretraga...

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno ogtt,HbA1c pretraga...

Evo mene sa pregleda.Na dvije pretrage OGTT-a nalaz je bio graničan,al danas su digli frku i traže sad i dodatno pretragu HbA1c 8navodno isto vađenje iz krvi,al se vidi kakti prosječna razina šečera zadnjih 6 tjedana)
    E sad,ovisno o tom nalazu - kroz 8 dana opet pregled i ako ne bu ok - slijedi mi hospitalizacija.
    Ctg nalaz je super,a na zadnjem UZV sa 34tj+par dana bebica je imala 1959gr,inače od samog starta nije "buckasta po školski"....Svi protoci su ok,plod.voda isto.
    Ono što mene sada muči je taj navodni "gestacijski dijabetes" jer su mi danas na Duhu digli popriličnu paniku,kakve su eventualne posljedice za bebicu i kakav je postupak kad se rodi??
    Inače,do sada sam dobila poprilično dosta i previše kilograma,16.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Razumjela bi frku da je beba prevelika i previše plodne vode, ali ovako... Napravi HbA1c, vjerojatno će ti biti ok inače bi beba bila veća. Pred porod je važno da nemaš povišen šećer (zato te hoće hospitalizirati) da beba ne padne u hipoglikemiju nakon rođenja. Hospitaliziraju trudnice i da bi im napravili tzv profil šećera, mjere ti šećer cijeli dan uz normalnu hranu, ogtt s onom masom glukoze nije prirodna situacija. Ako inače ne jedeš puno ugljikohidrata zna ispasti loš jer se tijelo "ušokira".

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja prošla otprilike isto šta i ti. ono šta ni u kojem slučaju nećeš moć izbjeć je dijeta od 1800 kalorija - imaš je na

http://www.poliklinika-harni.hr/teme...5_diabetes.asp

ako te još nešto zanima, pitaj.
    i bit će sve ok, vidit ćeš

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ah,hvala...umirile ste me...
    ovi na Duhu - stvaraju mi frku i paniku kao da znaju da mi je nick "frka"..

sutra vadim taj HbA1c pa ćemo vidjeti...navodno ovisi sve o tom nalazu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam imala gestacijski dijabetes. od pocetka trudnoce. i koliko vidim, ti si pri kraju. svi sa dijabetesom se hospitaliziraju najkasnije u 37 tjednu radi nadzora i mogucih komplikacija. hba1c je prosjek secera u zadnja 3mj. sto opet nista ne znaci jer recimo da si imala nekad secer 10 a nekad 3, imat ces 6,5 sto je ok. dok secer 10 nije...ali, oni ga rade, pa...
    a profil ti rade uz hranu od 1800 kalorija, ona koja je na stranici poliklinike harni je ista koju dobijes u bolnici. (ogtt e test pod opterecenjem (i na kraju trudnoce je rijetko kojoj trudnici ispod granice))

sve ce biti ok!

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo,dobila sam nalaz pretrage HbA1c - 5.9 a referentni interval je 4.0-6.2

kaj će valjda reći da je to ok :?

Leonisa,jesi li morala zbog tog gestacijskog dijabetesa na carski?
    pitam jer su mi na Duhu napravili paniku i kao da može beba bit u nekoj kakti opasnosti?? Ja sve gledam pozitivno al nekako me ipak kopa crvić sumnje..

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

to ti je nalaz u redu :D
    ipak pripazi, pogledaj onu dijetu i pokušaj je se pridržavat još to malo šta ti je do poroda ostalo, najest ćemo se posli, ko će nam stat na kraj

na carski se ide u varijanti kad nalaz nije u redu i/ili kad je beba prevelika, znači dobro jeeeee

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

imaš praf,nekak bum izdržala još na toj dijeti,al kad navalim kasnije....mljaci mljaci...

e sad mi je konačno lakše...... :D jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!! :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj frka20 prvotno napisa
    evo,dobila sam nalaz pretrage HbA1c - 5.9 a referentni interval je 4.0-6.2

kaj će valjda reći da je to ok :?

Leonisa,jesi li morala zbog tog gestacijskog dijabetesa na carski?
    pitam jer su mi na Duhu napravili paniku i kao da može beba bit u nekoj kakti opasnosti?? Ja sve gledam pozitivno al nekako me ipak kopa crvić sumnje..
    bas mi je drago za nalaz!!!!
    ja sam isla na carski ali vise zbog placente praevie nego dijabetesa.
    u pravilu dijabeticari idu,ali ako je sve ok, nema razoga. a kod tebe je sve ok, cak i secer!!

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Bila sam danas na UZV na Duhu,ja sam sad 36tj+6d i moja mala mrvica ima samo 2300g :/ ..........kažu da je nalaz šečera ok,al da će me primiti u bolnicu ipak 3.8. kak je i planirano....

Molim da me malo utješite,zabrinuta sam zbog težine bebice....istina,ona od starta nije bila "po prosjeku",al 2300g u gotovo 37 tjednu???
    Bojim se zbog težine bebe da ne bi imala možda problema sa disanjem.......ajoj..

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sa stručne strane ti nemam šta reć jer blage veze nemam. znam samo da sam vidila u rodilištu dečka koji je rođen sa 2400 i onda još izgubio na težini 100 grama. od četiri mame i bebe koje su bile sa mnom u sobi ovaj je cicu potezao najsnažnije i najtemeljitije

također, bila još jedna cura koja nosi bebu male težine i zato su je utrpali u bolnicu. otpustio ju je doma stariji ginekolog koji je zaključio da je kod nje samo stvar genetike. jer su joj i prve dvije bebe rođene jako malene

hoću reć samo da su šanse da ti bude sve u redu velike 8)

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ako gledam tako stvar sa genetike,i ja i MM smo niži rastom,nismo baš tako veliki,165cm......a MM je rođen pak sa oko 2600grama pa ak tak razmišljam onda zaista delam frku za ništ,a?

a čak se pomalo tješim da ni ti svi ultrazvučni aparati i nisu tako precizni :?

kak god bilo,ma bila bih presretna da malena dobije bar još 300-400grama

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dok sam ja ležala na Duhu prije 2 godine,isto je jedna cura imala manju bebicu.Išla je na carski,bebica je imala 2 i nešto sitno kila.Sve je prošlo ok,to je danas prava velika curica,nikakvih problema nema.Ona i muž su dosta i visoki,to im je bila prva beba iz normalne prirodne trudnoće.Evo,dakle,ipak to ne mora bit problem ako je sve drugo u redu.Za čas te male bebe nadoknade kilažu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

frka, nemoj se bojati!! kao prvo UZV nije pouzdan i daje OKVIRNE mjere. zna dosta i fulati! kao drugo, danas bez problema poradjaju bebe male tezine i one bez problema napreduju. samnom je u bolnici bila mama kojoj beba nije rasla,tj. imala je zastoj u rastu- u 39.tj imala je 2000g. rodila je carski i bila tjedan dana u inkubatoru dok nije dosegla tezinu potrebnu za otpust kuci
    sve ce biti ok! pusa i drzi se!!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da ne otvaram novu temu.. prije par dana našli su mi šećer u urinu pa sam poslana u bolnicu na pretrage (profil šećera ili kako se to već zove). Daklem, u 24 h bocnuli su me milijardu puta, prije jela šećer je bio oko 4,5 a poslije do 7,8 najviše. HbA1c je oko 5 i nešto. Uglavnom, rekli su da je sve ok ali da mroam izbaciti slatko iz prehrane. A i beba je poprilična, procijenjena je na 3 700. Budući da ja zadnjih 9 mjeseci živim na Nutelli i na čokoladi svim vrsta i oblika, sad sam stalno gladna. Naravno, neću jesti ništa slatko a i neće mi kruna s glave pasti u ovih 2 tj a vjerojatno i manje ali sad se bojim jesti bilo što nego se ograničavam, pojedem malo i budem gladna. Što mogu u neograničem količinama? Mogu li mandarine? neko drugo voće? Pomozite neukoj, gladnoj trudnici

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Podižem

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovo je primjer dijete za trudnice sa povišenim šećerom u krvi, samo da vidiš otprilike koliko čega se može.
    http://www.poliklinika-harni.hr/teme.../05_dijeta.asp

Ne smiješ mandarine u neograničenim količinama. Ne smiješ ništa u neograničenim količinama, na žalost. Svo voće je puno šećera i mandarine su ove godine jako slatke, jer je bila i kiša i sunce u pravo vrijeme. Jedna naranča ili 2-3 mandarine je neka mjera.
    Da li si rekla na pregledu da si jela previše čokolade? Vjerojatno je to pobrkalo organizam. Tijelo očekuje neke razumne količine bilo čega i onda ako mora razgrađivati samo jednu vrstu dulje vrijeme, pa još trudnoća, nije ni čudo da ti je bio loš nalaz.

To će se brzo sve svesti u normalu, samo svega u granicama. Neograničeno se smiješ samo smijati (smijem se našaliti, zar ne?)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Trina, jedi puno lisnatog povrća, pazi da u jelovniku bude dovoljno masnoće, izbjegavaj veće količine voća i hrane koja sadržava škrob, jedi dovoljno mesa i sličnih namirnica koje imaju proteine u sebi (jaja, sir, riba), ne pretjeruj s mlijekom (do dvije šalice dnevno podijeljeno u dvije odvojene doze), pri čemu se pod mlijeko računa i jogurt i slično (no ne i sirevi).

Gladovanje također nije rješenje jer onda se nesvjesno nakrcamo svim i svačim. Zato sam spomenula masnoće koji treba biti u prehrani, ali naravno, to neka ne bude baš majoneza. Koristi maslinovo ulje i biljna ulja, ali mjeri na žličice tako da imaš uvid koliko si pojela.

Ne odjednom pojesti više od 5 deka kruha u obroku, ali računaj i tzv. zamjene za kruh (tjestenina, riža, krumpir, žganci i slično) - uz takvu hranu ni ne jesti kruh a takvih namirnica ne pojesti više od 15 do 20 deka u jednom obroku. Ne jesti grickalice.

Ovo je sve jako okvirno, ali nadam se da je korisnije od onoga što su ti rekli doktori. :ne zna:

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala vam na odgovorima. Beti, rekla sam im sve o svojim prehrambenim navikama ali dr kaže da to nema veze sa šćerom u urinu. Ma zapravo su oni skroz mirni što se mene tiče jer su svi nalazi OK, pustili su me kući kao zdravu trudnicu. Kažem, samo su mi rekli da ne jedem slatko i ništa više. A to što sam ja sad sva smušena i paranoična, to je drugi par postola.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •