Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Dojenje 2., 3. djeteta - kako utječe na prvo?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Dojenje 2., 3. djeteta - kako utječe na prvo?

Malo je naslov nespretno stavljen, ali da pojasnim.
    Početak dojenja je meni bio jako naporan, značio je cjelodnevna nacicavanja, s pauzom za moj odlazak na WC i da ja nešto pojedem. (Na kraju nismo uspjeli radi nekih drugih faktora - nebitno za temu).
    Od svih žena dugodojilica koje poznajem, kod svake je početak dojenja tako izgledao, i to "stanje" je potrajalo dosta duga (bubam bezveze, ali barem mjesec dana). Izuzetak je samo jedna prijateljica kod koje je dojenje odmah krenulo bez ikakvih problema.
    Drugo dijete bih obavezno željela dojiti, ali kako ste to sve uskladile s potrebama prvog djeteta?
    U svojem slučaju govorim o starosti djeteta od cca 3-4 godine, koje ne ide u vrtić.

Meni je to jedina situacija koje se bojim kad ćemo imati drugo dijete.
    Kuhanje, pospremanj, veš, ostalu logistiku, to će riješiti muž, to nije problem. Muž bi bio i s nama prvih mjesec dana i maksimalno bi posvetio pažnju starijem djetetu, ali opet gdje je tu moja pažnja prema njemu?
    On je poprilično vezan za mene i zato me to jako brine.

Treba uzeti u obzir da sam ja poprilični ziheraš u svemu i da uvijek imam prije razrađenih 100 planova u glavi, potpuno mi je jasno da će sve to sjesti na mjesto kad ćemo biti u tome, ali želim čuti i stvarna iskustva. Kako ste to sve uskladili?

Moja trenutna razmišljanja su slijedeća: u trudnoći početi starije dijete "više okretati" mužu, u smislu da ga on barem jednom tjedno kupa, stavlja na spavanje, po noći nosi na pišanje,... (sve te sitnice za koje inače mali traži mene), tako da mu ne bude to prevelika prilagodba.
    Kao što sam i napisala poslije poroda bi MM bio na GO barem 4 tjedna,....

Napišite mi vaša iskustva, savjete, kako to izgleda u stvarnosti? Najčešći problemi, kako im doskočiti,....?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja dojim evo već 3 puta i do sada nisam imala nikakvih problema . Starijoj djeci je bilo fora gledati kako beba cica , pogledali bi i nastavili se igrati , tako da mislim da ni tebi to neće biti problem.
    Šta se tiće posla po kući isto bi sve stigla , bez obzira na to da li bebica cica ili ne. Starija djeca su se igrala bez obzira nas bebicu i mislim da je sve stvar u organizaciji.
    A ni dolazak bebice i njeno cicanje nije imalo nekog značajnog utjhecaja na stariju djecu.Bebicu bi nahranila i obićno bi zaspala tako da sam stigla obaviti sve i posvetiti se starijoj djeci.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni je bilo u to lakše što dojim tandem, dakle i starije dijete je dobilo svoju "porciju" sike.
    Inače odmah sam nastavila sa svim rutinama koje sam imala sa starijim, kupanje, uspavljivanje, igranje...
    Čim sam stala na noge zajedno s bebom sam ga vodila u/iz vrtića.
    Kupila sam buggy board (to je onaj nastavak na koje dijete stane a prikvači se za kolica) pa kad smo išli u šetnju i stariji se mogao voziti ako je želio. Ili sam bebu u nosiljku, a njega u kolica.
    Kad se beba rodila on je imao 2 god i 5 mj.
    uspostava dojenja prošla je bez ikakvih teškoća (dojila sam u trudnoći), i Zvrčkica nije nikada bila nasisavač.
    Inače sam znala nju dojiti, a s njim čitati knjigu, mijesiti plastelin ili se igrati. Čim smo mogli i seku smo uključili u igru.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Draga Anemona, ja sa poput tebe sve drzim u glavi, planiram sto koraka unapred za svaki njen bitniji dogadjaj u zivotu vrsim visemesecne pripreme kako bi proslo sto bezbolnije i bez trauma.
    E sad velika devojcica je jako vezana za mene, inace je prava princeza, svi joj skidamo zvezde sa neba, da ne kazem razmazena je...ali u sustini jako dobra i mila. (cisto da vas upoznam sa situacijom).
    Sisala je 2,5god i prestala otprilike u vreme kad sam ostala trudna tako da je imala 9mes. da u potpunosti zaboravi na ciku.
    Dok je beba bila u stomaku, nije bila zainteresovana za nju, vise manje je potpuno ignorisala , pa sam i ja to postovala i svi smo se pravili ludi...
    Kada je poceo da mi se vidi stomak, presla je da spava u krevetac u koji nije spavala od rodjenja...(prvi zabrinjavajuci znaci).
    Medjutim kad se beba rodila ona je bila popuno ocarana i odusevljena njome, i odmah je konstatovala kako je mnogo voli.
    Onda sam ja "naredila", svima u nasoj okolini a i sebi da moramo apsolutno svi biti u njenoj sluzbi, buduci da je voli, smatrala sam da samo mi svojim neadekvatnim postupcima mozemo stvoriti animozitet izmedju njih dve.
    I onda je pocela zajeb... Beba siki, a velika kaze gladna sam, ja skacem sa bebom na siki stavljam klopu i kazem jedi a ona hrani me (inace sve radi sama godinama..)ja hranim sta cu...kupam bebu ona kaze piski mi se skini me, ja je jednom rukom skidam drugom motam bebu, i jos 1001 situacija ispiranja mozga
    Mada sam ja to gledala kao na test koji moram da izdrzim, iako sam i psihicki i fizicki x puta bila na ivici, ali sam izdrzala.
    Trajalo je oko mesec dana, i kada je valjda bila sigurna da nije ugrozeno i da je njeno mesto bezbedno samo je iskulirala..
    Rezultat, njih dve se vole najvise na svetu, stalno se grle ,ljube, mama sasvim opusteno kaze 'ne mogu sad dojim bebu, sacekaj' i tako,cilj je postignut.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

E da, ono sto mi je jos pomoglo bile su price pred spavanje.Tako ja njoj svako vece pricam pricu.. "bila jedna devojcica, dobila sestru , mnogo su se volele, radile su to, to..., pa je velika sestra cuvala malu kad su mama i tata izasli, kad su se vratili kazu velikoj kako si ti dobra i velika i kako lepo znas da cuvas bebu pa kao nagradu ih vode na more, pa na moru velika uci malu da pliva...sou program, ponekad se i posvadjaju u prici (to joj se narocito dopada), zato sto mala ne slusa pa mama kaze bebi moras da slusas stariju seku (to obozava), a ponekad starija dobije batu a moja Ema kaze "pa kako to sad batA?", eto tako pusti mastu...

E. 2006
    A. 2009
    Posljednje uređivanje od jeka : 27.02.2010. at 13:50

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jeka prvotno napisa Vidi poruku
    E da, ono sto mi je jos pomoglo bile su price pred spavanje.Tako ja njoj svako vece pricam pricu.. "bila jedna devojcica, dobila sestru , mnogo su se volele, radile su to, to..., pa je velika sestra cuvala malu kad su mama i tata izasli, kad su se vratili kazu velikoj kako si ti dobra i velika i kako lepo znas da cuvas bebu pa kao nagradu ih vode na more, pa na moru velika uci malu da pliva...sou program, ponekad se i posvadjaju u prici (to joj se narocito dopada), zato sto mala ne slusa pa mama kaze bebi moras da slusas stariju seku (to obozava), a ponekad starija dobije batu a moja Ema kaze "pa kako to sad batA?", eto tako pusti mastu...
    Ovo mi se čini zgodna ideja s pričama.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovaj tvoj uvod mi najviše sliči na anu.m , i ona je slično počela priču i za par dana ,hop ona trudna. Si i ti?
    Moj malac je bio star 4.5 godina kad je klinka rođena, kad je mala cicala , on bi uzeo lutku i dao joj cicu, skkupa smo se igrali, prvi put u životu je bio bez mene cijelih 5 dana ( i slučajno se razbolio dan nakon što sam ostala u bolnici?). Ali sve smo radili skupa, kad smo išli van , zeli bebu i u par onoliko vrtemena koliko je i prije bio vani, vani cica i sl. Išli smo spavati skupa, tak da su jedno vrijeme u približno isto vrijeme zaspali. Išao je u vrtić , ali je i bio dosta doma, ak je bio šmrkav ili ona nešto loše volje. Nadam se da će mi tak i biti skoro.

Sretno, nadam se da nisu kile uzalud potrošene, i da buš skoro nabacila koju novu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može ti se desiti da ti drugo dijete bude super nezahtjevno kao moja marge. kao novorođenče spavala je 23 sata dnevno, budila se svakih 3 sata na podoj od 10 minuta i onda spavala. i to ne na meni LOL kad je bila starija i budnija, mogla se sama zabavljati dosta dugo. zapravo je i ostala takva.
    tako da sam se ja u početku bojala da nju zakidam, jer je bila beba, a ja sam se i dalje više bavila starijim djetetom koje je zahtjevnije...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    može ti se desiti da ti drugo dijete bude super nezahtjevno kao moja marge. kao novorođenče spavala je 23 sata dnevno, budila se svakih 3 sata na podoj od 10 minuta i onda spavala. i to ne na meni LOL kad je bila starija i budnija, mogla se sama zabavljati dosta dugo. zapravo je i ostala takva.
    tako da sam se ja u početku bojala da nju zakidam, jer je bila beba, a ja sam se i dalje više bavila starijim djetetom koje je zahtjevnije...
    Ustvari je ovo moje prvo dijete, bilo super ne zahtjevno. Od tud su i krenuli problemi s dojenjem, jer je samo spavao i spavao i onda opet spavao, a svako hranjenje je bila živa egzibicija, jer ga je trebalo probuditi i zadržati budnim da se najede.
    E onda se do cca godinu dana naspavao, i od tad je 100% aktivan.
    Mene recimo najviše uz dojenje muči taj dio što on ustvari nikad nije od mene bio odvojen duže od valjda 6 sati u komadu, bez obzira što radim, jer sam svaki gablec doma.
    Nije on za mene zaljepljen ko priljepak (to je bio do cca 18 mjeseci), ali nema neku specijalnu potrebu za druženje s nekim drugim ako sam doma (osim s tatom, ako je i on doma).
    Dok radim, čuva ga moja mama i to odlično funkcionira, ali nema šanse da kad ja dođem doma, da on sličajno otiđe kod bake na druženje.
    I za vrijeme mojeg gableca, čim dođem doma, obavezno idemo u naš stan (baka je u prizemlju) i tih pola sata se želi sa mnom družiti na samo, onda dođe baka i bez problema dalje ostane s njom, ali ovih pola sata ne treba nikoga.
    Taj dio mene brine, kako uskladiti bebu (odnosno dojenje u početku gledam kao največi problem, jer je to jedino što ne može npr. preuzeti tata, ako treba) i veče dijete koje te treba???

jelena.O:
    Ovaj tvoj uvod mi najviše sliči na anu.m , i ona je slično počela priču i za par dana ,hop ona trudna. Si i ti?
    Nisam, nisam, kao što i rekoh, preveliki sam ti ja ziheraš, nema kod mene izvanrednih situacija.
    Prvo skidam tih par kila viška i nabacujem formu, onda trudnoća. (To mi je jako važno i iz razloga što sam u prvoj imala gestacijski dijabetes - kod mene nije vezan s kilogramima, dobila sam 9 kg u trudnoći, ali bez obzira ne želim uči u trudnoću s par kg viška).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vidiš , a moji su baš tvrdi priljepci , i uspjela sams njima na zelenu granu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Taj dio mene brine, kako uskladiti bebu (odnosno dojenje u početku gledam kao največi problem, jer je to jedino što ne može npr. preuzeti tata, ako treba) i veče dijete koje te treba???
    pa kao što rekoh, ako ti beba samo spava i/ili se sama zabavlja, i jedino što traži je 10 minuta dojenja svakih 3 sata, onda praktički imaš svo ostalo vrijeme za starije dijete.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    pa kao što rekoh, ako ti beba samo spava i/ili se sama zabavlja, i jedino što traži je 10 minuta dojenja svakih 3 sata, onda praktički imaš svo ostalo vrijeme za starije dijete.
    Ma to mi je jasno, ali mislim da su male šanse da dobijem takvu bebu.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I ja sam se toga bojala, ali na kraju je ispalo super. Nikada nisam imala problema sa dojenjem, ali prvi je visio na cici cijeli dan i noć. Drugi i treći nisu bili tako zahtjevni.
    U glavnom , dok sam dojila mlađe starijem sam čitala ili pričala priče i znao je pitati - kada će seka opet na ciku da možemo čitati priče?
    Bez brige, kada dođe beba, stvari se same poslože.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi se čini zgodna ideja s pričama.
    MenE su price zaista spasile po svim bitnim pitanjima.Pa kada je trebala da krene u vrtic, par meseci ranije smo pricali o devojcici koja ide u vrtic i sta se se sve tamo lepo radi, i zaista je kada je doslo to vreme ona super prihvatila vrtic.Sve sto im pricamo oni stave negde iza uha, pa rekoh barem da budem konstruktivna.
    A sto se tice beba, apsolutni pogodak, slusa kako se tamo neka devojcica ophodi prema bebi i kasnije (mozda cak potpuno nesvesno), to primenjuje i na sopstvenoj bebici.
    Bukvalno je ucis kAko da se ponAsa, a da ona tOga nIje svesna i sve 5. A ne sutra da moras da je nesto teras, pa se oseca ugrozenom, i iz revolta i inata sve radi naopako...
    Toplo preporucujem
    I kao sto su cure rekle, opusti se sve ce doci na svoje, samo lagano
    Posljednje uređivanje od jeka : 28.02.2010. at 00:07

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Anemona i ja isto moram da isplaniram 100 koraka unapred. I ista me pitanja kao i tebe muče. Nađa se prvih meseci doslovno nije skidala sa mene, dva sata je spavala (samo ako ležim pored nje) pa dva sata sisala. Ma sve do nekih 18 meseci je bilo napeto ako joj se izgubim iz vida.
    Ja ću ipak praviti malo veću razliku, ne toliko zbog deteta jer je ona sad već full razumna i velika nego zbog mene koja još uvek nemam razrađen plan do detalja u glavi

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moje prvo dijete je veliki priljepak i cicoljubac i kad sam ponovno zatrudnila, bila sam najviše zabrinuta što će reći i kako će se ponašati kad vidi dojenče na njegovim titama. pa smo cijelu trudnoću provodili edukaciju bebe: pričali smo joj što ju sve čeka u našoj kući, koje igračke, naš mačak i sl., a obaveznoi o dojenju, kako je to fino, kako se to radi i sl. kad se ela rodila filip ju je podučavao kako da sia dok mu nije počelo smeteti mlijeko koje šprica.ležali smo u krevetu ela bi dojila a ja bi filipu pričala priče, ili bi on meni pričao priče. i sve je bilo ok dok ona nije skoro pa ukinula dnevno spavanje i zaljubila se u svog bracu kojeg stalno njuši i prati. sad ju ne mogu uspavati, a ni nahraniti dok njega ne udaljim u drugu sobu. eto, čak sam i otvorila temu kako uspavati mlađe dijete uz starije i nadam se napretku.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Anemona i ja isto moram da isplaniram 100 koraka unapred. I ista me pitanja kao i tebe muče. Nađa se prvih meseci doslovno nije skidala sa mene, dva sata je spavala (samo ako ležim pored nje) pa dva sata sisala. Ma sve do nekih 18 meseci je bilo napeto ako joj se izgubim iz vida.
    Ja ću ipak praviti malo veću razliku, ne toliko zbog deteta jer je ona sad već full razumna i velika nego zbog mene koja još uvek nemam razrađen plan do detalja u glavi
    Bome ista situacija, i ja bih radi ovog drugog dijela još čekala, ali nekako polako mislim da me i godine pritišću. Nisam specijalno stara (31 za koji dan), ali željela bih si ostaviti fore za 3., da mi ne ispadne da ga baš želimo, a nemamo vremena.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i ja sam se bojala, najviše tih prvih mjesec dana.
    na kraju se ipak sve posloži samo
    stariji je bio uspavana beba, podoji su bili dugi i česti, cijele dane sam ga dojila.
    mlađa je od početka imala bolju tehniku sisanja (možda je razlog tome što sam nju dojila odmah nakon poroda), dojenje je u rodilištu već krenulo i podoji su bili kraći. i ja sam čitala priče i dojila. pokazalo se da su moji strahovi bili bez razloga.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    i ja sam se bojala, najviše tih prvih mjesec dana.
    na kraju se ipak sve posloži samo
    stariji je bio uspavana beba, podoji su bili dugi i česti, cijele dane sam ga dojila.
    mlađa je od početka imala bolju tehniku sisanja (možda je razlog tome što sam nju dojila odmah nakon poroda), dojenje je u rodilištu već krenulo i podoji su bili kraći. i ja sam čitala priče i dojila. pokazalo se da su moji strahovi bili bez razloga.
    Ajde, daj Bože da i ovu rečenicu ja napišem na kraju balade.

Slobodno još malo priča s primjerima. Kako je izgledalo uspavljivanje bebe na cici, što za to vrijeme radi starije dijete, osim navedenih čitanja priča,...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Anemona - znači isto smo godište
    I mene muči to za treće al svejedno čekam. Kod nas je predškolsko obavezno, deca kreću sa 6 godina, to je kao priprema za školu. Pa računam tad bi bilo idealno, jer to je nekoliko sati pre podne, N će biti već velika, moja mama do tad u penziji.... Ma samo kalkulišem.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U tim godinama sam rodila tek prvo!

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam se u startu odma pripremila na beskonačno nasisavanje. kad ono , beba posisa za 5 minuta i dalje neće, a ne spava, nego se željela nositi. Tako da sam onda došla u situaciju da bebu nosam po sobi, pjevam, zajedno s bratom koji u krevetu čeka na siku. Tako da...ok, pripremi se čovjek na svašta, a život donese nešto sasvim drugo.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

- Uspavljivanje na cici i slaganje puzzli jednom rukom
    - Dojenje na kauču dok stariji slaže legiće, igra se, a ja mu pričam i pomažem slagati

Imaš temu, problem je kad bebica malo poraste (recimo od cca 4 mj), pa reagira najviše na bratov glas (u mom slučaju). Onda ga zamolim da se ide igrati u drugu sobu, ili da se igra u tišini, a ako ništa ne pali, onda pomažu crtići.

OT
    Meni je problem bio uspavljivanje starijeg djeteta jer je navikao da ležim kraj njega dok ne zaspi. A bebica bi se baš tad nosila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •