Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: što,kako,kada,koliko???

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno što,kako,kada,koliko???

Evo se mi već 15tak dana hranimo dohranom.Uglavnom jedemo voćne kašice jabuke,jabuke-kruške,jabuka-mrkva,breskva-riža.
    Međutim voljela bi sad već probati dati i nešto drugo.Jučer sam mu smiksala krušku-bananu.Međutim to je prilično kruto pa sam u to dodala malo adaptiranog jer nisam znala kako drukčije prorijediti. Žitne pahuljice mu ne smijem dati jer sam ja imala celijakiju.Dakle ostaje mi palenta i riža,ali na čemu ih skuhati?Nekako samo na vodi ne čini mi se dovoljno hranjivo.Može li se u tu palentu što staviti da bude punija i što,na u kojem obliku? Onda da li da mu već osim jednog uvedem i još jedan obrok?Inače ujutro jede sisu,9-10 uspavljuje se na sisi,kad se probudi dobije kašicu koju uglavnom cijelu pojede,a sisu ako oće još poslije.Oko tri na sisi se uspavljujemo i kad se probudi je dobije,eventualno ako je ostalo što kašice to dobije pa cicu i navečer cica.A noću ciki skoro cijelu noć.
    Jako sam zbunjena što se tiče te dohrane.Znam da se može svašta,ali ne znam od kuda krenuti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

možeš mu pomiješati mlijeko u rižu i palentu, a isto tako i voće. ja sam kupila rižine pahuljice jer skuhanu rižu neće. i pomiješam ih sa jabukom, kruškom ili mrkvom. palenta mu se isto baš i ne sviđa pa u nju stavim voće.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

koka, postoje rižine i kukuruzno rižine instant pahuljice, pa možeš koristiti to, niti jedne nemaju glutena, a možeš i skuhati rižu ili palentu na vodi pa ih razrijediti svojim mlijekom, ili adaptiranim. Ali ja mislim da ako dojiš tj. ako beba jede dovoljno mlijeka nema neke potrebe da i ovaj obrok dohrane bude mliječni. No, glavno je da namirnice uvodiš pomalo, jednu po jednu, i svaku barem 3-4 dana, a počni miješati kasnije kad uvedeš par namirnica.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

palenta ili riza kuhana na vodi uz koju kap ulja (po mogucnosti maslinovog) je itekako hranjiv obrok i za odrasle, a kamo li za bebu koja je tek pocela s nadohranom.
    ako dodajes ipak mlijeko, nemoj stavljati obicno kravlje, jos je za to prerano.
    mozes koristiti i rizino "mlijeko".
    a mozes poceti i sd povrcem, npr. mrkva, tikvica, koraba.
    samo polako, bez zurbe,ne vise od cca 2 nove namirnice tjedno- tako da se probava polako privikava na drugu nemlijecnu hranu, a i da mozes primijetiti eventualnu alergijsku reakciju.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koka, ja sam, a i sad to radim, imala obicaj ukuhat kasiku palente u neko povrce koje mu kuham. To je isto super. Al kako kazu cure...polako.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nama je pedijatar preporucio da prvo uvedemo povrcne kasice da se bebac navikne na 'slano' pa onda one vocne. Tako smo i uradili.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nama se dohrana super uhodala i imamo dva kruta obroka dnevno a i dalje cicamo pa se ne izdajam uopće u kašice.
    Lea palentu obožava i miješam je sa tikvicama, mrkvom, brokulama, isto je sa integralnom Alnaturinom rižom. Uglavnom povrće obožava, ne može dočekati žlicu i to jedemo popodne oko 5. Oko 11 ujutro jede voće ali nije pretjerano oduševljena, ipak pojede dovoljno. U voće nekad stavim corn flakes a u zadnje vrijeme proso, kekse rijetko.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koka, nazovi prijateljicu Kliu i pozovi je na odgovornost i dostavu jedne brosure o dohrani
    Tamo ces naci odgovore na sva svoja pitanja.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koristim priliku da kažem kako je brošura odlična.
    stvarno odlična!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hvala cure na savjetima,a kliu ću obavezno nazvati već sam i mislila na to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo isto poceli sa slanim, tek onda sa vocnim. Moj malac je odlicno prihvatio dohranu.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Danas sam mu pokušala dati špinat s mrkvicom i rižinim pahuljicama,smiksano,s dodatkom malo m. ulja,ali avaj!Sve je ispljucao.Kako da mu bude ukusnije?Nakon toga je satra kašicu od breskve i riže,ali doslovno satrao.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a di ima ta brošura o dohrani?

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    koristim priliku da kažem kako je brošura odlična.
    stvarno odlična!
    Hvala Mirelice!

Brosuru smo napravile u Zajednici Izvor u Zadru. Sve je to kucna radinosti, u vrlo malom izdanju. Nadamo se uskoro necem boljem.
    Danas sam jedan primjerak poslala u Rodu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koka prvotno napisa
    Danas sam mu pokušala dati špinat s mrkvicom i rižinim pahuljicama,smiksano,s dodatkom malo m. ulja,ali avaj!Sve je ispljucao.Kako da mu bude ukusnije?Nakon toga je satra kašicu od breskve i riže,ali doslovno satrao.
    koka, pričekaj sa špinatom.
    pogledaj topic o špinatu na receptima.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ništa bolje nije prošlo ni s blitvom.Bilo ju je posvuda.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    a di ima ta brošura o dohrani?
    I ja bih to voljela znati.
    Može li se to staviti na portal?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

obratite se dijanim na pp.
    ne može na Portal, ima 26 stranica

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kome se treba obratiti, nisam skužila ....... i ja bi tu brošuru.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijanam.
    iz gornjeg posta

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svi koji je zelite posaljite mi e-mail adresu na pp i poslati cu vam je u elektronskom obliku, mada bi nam bilo draze ovo drugo, ali je skuplje.

Zapravo nemamo ih bas puno.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Knjizica o dohrani je suuuper!!! Bravo cure, bravo Izvor!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

brošura je super, super, ali, ubiću se, šta vam je "korabica".
    naćiću valjda već slike toga na guglu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

keleraba

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jes' to je!
    znala sam, jesam!
    a našla sam usput i ovo http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic....0dd2b4db592d65

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

dijanam, hvala na brošuri, super je!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

brošura je zakon!!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala!

Brosura nije naka nasa genijalna umotvorina - uglavnom smo se vodile time da smo kroz ove godine sto smo ucile na svojoj djeci naucile (a zahvaljujuci i Rodi) koji su pravi izvori (uglavnom LLL) i to skupile.

Isle smo za tim da pokusamo razbiti one nedomice koje su nas same s prvim djetetom najvise mucile. Ono o sveprisutnim mlijecnim kasicama s adaptiranim mlijekom, o zamjeni podoja krutim obrocima kao krajnjem uzvisenom cilju, o genijalnim (kršitelj koda)ovim sokicima, ima toga...

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Dijanam brošura je prva liga! Zahvaljujem! Ali, ako smijem pitati, vezano na masnoće i maslinovo ulje... zar nije netko na forumu raspravljao kako nikakve masnoće ne bi trebalo davati prije godine dana?
    Ili...? Po brošuri možeš već od šestog mjeseca.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vezano na masnoće i maslinovo ulje... zar nije netko na forumu raspravljao kako nikakve masnoće ne bi trebalo davati prije godine dana?
    zašto ne? možda si mislila na životinjske masnoće? par kapi maslinova ulja može se stavljati već s početkom dohrane.
    Dijana, i ja bi (elektronsku)brošuru .

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

meni se super svidja to sa maslinovim, i mislim da mu samo može dobro doći kap ili dve. mi ćemo baš danas isprobati to s palentom!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Drage mame, možda kasnim,

no bila bih vam jako zahvalna ako bih se i ja nekako dokopala te brošure :D
    Da jednostavno pošaljem PP dijani i zamolim ju..ili?
    Lana ima 7 mjeseci i mi još uvijek dojimo barem 4-5 puta dnevno, s dohranom smo krenuli kad je navršila 5,5 mjeseci i snalazimo se kako znamo i umijemo s receptima, savjetima i sl., tako da bi nam takva brošurica bila spas.
    BTW, zar se ta brošura ne može uploadati negdje, pa da se samo link postavi?
    Imam još jedno pitanje - sigurno će neka od iskusnih Roda znati odgovor...Naime, pratim ja ovaj site i forum već dulje od godinu dana i zanima me kako se aktivno može uključiti u neke od Rodinih projekata? Tj. da li tražite volontere - mame koje bi se volonterski uključile rad Udruge?
    Sorry, znam da sam na krivom topicu za ovo pitanje, ali eto...usput mi je da priupitam
    Hvala unaprijed na pomoći!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Drage mame, možda kasnim,

mama73, pošalji Dijani na pp svoju mail adresu i sigurna sam da će ti ubrzo poslati brošuru na mail.
    brošura je stvarno odlična.
    Citiraj mama73 prvotno napisa
    zanima me kako se aktivno može uključiti u neke od Rodinih projekata? Tj. da li tražite volontere - mame koje bi se volonterski uključile rad Udruge?
    Naravno , i mi smo sve redom volonterke/i, mahom (budući) roditelji.
    Ovdje možeš vidjeti sve detalje u vezi učlanjenja u Rodu http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=240 ,no ako ti tako više odgovara, možeš nam se priključiti u akcijama i bez učlanjivanja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mama Juanita,

hvala za link i odgovor,a draga, draga, draga Dijana nam je već poslala brošuru!

Ma, divne ste!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

dijanam mnogo ti hvala na brosuri - zaista izgleda super.
    Ono sto je najbolje i jeste to da ste sistematizovale znanja prikupljena na adekvatnim izvorima informacija, i jos ste to uradile vrlo sarmantno.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo i mene, još nismo počeli sa dohranom, ali vrijeme mi je da se pomalo informiram. Vidim da su moje Zadranke jako angažirane pa ću se i ja ogrebati za brošuricu. Šaljem mail na pp.

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dijanam poslala sam ti i ja pp, jer me interesira brosura.
    Hvala unaprijed.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi za tridesetak dana počinjemo s dohranom. Greb, greb. Može brošurica? Šaljem svoj mail.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je li netko kupio kuharicu za bebe - posebno izdanje časopisa Bebe i je li čemu?
    Ja sam kupila kuharicu veliku iz svijeta knjige, gdje ima jela do 3. godine djetetova života, ali nije baš super za početak. Više je za kasnije kada se dosta toga može miksati pa sam skroz zbunjena.

Mogu li u svaki obrok dohrane dodati svoje mlijeko umjesto vode u kojoj se ešto kuhalo i maslaca kako recimo piše u receptu? Mislim da se o ovo,m pisalo ali ne mogu naći. Molim link

Pročitala sam na portalu sve o znakovima i sl. Kako ću znati da nisu zubići, već da je gladan (već ima mj. dana dva zubića). Često mi jede po noći pa me strah da je gladan, a kad po danu jede manje onda sam skroz zbunjena.
    I zbunjuje me ono sa utrostručivanjem težine sa portala, jer smo mi već tu. A. se rodio sa 4150, a sad ima oko 13 kg. Gotovo svaki mj. dobije 2 kg. To bi trebao biti dobar znak ili?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Gladan????????
    Pa covjek nema ni 6 mjeseci, a utrostrucio se. Kao indikator razvoja, ocekuje se da se beba utrostruci sa 12 mj.

Ne znam da li je tvoja beba iskljucivo dojena, ali mjesecni prirast od 2 kg je rekorderski. Sta kaze pedijatar?

PS imajuci sve to u vidu, ja ne bih na tvom mjestu razmisljala o puteru i mlijeku kao dodatku u dohrani. Zapocela bih s "golim" povrcem

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem ninet .
    Moja curka, koju smatramo bucmastom, ima sa skoro 2 godine 11,5 kg.
    Meni su općenito ti "indikatori razvoja" malo upitni.
    Eto, baš recimo za ovo moje drugo dijete, nema šanse da bi netko rekao da je premršava.
    A ona se utrostručila tek sad s dvije godine.
    A zdrava je , čvrsta, rano prohodala...

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pedijatrica je jedna jedina a nema pojma šta bi rekla, jer nikad nije imala slučaj da isključivo dojena beba dobija toliko na težini. Sa četiri i pol mj. smo dodali malo sokića od šljive (neće piti samu vodu) jer nije redovito kakao - prošlo bi i 7 dana, ovako kaka svaki drugi dan i to prepunu pelenu. Naravno da mu ne kljukam sok, već on sam traži, odnosno okreće glavu od sike kada želi sok ili čaj. Nastojim da to bude što manje, jer onda manje siki po danu, a po noći se budi u zadnje vrijeme svakih sat do sat i pol vremena. Jedini duži period je od tri sata prije definitivnog buđenja u 6 ili 7. Po danu isto slabo spava najčešće dva puta po 20 min. do pola sata.
    Mokrih pelena ima dovoljno i po noći mu ne mijenjam pelene da ga ne razbudim, a siki u mraku i praktički ne otvara oči, samo se javi stejanjem ili plačem i odmah traži siku.
    Pedijatrica je mislila uvesti dohranu sa 4,5 mj. jer puno dobiva na težini, ali se ipak predomislila :? I tako ja ne bih na to pristala iako je već na dohrani samom činjenicom da pije sokiće je li tako?
    Spavao mi je dobro do punih 5 mj. i od tada smo kronično umorni i on i ja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Vas jos par dana dijeli od 6 mj. Nemoj prije davat dohranu jer sigurno nije gladan. Pusti znakove....pa njegova kilaza je znak da dobiva koliko mu treba. On je sad i vjerovatno u fazi rasta zubica, pa je nemirniji nocu, a sika mu je jedino utociste.
    I gledaj davat sto manje tj. nikako sokica kad pocnete dohranu. Dosta ce mu biti voda i tvoje mlijeko, a vlakna za kakicu ce dobit kroz povrce i zitarice.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    ja sam, a i sad to radim, imala obicaj ukuhat kasiku palente u neko povrce koje mu kuham. To je isto super. Al kako kazu cure...polako.
    Evo mene neupućene, kako to točno napraviti? Jel palentu usuti u vodu u kojoj se kuha povrće pa sve smiksati ili kako??? Stvarno nemam pojma! Upomoć!!!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma da, kad je povrce pri kraju, a tecnost koja je ostala kljuca, ubacis kasiku palente, promijesas i ostavis da malo zgusne. I onda sve skupa miksas, ako ces miksati ili izgnjecis viljuskom.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj vesnare prvotno napisa
    Je li netko kupio kuharicu za bebe - posebno izdanje časopisa Bebe i je li čemu?
    ja sam kupila,ima 100 recepata.ima cca 10 recepata za sokove,pa posebno kašice od voća,povrća,sa mesom,mliječne,juhe,pa ima par recepata za djecu bolesne od celijaklije,piše i o prehrani djece s pov.kolesterolom.
    iza svaki recept piše energ.vrijednost,koliko ima masti i bjelančevina te od koliko mj.se može davati bebi.
    sve u svemu ok je,jedino sam ja mislila da će biti malo deblja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijana, klia, trebam hitno brosuru, a ne mogu naci mail.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ivarica je li to ona brošura okus ljubavi,o dojenju i dohrani
    tu imam pa ti mogu poslati ako ti ta treba

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, tu trazim.
    hvala puno