Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: mali začepljeni nosić :(

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno mali začepljeni nosić :(

znam da ima već dosta tema o nosićima ali zbilja ne stignem pretraživati i iščitavati pa riskiram ''evil eye'' otvaranjem nove. miško je mjesec dana star i odpočetka se muči s nosićem. stanje je sljedeće - ono što mislim da je možda najveći problem je to da mu je korijen nosa jako ''plitak'' i time su mu nosnice jako uske u tom dijelu (to nam i dr komentirao u rodilištu kad sam ga ja zamolila da mu pogleda nosić), kad plače jako rokće, po noći nakon par sati sna počne krkljati - od nosa do grla mu se čuje. pedica nije ništa čula na pregledu i preporučila samo fiziološku i provjetravanje. mi provjetravamo, kapamo fiziološku i otopinu bijelog sljeza, okrećemo ga na trbuh i lupkamo ali ništa, baš ništa ne poboljšava situaciju, dapače iz dana u dan mu je sve gore. sad je počeo izbacivati i zelene šmrkljice pa imam dojam da je još od provjetravanja navukao prehladu. ima li još nešto što mogu učiniti obzirom da je tako mali?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dojiš li ga? Mi smo imali istih problema. Male nosnice, ali ne baš kao kod tvog. To je počelo 9. dana. Još me jeza prođe kad se sjetim jer mi je bilo prestrašno dok bi sisao, prvu noć nisam spavala nikako samo sam ga promatrala... ma užas. Već nakon par dana sam se naviknula, čistila fiziološkom i nosnim aspiratorom, pumpicom (iako savjetuju da za tako male bebe pumpica nije dobra jer je preagresivna)...
    Uglavnom, ped. nije smatrala da se radi o prehladi iako su šmrklje bile zelene, jer kao nema febru, ne kašlje.. njena teorija je bila da su to nekakve skrame ili tako nekako koje se nakupljaju u nosu zbog mlijeka koje pođe malo i u nosić dok dijete sisa ili podrigne i da će to proći nakon 2. mjeseca života. Tako je i bilo. Drž te se, bit će bolje!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

fiziološka
    ali ne kapati nego stavljati špricom u mlazu, polako. Da mu sve izađe šta ima izać. Kapanjem nećeš pročistiti nosić

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Arijana - dojim ga, da. uh, do drugog mjeseca, ha? onda još koji tjedan... hvala na odgovoru
    Puntica - misliš onako, na bok pa da na donju izlazi?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i mi smo imali isti problem.
    i vukli ga debela skoro 3 miseca.
    nisam ništa posebno radila osim štrcala fizološku na špricu, i to baš onako bi mu jako štrcnila u jednu nosnicu da bi na drugu izlazilo vani.
    pošto je naš problem počeo kad je mali napunio 3 miseca (znači bio je stariji od vaših bebača) ja sam mu svaku večer stavljala u nosić po malo kantarionovog ulja. obavezno. i stavila bi mu par kapi u grlo. nas je spasilo.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a čemu služi kantarionovo? kako pomogne? kad bi to mogao?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
    i mi smo imali isti problem.
    i vukli ga debela skoro 3 miseca.
    nisam ništa posebno radila osim štrcala fizološku na špricu, i to baš onako bi mu jako štrcnila u jednu nosnicu da bi na drugu izlazilo vani.
    pošto je naš problem počeo kad je mali napunio 3 miseca (znači bio je stariji od vaših bebača) ja sam mu svaku večer stavljala u nosić po malo kantarionovog ulja. obavezno. i stavila bi mu par kapi u grlo. nas je spasilo.
    jesi to stavljala po preporuci liječnika ili na svoju ruku? malo mi je sumnjivo da se djetetu u nos kapaju nekakva ulja.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prerezat glavicu luka (kapule, crvenog luka) i stavit pored djetetovog lezaja. soba smrdi bozeocuvaj, al nos se procisti

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    prerezat glavicu luka (kapule, crvenog luka) i stavit pored djetetovog lezaja. soba smrdi bozeocuvaj, al nos se procisti
    to je živa istina. M je znala imati jako začepljen nosić, nakon 15min (doslovno) udisanja luka, spavala je cijelu noć bez problema. Jest da soba ujutro miriše ko pečenjara ali...isplati se. I to po mogućnosti što 'žešći' luk.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uf! ne znam kako bi to izvela - mm, ja i on smo skupa u sobi a meni je strašno mučno od luka (mirisa)... prebacili smo ovlaživač iz sobe od starijeg u našu pa ćemo vidjeti večeras. noćas nismo uopće spavali, jadničak..

lugo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i nas je luk spašavao.
    nama je cijela kuća smrdila po luku, pa smo često "morali" jesti čevape.
    imali smo vrlo slične probleme i dan danas ima problema s nosićem.
    ali nekako se borimo s time.
    očito da je to boljka kod većine zimske djece.
    samo mu obavezno čistite nosić da ne bi otišlo na uho.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

čišćenje nosa onako na boku sa špicom da mu izlazi na drugu nosnicu bi trebalo pomoći. ali ako mu šmrklji i dalje budu zeleni- nazovite pedijatra da se posavjetujete jel treba kakav pregled i bris napraviti.
    mi smo našem sa jedno 2.5-3mjeseca počeli nosić čistiti sa ariannom, to nam je puno praktičnije i efikasnije

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma meni je to sve baš čudno. po danu kad je vani nema frke, spava po 4 sata u komadu. dok je miran diše bez problema. čim se malo uzbudi (ne mislim rasplače nego samo malo razmaše) odmah počne krkljati. do sad je dva puta zelenu ogromnu šmrkljicu izbacio a kad pokušamo malo usisati nema niš. povremeno se čuje u grlu (ko kad imaš onaj zreli kašalj nakon bolesti). jel to možda neka upala sinusa pa se cijedi u grlo pa zbog toga krkljanje jer se ne zna nakašljati? probat ćemo večeras s ovlaživačem a ako ne upali - budemo se kapulali hvala vam svima na pomoći, javit ću kako napredujemo

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

probaj s pumpicom za vađenje muca. nešto kao arianna, ali jedan kraj staviš sebi u usta, a drugi bebici u nosić. vidjela sam to jučer u centralnoj ljekarni na trgu

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj silverinne prvotno napisa Vidi poruku
    do sad je dva puta zelenu ogromnu šmrkljicu izbacio a kad pokušamo malo usisati nema niš. povremeno se čuje u grlu (ko kad imaš onaj zreli kašalj nakon bolesti). jel to možda neka upala sinusa pa se cijedi u grlo pa zbog toga krkljanje jer se ne zna nakašljati? probat ćemo večeras s ovlaživačem a ako ne upali - budemo se kapulali hvala vam svima na pomoći, javit ću kako napredujemo
    ovo smo prošli. i bilo je strašno za čut kad bi počeo krkljat. odveli ga pedici da mu posluša pluća jer mi je bilo bitno da mu se na njih ništa ne spusti. i sve bilo ok. dobili smo bisolex. 2xdnevno po 8 kapi - riješili problem i nosića i krkljanja brzinski.

kantarion sam stavljala na svoju ruku i onda se posavjetovala s pedijatricom. i dobila zeleno svjetlo. kazala mi je doslovno ovako: "mama, super ste napravili. ja vam to ne bi preporučila jer ne znam kako bi reagirali. čudno je danas s ovim modernim mamama"....e pa sad, vrag bi ga znao šta je čudno s modernim mamama. ja joj očito došla ko stari parip.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo isto obitelj s lukom. prije par mjeseci pitala sam na forumu za sličan problem i cure su preporučile pumpicu s usisavačem. nisam sigurna točno koja je najranija dob kad se smije koristiti, ali nas je spasilo kad je ela imala 4,5-5 mjeseci.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

noćas bolje. zaspao u 20h i pomalo krkljao i spavao do 24h, cikio i do 4h opet spavao i onda opet cikio pa sam mu sa fiziološkom isprala nosnice i izašlo svašta i zelenjave i guste sline. cijelu noć s ovlaživačem i povremenim provjetravanjem. možda nam s onim nastavkom za usisavač nije išlo baš zato što ima tako uske nosnice. samo ne znam da li je to nešto što bi trebalo liječiti ili je ovaj postupak dovoljan... stariji sin nam proveo 2 tjedna u bolnici kad je imao mjesec dana zbog viroze pa sad pušem i na hladno - ne bih to mogla opet proživjeti.

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

što kažete na kapanje majčina mlijeka u nosnice umijesto fiziološke.
    moja curica ima 1 mj i 13 dana.
    može li škoditi, tak i onak joj je nos pun mlijeka kad ciki ciku?

kad smijem početi sa slijezovim korijenom?

kantarion u nos je super samo ako si siguran da je macerat napravljen u higijenskim uvjetima. ne bih riskirala sa domaćim, pa ni svojim, jer su bebe osjetljive. za veću dječicu oko godine dana bih.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

meni je to kapanje mlijeka u nos jednako kao i mazanje groznice žutim iz uha kao što preporuča moja svekrva. ili uriniranje po rani. ne znam....majčino mlijeko smatram hranom, a ne kapima za nos, uho ili što već. mislim da ne bi bilo dobro da dijete udahne to mlijeko i tko zna, možda stvara kakav talog u nosu ili što već. možda me netko stručan opovrgne, ali za sad mislim da u nos kao lijek ide fiziološka ili one operil kapi, pumpica i to je to.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, i meni nema smisla kapanje mlijeka u nos. Mozda na neku ranu jer ima antisepticka svojstva, ja sam npr. malcu sa svojim mlijekom namazala kad sam ga slucajno ogrebla.
    Mislim da sljez moze kod skroz malih beba jer je to potpuno prirodno ali da je najbolje koristiti ga kad je nos jako zacepljen tj. kad fizioloska vise ne pomaze.
    A definitivno najbolja kombinacija je fizioloska + aspirator na usisivac. Nama to ocisti nos za minutu. Zao mi je sto ga nisam imala kad je stariji bio beba da ga naviknem jer sad nece ni blizu a kad malenom cistim on se smije.

Operil i slicne kapi treba izbjegavati sto duze jer isusuju sluznicu. Svenu sam pocela s tim kapati tek nakon 2. godine i to kad bas nikako nisam mogla ocistiti nos, onda bi naspricala jednom prije spavanja. I jos uvijek je tako, naspricam mu sve skupa mozda 5 puta godisnje.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi i danas povremeno properemo mali nos fiziološkom. Velika šprica, od 60ml, mlaka fiziološka, dijete na bok i udri. Sve gadarije izađu van. Dugo nam je ispiranje bilo jedini spas, a imao je pun nos od ranog doba.

Riječ o ulju u nos.
    Ne preporučuje se djeci davati bilo kakve uljne kapi, jer se mogu udahnuti i onda nastane strahotna upala pluća.
    To je bio razlog uvođenja vodenog rastvora D vitamina i povlačenja starih, uljnih kapi, iz upotrebe.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nama je najviše pomoglo špricanje fiziološke, nastavak koji ide na usisavač za čišćenje nosa, inhalator i neti pot ili rino horn. Pedijatrica nam je rekla fiziološka kad god, i kad je zdrav i bolestan. Time se vlaži nosić, a i kada stvarno bude problem sa začepljenim nosićem, nema problema s kapanjem, otimanjem i vrištanjem djeteta. Tako da nam je to tijekom jeseni-zime-proljeća postala svakodnevna praksa, barem jednom na dan špricnuti.

Nastavak za usisavač nismo koristili sa starijim, ali s blizancima nas je spasio, iako ga nismo imali od početka. Pa smo ih tijekom vremena prehlada svako jutro očistili iako im nije niti curio nosić niti su kašljali, ali ispalo je toga iz nosa da nismo mogli vjerovat koliko toga ima, a kao bili su zdravi.

Inhalator je nešto što nam se već višestruko isplatilo. To je također bila preporuka pedijatrice i pošto je maleni imao prošle zime tri bronhitisa (prvi s 3 mj), da ga nismo imali doma, bili bi u bolnici. Kad su bili stvarno u banani u fiziološku bi stavili lijek/kapi, ali s fiziološkom bi ih inhalirali i po nekoliko puta na dan. S druge strane sa starijim koji ide u vrtić, svako jutro mu dam 2ml fiziološke, inhalacija traje 5 min, kao prevencija.

Neti pot (najmijenjen je strijoj djeci), ima na googlu više info, ali to najbolje od svega pročisti nos i to izađu takve stvari, koje nema šanse da bi ispuhao ili ne znam kojom pumpicom izvukao. Ukratko to je posudica u koju ide fiziološka ili voda sa soli i to se nalijeva u jednu nosnicu, glava je nakrenuta i izlazi van na drugu nosnicu. Tako da prođe kroz sve i pokupi sve van. Trenutno je isto u funkciji sa starijim i ujutro i navečer. Sad već to obavlja sam i to mu je postala takva navika da ako mu odmah ne složimo da se snetipotira nakon pranja zubi pita: "A, gdje mi je netipotka?"

Od prošle zime, kraja drugog mj do sad ih je na dva puta uhvatila lagana prehlada, ništa jače/ozbiljnije.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    to je živa istina. M je znala imati jako začepljen nosić, nakon 15min (doslovno) udisanja luka, spavala je cijelu noć bez problema. Jest da soba ujutro miriše ko pečenjara ali...isplati se. I to po mogućnosti što 'žešći' luk.
    ovo prvi put cujem

mlada.majka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Mojoj je S. odkad se rodila bio začepljen nos,ped. je rekla da je to zato jer je u stomaku bila priljepljena nosićem na kost,pa se tako rodila sa začepljenim nosićem.Navukli smo mi tu svašta i bakterije i upale,bili u bolnici,kapali fiziološku,k.bijelog sljeza,ma sve žive kapi što su bile na tržištu,morsku vodu al ništ nije pomagalo...Onda nam je doktorica rekla da će se to ispravit do godinu dana...i stvarno je tako i bilo...kad je navršila godinu koda je neko odneo...sad će dvije godine niti jednom joj nije bio začepljen nos...je da kapamo fiziološku svaki dan...ali,ja nisam mogla vjerovat...
    Što se tiče operila,nemoj davt klincu,jer je s nama u sobi bila beba od 8mj koja je bila ovisna o operilu,jedva su je doktori skinili s tih kapi...strašno...trebalo im je 2 tj,svakih 10-15minuta su joj davali fiziološku da bi mogla disat...ja to svojim nikad nebi dala...tak da...Neznam ti pomoč svaka je beba drugačija i priča za sebe...proči će al najbolje da odeš ped. da ti da za bris nosa pa čete znat na čemu ste,dal se borite s bakterijom ili je problem u samom nosiću...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •