Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: Cijepljenje protiv gripe i dojenje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Cijepljenje protiv gripe i dojenje

Radim u osnovnoj školi. Svi znamo da su u školi gripe svakogodišnja pojava. Kako ja svog dečka još dojim, a i ne mislim prestati, razmišljala sam da se cijepim protiv gripe, budući da ću svakodnevno biti među djecom u školi.

Pitanja koja imam su sljedeća:
    1. da li je cijepljenje protiv gripe spojivo s dojenjem,
    2. da li se tim cijepljenjem štitim samo ja ili posredno i beba te
    3. ako se štitim samo ja, mogu li usprkos cijepljenju ipak biti potencijalni nositelj virusa i uvaliti ga ostalim članovima obitelji?

Doktorica me već naziva za to cijepljenje, a ja joj ne znam što odgovoriti :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Što se tiče dojenja, možeš se cijepiti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

2. posredno se štiti i beba, ali na način da je vjerojatnije da ti nećeš oboliti i tako joj prenijeti virus.
    3. možeš. Ali opet je manja šansa nego kad se ne cijepiš.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja intenzivno razmišljalm o tome, strah me gripe!!!!!Šta ako me ulovi???

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja bih htjela znati da li mogu, ukoliko imam gripu, zaraziti svoje dojeno dijete. Nina sad ima 14 mjeseci, još uvijek ju dojim ali sam negdje čula da ako majka ima visoku temperaturu ne može dojiti dijete?!?! Nemam, naime, gripu, ali se nisam ni cijepila, pa me zanima što ako ju dobijem?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ništa!
    Beba će kroz mlijeko dobiti i tvoja antitijela, tako da će djelomično biti zaštićena.
    Što se tiče temperature, doji slobodno sve dok se ti fizički osjećaš sposobnom za to (pa makar temperatura bila i preko 40°C).
    Možda ćeš od nekoga čuti da se mlijeko majke koja ima visoku temperaturu treba prokuhavati ili tako nešto, ali ne nasjedaj takvim savjetima - doji bez straha.
    Temperaturu spuštaj samo paracetamolima, ničim drugim, a ako potraje, obavezno se javi liječniku uz napomenu da dojiš.
    Eto, ja se raspisala, a ti zdrava k`o dren!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A gripu dijete neće dobiti preko mlijeka nego preko tvoje sline, sekrete iz nosa i sl. Zato u slučaju gripe stavi masku i peri ruke svaki put kad kašlješ ili brišeš nos. I nastoj ne boraviti puno s bebom u istoj prostoriji, neka je netko zdrav nosi i mazi tih tjedan dana.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dizem topic jer dolazi aktualno vrijeme. ja sam nacelno protiv, i prije trudnoce i u trudnoci sam izbjegavala, ali sad me nekako strah. koja su vasa iskustva? omjer steta-korist?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim vas, otkad je gripa strašna bolest? :?
    Ok, za starije ljude i male bebe, ali imunitet ove druge skupine mi štitimo dojenjem.

Iako, ajde, hoćete cjepiti sebe, to je ok, čuli bi me da hoćete cjepiti klince protiv gripe.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne!!!! ne bi nikad klince! uf! ja gledam da se ja ne razbolim pa time i Lea dodje u neposrednu opasnost (imala sam je jednu godinu, temp 41, 3 dana reko 39...bas se ne vidim da takva dojim...) to je jedan jedini razlog. a posto mi je imunitet u komi jer sam premorena, imam filing da sam laka meta

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam se cijepila zadnje 3 godien zbog posla.

Ako se ovogodišnji virus gripe ne razlikuje jako od lanjskog, nešto imuniteta dobivenog cijepljenjem bi mi trebalo ostati?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam se isto uglavnom cijepila zadnjih godina, jer mi se cinilo neprakticnim dobiti gripu uz dvoje male djece. A sto virtualno pleme misli o cjepivu protiv gripe (za odrasle, ne za djecu)?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Woah!
    Za kupovinu 400 000 doza ovog "cjepiva" Hrvatska troši 4 mio EUR, dakle 10 EUR/dozi.
    Većina pameti vezano uz cijepljenje za dobiti gripu nalazi se na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=6185 i http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=9332
    Podsjećam prisutne da je naš vrli Imunizacijski zavod dohodovna firma kojoj su skočile dionice čim su najavili proizvodnju "cjepiva" za gripu.
    Gapi je prije dvije godine dala podatak da je veleprodajna cijena ovog cjepiva 30 kn, a to se ponešto razlikuje od cijene kojom se nedavno baratalo u medijima. Toliko o medijima i transparentnosti.

Znanstveno je dokazana stvar da cjepivo nema učinka na djeci. U studiji dohvatljivoj na http://www.nfid.org/pdf/publications/pediatricflu.pdf eksplicitno kaže da je cjepivo neefikasno, a izjava je zamotana u šećer na način da se "s godinama starosti efikasnost povećava". Ukupno je:
    Overall vaccine efficacy of TIV for prevention of influenza B infection was 62 percent and efficacy for febrile illness was 76 percent.
    Radi se o studiji sa 189 djece. Frizirano? Možda i nije, ali i ovako pranje ruku, zdrava prehrana i osnove socijalnog ponašanja imaju veću učinkovitost.
    Uopće me ne zanima sada tražiti ikakve ekstra reference o tome. O tome smo već pisali. U nešto manje spektakularnom istraživanju dokazan je negativan učinak cijepljenja na starije osobe.

Petodnevna kura tamiflu-om košta oko 90 USD.
    Gripa prođe i bez tamiflu-a.

Ja se neću cijepiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema sanse. Ni mi ni djeca. Djecu nisam nikad ni cjepila. Jesam se razmisljala ali strah od vakcine je bio veci od straha od gripe. Ja i muz smo se cjepili prije dvije godine i nikad vise. Bila sam bolesna ko pas dva tjedna.

Nema sanse. Tesko trovanje i jos sam procitala clanak nedavno o covjeku koji je odreagirao uzasno i isprepadala se jos vise.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Čuj, kod mene je cjepivo definitvno bilo djelotvorno. Godinama prije cijepljenja imala sam gripu doslovno svake godine, u 3 godine cijepljenja nijednom.

Što se tiče nuspojava, kod svakog cjepiva je moguće kojekako odreagirati, i svatko tko se cijepi trebao bi prethodno biti upoznat s time. Ja nisam imala nikakve reakcije.

Lanjska VPC je bila oko 30kn za ono cjepivo koje su imale ordinacije, a za ono koje je naknadno došlo na tržište oko 40kn (ne sjećam se imena cjepiva).

Liječiti gripu Tamifluom je besmisleno, nažalost veliki dio pacijenata to ne sluša, "padaju" na članke u novinama :/ .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znate sta mene zanima? Jel vi koji mislite da ste imali gripu uopce znate 100% da je to bila gripa a ne mozda neka jaca prehlada?

Ajde da opisete kako je ta vasa gripa izgledala. Plizzzzzzzzzzzzzzzzzz

Imam osjecaj da puno ljudi mjesa gripu s regularnim prehladama jacim ili blazim koje svi kupimo svake zime.

Pocinjem od sebe. Prije sam kad sam bila bolesna rekla ili mislila dobila sam gripu dok je stvarno nisam dobila prije tri godine i onda skuzila da sam je samo jednom u zivotu imala. Razlika je ogromna.

Bukvalno se osjecas kao da ces odapet za koji minut jedno 10 dana. Dva tjedna cijela nisam ustala iz kreveta. Bez zeze. Jedva sam ustajala na zahod.
    Nikog od ukucana nisam zarazila a Noah je i spavao samnom i nista.

Jedino ko je pokupio od mene je moja mama. Valjda godine i slabiji imunitet.

Ljudi nije gripu tako lako pokupiti.

I ja se bojim ali se nekako vise bojim cjepiva. Pticije se bojim ko samog vraga ali nema tog cjepljenja koje ce nas zastititi od toga a moze nas unistiti cjepivo.

Shot in the Dark
    It probably won't happen to you—only nine people in a million have an exreme reaction to the flu shot. But if it does, you'll feel like you're dying. You might even wish you were.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Gripa? 7 dana ležim u krevetu k'o isprebijana, s temperaturom, i još 7 dana nakon toga dolazim k sebi. MM je samo jednom od mene pokupio, valjda njemu prva gripa nakon 10 godina, i skroz ga bilo "složilo" .

Prehlade uglavnom prehodam (šmrcam, kišem, eventualno malo temperature).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

temperatura do 41, tri dana ne pada ispod 39, buncanje, spavanje...i danas mi je to crna rupa...definitivno nije bila jaca prehlada.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svake godine ili samo jednom?Ja sam je imala samo jednom i ne sa tako visokom temperaturom. Ali buncanja se sjecam i sjecam se da sam imala osjecaj kao da samu sebe gledam s plafona.

Ali opet ne bi cjepivo. Ako sam je pokupila jednom u 33 godine, neka fala al moze i bez cjepiva.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nisam imala, nisam se cijepila- i jedno i drugo, nadam se -NIKAD!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

samo jednom, hvala bogu, ali ne mogu zamislit da dojim takva a organizam mi nije nikad bio tako iscrpljen ko sada. zbog toga sam na trenutak pomislila "trebam li"

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Znate sta mene zanima? Jel vi koji mislite da ste imali gripu uopce znate 100% da je to bila gripa a ne mozda neka jaca prehlada?

Ajde da opisete kako je ta vasa gripa izgledala. Plizzzzzzzzzzzzzzzzzz

kad sam dobila lani gripu skuzila sam da je dotad nikad nisam imala. mislim da je to najzorniji opis. danima sam lezala u krevetu, ko prebijena, mislila da nema toga sto me moze izvuci iz tog stanja boli i iscrpljenosti. boljela me koža, boljela me svaka ona rupica iz koje mi raste svaka dlacica u tijelu, kosti kao da su mi se rastavljale.
    to je bilo nesto jako gadno, navalilo se valjda na srozan imunitet jer mi je trebalo preko dva mjeseca da budem stara.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

LANI si dobila gripu ? Prošle zime?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, pocetkom ozujka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    da, pocetkom ozujka
    ove godine

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajoj, pa lani skoro da nije bilo epidemije. Ja sam se lani prvi puta cijepila protiv gripe, pa mi je bilo smiješno to što gripe skoro da i nije bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, pocetkom ozujka
    ove godine
    ozujak 2005.
    proguglala 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E da, 2005 je u stvari lani. 2005 je bilo dosta gripe.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cijepila sam se 2004, 2005, i mislim i ove godine.
    Nakon prvog cijepljenja imala sam "malu gripu" nekoliko dana povišena temperaturica, hunjavica, bolovi mišića, ali ništa neizdrživo, radila s tim.
    Cijepljenje prošle godine bez posljedica osim boli na mjestu uboda.
    Sve vrijeme dojim.
    Bila sam protivnik cijepljenja, kao nije to ništa posebno, gripa ništa, malo jača viroza, ali sam promjenila mišljenje.
    Imala sam gripu u ožujku 2003, 6 tjedana prije poroda i bilo je odvratno.
    Temperatura 40, nisam se maknula iz kreveta i ništa osim vode stavila u usta 3 dana, nakon toga upala ždrijela, grkljana, skoro mjesec dana totalna promuklost, pad imuniteta, 15 dana afebrilna, pa porast temperature, antibiotik (od tada ga nisam pila, a i onda su mi ga dali radi trudnoće, sve je predugo trajalo) kašalj do samog poroda...
    Tada ju je imala i moja mama, 2 mjeseca nije mogla doći na sebe, 3 mjeseca je kašljala, izgubila 5 kg...
    Preporučam cjepljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni vaše priče samo potvrđuju da je intenzitet gripe stvar imuniteta - najjače napada kad je organizam najslabiji. Koja je onda logika cjepljenjem dodatno oslabiti imunitet? :? Ne bi li bilo logičnije čuvati i jačati imunitet i tako se braniti od gripe?

Ja takvu gripu kakvu opisujete nikad nisam imala. Najviša temperatura koju sam u životu imala bila je 39,2.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imala sam jednu gripu u životu. Cijepila sam se jedan put prije planirane trudnoće (nakon bezbroj razgovora i konzultacija s različitim liječnicima i ostalim stručnjacima) i nikakvih posljedica nije bilo. Iz ove mi se perspektive to čini besmisleno, ali mislim da bi se ipak prije trudnoće ponovno cijepila. Ali teško je tu biti pametan. Što se dojenja tiče, čini mi se pametnije da mama dobije gripu nego da se cijepi, samo je pitanje tko će preuzeti maminu ulogu tih dana.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sis prvotno napisa
    Što se dojenja tiče, čini mi se pametnije da mama dobije gripu nego da se cijepi, samo je pitanje tko će preuzeti maminu ulogu tih dana.
    Mislim da nije bit u tome tko će preuzeti maminu ulogu, već da dijete ne dobije gripu od mame koja doji.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Što se dojenja tiče, čini mi se pametnije da mama dobije gripu nego da se cijepi, samo je pitanje tko će preuzeti maminu ulogu tih dana.
    Mislim da nije bit u tome tko će preuzeti maminu ulogu, već da dijete ne dobije gripu od mame koja doji.
    Dojenjem neće dobiti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mama (dok je još radila kao profesorica u srednjoj školi) cijepila se jedno 5 godina za redom. Kako je shvatila da se ona skoro jedina od obitelji razboli nakon cijepljenja, odustala je od te prakse.

Btw, ja sam dala Aleksandra cijepiti (popustila pritiscima) prije dvije godine. Nakon prve doze dobio je nešto slično gripi, vjerojatno baš od cjepiva, pa na drugu dozu nikad nismo ni išli

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ono što me muči s današnjim viđenjem zdravlja je da se podrazumijeva zaštićenost od bolesti nakon cijepljenja. Iako se svakom neovisnom istraživanju nalazi 100 mana, službena istraživanja se rijetko provode nad ozbiljnim uzorkom, a niti takva nisu u stanju dati potpuno afirmativnu ocjenu cijepljenja kao smislene prakse. Gore prikazano istraživanje obuhvatilo je manje od 200 učesnika, od kojih je samo 1/3 dobila "pravo" cjepivo, 1/3 je dobila placebo, a preostala 1/3 ciljano cjepivo. Dakle, ukupna cijepljena populacija od ~60 djece bila je dovoljna za napraviti veeeeeeliku brošuru od 36 stranica na kojoj sve vrišti uputama kako treba što više cijepiti, kako je procijepljenost premala itd.

Idem napraviti "meta analizu" ovih podataka.
    Uz 65 komada cijepljene djece i incidenciju od pesimističnih 20%, može se očekivati ~13 oboljelih u slučaju placeba. Zaštita od 62% znači da se u zaistač cijepljenoj grupi razbolilo ravno 5 djece (?!) umjesto 13.

Glasam za pranje ruku.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

okidoki (btw, odmah sam rekla NE, al sam nakon toga pocela preispitivat svoju odluku)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dojenjem neće dobiti.
    Ne, ako priključiš sisu na cijev i drugi kraj daš djetetu u drugoj sobi.
    Neće dijete dobiti kroz mlijeko, ali dojenje je tako blizak kontakt, da nema bližeg, a gripa je kapljična infekcija.
    Ja sam pokušavala dojiti s maskom na licu, ali to je uzaludan posao, moje dijete je to jako zanimalo i samo je natezala tu maskicu tako da nismo ništa napravili.
    I u pravilu je svaku virozu pokupila od mene.
    To sam shvatila kao nešto što se mora, ali gripu joj nisam htjela riskirati dok je skroz mala.
    Sad je krenula u vrić, neću je cijepiti protiv gripe, nadam se da je dovoljno snažna da je preboli, ali dok je bila mala nisam se htjela igrati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I L. je 80% viroza dobio od mene.
    Čak i prvu s njegovih 5 tjedana kada sam ga dojila s maskom, no nije pomoglo.
    Protiv gripe se redovito cijepim.
    Prije 3 godine nisam stigla i zažalila sam. Dobila sam ju među prvima. I to u vrlo gadnom obliku.

L. neću cijepiti jer nije previše izložen. Većina ljudi s kojima je u kontaktu se cijepi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim, sad sam stvarno zbunjena.
    Mama dobije gripu. Tijelo se počinje boriti protiv gripe i stvara antitijela. Antitijela dojenjem prelaze na dijete i ono ne obolijeva ili obolijeva u puno blažem obliku. Bibai?

Ili?

Ja sam imala virozu kad je K. imao 3 mjeseca, dojila bez ikakve maske, normalno ga grlila i ljubila i nije se zarazio.

Izgleda da imamo različita iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Protiv gripe se redovito cijepim.
    Prije 3 godine nisam stigla i zažalila sam. Dobila sam ju među prvima. I to u vrlo gadnom obliku.
    Da ti nije cjepivo protiv gripe oslabilo prirodni imunitet? Ne podj..., nego mi se to stvarno čini mogućim - ja sam u sezoni najžešće gripe radila u školi stranih jezika, dakle bila sam u stalnom kontaktu s ljudima, mnogi su dobili gripu, ja nisam.

Moja mama se cjepila 2 godine za redom i treću, kad se nije cjepila, pobrala je odurnu gripetinu koja je potrajala mjesec dana. Sad se već 5 godina ne cijepi i od tad nije imala gripu...

Slučajnost?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Mama dobije gripu. Tijelo se počinje boriti protiv gripe i stvara antitijela. Antitijela dojenjem prelaze na dijete i ono ne obolijeva ili obolijeva u puno blažem obliku. Bibai?
    nisam bibai, ali ja bih rekla ovako: mlijeko sadrzi antitijela, ali to nije 100% zastita. i unatoc dojenju i primljenim antitijelima dijete moze ozbiljno oboljeti (pogotovo ako mu je imunitet vec necim drugim oslabljen, npr. nekom prethodnom bolescu). Statisticki gledano, dojena djeca rjedje oboljevaju, u blazem obliku, i brze se oporavljaju. Ali ipak ih moze koji put grdo strefiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako je.
    nisam ni ja bibai

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gripa je grda, slomi te, ali i ruši imunitet, i česte su sekundarne infekcije, bakterijske upale grla, uha, sinusa, upale pluća, tako da je i zbog toga bolje bebe zaštiti od toga, a kako nisam za cjepljenje beba (protiv gripe), bolje da se mama dojilica cijepi, zapravo svi iz dječje neposredne okoline.
    A majčina antitjela pomažu, ja vjerujem da je V lako i brzo preboljela dosadašnje brojne viroze koje sam joj ja prenjela, baš radi antitjela, ali ona nisu sprječila bolest.
    Ja rekla, a i za mene vrijedi:
    Citiraj apricot prvotno napisa
    nisam ni ja bibai
    Mogli bi štampati majicu "Ja nisam bibai"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Haha, ma obratila sam se bibai jer joj je to struka, nije da su mi vaši odgovori manje vrijedni.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imala sam gripu samo jedanjedini put u životu, i to prije 10 godina.
    nikad nitko iz moje blizine nije imao gripu.

ništa od toga nije garancija da se npr. ove zime neću razboljeti, ali zbog te male šanse se stvarno ne mislim cijepiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ništa od toga nije garancija da se npr. ove zime neću razboljeti, ali zbog te male šanse se stvarno ne mislim cijepiti.
    Sve ovisi koliko si exponiran, tko radi u školi, vrtiću, zdravstvu ima puno veće šanse oboljeti nego onaj koji samo prođe uz bolesnog npr. u dućanu.
    Na mom poslu budem, u sezoni gripe, svakodnevno u kontaktu s oboljelim, a ne bi vjerovali da je mnogim ljudima apsolutno nepoznato staviti ruku (što je to maramica?) pred njušku dok kišu, a ne daj Bože okrenuti glavu na drugu stranu.
    Almathea radi u školi i ima dobre šanse pokupiti gripetinu.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mene najvise zanima efekt cjepiva na zdrave odrasle - naime, mislim da nije tolika katastrofa da se dijete razboli (kad odvazem moguce negativne efekte cijepljenja i malo-postotnu mogucnost da dobije gripu), ali mi je vazno da u slucaju da se jedno (ili oba, ili oba i mm) razboli, ja budem u stanju brinuti se za njih. Dakle, kad tu odvazem: ako i postoje neke sitne nuspojave, vaznija mi je dobrobit - samo ako mogu biti sigurna (odn. uvjerena u statisticku vjerojatnost) da me to cjepivo stvarno stiti od bolestine.

Ali, evo sto sam ja nasla:
    "Vaccines for preventing influenza in healthy adults"
    to je tzv. cochrane review - pregled i kriticka analiza svih postojecih radova. ja si uvijek prvo pokusam naci takav rad kad me neka tema zanima. ak' je neko jako zainteresiran, mogu poslati i full text.

Main results: Twenty five reports of studies involving 59,566 people were included. The recommended live aerosol vaccines reduced the number of cases of serologically confirmed influenza by 48% (95% confidence interval (CI) 24% to 64%), whilst recommended inactivated parenteral vaccines had a vaccine efficacy of 70% (95% CI 56% to 80%). The yearly recommended vaccines had low effectiveness against clinical influenza cases: 15%(95% CI 8% to 21%) and 25% (95% CI 13% to 35%) respectively. Overall the percentage of participants experiencing clinical influenza decreased by 6%. Use of the vaccine significantly reduced time off work but only by 0.16 days for each influenza episode (95% CI 0.04 to 0.29 days); Analysis of vaccines matching the circulating strain gave higher estimates of efficacy, whilst inclusion of all other vaccines reduced the efficacy.
    Authors' conclusions: Influenza vaccines are effective in reducing serologically confirmed cases of influenza. However, they are not as effective in reducing cases of clinical influenza and number of working days lost. Universal immunisation of healthy adults is not supported by the results of this review.
    Plain language summary
    There is not enough evidence to recommend universal vaccination against influenza in healthy adults
    Influenza is an acute, viral respiratory infection with symptoms of headache, fever, muscle pain, cough and a runny nose. It spreads easily and can cause serious illness. New strains develop regularly. Each year, the World Health Organization recommends which strains to include in vaccinations for the next 'season'. People considered 'at risk' of complications may be offered vaccination. This review found that vaccinating healthy adults not at risk of complications reduced their chances of developing flu-like illness by only a quarter, and the number of working days lost by less than half a day. Vaccination had no reported relevant adverse effects.
    to mi bas ne zvuci kao reklama za cijepiti se. Iako, ni ovo 'only a quater' mozda nije za zanemariti.
    i jos pitanje (za bibai!): seroloski znaci ono kad ti naprave pretrage i dokazu uzrocnika bolesti, a klinicki ono kad na osnovu simptoma zakljuce da imas gripu? I kaj onda znaci kad kazu da cijepljenje sprecava seroloske ali ne i klinicke slucajeve?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Sve ovisi koliko si exponiran, tko radi u školi, vrtiću, zdravstvu ima puno veće šanse oboljeti nego onaj koji samo prođe uz bolesnog npr. u dućanu.
    Na mom poslu budem, u sezoni gripe, svakodnevno u kontaktu s oboljelim, a ne bi vjerovali da je mnogim ljudima apsolutno nepoznato staviti ruku (što je to maramica?) pred njušku dok kišu, a ne daj Bože okrenuti glavu na drugu stranu.
    Almathea radi u školi i ima dobre šanse pokupiti gripetinu.
    ja također radim sa školarcima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam već napisala da sam u doba najžešće epidemije prije godinu i pol bila u svakodnevnom stalnom kontaktu s brdom ljudi, uglavnom stranaca (predavala sam hrvatski jezik strancima) i da se nisam razboljela. Nitko osim mene ne vjeruje da cjepiva mogu oslabiti imunitet?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Nitko osim mene ne vjeruje da cjepiva mogu oslabiti imunitet?
    evo moje nestrucno misljenje: mislim da cjepivo protiv gripe moze kratkorocno oslabiti imunitet (onoliko dugo dok ti se organizam bakce s tim oslabjelim uzrocnicima bolesti), ali dugorocno ne, ne vjerujem.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •