Da cijepljenje prestane biti obavezno, vjerujem da ne bi baš tako pale stope cijepljenja. Još uvijek ostaju obavezni mjesečni pregledi kod pedijatra i time i neometani nastavak stare prakse.
Da cijepljenje prestane biti obavezno, vjerujem da ne bi baš tako pale stope cijepljenja. Još uvijek ostaju obavezni mjesečni pregledi kod pedijatra i time i neometani nastavak stare prakse.
Aha....
Pisao si o dvije odvojene stvari.
Dobro. Hvala. Ja to nisam uspio razdvojiti iz tvojih postova.
Moj grijeh.
Ja sam pisao samo o jednoj od te dvije stvari (izmišljenoj nagradi Europskog parlamenta), što sam mislio da je vidljivo, pa sam pogrešno pomislio da je i druga stvar (filozoviranje o pandemijskoj gripi) o kojoj pišeš povezana s onom prvom.
Moj sarkazam nije zato što sam mislio da misliš drukčije od mene, već zato što sam iz tvojih prethodnih postova stekao dojam da ne uviđaš da ja pišem samo o jednoj stvari i da zato stalno ubacuješ tu drugu.
I još uvijek mi tako izgledaju, kad ih čitam iznova.
Ne znam. Neka ti neki pravnik odgovori.
Znam da odvjetnici i sudovi povremeno pošalju službeni upit referentnim ustanovama Ministarstva kada se radi o takvim stvarima.
I onda referentne ustanove odgovore na temelju stručnog stava. A u medicinskim knjigama piše što je dijagnostika, terapija ili prevencija.
Koga će ovaj put sud konzultirati i hoće li uopće, ne znam.
Ali mi nije jasno zašto ti misliš da bi Plava knjiga bila mjerodavna? Zašto ne bi bila enciklopedija Britannica? Ili popis usluga koje pruža neka zdravstvena ustanova? Ili Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji jasno razlikuje preventivnu, kurativnu i rehabilitacijsku zdravstvenu zaštitu djece ?
Nije ni meni jasno zasto ti mislis da plava knjiga nije mjerodavna, kad je to uostalom jedini popis dijagnostickih i terapijskih postupaka koji pronalazim.
marta,![]()
vjerojatno je plava knjiga dio Zakona i vjerojatno imaju na temelju toga majke prao odbiti cijepljenje.
sad kad si uvjerila mene, još trebaš uvjeriti prekršajni sud.
Gdje vam je garancija da necjepljeno dijete neće oboliti od neke bolesti koju bi cjepivo možda moglo spriječiti?
Gdje vam je garancija da necjepljeno dijete neće oboliti od neke bolesti koju bi cjepivo možda moglo spriječiti?
a gdje je tebi garancija da vakcinirano dijete neće oboliti od bolesti za koju se vakciniralo?
Mujice, a kakve to veze ima s prekrsajnim sudom? Mislim zakon o zastiti prava pacijenata?
možda će sudac prekršajnog pogledati u druge zakone spominju li se negdje preventivni postupci, ili postoje samo dijagnostički i terapijski.
a sad se stvarno predajem![]()
@arijana & aleksandra70vanja
moja osobna odluka dati paracetamol ili ne je nebitna za trenutnu raspravu. to filozofsko pitanje vraća nas na početak plemenskog topica a to je, nadam se da ćete se složiti, bespotrebno i još više besmisleno.
netko nosi dijete u marami netko vozi u kolicima, netko daje paracetamol, netko snižava temperaturu kupkom, netko veže pojas netko ne, netko rađa doma netko u rodilištu, netko na kraju cijepi nekto ne itd, itd... moja poanta je bila da bi svatko trebao IMATI izbor koliko god se on vama činio prividan..daddy cool je to lijepo objasnio.
osobno sam se uključila u raspravu jer se poteglo pravno pitanje koje me trenutno zanima. nemam potrebu elaborirati a još manje braniti vlastitu/e odluku/e
uh.... tek sad vidim kaj si napisala......
pa na prekršajni sud idu jer su odbile cijepiti.
a ti veliš da se po Zakonu o zaštiti prava pacijenata može odbiti cijepljenje.
Kak sad pitaš kakve veze to ima jedno s drugim?
Fakat ne kužim. Ova zadnja dva dana kao da uopće ne pišemo o istim stvarima ja i oni koji odgovaraju.....
Idem si izmjeriti temperaturu.![]()
Aha...znaci ministar odnosno predsjednik Sabora ?
Znaci ako je djete lose odregiralo i ako mu nije preporuceno daljnje cijepljenje...kaj ono nije opasno za drustvo ?
Ja mislim da si ti u pravu i da nema rupe u Zakonu...osim natezanja oko nekih pojedinosti tipa članak 8. ali u principu nema rupe.
Drago mi je da si priznas kako ne postoji altenativa cijepljnju.
Kako je vec netko rekao...ja ne mislim nikog uvjeravat u nista jer je to odluka samih roditelja ali je zalosno da ti isti roditelju moraju biti prisiljavani na nesto sto smatraju losim.
bubimira, ti si prva spomenula paracetamol
a po meni kod boli, pogotovo djeteta nema alternative paracetamolu (osim nekog drugog analgetika)
jer ostaviti dijete u boli mi nije nikakva alternativa
a bome koliko znam ni za vezanje pojasa nema alternative
jer je to zakonska obveza
očito nam se mišljenja razlikuju
ali mi je drago da se ti i dc dobro kužite
TATA MATA loša reakcija djeteta na cijepivo, koja bi zahtijevala prestanak daljnjeg cijepljenja, je rijetka i takve djece bude premali broj da bi mogli biti opasni za društvo
kazna roditelju za necijepljenje maloljetne osobe u iznosu od 2000 kuna proizlazi iz članka 77. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti a ne iz Zakona o zaštiti prava pacijenta. nadležnost suda ovisi o vrsti i težini kršenja Zakona. s obzirom da se ovdje radi o relativno maloj predviđenoj kazni valjda zato spada pod prekršajni sud.
off topicanyway...paracetamol ima nekoliko alternativa, ali...vrtimo se u krug i nabadanje maka na konac mi i nije neka zabava.
U svezi paracetamola...
Mislim da tu ima mama koje žive u Austriji...
Kolegica bila pred 4 godine u Austriji na skijanju, mali zakurio (imao 2 godine tada), (davala mu Lupocet ili Plicet), ta pedijatrica tamo se čudom čudila kakva je to praksa - oni su prestali djeci do (čini mi se) 2 godine davati paracetamole...
Nije mi mogla reći ništa više - znam da je bilo kod nas na javnoj tv nešto o korelaciji uzimanja paracetamola i astme...ali to je sve kaj sam čula...
....ima li tko kakve informacije?
Možda i novi topić - ili neki topić gdje je bilo razgovoroa o tome!
a jel postoji korelacija paranoje od lijekova i psihosomatskih bolesti?
najozbiljnije pitam.
Evo još u 9.mjesecu - nije Vijeće Europe , ali neko čudo pi njemu koje se zove EHFCN...
First EHFCN Award to be Conferred to Ms Ewa Kopacz, Polish Minister of Health
Posted : Tue, 29 Sep 2009 07:30:32 GMTAuthor : European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN) Category : Press Release News Alerts by Email ( click here )News | Home
BRUSSELS, BELGIUM -- 09/29/09 -- The European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN) announced that its first Excellence Award will be conferred to Ms Ewa Kopacz, Minister of Health of the Republic of Poland at the Network's Annual Conference in Edinburgh on 6-7 October 2009.
The award is granted to an organisation or individual who has proven excellence in the field of countering fraud and corruption in the healthcare sector. "It is an honour for EHFCN to present the award to Ms Kopacz," said Mr Paul Vincke, President of EHFCN. "Thanks to her continued efforts and determination, Poland has taken a giant step forward in the fight against fraud and corruption and tangible progress has been noted towards an anti-fraud and anti-corruption culture within the Polish healthcare system."
Ms Kopacz's Regulation for Advertising Pharmaceutical Products in particular achieved a milestone in Polish anti-corruption law and has put an end to various potentially corrupt practices. It was common for example for representatives of pharmaceutical concerns to influence decisions taken by medical doctors. Since the Regulation, the frequency of visits paid by representatives to doctors dropped dramatically. At the same time, hospitals reported a significant decrease in expenditure for drugs, delivering savings of approximately EUR 37.5 million due to the prescribing of less expensive pharmaceutical products. It is estimated that the regulation has already prevented losses of approximately EUR 67.5 million.
Special task forces were designated to find effective legislative solutions to increase transparency and prevent conflicts of interest. They were also entrusted with the promotion of anti-corruption practices and with raising public awareness of existing measures aimed at combating fraud and corruption in the Polish healthcare system. The regulation did not only increase trust in the healthcare system and the Polish government but also clearly demonstrated that fighting corruption in the healthcare system can be effective.
"I received the information that I was to be honoured by the EHFCN award with great joy. I feel happy that such an excellent organisation has appreciated the efforts of the Ministry of Health to eliminate corruption and fraud from the Polish healthcare system and, what results from it, to increase the level of patients' safety", said Ewa Kopacz, Minister of Health.
EHFCN hopes the award will stimulate best practices in other European countries striving to attain an anti-fraud and anti-corruption culture. Two other initiatives were retained by the Award Committee: The first, an e-learning programme developed by the National Health Service Scotland (NHSS) Counter Fraud Services (CFS), helped create an anti-fraud and anti-corruption culture within NHSS by informing, deterring and changing attitudes towards fraud. The second, a unique comprehensive and integrated system to fight against healthcare fraud, was developed and implemented by the Medical Evaluation and Inspection Department (MEID) of the INAMI/RIZIV in Belgium according to a three pillar concept of information, control and evaluation.
Note to editors
The European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN) is the only European organisation dedicated to combating healthcare fraud and corruption across Europe in order to bring back money to healthcare services for the benefit of every patient. EHFCN provides information, tools, training and assistance in fighting fraud and corruption to its member associations and offers a platform to share practices and ideas. Further information can be found at www.ehfcn.org.
The EHFCN Excellence Award is conferred to individuals or organisations whose actions are likely to significantly influence existing levels of fraud and/or corruption in healthcare, attract emulation in other parts of Europe and show innovative and effective aspects.
Contacts:
EHFCN
Anne Pierson
+32475 343788
anne.pierson@ehfcn.org
Posljednje uređivanje od suzaks : 13.04.2010. at 10:08
Plemenske topice nit čitam, niti sudjelujem u njima. Smatram ih beskorisnim, čak i štetnim. Koja korist od jednoumlja, gdje nije dozvoljeno ponudit drukčije mišljenje, a sve pršti od dezinformacija.
Ovaj topic i slične smatram izuzetno korisnim, posebno što s jedne strane imamo i stručnu osobu, još kad bi i drugu stranu zastupao netko stručan...
Dakle, da nastavim... tvoja osobna odluka ima itekakve veze s ovim topicom, jer se o tome i radi, o osobnoj odluci i njenim posljedicama. A tu spada i odgovorno liječenje bolesti, i pojas u automobilu i, ako ćemo pretjerivat, škola. Sve je to zakonski obavezno i za sve postoje kazne.
Ako se može cijepljenje staviti na osobni izbor, zašto ne bi mogao i pojas i škola, npr.
Vidim sad...da si mu napisao...
Ali Mujica me direktno prozvao - pa da stavim...
Htjela sam reći da članak SD (kak god bio napisan) ne umanjuje doprinos i istup Ewe Kopacz u njihovom parlamentu...
Kao ključni moment zaokreta u jednoumlju i pompanju euforije izazvane svinjskom gripom...
Eto - kad bi više ljudi koji 'znaju' , progovaralo...Na pozicijama sa kojih ih se čuje...
Ovo istrazivanje, kako njegovi autori sami isticu, nije dalo odgovor, nego je samo utvrdjeno da postoji korelacija. Medjutim, ta korelacija bi mogla biti posljedica cinjenice da su djeca koja su bila na terapiji paracetamolom trebala antipiretik/analgetik upravo zbog sklonosti respiratornim infekcijama (npr.) a one su takodjer korelirane s kasnijom pojavom napada od astme. Dakle, ides provjeravati ima li koje dijete ima astmaticne napade, i nadjes da su nekad pili paracetamol. A onda skuzis da su pili paracetamol zbog bolesti koje su otprije ionako korelirane s pojavom astm. napada.wikipedia prvotno napisa
Paracetamol inace moze biti toksican ALI samo kada je uzet u vrlo velikim dozama. Tada se u metabolizmu preradjuje na drugaciji nacin, stvarajuci pri tome spojeve otovne za jetru. U normalnim dozama to se uopce ne dogadja, razgradnja ide drugim putem.
Sto je ta pedijatrica preporucila kao lijek, umjesto paracetamola?
Molim da se suzdržite od vrijeđanja i držite teme.
Danka_ bilo je jako puno tema o skidanju temperature raznim načinima pa bi bilo bolje ovaj dio o paracetamolu nastaviti tamo.
Idem potražiti pa ću tamo kopirati.
Ja sam odgovorila na otprije postavljeno pitanje, nemam sto nastavljati.
d) nema veze s temom, kao što nema veze s temom paracetamol i astma, a odnosi se isključivo na mene i moju reakciju na neprovjerene, a ipak napisane korelacije između raznih lijekova i bolesti, koje mi ostaju kao neka buba u uhu. eto, sad i jedan od bezazlenijih lijekova za koji znam je proglašen potencijalnim uzrokom astme.
pa sam se samo pitala, kako se vi ostali s time nosite.
glupo, zanemari. nije trebala biti ni uvreda, ni smiješno.
Arijana piše : Ako se može cijepljenje staviti na osobni izbor, zašto ne bi mogao i pojas i škola, npr.
I opet moj Ceterum censeo:
Želim ravnopravnost sa zemljama koje nemaju obveznu vakcinaciju!
Vakcinacija je stavljena pod slobodni izbor u brojnim zemljama (zemlje koje su bile donedavno desetljećima pod diktaturom nisu među njima, zanimljivo...).
U zemljama gdje je vakcinacija stavljena na izbor nisu stavili pojas ili autostolicu itd na izbor, dakle jasno pretjeruješ.
Škola u većem broju zemalja jest stavljena na izbor, znači nisi dovoljno informirana.
Zašto tako ne bi bilo i u ovoj zemlji? Zašto Nizozemka, Austrijanka itd ima izbor a ja ne (uključujući i HE - home education)?
Zar je ovdje zbilja tako sve kužnije nego tamo?
Gdje je problem?
Meni se čini samo u diktaturi koja nam je prala mozak desetljećima i pritajila se na razne načine. Teško je u desetak godina odbaciti duboko urezane mentalne obrasce, to ide najsporije.
Posljednje uređivanje od Nuktemeron : 13.04.2010. at 14:47 Razlog: tipfeller
Možda je neispravno govoriti o paranoji od lijekova.
Medicinski je ispravnije reći fobija od lijekova.
Pharmacophobia- Fear of drugs
Posljednje uređivanje od mujica : 13.04.2010. at 15:29 Razlog: tippfehler
Nuketemeron, dovoljno sam informirana i što se tiče škole i autosjedalica, ali ti očigledno hoćeš ono što susjed ima, a to ne znači da to jedino ispravno.
Da, možda je u tome problem, pa nekritički treba prihvatiti sve što je drukčije nego kod nas.Nuketemeron prvotno napisa
A sad seciraj moje č i ć, pa ćeš sigurno uvidjet da sam nesposobna za komunikaciju, a kamoli da zaključim tko je stručan, a tko ne.
To je tak' svejedno tkoje na forumu stručan, a tko ne.
Jer forumaši iznose podatke koje su prikupili odnekuda i najčešće navedu i neki izvor.
Za te izvore se može provjeriti jesu li stručni ili ne.
Ali ionako onima koji ne žele nešto prihvatiti stručnost po tom pitanju ne znači ništa.
I na podforumima podrške i ovdje često se vidi da netko ima sve informacije od stručnjaka - ako ništa drugo, ima informacije od pedijatra ili nekog drugog doktora . ali ih ne prihvaća, već traži alternativne puteve tako dugo dok ih ne nađe. Makar to bilo i na nekakvim sumnjivim web stranicama ili na youtube-u gdje neki ridikuli iznose svoje teorije.
Očito je vrijeme ufanja u stručnost iza nas. Sad se ljudi ufaju u neke paranormalne stvari.
Vraćamo se u barokno doba.
Stručnjaci iz WHO i pandemija 2009.
Stručnjaci zaposleni u Baxteru koji nisu poštovali protokole sigurnosti.
Kako da im opet vjerujem?
I onda bi se stvarno mogla i dogoditi basna o vuku i dječaku.
http://vimeo.com/10358293
zanima me Mujićin komentar na ovaj dokumentarac
http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Null
http://quackfiles.blogspot.com/2004/...le-health.htmlGary Null is also a promoter of AIDS denialism, the belief that HIV is harmless or does not exist, and is not the cause of AIDS. Null sells self-produced films on his website that promote AIDS denialism
http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/null.html
Show me your links, and I'll tell you what you believe
Borac protiv cjepiva izgubio liječničku dozvolu
Dr. Andrew Wakefield, koji se i dalje drži svoje ničim potkrijepljene tvrdnje da cjepivo MMR izaziva autizam, izgubio je dozvolu za bavljenje liječničkom profesijom u Britaniji.