Stranica 20 od 25 PrviPrvi ... 101819202122 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 1207

Tema: Majke na optuženičkoj klupi jer nisu dale cijepiti djecu!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čitam ovu temu i još uvijek nisam načistu. Klince smo cijepili ali uvijek otežemo dok nas sestra ne nazove kući na telefon . Najjače mi je kada nam kaže: Dođite cijepiti dijete, nemojte da si morate navući socijalnu službu na vrat... a meni prvo padne na pamet slučaj psihičkog i fizičkog zlostavljanja jednog djeteta u mojoj školi, socijalnoj službi je trebalo dvije godine da se odazovu i pokrenu slučaj, a meni bi zboj necijepljenja odmah pokucali na vrata!

Ja ne bih sva (ne)cijepljenja trpala u isti koš. Recimo, moja nećakinja se trebala u srednjoj školi cijepiti protiv tetanusa. Nakon što se moja sestra malo informirala o tom cjepivu i sumnjama da loše djeluje na žensku populaciju odlučila je da ju ne želi cijepiti. (Napominjem, mala je bila prehlađena kada se cijepilo pa je dobila odgodu cijepljenja i sestra je mogla malo proučiti, inače su upali u školu bez ikakve najave roditeljima da će cijepiti djecu). Kada su došli sljedeći put cijepiti necijepljenu djecu doktorica je moju sestru nazvala kući i prijetila joj se na telefon te je mala ipak cijepljena.

Dakle, kako je moja sestra neuspješno pokušavala uvjeriti doktoricu cjepivo protiv tetanusa se ne bi trebalo trpati u isti koš s recimo cjepivom za ospice jer necijepljenjem protiv tetanusa TI NE UGROŽAVAŠ DRUGE VEĆ SAMO SEBE. I zašto se to cjepivo ne bi moglo dati tek u slučaju nezgode, a ne kao preventiva?

Isto tako, glavni razlog cijepljenju je strah od bolesti poput ospica, rubeole i zaušnjaka. Moja sestra i brat su kao djeca preboljeli i ospice i zaušnjake, sestra čak i rubeolu. I ništa im se nije dogodilo. S tom razlikom što je moja sestra recimo od rubeole trajno zaštićena dok se ja moram docjepljivati.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nemam pojma ko ni ti, pa pitam. Jel ima zakon o zastiti prava pacijenta veze s prekrsajnim sudom. Jel to prekrsajni zakon? S cim ima veze? Mene samo zanima da mi netko odgovori i rastumaci.
    ok, vidim da je topic malo zamro... ako slucajno pogledas, marta - dakle, nisam pravnica i ne znam o tome nista vise od tebe, ali moja prijateljica koja predaje medicinsko pravo na pravnom faksu kaze da
    CIJEPLJENJE NIJE OBAVEZNO,
    da je pretpotopni Zakon o zastiti pucanstva od zaraznih bolesti na razini propisa i
    da ga novi i s EU zakonima uskladeni Zakon o zastiti prava pacijenata nadilazi po snazi i u nekakvaj hijerarhiji zakona.
    A on kaze da te nitko ne moze prisiliti na nikakav medicinski postupak na tebi ili tvom djetetu, osim u slucaju zivotne ugrozenosti.
    To, uostalom, kaze i Ustav.
    U igri je i Obiteljski zakon, mislim, u kojem se navodi da je roditelj duzan pruziti djetetu adekvatnu zdravstvenu skrb, sto je ocigledno stvar tumacenja - nigdje se, naravno, poimence ne spominje cijepljenje, ali skolski lijecnici koriste taj clanak i po njemu prijavljuju roditelje socijalnoj sluzbi pod sumnjom da zanemaruju dijete, ali to NE PROLAZI, osim ako se ne nade jos neki problem u obitelji;
    to je vise taktika zastrasivanja ili neka vrsta blefa, ako hoces, kojom se roditelje prisili na cijepljenje...
    Zakljucak - CIJEPLJENJE NIJE OBAVEZNO!
    Roditelj koji ne cijepi dijete moze ocekivati neugodnosti, svakakva tumacenja i kojekakve taktike zastrasivanja, ali zakon je NA NJEGOVOJ STRANI; treba se oboruzati dobrim zivcima i dobrim odvjetnikom i to je to.
    U svemu tome ne igra neku ulugu da li je nesto tretman, preventiva ili nesto trece, sve dok se radi o postupku na tvom tijelu ili tijelu tvog djeteta.

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja vas zbilja ne razumijem. Naravno da cijepljenjem štitiš svoje dijete ali i svu ostalu. Znači ako se svi pridržavaju zakona, a cijepljenje JE obavezno, onda je cijela populacija sigurna. Poznat je slučaj u Austriji u jednoj školi koja je imala alternativni pristup cijepljenju kada je cijela škola bila praktički pokošena rubeolom, ospicama, ne sjećam se već čime. Ja svoje dijete cijepim radi njega, ali i radi ostale djece...bespotrebno je da oboli od teških dječjih bolesti kod kojih su komplikacije puno izglednije nego nakon cijepljenja. Zdravo dijete, sa zdravim imunosustavom, najnormalnije prolazi cijepljenje (moje bez temperatura i bilo čega do sada kuc kuc), nego da bude pokošeno nekom boleštinom 10 dana, izgubi na težini, PATI itd...
    Mislim da se majke koje ne cijepe djecu ipak klade na kartu da dijete bolest neće dobiti, a to im omogućavamo mi majke koje djecu cijepimo jer ako je populacija 95% procijepljena ili imuna, mala je vjerojatnost zaraze.
    I tako, dajem svojim pristupom doprinos da sva djeca budu zdrava. Sva sam pod stresom kad ga cijepim i plačem nad njegovim suzama kad ga ubodu, ali to je život, pravilo...ma rekla bih slično kao promet. Ako se pridržavaš propisa, puno je manja vjerojatnost da će ti se desiti udes. Ali čak i ako se pridržavaš, nema garancije da ga nećeš doživjeti. To je zakonitost života.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

misliteljica-, i ja mislim baš tako.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj misliteljica prvotno napisa Vidi poruku
    . Ja svoje dijete cijepim radi njega, ali i radi ostale djece...
    Ja svoju djecu cijepim samo radi njih. I radi nikoga drugog.
    Nikad mi zdravlje i dobrobit drugih nije bila ispred zdravlja i dobrobiti moje djece.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je zanimljivo to što LIMA piše o cjepivu protiv tetanusa. Kad je riječ o zaraznim bolestima, ok, ali tetanus ne ugrožava druge i čak zaštita ne traje duže od par godina. Kad sam se jednom nezgodno porezala cijepili su me, dakle dovoljno je to učiniti tek ako dođe do nezgode. U čemu je onda kvaka?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da budeš zaštićena i ako se zgodno porežeš.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zato što, neka me Mujica ispravi ako krivo pišem, cijepivo protiv tetanusa je cjepivo- dakle inaktivirani toksin na koje tijelo razvija zaštitu. Ovo što se dobije nakon ozljede je pasivna zaštita, preformirani imunoglobulin koje je još kratkotrajnije od aktivne zaštite. A i jesi li sigurna da ćeš svaku ranu, ozljedu koja može dovesti do tetanusa prepoznati kao takvu i ići kod doktora?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ali ta zaštita traje 3-4 godine, koliko se sjećam tako su mi rekli kad sam primila to cjepivo u odrasloj dobi. I to samo ako se nadocijepim još 2 puta (opet koliko se sjećam).
    A djecu ne cijepimo tako da stalno imaju tu zaštitu, zar ne? Ili se trebaju cijepiti protiv tetanusa svake 4 godine?
    I ako se ne radi o zaraznoj bolesti, onda bi to ipak trebalo biti nešto o čemu bi trebali imati više prava sami odlučivati?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da zaštita duže traje, a i da se različito tretira ozlijeđena osoba koja je uredno procijepljena od one koja nije (u smislu što dobije kod ozljede). Da li je zaštita bolja ako je netko uredno procijepljen, iako je već prošao neki broj godina - to stvarno ne znam. U svakom slučaju onaj čije je dijete uredno procijepljeno ne mora razmišljati kod svake ogrebotine. A inače, trebalo bi se stvarno docijepljivati protiv tetanusa - trebala bi nam neka javna kampanja o tome. Baš razmišljam, moja mama ima 70 godina i cijelo ljeto na moru prčka po vrtu - a čitala sam da se tetanus najčešće javi kod ljudi>65 godina koji se bave vrtom - morat ću je upozoriti na to.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj misliteljica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vas zbilja ne razumijem. Naravno da cijepljenjem štitiš svoje dijete ali i svu ostalu. Znači ako se svi pridržavaju zakona, a cijepljenje JE obavezno, onda je cijela populacija sigurna.
    Da je ovo u potpunosti točno, nikad se ne bi dešavale epidemije među cijepljenom djecom. A dešavaju se. Dakle, ovo gore ne stoji da je cijela populacija sigurna. Da je stvarno cijela populacija sigurna, u tom slučaju bih možda i manje kritički razmišljala u svjetlu zaštite svih pa time onda i svog djeteta.

U današnje vrijeme imamo puno gorih bolesti protiv kojih ne postoji cjepivo, a evo još uvijek svi živimo. A opterećujemo se oko poboljevanja od dječjih bolesti kao što su rubeola i ospice, koje se s razlogom zovu "dječje".

No svako odlučuje za sebe i snosi posljedice svoje odluke, i to je "bottom line" svega.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto se zovu dječje, ono, bezopasne su, pa zato?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Docjepljivanje se kasnije vrši svakih 10 godina.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    I ako se ne radi o zaraznoj bolesti, onda bi to ipak trebalo biti nešto o čemu bi trebali imati više prava sami odlučivati?
    Hvala na odgovorima, još me samo ovo zanima.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala na odgovorima, još me samo ovo zanima.
    Jesam li nešto propustila ili netko tvrdi da je cijepljenje protiv tetanusa obavezno?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Jesam li nešto propustila ili netko tvrdi da je cijepljenje protiv tetanusa obavezno?
    Propustila si članak 40 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad, o sebi kad si odrasla osoba i možeš sam odlučivati, docijepljivanje protiv tetanusa fakat nije obavezno.

A o djetetu odlučivati - to je dosta kompleksno pitanje. Vidiš da niti novce sa dječjeg računa ne možeš samo tako podići

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam shvatila da ni jedno cjepivo nije baš obavezno, ali te pritišću na razne neugodne načine da to radiš...
    Nisam neki pobornik necjepljenja, da se razumijemo, ali opet su mi neke stvari malo nelogične.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ah, sorry, ne iščitavam baš svaki zakon tako pažljivo i s razumijevanjem.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

U prijevodu...?

Jel' tetanus zarazan? Nije.

Kakve veze ima navedeni zakon s tetanusom? Ne žim-ku .

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Greškom mi otišao pretprethodni post .

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tetanus, pogotovo novorođenački je jako teška bolest, gdje novorođenački ima smrtnost i do 90%. Jest da je novorođenački većinom prisutan u nerazvijenim i zemljama u razvoju, ali je kod nas nestao baš zbog cijepljenja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zarazna bolest nije samo ona bolest koju možeš dobiti od nekog čovjeka. Zaraznu bolest uzrokuje neki mikroorganizam koji na neki način uđe u ljudski organizam i tamo dovede do oboljenja.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ako bi bio netko tako dobar pa da mi kaže u par riječi što tamo piše, onako za ljude koji se baš ne kuže u pravo i ne traži im se sada po netu taj zakon...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tetanus, pogotovo novorođenački je jako teška bolest, gdje novorođenački ima smrtnost i do 90%. Jest da je novorođenački većinom prisutan u nerazvijenim i zemljama u razvoju, ali je kod nas nestao baš zbog cijepljenja.
    To je ok, ali gore se govorilo o djeci koja idu u školu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pomi, sjediš za kompom i forumiraš.
    Pa daj onda i proguglaj.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jest da je novorođenački većinom prisutan u nerazvijenim i zemljama u razvoju, ali je kod nas nestao baš zbog cijepljenja.
    Ne mogu se složiti da je nestao zbog cijepljenja.. više bih rekla da to ima veze s uvjetima života, recimo ne rezanje pupkovine starim hrđavim škarama.. djeca ne pužu po dvorištu u kojem je staklo i stari čavli itd..

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U pravu si. Splet i jednog i drugog.
    A da ne pužu... Ne puže tvoje i moje. Dosta ih bome puže.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto se zovu dječje, ono, bezopasne su, pa zato?
    Sam život je opasan.

Ne nisu bezopasne, al u većini slučajeva su zaista lako preboljive.. za razliku od toga ako se dobiju u odrasloj dobi - onda zaista mogu biti vrlo opasne. Al eto, mi radje cijepimo djecu u periodu kad bi prebolili bolest vrlo vjerojatno bez većih problema, i onda ih ostavljamo bez zaštite u starijoj dobi kad su te bolesti puno opasnije. To totalno ima smisla.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U pravu si. Splet i jednog i drugog.
    A da ne pužu... Ne puže tvoje i moje. Dosta ih bome puže.
    još uvijek se reže hrđavim starim škarama? a ovi što pužu po staklu i čavlima, je da, zbog tih 10 u hrvatskoj treba cijepiti cijelu populaciju. U njihovoj situaciji je baš najbitnije da je dijete cijepljeno, onda može slobodno nastaviti puzati po staklu i čavlima i ne moramo se onda zamarati da to možda ipak nije najbolje za to dijete. Cijepljenjem smo baš riješili problem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ospice su bolest sa značajnim postotkom smrti i komplikacija i u razvijenom svijetu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ni u kojem slučaju ne zagovaram cijepljenje tuđe djece. Samo svoje.
    Ne pužu svi. I treba rješavati i socijalne i sanitarne probleme, naravno.
    Moj brat je trčao po livadi i kroz tenisicu se uboo na veliki hrđavi čavao.
    Nitko ne garantira da je na njemu bilo spora tetanusa. Ali ne garantira ni suprotno.
    Drago mi je da je bio cijepljen.
    A u raspravu potrebitosti cijepljenja sveokupne populacije, pa i forumske, ne ulazim jer mi nije važno čija su djeca cijepljena čija nisu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad vidim da sam se nezgodno izrazila. Nije nestao baš zbog cijepljenja.
    Naravno da su higijenski uvjeti značajno doprinjeli tome.
    Ali je opća incidencija tetanusa pala s pojavom cjepiva.
    Naravno da će me sad zaskočiti neki link kako to nije istina.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ospice su bolest sa značajnim postotkom smrti i komplikacija i u razvijenom svijetu.
    I epidemije se i dalje dešavaju usprkos cijepljenju..

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dešava se ponegdje pokoji outbreak sa par stotina slučajeva što se ne može usporediti sa onim kako je bilo ranije kad je 90% djece do 15. godine dobivalo ospice.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto kao što je cjepivo protiv svinjske gripe spasilo svijet od te iste bolesti

Ja se ne slažem s tezom da je cjepivo spasilo svijet od ospica, ti misliš da je. To mi je savršeno u redu. Svatko ima svoje mišljenje. Bitno je samo da tebe nitko ne forsira da prestaneš cijepiti, kao i to da mene nitko ne tjera da moram cijepiti, i sve 5.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne vidim kakve veze cjepivo protiv gripe - posebno svinjske - ima sa cjepivom protiv ospica, a i ne bih rekla da se u ovoj situaciji može govoriti o neslaganju, radi se o činjenicama.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pomi, sjediš za kompom i forumiraš.
    Pa daj onda i proguglaj.
    uh :doosadno:

Č
    lanak 40.

Imunizacija je obvezna:
    1. protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dje
    čje paralize, ospica, crvenke, zaušnjaka i virusne žutice
    tipa B i bolesti uzrokovanih s Haemophilus influenzae tip B – za sve osobe odre

nene dobi,
    2. protiv tetanusa ozlije

nenih osoba,
    3. protiv virusne žutice tipa B – za osobe pod pove

ćanim rizikom od zaraze,
    4. protiv bjesno

će – za sve osobe koje su profesionalno izložene riziku od zaraze i koje ozlijedi bijesna
    životinja ili životinja za koju se sumnja da je bijesna,
    5. protiv žute groznice – za osobe koje putuju u državu u kojoj postoji ta bolest ili u državu koja zahtijeva
    imunizaciju protiv te bolesti,
    6. protiv kolere i drugih zaraznih bolesti – za osobe koje putuju u državu koja zahtijeva imunizaciju protiv
    tih bolesti ili u slu

čajevima kada za to postoji epidemiološka indikacija,
    7. protiv trbušnog tifusa i drugih zaraznih bolesti za sve osobe za koje postoje epidemiološke indikacije.

http://www.huddd.hr/Zakon_o_zastiti%...ceni_tekst.pdf

Znači do neke dobi, za koju ne znamo koja je, imunizacija protiv tetanusa je obavezna. Ne znam ni zašto je tako. Kad je tražim zakone na netu, osim toga, uvijek ispadne da sam citirala neki stari zakon koji se nadopunio još tri puta u međuvremenu. Ali evo.
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 20.08.2010. at 13:46

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poanta je da svaka bolest ima svoj tijek, i da je masa njih završila s prestrašnim epidemijama taman kad je izumljeno cjepivo (a da se cjepivu pripisuje prestanak epidemije).

I činjenice koje ja čitam (isto znanstveni radovi) upućuju na to da cjepiva ne štite tako kako se propagira, dakle rekla bih da je ipak stvar u različitim mišljenjima - jer svatko će čitati studije koje podržavaju ono što i sam misli. I ja isto slušam što doktori govore, ali evo ti doktori koje sam ja sklona poslušati nisu ludi za cjepivima, nego su baš naprotiv mišljenja da je bolje ne cijepiti (ili barem ne cijepiti ovako kako se to trenutno radi).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što je crvenka?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Poanta je da svaka bolest ima svoj tijek, i da je masa njih završila s prestrašnim epidemijama taman kad je izumljeno cjepivo (a da se cjepivu pripisuje prestanak epidemije).
    Ne razumijem, epidemije su završile baš kad je uvedeno cjepivo ali ne radi cjepiva ??

Ospice (a i druge zarazne bolesti) postoje otkad se pamti a uvođenjem cjepiva broj oboljelih je drastično smanjen.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne razumijem, epidemije su završile baš kad je uvedeno cjepivo ali ne radi cjepiva ??

Ospice (a i druge zarazne bolesti) postoje otkad se pamti a uvođenjem cjepiva broj oboljelih je drastično smanjen.
    Kao što rekoh... ja u tu tvrdnju vjerujem isto toliko koliko i u činjenicu da je epidemiju svinjske gripe zaustavilo cjepivo protiv svinjske gripe
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 20.08.2010. at 14:00 Razlog: tipfeleri

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kao što rekoh, gripa je posve drugačija bolest od na primjer ospica.

Ti se u ovim svojim tvrdnjama ponovo oslanjaš na grafove koji su već ne znam koliko puta linkani na raspravama o cjepivima na ovom forumu, a koji - ka što smo i na ovoj temi vidjeli - uopće ne pokazuju da je smanjen broj oboljelih od bolesti o kojima govore, već da je smanjena smrtnost od tih bolesti prije uvođenja cjepiva.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam ja potrebu sad mijenjati tvoje mišljenje.. tako da se ne bih dalje upuštala u raspravu i potezala već više puta prožvakane stvari. Svatko radi kako misli da je najbolje i to je to.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Crvenka je rubeola.

A točno je, i dokazano da su Velike boginje nestale u svijetu zato što je bio cijepljen velik postotak ljudi ( zaboravila sam točan postotak). A tko se sjeća ili je učio, velike boginje su grozna , smrtonosna bolest. I nakon 1980.,više nije potrebno cijepljenje.

Zatim, dječja paraliza. To je bolest koja je odnosila mnogo života djece ili ih ostavljala invalidima. I danas imamo takvih bolesnika među 50-godišnjacima, a i mlađim. Cijepljenje je u ovom sličaju savršena zaštita i jedini "lijek".

O tetanusu sam već pisala. I za njega je cjepivo jedini način da se preboli. A djeca (naročito dečki) skloni su avanturama i ozljedama. Ne znam da li je netko od vas vidio bolesnika od tetanusa, bolje da nije, ali- gadno je.

Šarlah je meni i mojoj sestri , unatoč antibioticima,ostavio posljedice: obje smo jako kratkovidne. Nismo bile cijepljene , jer je cjepivo novijeg doba i baš zato je streptokok šarlaha oslabio, jer nije imao domaćina u kojem bi razvio svoju snagu. Sva djeca imaju antitijela.

OK, ospice i zaušnjaci su možda blaže bolesti, ali pitajte one muškarce koji se bore sa neplodnošću kao posljedicom zaušnjaka, da li je njima bila "blaga" bolest.

Rubeola i trudnoća- moram i o tome?

Odužila sam i ne mora me nitko poslušati, ali ne bih bila mirna da nisam napisala.

I ne volim kad mi djecu bodu, naročito kao zadnji put dvije injekcije odjednom. I gledati kako ih boli guza ili ruke.

Ali, kad učite povijest medicine i vidite kako je bilo prije cjepiva, shvaćate da su neka cjepiva stvarno neophodna.

Nikad nisam ni djecu ni sebe cijepila protiv gripe, jer na gripu mislim da se sve ovo ne odnosi. I sva "nova" cjepiva vrlo kritički proučim.

I treba se više informirati i poslušati i obje strane. Neke stvari treba raditi kako treba , a ne kako se misli da treba.
    Ulog je zdravlje i život. Preprepreveliki ulog.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne znam da postoji cjepivo protiv šarlaha, odnosno streptokoka

drugo bi se uglavnom složila sa Beti3

a što se tiče tetanusa istaknula bi Cubanino pitanje

. A i jesi li sigurna da ćeš svaku ranu, ozljedu koja može dovesti do tetanusa prepoznati kao takvu i ići kod doktora?
    ne mora se gaziti po hrđavim čavilima i valjati s otvorenim ranama po konjskom dreku da bi se dobio tetanus
    znam ženu koja ga je dobila ubodom na ružin trn
    da li vodite dijete doktoru radi uboda na ružin trn?

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

valjda rubeola, nje nema na popisu pod imenom rubeola?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[QUOTE=anchie76;1684582]Poanta je da svaka bolest ima svoj tijek, i da je masa njih završila s prestrašnim epidemijama taman kad je izumljeno cjepivo (a da se cjepivu pripisuje prestanak epidemije).

[QUOTE]

Mo'š si mislit.... zar stvarno misliš da se ne može razlikovati je li to prestanka neke epidemije došlo zbog cijepljenja ili drugih razloga?
    Samo oni koji misle da se to ne može razlikovati si dopuštaju proizvoljne ocjene o tome je li uzrok ovo ili ono.....
    ....a u svakom pojedinom slučaju stvar je manje ili više jasna.

Neke prestaju zahvaljujući cijepljenju, neke zahvaljujući prirodnom prokuživanjem, neke zbog prekidanja puta prijenosa na druge načine....

Stvarno se ne mogu sjetiti ni jednog primjera koji bi odgovarao ovome što si napisala - da je bolest nestala na taj način da završi epidemijom taman kad je izumljeno cjepivo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

OK, ospice i zaušnjaci su možda blaže bolesti, ali pitajte one muškarce koji se bore sa neplodnošću kao posljedicom zaušnjaka, da li je njima bila "blaga" bolest.

[/B]
    ospice su teška bolest

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    I činjenice koje ja čitam (isto znanstveni radovi) upućuju na to da cjepiva ne štite tako kako se propagira
    Ajde mi molim te linkaj, pošalji, daj reference barem jednog takvog rada u kojem se osporava učinkovitost umjetne imunizacije.

Još me zanima, ako antigeni iz cjepiva stvarno nisu učinkoviti, ne potiču stvaranje antitijela i jačanje imuniteta za pojedine bolesti, kako to da su antigeni iz majčinog mlijeka učinkoviti? Djeluju po istom principu, ali jedni jesu, a drugi nisu učinkoviti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •