ako vladate njemackim jedna stvarno dobra knjiga vam moze pomoci pri razumijevanju i odluci.
Impfen - Pro & Contra: Das Handbuch für die individuelle Impfentscheidung. Mit Sonderteil: Reise-Impfungen, Martin Hirte
ako vladate njemackim jedna stvarno dobra knjiga vam moze pomoci pri razumijevanju i odluci.
Impfen - Pro & Contra: Das Handbuch für die individuelle Impfentscheidung. Mit Sonderteil: Reise-Impfungen, Martin Hirte
Posljednje uređivanje od seni : 14.05.2013. at 14:28
mislim, meni je jako dobra i zapravo je bestseller na njemackom govornom podrucju. ja ne volim one americke histericne i pojednostavljene knjige i savjete.
covjek je doktor, ako se dobro sjecam pedijatar, jako se dobro razumije u materiju, kritican je, a uz to i pragmatican i sveobuhvatan.
ja
ne vladam ni sobom, a kamoli njemačkim.
šalim se, tnx, imaju neke knjige kod nas, ali mislim da me sve te stvari ubiju u pojam zapravo.
Sad vidim u knjižici da je cijepljena protiv
- hep. B (3 puta)
-dječje paralize (3 puta)
-difterija, tetanus, hripavac (3 puta)
-tuberkuloza, BCG (nakon rođenja, u rodilištu)
- ovo tek vidim - H. influenza tipa B (to je novo ili je bilo i ranije u programu?) isto 3 puta
Ostaje za kasnije još ospice, parotitis, rubeola.
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 14.05.2013. at 14:38
Ni meni se ne da biti dio rasprave gdje se apelira na majke necijepljenih kao hrabre i glupe. Voljela bih da te iste osobe budu hrabre pa odu na Goljak to isto reći u lice majkama sve one djece koja su dan nakon cijepljenja dobila status onih s posebnim potrebama (a prijateljica mi svjedoči d aih je svakim danom sve više). Svako dobro i svakom djetetu zdravlje, a mamama malo više tolerancije.![]()
Nije posebno novo, već je i moja kćer (8.5 godina) cijepljena protiv HiB-a
A to da je svaka frizerka dobra, bome nije. A da slijepo vjerujem svojoj pedijatrici danas moje dijete ne bi bilo dojeno nego na adaptiranom i pazite sada keksima.
Hepatitis je uveden kasnije, moja ga nije imala u redovitom/obaveznom programu (pa smo plaćali to cjepivo)
Za svako od tih cjepiva slijedi još jedno (ili dva) docjepljivanja. I što onda, ako ne docijepim, kao da nisam ništa radila dosad (ili ne), a sa svakom novom dozom, dolazi do veće koncentracije štetnih tvari i ne zna se kad će bi onaj trenutak kad tijelo kaže- previše je!
Je li to točno?
Nena možeš Priorix odgoditi još za 6 mjeseci, pa ga dati s 18.Tako dosta ljudi radi.Meni ima smisla.
zasto se cijepi protiv TBC-a?
nena, on ne ubije u pojam, bas je konstruktivan.
ja ne volim one knjige americkog tipa, sve histerija, pa onda lamentacije o farmaceutskoj industriji, a tebi treba zdravorazumski i praktican savjet, sto napraviti.
recimo jedna jako dobra mjera, koja puno pomaze, je da se cijepljnje za par godina pomakne. dakle ne cijepis bebu, nego dvogodisnjaka, trogodisnjaka.
onda ti objasni koja su cijepiva po njegovom misljenju suvisla, koja ne, koji su proizvodi bolji, koji losiji.
pa zatim uzme u obzir vas nacin zivota...itd..itd
odluka cijepiti da ili ne je zaista jako teska, on to razumije i pokusava zato problematiku pokazati iz vise kuteva, kako bi roditeljima pomogao i osnazio ih, a ne jos vise sludio.
Posljednje uređivanje od seni : 14.05.2013. at 14:52
seni, nije TBC iskorijenjen. Poznajem troje ljudi koji su oboljeli od nje u zadnjih 15 godina.
seni ovo mi je super što si napisala i u biti najbliže mom stavu. nažalost ne služim se njemačkim.baš šteta, jer vidim po ovome što si opisala da se tu radi o meni totalno bliskoj i prihvatljivoj argumentaciji
Posljednje uređivanje od ronin : 14.05.2013. at 15:00
jos jedan praktican savjet:
kod docijepljivanja (za one koji cijepe) mozes napraviti test krvi na antitijela. njegovo je misljenje da su kalendari docijpljivanja pregusti, te da i njih mozes pomaknuti.
To vjerojatno stoji, ali dokazano je da davanje BCG-a djeci po rođenju NE funkcionira (jer djeca u toj dobi nemaju razvijen taj dio imuno sistema na koji bi se cjepivo trebalo vezati, tako nešto... davno je bilo kad sam bila u tome preko glave). I to sam saznala kad je daaaavno jedan poznati doktor u RH tražio suradnju s Rodom a na sastanak otišle jedna cura i ja. On je htio da pomognemo u ukidanju tog cjepiva u kalendaru jer je taj drugi lobi prejak i nedaju maknuti cjepivo koje dokazano ne funkcionira. Ali pošto je on jedan od onih koji zagovaraju "80u1" (karikiram), do suradnje nije došlo.
Ali taj sastanak mi je osvjestio puno toga, pa i pomogao u borbi s djetetovom pedijatricom koja je valjda mislila da sam ja eto tako došla s ceste i rekla da neću cijepiti dijete (tada sam samo tražila bez komponente hripavca). A znala sam da je i ona u ekipi koja traži ukidanje BCG-a, i kad sam joj na njene argumente kako su cjepiva nužna i dobra postavila pitanje o BCG-u onda je ostala bez teksta - uvidjela je da nisam pala s marsa i da sam dobrano promislila i probdjela noći nad tim dilemama.
Meni je zao sto ja nisam tako napravila. Njemu je to cjepivo napravilo pravu pomutnju u imunosnom sustavu, prvo je dobio te oslabljene ospice protiv kojih se cijepio, onda mu je valjda pao imunitet, pa je jednu za drugom dobio jos tri bolesti u mjesec dana, a dotad zdrav kao dren. Nije sigurno pomoglo ni to sto mi se cijepljenje poklopilo sa sezonom bolesti, a i sa mojim povratkom na posao.
Ili da te osobe odu na groblje i to isto kažu u lice onim majkama kojima je dijete umrlo od zarazne bolesti za koje postoji cjepivo. Na isto ti dođe.
Koliko sam te čitala ti sve mjesece izdajaš, danju i noću. Da li bi to mogla da imaš starije dijete ili djecu, da si zaposlena, da ti nema tko pomoći u kući? Pedijatrica ti je vjerojatno savjetovala najjednostavnije rješenje. Jer, majčino mlijeko je najbolje, ali ne nauštrb zdravlja mame. I teško da ti je itko preporučio kekse za novorođenče. Nikome ne treba vjerovati slijepo, ali treba vjerovati onome koji zna više od nas.
Nema cijepljenja sa 18 mjeseci. Ovo je kalendar cijepljenja za 2013
http://www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cije...enja?&l_over=1
Trebala sam drugi post kvotati, ali neda mi se sad ispravljati. Moje laičko mišljenje slijedi. Uglavnom trebalo bi cijepiti protiv bolesti koje mogu izazvati smrtne posljedice i/ili invaliditet. To je poliomijelitis, difterija, tetanus, pertusis. I TBC. Zatim curice protiv rubeole. Hepatitis može i kasnije, ako beba nije po bolnicama. Mislim da Hib i nije tako važan. No, sada sve daju pomiješano, pa moraš uzeti sve ili ništa.
X
Evo npr. zašto:
http://www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cije...enja?&l_over=1
U 2011. je bilo 679 novooboljelih od TBCa u Hrvatskoj. Umrlo 56.
Pa ok, takva je situacija i činjenica je da moramo živjeti s tim kao i s meningokokom i mnogim drugim boleštinama protiv kojih nema cjepiva. Meni diže živac da nitko ne priča o tome da BCG u toj dobi (po rođenju) je useless i da ne daje nikakvu zaštitu. ZAŠTO mi onda još uvijek cijepimo djecu s tim cjepivom? Kome je to u interesu. Nekima očigledno je i mene to vrlo smeta.
Ako kažeš da to cjepivo protiv TBC-a ne djeluje (tj. napisala si da je useless), kako onda većini djece tuberkulinski testovi u 7. razredu osnovne škole pokazuju da su i dalje zaštićeni od TBC-a, a cijepljeni su samo i jedino dan-dva po rođenju?
Gdje je tu logika?
Molim info o uputniku odnosno formularu koji bi trbali potpisivati. Iz kojega je to pravilnika, zakona?
Da li su postrožili stav prema necjepišama odnosno počeli primijenjivati ono čime se prijete ?
To je tako jer se tubekulinski test provodio jos jednom izmedju rodjenja i sedmog razreda (zapravo u preskolskoj dobi) i onda je 80% testova pokazivalo da djeca nisu zasticena. I onda bi ih cijepitli sve iznova. I eto ti logike. To mi je prije x godina rekla naša pedijatrica, s obzirom da je bilo davno, ne sjecam se vise svih detalja.
Znaci da ce sad vecina djece bit nezasticena u sedmom razredu? Ili se i dalje provodi to testiranje?
Moj je imao kvrgu velicine velike franje tu gdje su ga cjepili. To je stajalo tu tjednima i curilo je i bas je bilo bljaki... a sad ima veliki oziljak. Al meni su rekli, kad je tako burna reakcija, onda je sigurno zasticen. Jel ima to veze?
Al to je stvarno suludo cijepit djecu, ako se time ne postize zastita.
Ma koje je to dijete dobilo autizam od cijepljenja s MoPaRu?
Ta je priča višekratno prožvakana, u zadnjih petnaest godina, napravljene su brojne kvalitetne studije i potencijalna povezanost autizma s MPR cjepivom je odbačena. Samo kod nas neki još uvijek nisu pročitali općepoznatu literaturu.
Talijanski sud je sud kao i svaki drugi.
Ne sudi na temelju zanantvenih dokaza, već na temelju sudskih dokaza (u ovom slučaju, na temelju nemogućnosti isključenja mogućnosti da je cjepivo bilo okidač za nastanak autizma - to je kao kao da su donijeli presudu na temelju nemogućnosti dokazivanja da Bog ne postoji, radi se o nečem nedokazivom).
Presuda talijanskog suda nema apsolutno nikakavog utjecaja na znanstvenu činjenicu o eventualnoj povezanosti bilo kojeg cjepiva s autizmom - da nema povezanosti.
Pripovjetke o testiranju djece na teške metale, pa helacijska terapija, su u većini slučajeva najobičnija prevara i k tome opasna po zdravlje djece.
Ne znam mujice, valjda moraš biti roditelj djeteta s autizmom da čuješ nebrojene priče a sve liče jedna na drugu.
Baš DANAS, nevjerojatno , mi se javila porukom preko fejsa jedna mama koja mi je ispričala kako je njena curica progovorila, prohodala, dobila moparu, nažalost odmah poslije konvulzije, i potonula u ponašanja koja ne trebam nabrajati, no dobro su poznata svima koji imaju djecu u spektru.Žena zna što priča, jer je djevojčičina baka defektolog. Opisala mi je danonoćni rad s tim djetetom kombiniran sa biomedicinskim pristupom(prehrana, suplementi) i omogućili su na kraju malenoj da bude visokofunkcionalna.
Ja ne bih apriori odbacivala SVE te priče.Zašto bih?
Ja vidim da se ovdje na forumu već godinama vodi svojevrsna raspravica cijepljenje /ne cijepljenje, i ne svrstavam se ni na jednu stranu, baš me briga za dokazivanje i jednu te istu argumentaciju uvijek i iznova, ali da propitujem-da, i propitivat ću.Vidim da mujica zna puno o cjepivima, no meni je osobno puno bliži pristup liječnika iz seninog linka(čije znanje o cjepivima nije, vjerujem, toliko lošije od mujičinog)
Godine i iskustvo u roditeljstvu su me ponešto naučili da između ostalog, slušam i vlastiti instinkt
Stvarno prestrašno i preneugodno.
U zemlji koja imao maksimalno različitu epidemiološku, demografsku, kulturološku i ekonomsku situaciju od naše, koristi sasvim različita cjepiva od naših, ima različitu shemu cijepljenja od naše, dokazali su da djeca koja se cijepe imaju bolje stope preživljenja od necijepljene djece.
Prestrašna i preneugodna studija......
jel tko ovo trazio i jel mu bilo odobreno?jos jedan praktican savjet:
kod docijepljivanja (za one koji cijepe) mozes napraviti test krvi na antitijela. njegovo je misljenje da su kalendari docijpljivanja pregusti, te da i njih mozes pomaknuti.
ja sam to trazila pred cca 7 godina i receno mi je da se to ne radi jer zdravstvo nema novaca za to. i da na sta bi stigli kad bi svatko trazio testiranje na antitijela.
nisu mi ponudili, nisu mi rekli koliko kosta i nisu mi rekli gdje se moze napraviti. kratko su mi rekli da ne moze.
znam mogla sam dalje istrazivati i raspitivati se ali nisam. minimum povratne informacije sam ipak od njih ocekivala.
pa možda niti "oni" (tkogod bili) ne znaju gdje se može testirati i koliko to košta.
Najbolje se raspitati u nekom privatnom laboratoriju, oni ako ne rade sami znaju gdje će se moći napraviti.
Zavod za javno zdravstvo određuje titar antitijela , da li na sve za sto se cijepi - ne znam. Rubeolu i hepatitis sigurno , da.
I vjerujem da je sama pretraga višestruko skuplja od cjepiva.
Da, ali i sami možemo pomaknuti taj kalendar i prolognirati ga. Sad mi je palo na pamet jer sam ja to uvijek radila, ne namjerno, ali sam
vrlo, vrlo pazila da ne bih slučajno prehlađeno dijete odvela na cijepljenje, ako nije prošlo deset dana od zadnjeg curenja nosa, ništa od cjepiva.
A kad se zimi zaređaju virozice, koliko god bile bezvezne, eto ti spontane odgode.
Može netko tako, ako se boji, i sam odgađati, kaže da je dijete prehlađeno, kašlje i sl. , pa neće ti policiju doma slati u provjeru.
Naš pedijatar je uvijek inzistirao na tomu da je dijete savršeno zdravo kad se cijepi i ja sam se toga držala, nikad nijedne nuspojave, ali se sve nekako prolongiralo kod ovih starijih, baš zbog tog opreza da nema akutne infekcije.
Mala nije bila bolesna pa je valjda kod nje zato sve unutar kalendara, zasad.
Ali ću definitivno malo odgoditi MoPaRu.
Moram priznati da ne vidim smisla u odgađanju cijepljenja, dapače, onda je dijete u mlađoj dobi, kad je osjetljivije i teže bi podnijelo bolest nezaštićeno.
Beti3 kak nema cijepljenja s 18 mj? Moja je cijepljena sve po ps-u i zadnje s 18mj i sad smo za iduće cijepljenje naručeni sa 3,5god. Kaj je u tom cjepivu sa 3,5god?
To je ako se ne varam peta doza tog cjepiva.
Anchie, malo progooglaj, pa ćeš vidjeti da govoriš napamet i pogrešno.
BCG nije beskorisno cjepivo. Ono štiti od diseminiranih oblika tuberkuloze. A upravo to su oblici tuberkuloze od koje umiru mala djeca i zato se daje u novorođenačkoj dobi u zemljama gdje je rizik od tuberkuloze u dječjoj dobi još uvijek dovooljno visok da opravdava cijepljenje. A to su zemlje u kojima je incidencija tuberkuloze ovakva kao kod nas ili viša.
Ni slučajno ne treba apriori odbaciti sve te priče. Treba ih istražiti. Provesti temeljito istraživanje da se provjere pretpostavke koje proizlaze iz individualnih zapažanja. Napraviti distinkciju između slučajne vremenske povezanosti i uzročno-posljedične povezanosti.
Ako to čovjek nije u mogućnosti organizirati i provesti lege artis, nema mu druge nego provjeriti je li to netko drugi napravio, je li taj netko kredibilan i kakvi su rezultati.
Molila bih da mi se jave majke koje su uspjele upisati u osnovnu školu djecu koja nisu cijepljena..hvala
kako to misliš, pa osnovna škola je obavezna, ne može nitko odbiti upisati dijete u osnovnu školu.