Stranica 24 od 25 PrviPrvi ... 1422232425 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,151 do 1,200 od 1207

Tema: Majke na optuženičkoj klupi jer nisu dale cijepiti djecu!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

upoznala sam osobu koja nikad nije cijepila djecu....znači u vrtić su išli-gradski- i ako nisu cijepljena....osoba nema nikakve "dijagnoze" zbog kojih ne bi smijela cijepiti dijete nego je ne cijepiša iz "uvjerenja" ...kada je došla na upis u osnovnu školu umjesto svome pedijatru dijete je poslano školskom (ili kako se to već sada zove) na cijepljenje ....odbila je cijepiti a oni su rekli da mora jer je to jedan od uvjeta za upis- na što je onda odgovorila da onda dijete neće ići u školu.....nisu je tužili (socijalnoj službi), već su upisali dijete... a ona je potpisala neku izjavu pisanu rukom da ne želi cijepiti dijete (razgovor je bio npr. cjepiva su puna žive...doktorica; i voda je puna žive...ona; djeca piju flaširanu izvorsku vodu )

iduće godine upisujem dijete u školu....cijepljena je samo do godinu dana (nije ni Mo-Pa-Ru)...ne bih cijepila ni dalje pogotovo ne s Mo-Pa-Ru i Hep B..( i ako me rubeola jako zabrinjava)... eto zanima me kakve zakonske posljedice mogu snositi i na koji način se mogu boriti protiv njih...hvala

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    djeca piju flaširanu izvorsku vodu )
    Neću komentirati ostatak post,a iako ima svašta za komentirati, nego samo ovo. Ta flaširana izvorska voda se flašira u tvornici? U plastične boce?...Hh
    I taj izvor je daaaleko od svih industrijskih postrojenja, daleko od cesta, daleko od zemaljske kugle...?

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Moja sestra je odbila cjepiti sina prije poloska u školu.Zašto,zato što je bio jedan od onih koji je nakon cjepljenja protiv meningitisa obolio od istog,no tu se puno toga poteglo od javnog zdravstva,do zarazne pa pedijatrice te ravnateljstva doma zdravlja itd.Sestra je u stahu od istog slala dopis u ministarstvo,i uspjela je bez problema upisati djete bez cjepljenja.Napominjem da je reakcija nakon cjepljenja bila izrazito kritična i sestra je na temelju toga imala pravo na ne cjepljenje za školu.

Unatoč tako lošem iskustvu s prvim djetetom,zadnji čas mu je pružena pomoć,nije se libila toga da drugo djete uredno cijepi.Mlađi sin je cjepljen bez ikakvih problema.
    Posljednje uređivanje od Nitenaja : 16.05.2013. at 11:08

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osnovna škola je obavezna i nikako nije moguće da bi netko odbio upisati dijete u školu jer nije cijepljeno.
    Moguće je da školski liječnik potegne te mjere koje su mu možda dostupne kao što je prijava CZSS-u - ali dijete se u školu upisati mora.
    Inače, i mi smo cijepili dijete Priorixom na tek na kraju prvog razreda, ne zato što bih htjela odgađati nego se jednostavno tako poklopilo radi bolesti i drugih cjepiva, pa nije bilo Priorixa - zvali su nas nekoliko puta iz školske ambulante, ali nikakvih drugih akcija nije bilo.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puno hvala na odgovorima.....Beti3 što se tiče flaširane vode svi mi znamo koliko nije zdrava ni ta plastika u kojoj se ona nalazi...poanta je bila u tome da je protuargument školske doktorice "ima žive i u vodi koju pijemo" toj osobi bio toliko apsurdan da joj je istom jerom i odgovorila "pijemo flaširanu vodu"..... vjerujem da shvaćaš ironiju
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 16.05.2013. at 16:58

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Poslušat ćemo frizerku kad nam kaže koju boju za kosu staviti, poslušat ćemo arhitekta kad kaže gdje je nosivi zid...pa zašto ne bismo poslušali liječnike kad kažu što je dobro za nas.
    Mašila ceo fudbal. Non sequitur. Frizerka te nikada ne bi silila da pod prijetnjom CZSS-a, tužbe i kazne od 2000kn moraš kosu ofarbati u zeleno i opaliti mikrofonku. Bi'l takvoj frizerki vjerovala na riječ?

Da ti vodoinstalater kaže da mora razbiti cijelu kupaonicu jer ne zna naći kvar ... bi'l možda tražila drugo mišljenje?
    Posljednje uređivanje od Davor : 16.05.2013. at 17:50

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jako dobar članak za one koji žele znati više o cijepljenju:

http://cudaprirode.com/portal/iu/325...-o-cijepljenju

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje ima zanimljivih pitanja i isto takvih odgovora
    http://www.hzjz.hr/epidemiologija/ci...je_pitanja.pdf

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ni fax helizim ne bi bolje reklamirali ...

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ne volim kuhati pa ne zalazim na teme o receptima niti ikoga odgovaram da prestane kuhati. Ne razmišljaju svi isto i eto, morate se početi miriti s time ili si otvoriti temu. Fanatizam nikome nije donio sreću.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koji fanatizam, palčica?

lucky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Teica,
    kako ste prošli?

Nas čeka isto u proljeće

kišobranimir avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kakav đumbus od teme.

Ljudi zaboravljaju da ovo nije srednji vijek, te da im nitko neće vezat djecu i cjepit. Cijepit se ne mora, svako se može odbit, izjave postoje, čak ih je u rodilištu moguće dobiti, pedijatri jedino što mogu je prijavljivat sanitarnoj i zavodu za socijalnu skrb.

Svega i svačega ovdje ima, ali nema ničeg konkretnog, pa da priupitam, možda netko i odgovori...
    Koliko razumijem, na ovom forumu ima roditelja čija djeca nisu cijepljenja uopće.
    Da li ste za svako odbijanje cijepljenja platili 2000kn? Kako ste skinuli socijalnu službu s vrata? Kako ste upisali dijete u vrtić?
    Te teme nitko ne komentira, već svatko skriva svoju sudbinu kao zmija noge, možda jer se boji da bude otkriven ili nešto treće? U čemu je kvaka?
    Da li se nalaze pedijatri koji ne prijavljuju? Lažiraju knjižicu cijepljenja? Mito? Bombonijere? Kako?
    Ispada da je sve ovo jedno veliko sivo područje u kojem se najmanje barata konkretnim podacima, a više polemizira o "što bi kad bi" i "pročitao sam na internetu".

Vrlo je teško, zbunjujuće i nemoguće odlučivati o nečem tako kompliciranom kao što je liječenje ili cijepljenje. Većina populacije nisu liječnici, niti imaju potrebita znanja za razumijevanje materije, stoga se odluka o cijepljenju ili liječenju ili preventivi ipak prepušta stručnjacima. Nažalost, tu nastaje prostor za raznorazne spinove, paranoje i nemedicinske stručnjake koji demagoški pristupaju tematici cijepljenja, a ne putem medicinskih ili kemijskih istraživanja... Ispada da je danas najlakše nešto povezati s nečime, zato jer se ne može dokazati suprotno. Primjetio sam da većina zagovornika nevakcinacije voli potegnuti teške bolesti poput multiple skleroze, o kojoj se ionako ne zna mnogo, pa se lako nalijepi na bilošto, od cijepljenja do ne znam, jedenja gljiva ili ribe?

Za mene je medicina znanost, a ne religija. Nitko ne odabire, vjerovati u medicinu, već su tu činjenice, rezultati, istraživanja itd. I onda dolazimo do sfere cijepljenja, a nevezano s time i raznoraznih ostalih medicinskih grana/sfera u kojima rezultat uopće nije zagarantiran, provjeren ili se radi o čistom pokušaju? Paracetamol funkcionira zbog kemije, ne zbog toga što sam ateist, kršćanin ili možda što vjerujem u homeopatsko liječenje? Sada će se naći oni koji bi rekli "ako vjeruješ da će ti nešto pomoći, to je moguće", da - naravno, a što je s onima koji nisu pri svjesti tijekom liječenja? Kakvo vjerovanje onda njima pomaže? Uglavnom da ne odlazim u stramputice.

Ja ne vjerujem u sustav.

A sustav je spor, zastario i neefikasan.
    Naša kćer će sutra biti stara dva mjeseca. Pedijatrica je na trnju, nemam apsolutno nikakvo loše mišljenje o njoj, dapače. Ordinacija je iz 60tih, čekaonica je odvojena staklenim zidom na zdravu i bolesnu djecu, koja se nasumce primaju jedne pa druge, sve u istu ordinaciju. Svaki put kad smo bili, čekali smo u prosjeku 2 sata na prijem. Dijete je zdravo. Vrijeme koje je pedijatrica provela s djetetom i s nama graniči s količinom pažnje koju dobijem od djelatnice u DM-u koju pitam nešto o nekom proizvodu. Ne krivim liječnicu, nije ona kriva što je prebukirana. Sustav je kriv.
    I to tako se kotura. Dijete je imalo neku alergijsku reakciju na narukvicu iz rodilišta, u Klaićevoj tog dana nije bilo nikog "starijeg" jer su svi na godišnjem pa je zamjenska pedijatrica pregledala i prepisala antibiotik. Koji nismo btw uopće nanosili, sve se povuklo samo od sebe u roku par dana. I još su napomenuli da trebamo ići na Rebro jer ne spadamo pod hitnu Klaićevu. Ok.
    I taj isti sustav propisao je tablicu cijepljenja za djecu periodički po mjesecima. Na temelju, istraživanja? Statističkih podataka? Čega? Vjerojatno oboje? Ali isti taj sustav koji kažnjava ljude s 2000kn daje do znanja da ugrožavaš život svog djeteta ne cijepljenjem, te život drugih, ali s 2000kn to je ok. Nije bilo snage u sustavu, da se taj dio nekako regulira? Da se djeca zavežu za stolicu i cijepe? Da se zaštitet drugi? Očito je zaštita mojeg djeteta i ugroženo zdravlje drugih iskupljivo sa (samo) 2000kn. Što mi sustav želi reći? Da mu vjerujem? Jer je izgrađen na znanstvenim metodama? Koje se pobijaju s novčanom kaznom?

Do 2007. godine cijepljenje protiv HepB nije bilo obvezatno do 6. razreda osnovne škole. Odjednom je rizik porastao? Te se djeca trebaju cijepiti po rođenju? Da li je to način zaštite djeteta ili preventiva od nepredvidivih događaja tijekom poroda ili u rodilištu? Kako se kaže: bolje sprječiti nego liječiti. Dijete staro 24h se cijepi protiv bolesti koja se prenosi krvlju ili spolnim odnosom. Pa nisam siguran ali čini mi se da bar još jedno 15 do 16 godina se neće upuštati u seksualne odnose ili rokat žutim u parku na iglu... U najgorem slučaju.

Što sustav onda čini? Uvodi cjepivo.

Besmisleno je čekati, da se cjepiva promijene, jer danas nisu ista kao prije 30 godina, kad sam ja cijepljen, te medicina napreduje iz dana u dan, kao i biokemija i ostale znanosti. Logika mi govori da će sutra biti nešto bolje, u odnosu na ono što je bilo prije.

Kliknuo sam na mnoge članke koji su ovdje podastrijeti, kao i onaj s pitanjima i odgovorima HZJZ-a. Taj me se dojmio, jer za razliku od antivakcinacijskih pamfleta, sustav se i dalje drži istraživanja, statistike i prakse.
    Primjetio sam u tom pdfu jednu stavku u opisu cjepiva protiv HepB, i kaže, ako se ne varam: ukoliko postoji preosjetljivost na tvari iz cjepiva, da se ne smije cijepiti.
    S obzirom da se dijete prvo cijepi, a onda gledaju posljedice, što drugo zaključiti nego da sustav bezpogovorne svu populaciju izlaže cjepivu, te se tek naknadno saznaju rezultati i nuspojave na temelju kojih se prekida cijepljenje.

Mnogi ljudi na ovoj temi vole povući izjavu "što bi bilo da ti se dijete razboli, a nisi ga cijepio protiv toga, što bi onda?". I to je vrlo valjano pitanje i daje mjesta za razmišljanje, ali, ne treba smetnuti s uma, da za razliku od stvarne zaraze tuberkulozom, ospicama ili nečim trećim - osim osobne higijene, nemoguće je realno bez cjepiva utjecati na to da li će se dijete zaraziti ili ne. Ja ne mogu odabrati hoće li dijete dobiti zaušnjake? Mogu paziti na njegovu higijenu, okolinu u kojoj obitava i tako neke "tehničke" stvari, ali ne mogu reći "ja znam da se dijete neće zaraziti" ili "ja odabirem da se neće zaraziti".

Djeca se cijepe, mahom zdrava. I na određena cjepiva se reagira na ovaj ili onaj način, svima je poznato kako dijete reagira na BCG cjepivo, zar ne? Svi gledaju oteklinu, kako će ponašati itd. Slično je i sa drugim cjepivima.
    Zdravo dijete se dovodi u kontakt sa tvarima koje na određen način potiču ili stvaranje antitijela ili imunološku reakciju ili nešto treće, je li tako? I onda to zdravo dijete treba antiobioticima 3 dana skidat temperaturu ili liječiti ukoliko razvije rane znakove bolesti protiv koje se cijepi. Da li je to dijete sad zdravo?

Dakle, tu se vrlo logično može reći da u ovom slučaju roditelj (ili još gore, sustav!) odlučuje/bira da dovede dijete u opasnost od - ili oboljenja od bolesti protiv koje se cijepi ili nuspojava koje mogu imati manje ili teže posljedice na trenutačno, da ne spominjem kasnije zdravlje...

Tako da svatko ko poželi komentirati nesavjesnost roditelja koji ne cijepe i tako ostave djecu nezaštićenu od tih bolesti, neka se zapitaju koliko puta su svoje dijete doveli u opasnost od tih istih bolesti (tehnički čak i zarazili malom količinom mrtvih ili živih stanica) ili doveli u opasnost od zabilježenih nuspojava? E pa po rođenju, s 2 mjeseca starosti, sa 4 mjeseca itd. Namjerno ne želim spominjati bilokakve paralele s multiplom sklerozom ili autizmom, jer su ove klinički dokazane nuspojave sasvim dovoljne za razmišljanje.

Ova cijeli post nije zagovaranje niti cijepljenja niti odbijanja, već osobno promišljanje i percipiranje situacije, te također, zanimaju me odgovori na neka pitanja koja sam postavio pri početku. Da, mislim da bi cijepljenje trebalo biti obvezno, ali isto tako treba omogućiti onima koji ne žele cijepiti, na svoj rizik, da to ne čine. Naravno ne uz 2000kn poklona državnom proračunu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

2000 kn je za SVAKO ne primljeno cjepivo.

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

kišobranimir, ovo si odlično napisao.
    Mogu ti samo svoje iskustvo dati (već sam na raznim temama oko cijepljenja napisala, ali opet ću): Moj drugi sin nije uopće cijepljen. Došli smo prije 4 godine iz Njemačke i kada sam ga upisivala u vrtić (državni), osim potvrde doktora da je dijete zdravo, ništa drugo me nisu tražili. Još sam ja počela teti "On nije cijepljen, hoće to biti problem?"... Ona je rukom odmahnula i rekla da nju samo zanima potvrda pedijatra da je on zdrav. To je bilo prije 2 godine.
    Prije par mjeseci su tražili od sviju iz grupe da donesu karton cijepljenja. Ja sam teti rekla da ja to nemam. Rekla mi je da dođem taj i taj dan kada će biti med. sestra. Nešto taj dan sin nije išao u vrtić, i tako je ta tema sama od sebe završila. Nitko me ništa više nije pitao.
    Pedijatrica me pokušavala nagovoriti da ga cijepim (još je sva bila nesigurna s ćime da ga cijepi jer je bio prestar za jedno i premlad za drugo), ali sam odbijala svaki put. Žena me ionako rijetko viđa. Ne skačem kod svake sitnice kod doktora. Znam šta mi je činiti kada imaju prehladu, proljev, temperaturu... Tako da mi posjećujemo pedijatricu uvrhglave jednom godišnje, i to samo ako baš moramo (zadnji put radi vodenih kozica).

Iduće godine necijepljeni sin kreće u školu. I baš me zanima kako će to proći. A kćerkica koju sam rodila prije skoro 2 mj., isto nije cijepljenja, niti će biti. Ja sam spremna na sve novčane kazne i ako treba, ići ću na sud.

Zašto jedna velesila kao Njemačka nema obavezu cijepljenja? Zar su djeca tamo bolja/lošija od ovih u Hrvatskoj? Pa i u drugim državama moderne, zapadne Europe ne postoji obaveza kao ovdje. 1-2 cjepiva možda, ali ne kao ovdje! Po meni je Hrvatska i što se ove teme tiče - zaostala kao i u mnogim drugim područjima!
    Pravo na osoban odabir u Njem. više vrijedi od obaveze cijepljenja. Zašto!?

Nisam neka velika vjernica koja ide svake nedjelje na misu - ali vjerujem u Boga. I ta čudesna djela kao što je savršeno funkcioniranje prirode, ljudskog tijela, .. ma sve! I uvjerena sam da se to savršenstvo ne treba dirati!
    Vidi se u raznim područjima šta se događa, kada čovjek uzme stvari u svoje ruke i počne prčkati po tome........

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj deeeyoo prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam neka velika vjernica koja ide svake nedjelje na misu - ali vjerujem u Boga. I ta čudesna djela kao što je savršeno funkcioniranje prirode, ljudskog tijela, .. ma sve! I uvjerena sam da se to savršenstvo ne treba dirati!
    Vidi se u raznim područjima šta se događa, kada čovjek uzme stvari u svoje ruke i počne prčkati po tome........
    A kad već tako razmišljaš, kako znaš da Božja ruka nije navodila timove koji smišljaju cjepiva?

Vjerujem da si svjesna da čovjek već odavno prčka po svemu. Zahvaljujući tom "prčkanju" iskorijenjene su mnoge bolesti, sačuvani mnogi životi, produljen je ljudski vijek, mnoge obitelji uspjele su imati djecu...
    Zahvaljujući uzimanju stvari u svoje ruke, sad pišeš na računalu i koristiš internet, voziš se automobilom i imala si mnogo veću šansu preživjeti vlastiti porod i djetinjstvo nego prije 200 ili 500 godina. A imaš i neka ljudska prava, pa i ženska prava, koja se do prije 50 ili 150 godina nisu priznavala.

Ne znam o kakvom savršenstvu pričaš, ali ovakve teze čine medvjeđu uslugu protivnicima cijepljenja (iako nije da me to žalosti, samo primjećujem).

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

bez obzira na dokaze pro i kontra...mene osobno nervira činjenica da nemam mogućnost izbora...a da se preselim...imala bi.
    a ja hoću mogućnost izbora tu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    bez obzira na dokaze pro i kontra...mene osobno nervira činjenica da nemam mogućnost izbora...a da se preselim...imala bi.
    a ja hoću mogućnost izbora tu.
    pa, ja prognoziram da će i u hrvatskoj brzo biti ta mogućnost izbora. nažalost.
    i to ne vidim kao napredak.

čini mi se da je procijepljenost u zemljama EU jako visoka.

a mogućnost izbora je iz razloga što cijepiva nisu besplatna.
    plaćaš iz svog džepa pa ti ne mogu to nametnuti kao obvezu.
    uglavnom, neka me netko ispravi ako griješim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Besplatna su cjepiva po Evropama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

eto, ispravila me mima

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa, ja prognoziram da će i u hrvatskoj brzo biti ta mogućnost izbora. nažalost.
    i to ne vidim kao napredak.

čini mi se da je procijepljenost u zemljama EU jako visoka.

a mogućnost izbora je iz razloga što cijepiva nisu besplatna.
    plaćaš iz svog džepa pa ti ne mogu to nametnuti kao obvezu.
    uglavnom, neka me netko ispravi ako griješim.
    meni se isto čini da je procijepljenost visoka, bez obzira na mogućnost izbora.
    stoga, ne vidim problema

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
    A ovo su posljedice tog trenda:

http://www.jutarnji.hr/djecja-parali...gurni/1137334/

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kako je lijepo kad se ne mora brinuti o ovoj vijesti. Djeca su cijepljenja i to je to.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako je lijepo kad se ne mora brinuti o ovoj vijesti. Djeca su cijepljenja i to je to.
    Blago tebi kad tako vjeruješ u učinkovitost cjepiva.

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Besplatna su cjepiva po Evropama.
    Ja sam morala platiti samo cjepivo protiv rota virusa,nekih 20 eura,a ostala su besplatna- Belgija

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa i necijepiše se ne brinu, uvjereni su da ne treba cijepiti i to im je dovoljno.

Iako, sječam se nekih raspravao kada je jedna forumašica necijepiša ipak trtarila kad je izbila epidemija ospica u Austriji, mislim...(gdje je ona živjela).

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Blago tebi kad tako vjeruješ u učinkovitost cjepiva.
    Tu nema vjerovati ili ne. Cjepivo protiv dječje paralize djeluje. Tu nema dileme.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i necijepiše se ne brinu, uvjereni su da ne treba cijepiti i to im je dovoljno.
    Sumnjam da ne brinu. Ipak su dječji životi u pitanju.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Samo bi htjela kopirati odgovor službe za epidemiologiju na moj upit koliko je sigurno cjepiti djecu, tko mi može garantirati i tko će mi potpisati da je cjepivo sigurno:

Poštovani,
    vezano uz Vaš upit dostavljamo Vam odgovor.

Nitko Vam ne može garantirati da se neće razviti određene nuspojave
    (npr.encephalitis od cjepnih ospica, koji se javlja u manje od jedan slučaj
    na milijun cijepljenja) ili anfilaktička reakcija

Za svako cjepivo postoje apsolutne i relativne kontraindikacije te se prije
    svakog cijepljenja utvrđuje postojanje takvih kontraindikacija, ( telefonski smo nazvali i pitali kako znaju da tek rođeno dijete smije dobiti cijepivo, na što smo dobili odgovor da ne znaju!! ) što utvrđuje
    liječnik cjepitelj. Ukoliko primjeti neželjenu reakciju na cjepivo, liječnik
    cjepitelj ju odmah prijavljuje Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za
    javno zdravstvo i Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. ( onda kada je već prekasno, kao što je bilo u slučaju mog brata koji je skoro umro u bolnici)
    Time, stručnjaci imaju uvid u neželjene reakcije na cjepivo i analiziraju ih, na
    temelju čega mogu pravovremeno procijeniti treba li se reagirati.

Korist od primjene cjepiva, govoreći o svim cjepivima u uporabi u Hrvatskoj,
    uvelike nadmašuje potencijalni rizik od nuspojava.

S poštovanjem,

Služba za epidemiologiju

Meni dosta, njima hvala

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A odakle ti uopće ideja tražiti da netko potpisom garantira da se djetetu neće dogoditi nikakva nuspojava nakon cijepljenja?
    Tražiš li takvu pisanu garanciju u ljekarni kad kupuješ za dijete ibuprofen sirup ili kapi za nos? Tražiš li ju kad kupuješ voće na placu i kada ulaziš s djetetom u tramvaj?
    Stvarno je apsurdna ideja tražiti stopostotnu garanciju za bilo što u životu......

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Odakle mi ideja? Od tuda da će mi lakše biti braniti se na sudu ,znajući da taj potpis neću dobiti
    Ako postoji potpis i pečat na papiru ili čemu već da se roditelji materijalno kazne i sudski gone ako odbiju cijepiti dijete, onda je najmanje što takvi roditelji zaslužuju nekakva, bilo kakva garancija i sigurnost da će sve biti u redu, a za to ne samo da nisam dobila potpis, nego sam usmenim putem od stručne osobe dobila odgovor da bi i po njemu najbolje bilo da se ukine obaveza cijepljenja. I oprosti, nitko mene neće slati na sud jer sam kupila nešto u ljekarni a još manje jer sam ušla u tramvaj, za te stvari imam pravo na izbor, zar ne? .. A kada mi netko kaže da postoji 1% šanse da će mi se djetetu nešto dogoditi, onda se zapitam zašto je u nasi 1% šanse da će komet pogoditi Zemlju- jako puno i nastaje panika, a kada se radi o mom djetetu onda taj 1% nije bitan.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Možda zbog toga što je šansa da u nedostatku cijepljenja dijete oboli, dobije ozbiljne komplikacije od bolesti ili umre, veća od šanse da dobije ozbiljnu nuspojavu cijepljenja?

A država želi spriječiti invalidnost i smrt djece, pa propisuje obvezu cijepjenja?

Što misliš o takvom objašnjenju?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Možda zbog toga što je šansa da u nedostatku cijepljenja dijete oboli, dobije ozbiljne komplikacije od bolesti ili umre, veća od šanse da dobije ozbiljnu nuspojavu cijepljenja?

A država želi spriječiti invalidnost i smrt djece, pa propisuje obvezu cijepjenja?

Što misliš o takvom objašnjenju?
    Danas su mi rekli da je šansa jednaka
    A država nam želi sve najbolje ,da, zbog toga i imamo toliko nezaposlenih i siromašnih dok se oni na vrhu kupaju u novcu. O tome koliko žele da budemo zdravi neću ni počinjati temu, a ujedno završavam i ovu raspravu.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

zamisli koja drskost tražit garanciju.. užas jedan..

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Danas su mi rekli da je šansa jednaka
    A država nam želi sve najbolje ,da, zbog toga i imamo toliko nezaposlenih i siromašnih dok se oni na vrhu kupaju u novcu. O tome koliko žele da budemo zdravi neću ni počinjati temu, a ujedno završavam i ovu raspravu.
    OK. Samo pitam...

zamisli koja drskost tražit garanciju.. užas jedan..
    da? misliš da je drsko tražiti garanciju? Ja mislim da nije drsko, nego apsolutno besmisleno. Prije bih rekao glupost nego drskost.
    Jer nitko nikada nije ni tvrdio da nuspojave ne postoje.
    Posljednje uređivanje od mujica : 09.11.2013. at 00:12

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da,ok..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nuspojava je bilo u uvijek ce biti.
    Rizik od nuspojava je mali , ali postoji.
    ali nakon godina ( i godina) razmisljanja o ovoj temi ono sto je meni postalo jasno je cinjenica da ova hajka na roditelje koji ne cijepe nije dobra. Pritisak isto nije dobar.
    Zasto? Jednostavno zato sto je jako lose ako se roditelji osjecaju prisiljeni cini nesto za svoje dijete za sto misle da nije dobro za njega. To je lose za tu obitelj.
    Zato ne bih imala apsolutno nista protiv da cijepljenje prestane biti obavezno , ali da bude preporuceno i besplatno.
    Sigurno bi vecina roditelja kao i danas koristila uskuge , a ovaj mali postotak koji propituje i sumnja bi razmislio , pa bi se dio njih uz dobre argumente i razumno objasnjenje , odlucio na sekletivno cijepljenje ovisno o potrebama njihove djece.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ali nakon godina ( i godina) razmisljanja o ovoj temi ono sto je meni postalo jasno je cinjenica da ova hajka na roditelje koji ne cijepe nije dobra. Pritisak isto nije dobar.
    Hajka?
    Mujica je hajka?
    Ili onaj članak u NL?
    Ili onaj 1 i pol par roditelja kojima je pozvana inspekcija?
    Ma ljudi ne cijepe bez imalo problema.
    A na ovo s argumentima i objašnjenjima.... LOL.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, hajka na osnovu natpisa u novinama.
    I na osnovu drugih inforacija koje imam , a nema ih na forumu i novinama.

Ali ne da mi se uopce pisati na temi jer su u igri samo prepucavanja .
    ne volim teorije zavjere , ali ne volim niti pristup :" mi znamo najbolje za vas u interesu svih"

moj oprez dolazi iz osobnog iskustva i posljedica nakon lose imunizacije . Prije koje dr. nije pogledala dijete, a nakon koje ( odnosno nakon reakcije ) potpuno me je uvjeravala da je to nezgodna slucajnost. Bez da je prijavila nuspojave , a onda je drzava za par mjeseci ukinula to cjepivo ( tu dozu ) kao nepotrebnu.

Ovo sa trazenjem garancija mi je smijurija , ali jednako tako mi se niti najmanje ne svida hajka u kojoj se roditelji proglasavaju opasnima i neodgovornoma SAMo i jedino zbog toga sto imaju problema sa preventivom , tj. samo sa jednim oblikom preventive - cijepljenjem.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da je najbolje ne vjerovati nikome, a pogotovo stručnjacima koji u nekakvim sumnjivim superkorumpiranim i otuđenim državnim ustanovama predlažu ono što oni misle da je najbolje za tuđu djecu. Sigurno svojoj djeci ne daju to smeće od cjepiva koje prepručuju svima drugima. I ako nisu u stanju garantirati 100% da dijete neće imati nuspojave i da će biti 100% zaštićeno, neka se nose vrit i najbolje ne cijepiti dijete.
    Umjesto toga treba dijete zdravo hraniti, zdravim biouzgojnim proizvodima, poput ovih
    http://www.healthycanadians.gc.ca/re...a-eng.php#prod
    pa ako dijete zbog prisutnosti kloramfenikola u superzdravim bio proizvodima razvije tešku aplastičnu anemiju, nema veze. To je bio vlastiti zdravi izbor jer zdrava prehrana sprečava i liječi sve bolesti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja mislim da nije drsko, nego apsolutno besmisleno. Prije bih rekao glupost nego drskost.
    Jer nitko nikada nije ni tvrdio da nuspojave ne postoje.
    E, mujice, kad ćemo naučiti da je glupost rasprostranjenija od pameti...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

odbijam to prihvatiti, Beti3.

uporno se uvjeravam da je to samo lažni dojam ("da je glupost rasprostranjenija od pameti") koji imamo samo zato što je glupost puno glasnija od pameti (ali ne i rasprostranjenija).
    Posljednje uređivanje od mujica : 09.11.2013. at 13:35

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, mujice, kad ćemo naučiti da je glupost rasprostranjenija od pameti...
    sto se vidi po referendumu

ja se slazem sa siriusnom

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije ti dobra usporedba s lijekovima i sl. lijek ipak biras hoces li dati, a cjepiva si prisiljen davati (ili placati kaznu)

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni nije jasno čemu forsirati da je obavezno kad je u zemljama EU gdje nije obaveno, još uvijek procjepljenost preko 85%..ili više..

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

odbijam to prihvatiti, Beti3.

uporno se uvjeravam da je to samo lažni dojam ("da je glupost rasprostranjenija od pameti") koji imamo samo zato što je glupost puno glasnija od pameti (ali ne i rasprostranjenija).
    Optimist u meni se nada da je to upravo tako kako ti misliš. Jer-nije dobro ako nije tako.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    nije ti dobra usporedba s lijekovima i sl. lijek ipak biras hoces li dati, a cjepiva si prisiljen davati (ili placati kaznu)
    Usporedba s lijekovima je s aspekta sigurnosti. Za jedno netko traži garancije a bez ikakvog problema svojevoljno izlaže dijete drugim rizicima koji su često i veći bez ikakvog pitanja.

A što se obaveze tiče, ništa drugo što je obavezno nije nimalo sigurnije i ne pruža 100%-tnu garanciju uspjeha, pa opet nikome ne pada na pamet tražiti npr. od HZZO-a da mu pruži 100%-tnu garanciju da će svu zdravstvenu skrb imati besplatno; nikome ne pada na pamet prije plaćanja poreza tražiti napismeno garanciju da će država biti uređena, pravna i osigurati miran i uspješan život; nikome ne pada na pamet tražiti od ministra obrazovanja garanciju da dijete neće u obveznoj školi upasti u loše društvo i postati narkoman...... i tako dalje....
    Posljednje uređivanje od mujica : 09.11.2013. at 21:26

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, slazem se. zato skole ne bi trebale biti obavezne , isto kao i cijepljenje. stosta je trulo u organizaciji drustva.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja ne tražim nikakvu garanciju, upoznata sam sa nuspojavama i svjesna da s razlogom to nitko normalan nebi potpisao..ja tražim ukidanje onog OBAVEZNO.
    Nisi prokomentirao činjenicu da je visoka procjepljenost u državama koje nemaju obavezan raspored..
    Što Hrvatsku sprečava da budimo kao i oni?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •