A što s roditeljima koji nisu završili medicinu i nisu kompetentni za donošenje odluka i davanje mišljenja o nečemu za što je ipak potrebno određeno znanje? Ili da roditeljima prepustimo kompletnu zdravstvenu skrb o djetetu? Pa kud koji...
I trlababalan (dajojprođedan) ima krajnje prigodan nick za ovaj tip rasprava![]()
Majo, pa što je to smješno ili zajebantsko u ovoj temi?? Dvije mame su na optuženičkoj klupi i proganja ih se zato što su donijele odluku necjepiti uvjerene da biraju manje zlo, i da čine najbolje moguće za zdravlje svoga djeteta.. A materijala i za takvu odluku ima i više nego dovoljno, da bi se tu moglo govoriti o nekim apsolutnim istinama ili neistinama. Pogotovo uzevši u obzir strašno iskustvo sa prethodnim cjepljenjem toga djeteta, i činjenicu da onaj ko ga želi cjepiti, prikladno ne želi preuzeti odgovornost za to.
Ako vam je to smješno, neozbiljno, ovako, onako.... onda...
Mislim da se ne moramo slagati sa njihovim izborom da bi shvatili da je u pitanju atak na ljudska prava i slobode. Taj propis koji ih tereti u koliziji je sa: našim Zakonom o pravima pacijenata, Ustavom, Konvencijom o pravima djeteta.
A i a propos Whale- ok ima nekih stvari koje... ali da to analogijom ruši cijeli izvor... zašto?
Dali to znači da su ova imena liječnika izmišljena/da oni ne postoje/da zapravo zastupaju cjepljenje, zato jer ih je prenio Whale?
Ili da su znanstvena istraživanja navedena pod pojedinim linkovima ovdje nepostojeća/izmišljena zato jer ih je prenio Whale? Pa sve se to može provjeriti.
evo ja cu odgovorit,kako je u njemackoj... redovna cjepiva su ista kao i dole...jedino nema Tbc ,....u nekim pokrajinama je redovno cjepivo za varicele u nekim ne..procijepljenost je jako velika..ljudi kad putuju sa dijecom obavezno se konzultuju sa lijecnikom radi cjepljenja....za upis u skolu se trazi knjizica cijepljenja...
Nus-pojave od cijepljenja će uvijek biti. Da se dogode i teže, nažalost, moguće je... Reakcije su, recimo, na milijun datih doza - 80. Netko ima, recimo, napad šoka i guši se... I sad tih 80 kaže treba zabraniti cijepljenje... Ali korist od toga da se što više djece cijepe je važna i velika. Naravno, svu ostalu djecu štitimo, također, kad cijepimo vlastitu. (Ne bi se čudila da ti isti koji su protiv cijepljenja u isto vrijeme inzistiraju da doktorica djetetu daje antibiotike za svaku temperaturu.)
Kad čujem "valjda ću ja odlučivati što i kako sa svojim djetetom" - naježim se. Osim ako se ne radi o roditelju medicinskom stručnjaku, ovo mi zvuči stvarno opasno za dijete kad pričamo o zdravlju. Kako netko može znati šta je medicinski najbolje za njegovo dijete ako nema završen medicinski fakultet? Na temelju rekla-kazala? Interneta?! Čega? Pogotovo kad naši pedijatri kažu da, cijepite dijete! Da ne govorim da to dijete, u kontekstu ove teme, nije samo na svijetu (ignoriranje kolektivne imunosti vodi u Srednji vijek). Pa nije ovo tema dojenje za/protiv ili viper za/protiv ili klokanica za/protiv da bi se oslanjali na "majčinu intuiciju". Ljudi godinama studiraju da bi se medicinski obrazovala, plus desetljećima se istražuje ovo o čemu mi sad pričamo. Isčitavaju se tone knjiga. A netko samim tim što je postao roditelj i pročitao dva-tri new age dramatična članka o ne-cijepljenju na Wikipediji, može ugroziti zdravlje i svoje i tuđe djece.
Meni je zanimljivo to da je netko ovdje, ne sjećam se tko, dao listu od 10-15 država za koje tvrdi da su EU države u kojima je cijepljenje stavljeno na izbor roditeljima. Naravno, bez ikakvog izvora. Da bi već pred kraj ovoga što sam pročitala netko došao sa službenim podacima WHO-a (i s njihovih stranica) iz kojih se vidi da je procijepljenost u europskim državama iznimno visoka.
Pa, mislim, u krajnjem slučaju, ŠTA GOD da radiš može krenuti po zlu! Možeš staviti tampon i dobit antifilaktički šok... i šta sad? Zašto žene i dalje stavljaju tampone kad mogu takve komplikacije nastupiti?
Niti jedna majka koju znam nije odbila cjepivo. Eto da i ja budem do kraja iskrena, kao što netko može biti iskren i reći da ne cijepi dijete jer su djeca oko njega cjepljenja, da meni neka žena dođe i kaže da je odbila obavezno cjepivo za svoje dijete moja bi prva misao bila ili da je neobrazovana ili da je neki (socijalno) rubni slučaj. Sve moje prijateljice su visoko obrazovane. Sve uredno cijepe djecu. Jedna se upravo iz Italije vratila u RH na tjedan dana samo da bi cijepila dijete (7 mj. staro) jer u Italiji nema tih cjepiva koja su kod nas za taj uzrast obavezna (ne znam koja točno). Sve odreda su lude za svojom djecom i brinu se za njih. Pa opet niti jedna niti u jednom trenutku nije spomenula mogućnsot da neće cijepiti djecu. Hvala Bogu, majke koje se na to odluče su teški izuzeci.
Joj, ne mogu više. Nabacala sam raznih misli u sat-dva trčeći od kompa do bebice. Oprostite na tome i na opširnosti. Uostalom, sigurno su one koje su za-cijepljenje već napisale sve ovo što sam ja. I više i argumentiranije. Samo im dajem podršku.![]()
Kako god, da skratim, kod mene je apsolutno veći strah od posljedica epidemija nego što je strah od individualnih nus-pojava. I ne mislim da nam država hoće uništiti djecu cjepivima. Moje paranoje su bitno realnije...
slobodno provjeravaj..ne zaboravi provjeriti i ovo
http://www.whale.to/b/phelps4.html
http://www.whale.to/b/protocols.html
Evo, reću ću ti ozbiljno, bez sarkazma.
Zato što je to web stranica farmera koji uzgaja svinje, po imenu John Scudamore, kojemu se isplati imati takvu stranicu jer naivcima prodaje orgonite
http://www.whale.to/orgone.html
da ne spominjem ostale gluposti poput teorija zavjere i antikrščanskih i antisemitskih itd..... npr... http://leftbrainrightbrain.co.uk/200...s-get-started/
Draga Aiko, najbolji protuotrov za strah je ZNANJE. Mene npr. nije strah preuzeti odgovornost za zdravlje svoga djeteta, pogotovo što sam svjesna da je ta odgovornost ionako na meni, jer je sustav koji nameće obvezno cjepjenje u zemljama sa lošijim zdravstvenim sustavima, ne preuzima. Ta odgovornost je ako živiš u Hrvatskoj također i na tebi, iako ti pomalo naivno kažeš da je ne želiš preuzeti. Nemaš je šta preuzeti, ona je već na tebi. I tu ne možeš ništa. Dakle, eventualne posljedice cjepljenja snosiš ti i tvoja obitelj, i moralno, i materijalno, i emotivno, kakogod.
Drugo, što se tiče obrazovanja "necjepiša", "selektivnih cjepiša" postoje istraživanja i u pitanju su nadprosječno obrazovani i inteligentni ljudi, tako da oko toga nemamo šta špekulirati. (npr. istraživanje australske vlade Rogers and Pilgrim; 1993, koje kaže: “Older, highly educated parents form the basis of the [sic] anti-immunisation lobby”) Ti kažeš da ne znaš nikoga, ok. Možda je tako, a možda ti se jednostavno nitko nije povjerio.- nekom sa tvojim uvjerenjima ne bih ni ja. Ja znam mnoge, a mnogi su i liječnici, i obrazovani, i šta već...
Posljednje uređivanje od Solange13 : 06.03.2010. at 19:50
Pa nemaju nikakve, hvala bogu... lik pokušava ANALOGIJOM (the put u logičku pogrešku) nešto dokazati. bezveze.
ovo je odgovor Davoru, samo sam zaboravila quotati.
Posljednje uređivanje od Solange13 : 06.03.2010. at 19:53
ma sve 5
Na istoj smo strani, a to je za pravo na izbor, kako se već pokazalo da dobro funkcionira vani. Jer ovo da mame tjeraju na sud zbog ovoga je stvarno neprihvatljivo.
Ali, evo, daj komentiraj ovu stranicu - ovo nije stranica svinjara, jel tako ?International medical council on vaccination
Posljednje uređivanje od Solange13 : 06.03.2010. at 20:02
Solange, oprosti, ako nije preintimno pitanje: što si po struci?
Vidim, barataš znanjem na više polja znanosti, pa citiraš zakone i poznaješ pravo... :ivo_josipović:
Stalno spominješ informirane vs. neinformirane roditelje.
Malo sam zbunjena (i puno radoznala).
Ne volim puno petljat osobni život u to sve, ali ću ti skrušeno priznati da nisam liječnik.Hm... možda bi bar imala koji semestar da mi je netko udarao pečate za sve što sam čitala, pitala i saznala o medicini, hihi.... :D
Forumi ionako nisu mjesta gdje se dolazi po stručna mišljenja od kompletnih anonimaca.
Ej, šta ja stvarno spominjem informirane i neinformirane stalno ?? Ili uopće? Možda samo kao repliku na nečije spominjanje tih. meni smo svi isti, svi volimo svoju djecu i trudimo se najbolje postupiti. Imam jedan divan par prijatelja koji su oboje doktori znanosti, pa cjepe po kalendaru i ne pitaju ništa pedijatra. A ko može reći da su glupi takvim ljudima. Ja prva ne, volim ih, i poštujem njihov izbor.
Preuzimam odgovornost i za svoje dijete, ali i za ostale oko sebe, bar što se cijepljenja tiče. Što misliš kad bi svi ili većina odlučili da nećemo cijepiti svoju djecu pod razno-raznim (sebičnim) izgovorima? Na što bi društvo ličilo i kakva bi bila zdravstveno-socijalna slika društva?
Što se tiče obrazovanja, istraživanja o ovoj temi od prije 17 godina ne mogu uzeti kao "najnovije znanstvene spoznaje". Australija mi je predaleko. A i "starijih, visokoobrazovanih ljudi" koji imaju malu djecu ima sve više pa bi to istraživanje trebalo ponovo provesti.Što se tiče mojih prijatelja, sumnjam da su "sakrili" svoje ne-cijepljenje, jer otvoreno pričamo o daleko intimnijim stvarima od toga. Isto kao što smo suprotstavili svoja mišljenja o razno-raznim temama i i dalje ostali u dobrim odnosima.
![]()
Ja ne mogu reći da poznam nekoga tko nije cijepio svoje dijete ama baš nijednim cjepivom, ali mogu reći da poznam ljude, visoko obrazovane ljude, koji su cijepili selektivno. Puno ljudi SSS obrazovanjem i ne zna uopće zbog čega cijepi svoju djecu. Jedna je majka (SSS) izjavila; "ne znam zašto su stalno bolesni (upala uha, bronhitis, prehlada, temperatura, proljev), a cijepili smo ih svim cjepivima", a druga (VSS) sva sretna što joj dijete ima reakciju na PPD test, jer ne mora cijepi ponovno?, a za difteriju misli da je cijepivo protiv proljeva.
Pojela bi se da ne odgovorim
Stupanj obrazovanja apsolutno nema veze s (ne)cjepljenjem... pa se ni ne treba kometirati kako je reagirao netko s SSS ILI VSS... glupo...
Ako ćemo tako, onda mislim da veći faktor nosi okolina u kojoj se nalazimo.. Ja živim tamo gdje se raspravlja o tome i zna dosta o tome iz više medija i osoba kompetentnih za to, dok npr. moje sestrične koje žive tek nekoliko km od Zagreba cijepe svoju djecu jer je to tak... "normalno" i ne vide razlog zašto bi se uopće raspitivale o tome (a da ne kažem da su obje VSS)
Zanimljivo je kako svaka tema koja odiše u početku dobrom raspravom, na kraju završi totalnim oftopičarenjem...![]()
Još jedna antivakcinalna stranica. Maine, Ohio.
Izgleda da ju ne vode svinjare, već nekakvi zabludjeli doktori. Jedna osteopatica i jedna prosvijetljena doktorica koja živi od predavanja protiv cijepljenja, glume i pjevanja.
Ali bez brige, na popisu linkova mudrih prijateljskih site-ova stavili su whale.to.
Nemoj mi molim te reći da te impresionira što se spominju imena doktora koji se smiješe na fotografijama, te da misliš da to daje kredbilitet njihovim stavovima.
Samo kod nas pune su novine i internet primjera kako niti neki doktori ne znaju što bi trebali znati po svojoj vokaciji.
U vrijeme "svinjske" gripe sam pročitao takve izjave pravih pravcatih doktora, da nisam mogao vjerovati da to netko pismen govori.
Najnoviji primjer mom čuđenju je cirkularno pismo s apsolutnim dezinformacijama o HPV cijepljenju (kao da su ga pisali mama Ju, Davor i Suzaks združenim snagama uz asistenciju još pokojeg stručnjaka iz inozemstva), koje je lani cirkuliralo u ovo doba.
Ali čuđenje se sastoji u tome što ove godine ponovno cirkulira, a šalju ga liječnici u ime Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.
Ta udruga u potpisu ne možda daje pismu legitimitet u očima laika koji neće provjeravati navode, niti to može.
Ali sve da se Papa Benedikt 16. i Chuck norris potpišu, neće promijeniti nedostatke pisma - netočne tvrdnje.
Uopće nisam mislila na tebe.Ti nisi navodio stupanj obrazovanja nego način dolaženja do informacija, pretpostavljam da bi i u tvom slučaju prošao pozitivno i student medicine koji nije diplomirao (ako naravno ima dobre razloge za to).
I,da stvarno je nevjerojatno kako tema nakon par postova može otiću u kupus.
Sad smo već skoro na tome kakva je poveznica između stupnja obrazovanja i količine razmišljanja , iako još nisam shvatila .
Posljednje uređivanje od sirius : 06.03.2010. at 23:42 Razlog: poludjeli smajlić
neka, nek tebe(trlababa...) impresioniraju zato oni koji žive od bolesti i/ili prodaje cjepiva.
Nego, recimo priča sa kontaminiranim polio cjepivima, rakom, HeLa stanicama...
Eto npr. ta knjiga krcata referencama (primjer jednog imena povezanog s pričom dr. Walter Nelson Rees), koja ako ništa diže opravdanu sumnju da su milijuni ljudi od 50-tih, pa do čak 2000.godine cjepljeni cjepivom kontaminiranim uzročnikom raka. (!)
I onda, sad imamo opet novo Pediacel, a do Infanrix-a ne moš više doć, a razlika.... hororčina, polio uzgojen na zloglasnim stanicama afr. zel.majmuna, krasno marketinški nazvanim Vero Cells. Ajd mi ti zagaraniraj potpisom da mi djetetova doza Pediacela nije kontaminirana stanicama raka, aj please...
Pa da nema mjesta opravdanoj sumnji... pa nije ni čudo da je kod ovih to sve fakultativno, ma ko će preuzeti tu odgovornost?? Pogotovo što jedni liječnici pričaju jedno, drugi drugo??
I šta jadan roditelj treba, 3 faxa završit da ne usosi djete doživotno?? Jebene stranke, dobro je Ariana pisala... šmrc..
Posljednje uređivanje od Solange13 : 06.03.2010. at 23:42
Sirius, ne razumijem zašto nisi quotala Aiko, nego mene.
Ona je govorila o neobrazovanim koje ne cijepe i obrazovanim koje cijepe, a iz mog posta se valjda moglo zaključit da ima i jednih i drugih, ovakvih i onakvih.
Solange, nismo ja i ti ista strankažao mi je, ali mislim da je trlababalan do sad potukao sve argumente tvoje stranke, a ja sam njegovoj ipak sklonija.
Baš bi mi bilo zanimljivo čut što ne sve kaže MJ (nije zloća, ni sarkazam, stvarno me zanima)
Meni ovo govori samo jedno.sladjanaf prvotno napisa
A to "jedno" nema veze s moralom.
Trlababalan
Dozvoli, da smo neki, imali iskustvo sa TAKVIM pedijatrima...pojma nisu imali što rade, gdje su, šta je to dijete, kako bi trebalo pregledat dijete (recimo da mu se približi, uzme ga u ruke, i napravi kojekakve testove) ...Samo kod nas pune su novine i internet primjera kako niti neki doktori ne znaju što bi trebali znati po svojoj vokaciji.
U vrijeme "svinjske" gripe sam pročitao takve izjave pravih pravcatih doktora, da nisam mogao vjerovati da to netko pismen govori.
...šta je to neurorizičnost, šta je to cijepivo, šta je to selektivno cijepljenje, šta je to odgoda cijepljenja, šta rade fizijatri...
...skoro kao da smo svinjaru došli...
...i ode sve u kupus....![]()
hmm, meni je jako indikativno kako nekim roditeljima odgovara da jako pljuju po stručnjacima pedijatrima ali onak općenito - da su oni skoro pa plaćenici farmaceutskih tvrtki i njima se uopće ne smije vjerovati kada je u pitanju cjepivo ili atb; hmmm, pa zašto onda uopće postje pedijatri?
Ovaj link mi je zanimljiv i u mojim očima ima kredibilitet http://www.euro.who.int/mediacentre/PR/2009/20090225_1
upravo to vodi onome što želim reći. Čovjek ne može sve o svemu znati.
svatko zna o nećemu puno, a o ostalim stvarima malo.
Zašto onda ne vjerovati onima koji moraju o nećemu znati jer im je to posao? Ovdje se stalno poziva na to da roditelji sami sve znaju pa da na temelju toga odluče.
Pa tko to može?
Vjerujem. I pedijatri su ljudi. Ima čak i pedijatara koji citiraju whale.to.Suzaks prvotno napisa
Posljednje uređivanje od mujica : 07.03.2010. at 00:25
Da, baš si mislim, da si ti imala iskustvo npr. naše - gdje pedijatar pojma nema tko su fizijatri i šta je njihov posao i bilo mu vrlo smiješno što smo otišli i krenuli vježbat s L...da li bi mrtva hladna ostala i dalje kod njega i vjerovala mu....
Zašto u vlastitom životnom primjeru, nisi vjerovala npr. domaćim terapeutima. otišla si milion koraka dalje i D. je danas čudo...u pravom pozitivnom smislu...
Jednpostavno, čovjek negdje podvjesno osjeća kome i šta mora vjerovat! Poučeni vlastitim iskustvom!
Jednostavno, i neki ljudi u medic inskim krugovima, stali su na nečemu od prije 30 godina, i prstom mrdnuli nisu da štogdo novog nauče! A svašta se nešto promijenilo!
vjerovatno bi sve bilo drugačije da je zdravstvo drugačije organizirano
ali uz ovakav način rada, kada pedijatar pogleda dnevno po 50-60 djece, jednostavno nema vremena kvalitetno informirati roditelja
i onda roditelj crpi informacije iz Davorovih linkova
nisu ni roditelji krivi
nisu ni pedijatri
Nadicab napisa
Uuuu, WHO, mi je sa svinjećom gripom izgubila i zadnji kredibilitet koji je imala....Ovaj link mi je zanimljiv i u mojim očima ima kredibilitet http://www.euro.who.int/mediacentre/PR/2009/20090225_1![]()
nadica_b i ostali, evo ovo je članak koji je meni doneo dosta nemira. Autorka je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (Srbija). Mislim da vredi pročitati. http://www.vreme.com/cms/view.php?id=891553
Uz to, poznajem doktora koji ne vakciniše svoju decu.
Onda, doživela sam da naša (bivša) pedijatrica nije htela da pregleda moje bolesno dete (pod temperaturom) nego nam je samo očitala lekciju zašto kasnimo sa MMRom.
Onda, kod vas u Hrvatskoj ukinu taj MoPaRu i uvdeu Priorix, a kod nas ne. Iskreno to me kopka, ako znam da postoji bolja vakcina a ne mogu da je obezbedim svom detetu.
I da, ne kažem da ne treba uopšte verovati pedijatrima, ali je dobro da ponekad proverimo njihove savete i na drugom mestu. Ja sam sad zadovoljna našom pedijatricom jer je žena dobar dijagnostičar a to je jako bitno. Ali iskrena da budem svaki put pokušava da nam uvali neki preparat koji nam ne treba, deli reklamne uzorke, preporučuje ovaj i onaj sirup za podizanje imuniteta...
trlababalan ali ja mogu sigurno da nađem bar dva doktora (uživo, ne preko linkova) koji se neće složiti sa tobom. A završili iste škole kao ti, rade u priznatim zdravstvenim ustanovama.
Ili npr. moje dete od godinu dana ima hemoglobin ispod donje granice. I sad odem kod jednog dr i on to proglasi teškom anemijom i da Fe sirup. Odem kod drugog i on kaže: ma dajte, pa puno dojene dece u toj dobi ima nizak hemoglobin, samo dok ona počne sve da jede popraviće se to.
I kako sad ja da znam kome da verujem?
Ono što sam htela da kažem je da ti naglašavaš kako postoji samo jedna istina. A kad ja od dva različita doktora za isto stanje dobijem dve potpuno različite preporuke kako da znam koji od njih je u pravu?
Ja ih znam još i više.
To su vjerojatno oni koji su Solange objasnili kako je Pediacel opasan jer je poliovirus u njemu proizveden na Vero stanicama, a onaj poliovirus koji je u Infanrix5u1 da je spontano porastao na anđeoskom ili zvjezdanom prahu.
Kome vjerovati? Treba vjerovati institucijama koje su za taj posao zadužene. Ali je image institucija općenito u narodu strašno poljuljan jer su ljudi nezadovoljni politikom i političarima, te ponekim korimpiranim stručnjakom pa neopravdano misle da su i stručnjaci koji rade u institucijama isto takvi. Trpaju sve u isti koš. Na žalost, mislim da nema spasa iz te situacije dok se korijenito ne popravi društvena klima.
Trlababalan, da li ti svoju djecu cijepiš po kalendaru (imaš li uopće djecu?), a ako da, kojim cjepivima - onim "državnim" ili biraš cjepivo?
Ustvari, ono što sam htjela pitati, postoje li bolja cjepiva od ovih za koja znamo (5u1, Infarix, Priorix) i kako se zove cjepivo samo protiv ospica?
Pa da, ali ajmo uzeti da ja nemam pojma koje su institucije zadužene za malokrvnost deteta (lupam). I da je oba doktora zaposlio isti Dom zdravlja.
Meni ne smeta što ti nama ovde objašnjavaš (ti i svi drugi) ono u šta se razumeš, i zašto tvrdiš da decu treba vakcinisati. Ali me smeta taj stav i iščuđavanje zašto se mi roditelji uopšte preispitujemo, zašto sumnjamo.
Sumnjam zato što u bar 40% slučajeva kad mi je od doktora specijaliste, pedijatra te našeg doktora opšte prakse trebala konkretna informacija, temeljan pregled ili objašnjenje nekog stanja, razlog davanja leka.... ja to nisam dobila.
Možda je u Hrvatskoj drugačija situacija u zdravstvu, ne znam, ali ja sam okružena tako lošim iskustvima da se jednostavno BOJIM jer ne znam kome da verujem a sama nisam dovoljno stručna da procenim.
Evo upravo sad nam je jedno jako blisko dete iz familije u bolnici, vraćen je kući sa hitne posle UZVa abdomena, da bi se sutradan ispostavilo da dete ima perforirano slepo crevo već (po rečima hirurga) 5 ili 6 dana.
Cijepio sam obje kćeri prema programu , sa cjepivima putem HZZO-a.
Ne postoje bolja od ovih kja znamo.
Sve je to isto. Svako ima prednosti i mane u odnosu na druga, u nekoj situaciji su određene karakteristike važnije, u drugoj druge karakteristike,ali sve ti to dođe na isto.
Cjepivo samo protiv ospica se zove Cjepivo protiv ospica.![]()
Da, ali obrati pažnju da nigdje nisam spominjala stručne spreme. Niti sam obrazovanost vezala isključivo iz fakultetsku naobrazbu. Ja sam samo bila iskrena i rekla da bi osobe koje ne cijepe djecu, da ih sretnem, na mene ostavljale dojam neobrazovanih ili da su neki fanatici, rubni slučajevi... To bi bila moja prva reakcija. Najiskrenije. Tko zna, možda bih uzela naglo dijete za ruku i ustuknula korak-dva od takvih mama...
Jedino što me uvijek iznova začuđuje kako se ljudi vole-igrati-doktora. I usude! Pročitaju par kvazi-pseudo-medicinskih članaka na Netu i spremno se nameću sugovornicima kao da su vrhunaravni liječnici.I da time štete samo sebi, hajde, ali oni mogu ugroziti i druge oko sebe. E zato postoje suci za prekršaje.
![]()
Drago mi je smo konačno došli do spoznaje da bi ipak trebalo malo poslušati doktore (u ovom slučaju pedijatre). Jer jednostavno ne možemo svi znati sve o svemu.
Zanimala me struka nekih forumašica, čisto radi jasnije interpretacije njihovih postova (i linkova). Stupanj obrazovanja uopće ne dovodim u vezu s (ne)cijepljenjem, npr. neke info o imunologiji bit će jasnije osobi sa srednjom medicinskom školom, nego pravniku s VSS, zar ne?
Ali evo, nije mi jasno toliko nepovjerenje. Pa kad se hoćemo ošišati odemo frizeru, za pravni savjet upitamo pravnika, zašto bi liječnici bili jedini nekompetentni i zašto bi umjesto njih odluke trebali donositi roditelji (koji često nemaju potrebnu edukaciju)? A da liječnika ima boljih i lošijih - pa naravno, kao i konobara, prodavača, advokata, frizera, šofera...
Arijana, na suprotnim smo stranamaa učinile smo jednako. I ja sam svojevremeno odbila MoPaRu (a nisam smjela donijeti "svoj" Priorix), pedijatrica mi je tad preporučila (prema njenom mišljenju kvalitetnu) komponentu protiv ospica, ali pričekali smo i uskoro je uveden Priorix kao redovno cjepivo.