-
mirovanje radnog odnosa do djetetove navršene treće godine
sorry ako sam otvorila novi topic a to već ima negdje - tražim, pa ne pronalazim... jer sve je nešto vezano uz neke komplikacije kojih kod nas hvala bogu nema...
dakle mene zanima taj članak 22 - prava i obveze iz radnog odnosa miruju, a pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, te pravo na mirovinsko osiguranje ostvaruje se u skladu s propisima koji uređuju ta područja - što to znači?
znači li to da nema plaće i nikakve naknade ali i dalje imam zdravstveno i mirovinsko???
tko mi onda plaća zdravstveno i mirovinsko?
što trebam ja? što treba poslodavac?
-
nema plaće, nema nikakvih naknada, nema zdravstvenog i nema mirovinskog...opcije su: ili placaš sam staž ili ti miruje, zdravstveno preko muža ili odeš kao ja na hzzo i praviš se blesava- kažeš da si nezaposlena i dobiješ zdravstveno (nisam mogla preko muža jer nismo vjenčani a u izvanbračnoj zajednici moraš biti prijavljen na istoj adresi barem godinu dana)
ti trebaš pismenu molbu poslati poslodavcu na temelju koje on onda radi odluku ili ugovor...
to ti govorim iz osobnog iskustva ali ima svakakvih priča i kombinacija na forumu....ovisi o gradu o poslodavcu o svemu...
-
I mene takvo nešto zanima...
Nekoć davno, čitala sam na forumu, da postoji i opcija da poslodavac plaća doprinose. To se nije zvalo mirovanje radnog staža, nego nekako drugačije. U mojoj firmi takvo nešto ne poznaju, dakle, sve im ja trebam servirati, pa vas molim, ako netko zna, kako se to zove, u kojem je zakonu spomenuto i kako ostvariti to pravo.
Vjerojatno se to više neće moći ostvariti, pa me zanima i koliko se plaća staž?
Hvala
-
Osoblje foruma
Opcija mirovanja prava iz radnog odnosa znači:
Poslodavac te odjavi sa mirovinskog i zdravstvenog i to se upisuje u radnu knjižicu. Ne raskida ti ugovor o radu, on je i dalje na snazi, ali poslodavac u razdoblju "mirovanja" prema tebi nema nikakvih obveza, niti ti imaš ikakvih prava s osnova rada.
U razdoblju "miroavnja", prijaviše se kao nezaposlena osoba na HZZO kako bi ostvarila zdravstveno osiguranje, ili te kao člana obitelji zdravstveno osigura suprug. Mirovinsko osiguranje (odnosno staž) možeš si sama uplaćivati i to se zove "produljeno mirovinsko osiguranje" (cca 500 kn/mjesečno).
I na kraju, ovo mirovanje prava podrazumijeva se kao prekid u stažu osiguranja.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma