Ako to preskočiš prženje lješnjaka, mnogi kolači više nemaju isti okus, ali ako ti je baš tlaka - napravi bez prženja, pa ćeš vidjeti...
Meni je veća tlaka mljevenje nego prženje. Čak sam se domislila jadu da u praznom woku prepržim već mljevene lješnjake (slučajno nabasala na pakiranja mljevenih lješnjaka u Eurospinu, super su mi).
Evo nekoliko jednostavnih primjera za kolače s lješnjacima, ali u svima se preporučuje prženje ili tostiranje:
Jozefina: http://forum.roda.hr/threads/38733-J...lade-bez-file)
Lješnjak šnita:
Tijesto:
25 dag prženih lješnjaka, samljeti
8 bjelanjaka + prstohvat soli, istući čvrsti snijeg
25 dag šećera
Ubaciti u dugoljasti pleh duljine 35 cm, obložen pek papirom
Peći cca 45 min (15 min na 180 i 30 min na 150 oC), ohladiti i kasnije prorezati uzdužno na 2 dijela
Krema
8 žutanjaka
25 dag šećera
25 dag čokolade - otopiti u mikrovanoj
To sjediniti i ohladiti barem na sobnu temperaturu, pa umiješati 20 dag izrađenog maslaca
Na uzdužni uski tanjur položiti jednu koru, dobro namazati, položiti drugu koru i onda omazati kremom odozgo i sa svih strana. Ukrasiti po želji.
Evo i tuđe pameti:
http://probajovako.blogspot.com/2013...orm-torta.html
https://www.oetker.hr/hr-hr/recept/r...ma-bez-pecenja - napomena: ovdje se ne spominje da lješnjake treba pržiti!