-
Pita od jogurta i vrhnja
Ovo nam je jedan od najdražih - nije veganski, kao što sam prije najavila, ali probajte!
4 žutanjka
25 dkg brašna (pola količine oštrog, pola mekog)
1 prašak za pecivo (uvijek stavljam onaj bez aluminija)
1 vanilin šećer
10 dkg šećera (ja stavim 5 dkg)
13 dkg maslaca ili margarina (ja stavljam maslac)
Umijesiti prhko tijesto: u brašno pomiješano s praškom za pecivo 'utare' se masnoća, doda se šećer i vanilin šećer; na kraju dodati žutanjke. Izraditi rukama, oblikovati u loptu. Pola tijesta se odvoji i stavi u frizer na 1 sat. Druga polovica ide u protvan, ali ja ne razvaljam tijesto, već ga samo ravnomjerno razmrvim u utisnem u protvan - puuuuno jednostavnije!!
Nadjev:
4 bjelanjka
20 dkg šećera (stavim 12 dkg)
2 vanilin šećera
2 plava vrhnja
2 čvrsta jogurta
5 žlica oštrog brašna
Izraditi mikserom snijeg od bjelanjaka, dodati šećere, jogurte, vrhnja, a na kraju brašno (kad dodam brašno, još vrlo kratko miksam, samo da se smjesa ujednači). Nadjev izliti na tijesto, a gore ravnomjerno naribati smrznuto tijesto.
Peče se 40-tak minuta na 170 stupnjeva.
-
Baš sam pred dva dana radla tu pitu. jakoo je fina!
Moj recept je mrvicu drugačiji (ide samo 15 dag šećera na cijeli kolač), ali je vrlo sličan
-
Baš mi je drago! Još bolje ako ide manje šećera, ja nisam isprobavala stavljati još manje (a u receptu piše više nego što ja stavljam).
Mislim da bi svi koji vole cheesecake bili jako zadovoljni ovom pitom. Moji doma ju jako vole, pogotovo svekrva, pa se dosta često nađe na našem stolu nakon nedjeljnog ručka.
-
Mene zanima za koliki je to kalup, da znam hoću li prepoloviti dozu ili ne- ljubitelj sam cheesecakea pa je moram isprobati
-
goa, ja radim u običnom manjem protvanu, iako me MM stalno nagovara da ga ispečem u kalupu za tortu (moj je promjera 24 cm) i, iako još nisam isprobala, mislim da bi to bilo ok. Misim da je puno ukusniji kad je pita malo deblja, nama je u ovom manjem protvanu baš odlična.
Svi koji su ju probali su tražili recept! Čak i jedni naši dragi prijatelji iz Amerike - nisu mogli vjerovati da u kolaču nema sira, pa su mi javili i da je pita kod njihovih prijatelja dobila najviše ocjene. Nazvali su ju "no-cheesecake".
-
-
ovo radi moja mama hvala za recept upravo trazim nesto ovog tipa za uskrs da i L moze jesti kolace
-
-
Radim po istom receptu,al u nadjev dodam ribanu koricu limuna.Kolač za pet!
-
Evo noćas radila ovaj kolač kad je mala zaspala
... bio gotov u pol noći, a prvi komad sam pojela oko 00.30
, stvarno je izvrstan, muž je 3 komada pojeo jutros za doručak
, al jedno pitanjce:
koliko treba izrađivati tijesto rukama? meni se jako teško dalo mijesiti,, stalno se trusilo pa sam dodala još mrvu maslaca. Ali to se ni teoretski ne bi dalo razvaljati (zato hvala najljepša na napomeni u uvodnom postu!) Pitam ponajprije zato jer, iako je kolač uspio, kad izbliza pogledam vidim kristale šećera, tj. nije se otopio. Ne znam da li je to uopće bitno, ali pitam (nisam neka kuharica
)
-
njokice, drago mi je da vam se dopao kolač!
Tijesto mijesim dok se ne oblikuje o loptu (a da ti sve ne pada i mrvi se).
Vide se kristalići šećera, ali to me nikad nije smetalo, a ni moju obitelj koja jako voli ovu pitu. Nemoj se opterećivati oko tijesta, jer je ono fakat prhko i jako "mrvljivo", zato ga nikad nisam ni pokušavala razvaljati, već ga samo "utiskujem", kako sam gore opisala.
Slobodno isprobavaj raditi prhko kako ti se god čini da je dobro, u nekim receptima piše da u prhko ide više maslaca, ali sam ja od onih koji preferiraju čim manje masnoće i šećera u kolačima.
Uživajte u piti!
-
Još nešto: nisam nikad probala raditi prhko tijesto sa šećerom u prahu; na taj način se ne bi vidjeli kristalići šećera, ako ti je to draže...
-
ja radim prhko sa šećerom u prahu gotovo uvijek, baš zbog toga što me smetaju krstalići...Ako želite razvaljati prhko ja to radim tako da na radnu plohu stavim komad alu folije (mat strana iako je to vjerojatno nebitno), pa lopticu prhkog na to i prekrijem prozirnom folijom, preko nje razvaljam i kad dobije željeni oblik onda prevrnem tijesto u kalup i zajedno s folijom i onda samo foliju odlijepim...
-
Ovaj recept moram obavezno probati
-
Hvala n.grace, i ja preferiram kolače sa što manje šećera, pa sam stavila ca 1/4 manje i čini mi se da bih mogla drugi puta stvarno staviti onako malo kao i ti, po okusu sam ocijenila da ima još mjesta za redukciju šećera
-
Prhko tijesto lako je razvaljati između dva komada masnog papira (papira za pečenje). Ja obično donju koru razvaljam, a gornju naribam.
-
Tako i ja razvaljam prhko tijesto.
Jako mi se svida ovaj recept, bas cu probati sada koji dan.
-
I ja imam taj recept,
samo još gore naribam jabuku.......
-
-
borka, javi nam svoje dojmove...
-
Pita je ispala super!!
Moram priznati da sam bila malo skepticna glede tjesta, em ga je bilo malo, em se ne da razvaljati... Utisnula sam ga onako kako ste pisale i gore naribala i ispalo je odlicno. Cak mi je i bolje ovako naribano nego cijela kora, kako sam prije radila.
N.grace, hvala na receptu!!
-
Draga ani, jako mi je drago da ti se pita sviđa! Uživajte... Divim ti se, uz četvero djece ti stižeš kuhati zasebna jela za svog muža i još k tome ispeći kolač... Svaka čast!!!
-
ja ga radim sutra ali ću u nadjev staviti neko voće...višnje ili šljive iz kompota.Šta se više slaže s kremom od vrhnja????
-
Ne znam, nikad nisam radila s voćem. Cheerilee je napisala da gore nariba jabuku. Iskreno, meni je pita toliko fina da nemam potrebu stavljati voće u nadjev. Isprobaj, javi nam kako ti se čini...
-
meni su smrznute borovnice polvarile pitu - raspadala se jer su borovnice pustile vodu
potpis na n.grace kolac je takoooooo dobar takav kakav je da ga od sad radim u orginalu
-
Ja ne mogu umijesiti ništa rukama, može li se u mikseru - imam multipraktik. Probala bi napraviti. Inaće one lažne kremšnite su super ispale.
-
-
MoMo, ne žalosti se zbog borovnica. Kad se sjetim koliko sam ja "umotvorina" - bacila u smeće zbog nejestivosti...
-
ekipa, moja pita se upravi peče.Na prhko sam posula prezle u tankom sloju i na to stavila šljive iz kompota, onda kremu izlila i naribala gore prhko.Upravo se peče, pa javim dojmove.
Inače pečem u onoj posudi za američku pitu i ostalo je malo kreme tj. nije sve stalo ( cca 1 vrhnje manje može ići ili pola vrhnja i pol jogurta manje da vi sve stalo ako dolje stavljate voće)
Još jedna stvar za one koji vole dodavati voće -uvijek na prhko tijesto treba taviti sloj prezli (koje se ne osjete kad papate kolač!)kako bi upile suvišni sok iz voća.(ovo vrijedi za voće iz kompota ili odmrzavano voće )
-
naravno da nisam mogla dočekati da se ohladi, pa sam jedan komadić odrezala za probu dok je još toplo...samo ću reći MRAK!!!Nije preslatko, lagano, nepcu ugodno...
-
Prijavljujem ispalo prefiiino! Nisam mogla u mikseru nego rukom i nisam ispjela dobiti kuglu nedo sam mrvice utisnula. Imala sam samo integralno i malo se osjeti, ali sam kad se puno pojede 
Upalila sam malome Bumbu i malo se guštam uz forum i kavicu...
-
Prhko tijesto u zadnje vrijeme radim samo mikserom - ne s klasičnim metlicama, nego onim zafrknutim - izgleda kao mrvice brašna u koje je utrljan maslac, no to je potrebno samo skupiti u kuglu.
Kad bolje razmislim, niti jedno tijesto više ne mijesim, nego sve mikserom.
-
Bravo, cure! Jako mi je drago da vam se kolač sviđa!
-
-
Super, emily! Veseli me da ti se pita dopada. 
Ja pitu pečem duže, ali to svatko sam treba skužiti koliko je dovoljno, jer je vjerojatno stvar u pećnici.
-
i ja dajem peticu ovom kolaču!
od mene je još više oduševljena moja curica, pojela je jučer 4 kom odjednom!
napravila sam od 3 jaja(toliko sam imala) u maloj tepsiji i ispala je 2 prsta visoka.
šećera stvarno ne treba stavljati više nego n.grace.
priznat ću još da danas nisam ponudila gostima samo da bi nama više ostalo
-
-
Hvala na receptu!!! Jako je fini..i doma obozavamo tog kolača
Ja samo stavljam na tijesto vrhnje,ruma i koricu od limuna..jer mi je tijesto bilo presuho pa sam to stavila,a na nadjev sam stavila isto koricu od limuna..
jako jako jako fino...jos jedanput HVALA!!!!
-
n,grace, hvala na receptu!
Danas isprobala,kolač je izvrstan!
-
Nema na čemu, cure, drago mi je da vam se sviđa. 
Baš bih ga i ja mogla opet raditi ovih dana, stižu gosti.
-
Super je pita! Lagana, pjenasta... Vidim da neki stavljaju i rum u nadjev, mmmm, dobro zvuči 
Mislim da ću ga i ja dodati sljedeći put.
-
Baš sam išla pogledati svoj recept jer vidim da se tu već puno ljudi javilo da im je kolač fin pa vidim da u tijesto uopće ne ide šećer samo žutanjci, brašno (30 dag) i (20 dag) maslac i malo pec. praška - ja obje kore naribam i baš mi je zbog toga kolač zanimljiv...
U filu stavim 4 jogurta, 2 vrhnja (plava), 15 dag šećera, 4 žlice brašna, 2 vanili šećera, snijeg od bjelanjaka i limunova korica
Radila sam s borovnicama i bilo je jako fino - nije se raspadalo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma