Ha ha, pa ne da je tamo i odgovara, nego su "njegovi" forumi super posjećeni i super ažurni za razliku od drugih foruma na Cybermedu. Reklo bi se da je popularan, i da donosi Cybermedu veliki broj klikova.
Ha ha, pa ne da je tamo i odgovara, nego su "njegovi" forumi super posjećeni i super ažurni za razliku od drugih foruma na Cybermedu. Reklo bi se da je popularan, i da donosi Cybermedu veliki broj klikova.
Pa to i ja kažem, tko ga ne može provarit, nek ide negdje drugdje.. pa nije jedini... on ostaje za svoje obožavatelje na Cybermedu...
Na prvi dio bih se osvrnula, da se često uputi na sličnu temu koja već postoji i to mi je čisto okey.
A na drugi dio: a koliko ljudi ide doktoru kad su zdravi? Mislim, osim penzića s viškom vremena
Druga je stvar ako trebaš nekakvu kontrolu nakon bolesti, ili ako recimo obiteljska amneza ukazuje da bi trebala pripaziti na određene stvari, pa te doktor uputi na što trebaš dalje paziti i u tom smislu očuvanje zdravlja je u redu. Ali inače je posao doktora da liječe, a na prevenciju bolesti smatram da mogu i trebaju ukazati javnim informiranjem.
Oooo, nespavanje itekako može imati veze s neuropedijatrijom, kao i prekomjerni plač djeteta, odbijanje hrane, itd... Sve ono što kod nas pedijatri često znaju prepisivati zahtjevnosti djeteta, dok npr. u Njemačkoj postoji čak i klinika koja se bavi takvom djecom (poremećaj samoregulacije). Nažalost, još smo predaleko od Njemačke i svjetskih trendova u pedijatrijskoj medicini...
Poremećaj samoregulacije nije bolest, to je stanje čiji uzrok leži u senzornoj preosjetljivosti djeteta. Kad se tome dodaju i drugi faktori (od kojih je najjači majčin umor i nervoza zbog djeteta koje vječito plače i nikada ne spava), imamo problem koji na sreću nije nerješiv ako se znamo pravilno postaviti i pravilno postupati s djetetom. Nažalost, majka najčešće dobiva komentare o razmaženom djetetu, zahtjevnom djetetu, o vlastitoj nesposobnosti, itd., pa dolazimo do toga da satima hoda i ljuljuška dijete pokušavajući ga umiriti, da vozi dijete u autu da bi ono zaspalo, da čitav dan trči za njim sa žlicom pokušavajući da natjerati da nešto pojede, itd. Ti simptomi (nespavanje, prekomjerni plač, odbijanje hrane) se mogu pojaviti odvojeno, ali najčešće dolaze skupa u paketu. Pedijatar je taj koji bi trebao roditelje uputiti stručnjaku koji se bavi ovim problemima ili bi on sam trebao savjetovati majku kako da pravilno postupa s djetetom.
Otišli smo sad u offtopic, tema nije o poremećaju samoregulacije kod djeteta, nego o dojenju i stavovima dr. Richtera o istom.
Samo mogu reći da nijedno pitanje roditelja ne treba dočekati posprdno (lijepo je Apricot objasnila na primjeru jedenja kruške), ma kako ono "banalno" bilo.
pa ja prva kažem... vaš forum, vaša pravila... to sam već i rekla na topicu o burzi na Rodi, kad smo kometirali to vaše.. morate imati određeni broj postova ali nećemo reći koliko da bi dobili pravo na burzu... po meni nije ok i to sam već tamo prokomentirala, ali poštujem pravo da vi određujete pravila igre... e pa tako on tamo određuje pravila igre... ista stvar... samo je on transparentniji od vas... nema skrivanja, sve vam bubne u glavu... a ja osobno nekako više poštujem taj stil...
nije transparentniji nego on nema nikakve posljedice.
da je broj postova potreban za burzu javan, ljudi bi se registrirali, čestitali rođendane i stavljali smajliće... nitko ih ne bi znao, upali bi na burzu i imali mogućnost za šverc i malverzacije.
imali smo takvih slučajeva.
i, što misliš tko je zbog toga imao problema: transparentni Richter ili netransparentno Rodino osoblje?
vjeruj da je svaka naša odluka donešena uz veliko promišljanje cijeloga tima i da stojimo iza svake od njih.
a zašto jednostavno čestitanje i slične gluposti ne brojite za burzu i gotovo već baš prave postove... tako to rade na Trudnoći i to očito funkcionira... isto je ograničen pristup burzi ali se točno zna koliko postova moraš imati s naznakom da čestitanja i sl. se nakon nekog vremana brišu iz evidencije pa ti ne ulaze u brojanje za burzu... eto tako se vidi tko je forumu samo radi burze a tko stvarno došao pričati... kao da vi ne možete kad netko nakupi recimo 100 postiva i sad ga treba pustit na burzu malo pregledat te postove i reći... ovih 50 ti je ok, ali ovih 50 je glupost tipa čestitanje i sl. i ništa od toga... skupi još pravih 50...
riješili smo to i ne broje se postovi sa čestitanja, niti oni koji imaju samo smajlića.
ali svejedno broj postova nije javan (iako ne mogu vjerovati da još nisi dobila pp u kojem te netko obvještava o tom broju)
ali, to je tema za drugi podforum, sad smo stvarno pretjerale sa oftopičarenjem.
stavljen je na listu preporučenih doktora državljanima SAD-a (eto zašto, čovjek ima reputaciju, ali da čitaju njegove odgovore na forumima, ili da se u ordinaciji bez obzira na stručnost ponaša kao na forumu- mislim da bi ju brzo igubio)
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...2/Default.aspx
X
nego Richteru je lakše da ne ispadne neznalica popljuvati kolege koje se bave takvim stvarima kao one "koji izmišljau toplu vodu", umjesto da prdpotavljam; "dadni tom razmaženom djetetu po guzi" i u krevet kao sva "normalna" djeca - kako bi on po "balkanski i seljački- zdravo odgajao"-predpostavljam...da budem malo sarkastična kao i on..
Posljednje uređivanje od ivana zg : 05.05.2011. at 09:20
Pa svrha znanosti i jest da izmišlja toplu vodu, kaj ne? Kad ne bi bilo tako, još bismo vjerovali da je mozak organ koji služi za hlađenje krvi (by Aristotel)![]()
Pa s obzirom da sam nedavno imala iskustvo s pedijatricom koja mi je dijete za bezveze htjela slat po bolnicama i toliko me iživcirala (to je bilo neposredno nakon poroda) da sam se uspjela razboljet dosta gadno, da, radije bih doktora koji je skuliran. S tim da nisam ja implicirala da je dijete bolesno, samo doktorica - i nije me slušala kad sam je uvjeravala da je beba zdrava (a bila je).
Ja sam, pokušavajući pomoći jednoj majci googlajući naletila na ovu forumsku temu:
http://www.cybermed.hr/forum/specija...eoza_i_dojenje
I ostala potpuno zgrožena, ne vjerujući da odgovara onaj koji je postavljen kao autor odgovora. Nikad više nisam otišla na ovu stranicu, osjećala sam se stvarno povrjeđeno da neko može na nečemu što bi tebalo biti stručan i kompetentan izvor informacija komunicirati na ovim nivou![]()
http://www.cybermed.hr/forum/specija...gode_i_dojenje
Odvalila sam na Jagodicu Bobicu
Sve ostalo mi je...![]()
ja sam zapravo oduševljena njegovim odgovorom o količini i puzdanosti pregleda u trudnoći http://www.cybermed.hr/forum/specija...i_higrom_vrata
meni je i ovaj o tabu jagodama okej.
ne petljanje po dojenju-nego priča o tim jagodama od kojih se masovno umire i koje dojilje ne smiju jesti-koja mi je zanimljiva jer ni ja nisam skužila da je više ljudi alergično na jagode nego na druge stvari.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 09.06.2011. at 09:25
ako ništa drugo, morate mu priznati da ima smisao za humorda bavarin s alergijom na jagode. i maline
![]()
a pa meni je ok i ovo s hranjenjem djeteta. toliko smo zakomplicirali da više ne znamo kako nahraniti dijete. a sad, njegovo mišljenje o produženom dojenju mi je bezveze, ako sam dojila do 2,5 godine, nemam veze s posesivnom majkom.
al bi se s guštom s njim, da mi se da, upustila u polemiku oko toga
enivej, neko bi ga trebao pozvati da dođe na naš forumja mislim da bi mu, sudeći po njegovim postovima na cybermedu, gdje se, kako je netko rekao, dobro zabavlja, skroz leglo i tu malo pametovati i zahebavati nas poštene forumašice
a ono što mu ne mogu nikako oprostiti je stav oko MPO.![]()
Ja mislim da joj je odlično odgovorio. Žena je dobila upute od endokrinologa da prestane s dojenjem. Ali ona to ne želi čuti, pa sad traži da joj netko, tko nije kompetentan za to, kaže drugačije.
Mi smo bili nedavno na Rebru kod dr. Richtera, pripremila sam se na najgore (mislim na nivo komunikacije) i bila sam ugodno iznenađena njegovom stručnošću i strpljenjem. Mislim da daje 200% više od ostalih liječnika, bez problema daje svoj broj mobitela (koliko liječnika u bolnicama ovo daje pacijentim); čula sam kako je odgovarao na pozive pacijenata, strpljivo i vrlo konkretno.
ja se jako slažem s tobom da smo sve zakomplicirali.
alil, mislim da bi on kao doktor koji se bavi djecom, itekako mogao/trebao znati zašto se ne preporuča mlijeko smanjenih masnoća.
ne treba biti neurolog pa znati da loše utječe na razvoj mozga, a ni gastroenterolog/nefrolog da bi znao kako dodatno opterećuje bubrege.
pa barem to svugdje piše i nije teško doći do tih podataka.
ako mu se ne da provjeravati informacije, neka barem ne banalizira pitanje.
http://www.mojdoktor.hr/default.aspx...3&article=3171
i šta ćemo sad?nema ništa o lošem utjecaju na mozak i dodatnom opterećenju bubrega.
ja se slažem s deaedi. totalno mi je nejasno da majka djeteta od godine dana, s takvom dijagnozom kakvu ima, uopće postavlja pitanje da li da prestane dojiti.
a osobno smatram da dijete od godinu dana može jesti - sve.
kao i dijete od pet godina. il dijete od deset godina.
to je drugo pitanje, pitanje zdrave il nezdrave prehrane.
a nemamo pojma što inače jedu, to nije napisala. jel masno, jel paštetu, jel piju kolu...
i zašto je onda bitno kakvo mlijeko piju.
da je pitala jel smije djetetu od godine dana davati koka kolu, isti bi odgovor dobila.
cvijeta, nejasno ti je da majka koja želi još dojiti pita ima li neki drugi lijek koji može uzimati, a koji je kompatibilan s dojenjem? To je ono što je žena pitala.
Ne kužim zašto je to žena pitala pedijatra, a ne svog endokrinologa? Ili, ako joj je neprihvatljivo mišljenje tog konkretnog endokirnologa koji joj je, s obzirom na stanje, savjetovao prekid dojenja na naglo, nekog drugo endokrinologa. Pedijatar baš nema neke direktne veze s njenom štitnjačom.
On je taj koji može procijeniti može li ona, s obzirom na endokrinološko stanje, ići na neki drugi lijek i to joj je u prvom odgovoru i napisao. Pretpostavljam da i endokrinolog zna što je i u kojoj mjeri kompatibilno s dojenjem, ali možda sam u iluziji, nisam bila u toj situaciji.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.06.2011. at 10:26
Moje je iskustvo da specijalisti gledaju dosta usko i da su zainteresirani samo za onaj problem koji sami rješavaju. Točno je da je endokrinolog onaj koji je stručan za propisati terapiju, ali ne vidim zašto pacijent ne bi tražio savjet drugog specijalista i dobio širu sliku.
Druga je stvar što su naši liječnici neskloni međusobnoj suradnji i čak se ljute se na druga mišljenja. Molim da me se ne razuvjerava, imam dovoljno osobnog iskustva, Richter bi bio jako zadovoljan mojom logikom zaključivanja - pusti ono što ti je netko tamo rekao, i vjeruj onome što sam vidiš i doživljavaš.
Posljednje uređivanje od vertex : 09.06.2011. at 10:39
zato što je endokrinologu važnije da liječi primarnu bolest i ne obazire se na dojenje
jer, nije rijedak slučaj da endokrinolozi zabrane dojenje, a onda ispadne da ipak postoji kompatibilan lijek, samo se nekome nije činilo važnim da ga pronađe
ne zovu nas rijetko na SOSu žene koje imaju problema sa štitnjačom i propituju za alternativnu terapiju (alternativnu, ne u smislu trava i obloga)
vertex, bila si brža i ljepše sročila, tako da umjesto moga posta može ići i x na tebe
Meni je ginekologica prepisala terapiju, rekla je da je dovoljno na 24 sata obustaviti dojenje. Pedijatrica se uopće nije s tim složila (smatrala je da je terapija štetna i da se puno dulje izlučuje u mlijeko). Meni je bilo logično provjeriti s njom, jer je mojoj ginekologici dojenje, pogotovo oko godinu dana koliko je tad bebi bilo, nepotrebni cirkus. Moja terapija nije bila nužnost pa je odluka bila laka, ali da je nužnost, uopće se ne bih osloniola na to da je specijalist razmotrio sve mogućnosti i našao najbolje rješenje za mene.
Da, slažem se da često specijalisti nisu nešto zainteresirani za suradnju i ne žele se petljat u tuđe područje jer većina ipak u njemu nema nekog iskustva, a ima najviše u svome. I trebao bi postojat neki onda "oberstručnjak" koji će sintetizirat suprostavljena mišljenja - obavezno prekini dojenje versus nemoj, to uopće nije potrebno.
U nekom mom idealnom slučaju u glavi to bi bio dr. opće prakse, ako je dobar - koji najbolje poznaje pacijenta i vodi ga u svemu, a ima med. podlogu. Osim ako je situacija da ono... uopće ne dolaziš tom doktoru jer ga nisi trebao, pa taj ne zna ništa o tebi.
Svi mi "plivamo" u različitim mišljenjima, od carski da-ne, od pit tablete da-ne, od procjenjivanja koliko je neka situacija stvarno opasna. I u situaciji smo da sami radimo tu sintezu. I svi nalijećemo i na ono što želimo/ne želimo čut od doktora na te teme, jer imaju suprotno mišljenje, netko to može prezentirat "medenije", a netko ne.
Ono... kužim i ženu, ali kužim i dr. Richtera.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.06.2011. at 10:51
naravno da ne!
mi ne spominjemo ni lupocet, a kamoli nešto drugo.
samo kažemo da potraže drugo mišljenje i upućujemo na Zavod za lijekove ili u ambulantu za dojenje doktorice Pavičić - Bošnjak
I opet je to sve skupa sklisko područje, jer ne znam koliko dr. Bošnjak, telefonski, može skužit koliko je neko štitnjača-stanje hitno, možda i može. Moje iskustvo s njom je bilo vrlo dobro, pa sam... onako... pozitivno inklinirana, ali ono... ne može se ona kužit u svako područje di žena može doći u dileme ovaj ili onaj lijek - od srčanih smetnji, bubrežnih smetnji, smetnji sa štitnjačama itd. i znat koji je najbolji lijek u svim područjima za koja postoji specijalizacija. Ali, vjerujem da može bit jezičac na vagi u nekoj ženinoj odluci, na način "doktora opće prakse", ako neko baš nema kontakta sa svojim dr-om.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.06.2011. at 10:55
Naša dr. opće prakse je takva, stvarno izvrsna liječnica. Prvo je svekrva bila kod nje, a onda smo se, jedan po jedan, svi prebacili. Sad i A., pa ima tri generacije obitelji. Žena je stvarno za pet - puno zna, a što ne zna, prouči, potraži, konzultira se...
Ovo je bilo iza ine...
Posljednje uređivanje od vertex : 09.06.2011. at 10:54