Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Srednja škola

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Srednja škola

http://www.vecernji.hr/newsroom/news...3D0856A1B257.1

I kam mislite upisati dijete?

Još samo da proradi državna matura pa će konačno pasti maske raznih elitnih škola. Nadam se da će se to dogoditi prije nego će M upisivati srednju.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne slažem s mišljenjem ravnateljice moje bivše škole (St III. gimnazija). Prvo aludiranje na to da studenti koji ostaju u Splitu nisu najbolji studenti. Što to znači? Da mi koji smo studirali u Splitu ne valjamo? Nismo kvalitetni? Što uostalom znači "odličan nastavnik"? Da li je nužno odličan student = odličan nastavnik? Ljuti me takvo razmišljanje. Da li to znači da prof Matijević za sebe tvrdi da nije kvalitetan nastavnik? Je li svjesna toga da je cijelom svom kolektivu opalila ogromnu šamarčinu? Stvar je puno kompleksnije od ovoga što ona navodi. A i samo to kvaziistraživanje me ljuti! Pobogu, oni su zbrajali (doslovno) kruške i jabuke.

A pogledajte i uvjete tih škola. Dok recimo Zgb XV. gimnazija redovito dobiva nova računala, nove projektore, nove laptope za sve nastavnike, u St III. gimnaziji o tome mogu samo sanjati. U čemu je onda poanta opskrbljavati one najbolje, a "malima" uopće ne dati šansu da postignu nešto? Kako onda da ti "mali" dođu do vrha...?

I za kraj.......i djeca u 7. razredu OŠ uče neke osnove statistike. I oni bi trebali znati (i redovito to znaju, za razliku od naših glavešina) da nije isto kad jedna škola koja ima 720 učenika (Splitska III. gimnazija) osvoji 3 prva mjesta i jedna škola koja ima 1200 učenika (Zgb XV. gimazija) koja osvoji 5 prvih mjesta. Ipak je to trebalo malo bolje statistički obraditi.

E da, sad će biti kraj Nemojte VI upisivati djecu. Sugerirajte im, vodite ih na otvorene dane škola, ali neka izbor na kraju bude njihov. Došla mi mama jedne učenice prije par dana i veli "Ja je forsam da ide u Lucijanku!". Pitam se čije je tu zadovoljstvo bitnije - roditelja ili djeteta.....?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    A pogledajte i uvjete tih škola. Dok recimo Zgb XV. gimnazija redovito dobiva nova računala, nove projektore, nove laptope za sve nastavnike, u St III. gimnaziji o tome mogu samo sanjati. U čemu je onda poanta opskrbljavati one najbolje, a "malima" uopće ne dati šansu da postignu nešto? Kako onda da ti "mali" dođu do vrha...?
    nije ti to neki argument u ovom slučaju. V. gimnazija primjerice djeluje u vrlo skromnim materijalnim i prostornim uvjetima, daleko mizernijim od XV., također imaju znatno manje učenika od XV., a evo postižu daleko bolje rezultate na natjecanjima...

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa nije baš istina. Imaju oni sasvim lijepe uvjete s obzirom na recimo III. gimnaziju u Splitu. Svaka učionica ima svoje računalo i projektor. Više manje sve učionice su opremljene bijelim pločama. Dva informatička kabineta sa puno računala... Znam jer sam tamo bio na praksi.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ajme, sorry.......krivo sam protumacio tvoj post. ali u svakom slucaju - i opremljenost skole ima utjecaja. itekakvog....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mhm, teško je tu reći tko je u pravu. Ne znam čemu uopće usporedbe, osim ako to služi nekakvoj samoprocjeni i eventualnim poboljšanjima u pojedinim školama. Ovakve liste samo izazivaju zabunu i zlu krv. Sad razumijem zašto rezultati procjena osnovnih škola nisu dostupni.

Svaka škola ne odgovara svakoj osobi djetetu/mladom čovjeku. Isto vrijedi i za svakog nastavnika... No, moramo odabrati, pa ćemo odabrati tako kako mislimo da je najbolje.

No, neke škole općenito postižu bolje rezultate od drugih. To (po mom mišljenju) najviše ovisi o uloženom trudu osoblja i učenika. To je vezana trgovina, iako ni opremljenost nije nebitna.

Nije to novost, sjećam se ja toga još od prije puno godina. Došla sam u Zg na studij (davne 1980) iz solidne provincijske srednje škole. Prve dvije godine studija ležala sam na srednjoškolskim lovorikama što se tiče matematike i ništ nisam morala raditi. Doslovce sam sve znala. Bilo nas je puno koji smo bili bolji od nekih učenika zagrebačkih škola. Aliiiii stručni predmeti su mi štekali i morala sam puno raditi da stignem neke druge studente. S druge strane, kad se sjetim ljudi iz npr. Šibenika, a bome i Splita - bili su vrhunski u nekim predmetima, pogotovo stručnim - svi smo mogli učiti od njih. Bilo je i dobrih studenata iz najrazličitijih zagrebačkih škola (ja sam Šuvarov đak - nije tada bilo gimnazija) i iz brojnih gradova iz cijele Hrvatske. Na kraju - uspjeh na studiju ovisio je samo o radu pojedinca. S vremenom to sve manje ovisi o srednjoj školi i predznanju.

Tako da je teško generalizirati... I bedasto je zapravo reći da je Zagreb bolji od Splita. Nešto ima bolje, nešto nema... Nekome će bolje odgovarati jedno, nekome drugo. Svatko si treba tražiti ono što mu paše.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tražim po forumu rasprave o srednjim školama i gimnazijama i znam da su bile negdje ali osim ovog ne nađoh

Ljudi što milsite za djevojčicu jel bolja Lucijanka u Zagrebu ili klasična gimnazija (kultura)?
    U dilemi smo i nikako da skužimo to rangiranje gimnazija - ok MIOC, peta, prva, sedma... za to nema dosta bodova a smije predati papire samo u jednu...
    Help!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •