Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 107

Tema: pijete li folnu kiselinu?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno pijete li folnu kiselinu?

Nadam se da znate da treba poceti još prije trudnoće,neki kazu cak 3 mjeseca.

mali info...U DM-u ima neki novi napitak od HIPa sa folnom,zeljezom i jodom za trudnice i dojilje a ja mislim da dobro dodje i ovom topiku (kosta oko 50 tak kn za 10 dana),posebno za one koje mrze tablete.

Htjela bih vas upozoriti i da se ne igrate sa manjkom zeljeza,ja sam jako povracala pa sam slabo pila prenatal i beba ima hemangiome (loš krvozilni sustav a željezo je zasluzno za razvoj krvožilnog sustava ).

Drzim fige za dobru pripremu i dobre rezultate 8)

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo, ja bas danas kupila Folan i od sutra krecem (trudnocu planiram od 1.1.).

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hm..., nadam se da nije kasno, ako se pocne piti tek nakon sto se otkije je li se dogodila oplodnja, tj. jesam li trudna. recimo, mi pokusavamo, ali ne znamo tocno kada cemo uspjeti pa...

puse,

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Franny, ako vec pokusavate, pocni i da uzimas folnu kiselinu. Nece ti skoditi!

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kupila sam Folnu od Twinlaba i pocinjem.
    Imam jedno malo pitanjce ... obzirom da imam vec u startu viska kila i stalno vodim rat s njima, frendica me upozorava da bih se od folne mogla poceti debljati?! Kakva su vas iskustva?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam je pila u prvoj trudnoći.
    sad radimo na drugoj bebi ali je i dalje ne pijem.
    vjerojatno je neću piti ni u drugoj trudnoći.
    kao ni prenatale i sve sile ostalih minerala i vitamina u flašici....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je doc za folnu rekao da nije potrebna jer u našoj populaciji ne postoji povećan rizik od spine bifide.

za vitamine mi je rekao da nisu potrebni uz normalnu prehranu (naravno da sam ja na prvom pregledu sve nadobudno pitala).

pila sam jedino željezo radi lagane dilucijske anemije.

ja bih rekla da je od raznoraznih dodataka važnije pravilno se hraniti - to je, uostalom, dobar trening za dojenje kad je prehrana puno bitnija nego u trudnoći.

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    frendica me upozorava da bih se od folne mogla poceti debljati?!
    Neces se udebljati od folne, nego od onoga sto pojedes. B vitamin (ne znam sad tocno koji) utjece na povecanje apetita, no ipak ne toliko da se ne mozes kontrolirati.

Ja sam ju pila u sve tri trudnoce (prva tri mjeseca, onda Prenatal), kao i zeljezo. A za to sto sam se udebljala toliko koliko jesam, sasvim sigurno ne krivim folnu, nego sebe.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma ja sam ko prava streberica prije mjesec dana kad sam radila Papu, najavila doktorici da planiramo bebu pa sam naravno i pitala sta sve treba. Citala sam na forumu da je potrebno napraviti neke bakterioloske pretrage (ili kak se to vec kaze) ali nakon sto mi je rezultat Pape bio fenomenalan (citaram doktoricu: ovo se rijetko vidi ) rekla je da nije nista drugo potrebno, ciklusi uredni, jedino je rekla da pocnem piti folnu i to je to.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U prvoj trudnoći sam pila Folic plus, ali tek od 5 tjedna negdje, kasnije prenatal. Sad pijem folic plus već 10-ak dana jer planirammo drugu bebu, a u trudnoći (odn. kad završim ovu bočicu) ću piti Prenatal

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedite špinat, sadrži folnu kiselinu više od željeza.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

A da li bi ja mogla piti preconception vitamins jer prije kad sam ih uzimala prestala mi je kosa opadati. Ne radimo na bebi jos.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni je doktor isto dao Folic Plus s napomenom da ga koristi piti, 6 tjedana prije i prvih 6 tjedana trudnoće, da poslije nema koristi. Ja sam popila cijelu bočicu i još jedanput za svaku sigurnost pitala za novi recept, ali kako je on rekao nema smisla.

Citiraj kate prvotno napisa
    mali info...U DM-u ima neki novi napitak od HIPa sa folnom,zeljezom i jodom za trudnice i dojilje a ja mislim da dobro dodje i ovom topiku (kosta oko 50 tak kn za 10 dana),posebno za one koje mrze tablete.
    Baš sam danas u časopisu "Bebe" naletila na reklamu i mislim pitat doktora za mišljenje. Kako kažu:
    -odgovara specijalnim potrebama trudnica
    -pokriva povećanu dnevnu potrebu za svim važnim vitaminima i mineralima, uključujući jod, željezo i folnu kiselinu
    -bez dodatka šećera, aroma i konzervansa
    -100% prirodan
    ...
    Bumo vidli :?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Vodenjak prvotno napisa
    Folic Plus s napomenom da ga koristi piti, 6 tjedana prije i prvih 6 tjedana trudnoće,
    Hajde znaj kad ti je 6 tjedana prije trudnoce

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zato se i preporuča piti prije planirane trudnoće jer se ne zna kad ćeš točno zatrudnit.
    Nije je potrebno piti 3 mjeseca prije jer se u tijelu ne stvaraju zalih folne kiseline, zato se i mora piti svaki dan.

Srecica, papa test i bakteriološki brisevi su dvije potpuno različite stvari, ako je jedno u redu, ne znači da je drugo. Bolje ih je obaviti prije trudnoće, nego u trudnoći.

Početno

Mamita, čula sam da se špinat ne bi baš smio jesti u trudnoći, jer sadrži nešto štetno, ne znam točno šta, to je rekao mojoj frendici ginekolog.

Šta se tiče vitamina pila sam folacin neko vrijeme, a sad sam prešla na prenatal od twin lab-a.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Canic prvotno napisa
    Mamita, čula sam da se špinat ne bi baš smio jesti u trudnoći, jer sadrži nešto štetno, ne znam točno šta, to je rekao mojoj frendici ginekolog.

Šta se tiče vitamina pila sam folacin neko vrijeme, a sad sam prešla na prenatal od twin lab-a.

ajde lookni na špinat-vegeta topik :
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=278926#278926

Početno

ja pre-natal (twinlab) nisam ni prestala piti nakon spontanog (godinu dana). rekla mi je zenskica u apoteci da su odlicne tablete i da je blesavo sto je gore nacrtana trudnica jer su tablete dobre za sportasice, velike napore i sl.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja pijem prenatal (materna). Mislim, pijem kad se sjetim...

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Ljubicica prvotno napisa
    Citiraj Vodenjak prvotno napisa
    Folic Plus s napomenom da ga koristi piti, 6 tjedana prije i prvih 6 tjedana trudnoće,
    Hajde znaj kad ti je 6 tjedana prije trudnoce
    Zato sam ga ja pila od kad sam saznala da sam trudna tj. od petog tjedna, pa sve dok nisam popila bočicu. Iznenadila nas je bebica, pa nismo stigli prije, ali oni koji planiraju, kao što smo mi planirali prošlu trudnoću, stignu piti i neko vrijeme prije.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

koliko ja znam folna kiselina pomaže razvoju mozga,laički rečeno, zato se
    pije prije i ja mislim prvih 12tjedana

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

o.k. kuzim da ju je dobro piti u svakom slucaju i da ne moze stetiti, ali iskreno se nadam da nije neka greda ako ju ja jos sad ne pijem. jer stvarno, iako pokusavamo zaceti, mislim da je prerano kad ne znamo hoce li se dogoditi oplodnja (tj. je li se mozda dogodila , makar sumnjam) i kada tocno. a mozda e malo bedasto piti iz mjseca u mjesec, a nis se nije zacelo...

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam malo zamantana pa svašta čitam,gledam,slušam
    i koliko sam skužila po najnovijim ispitivanjima folna kis. je inače
    dobra a kažu da čak i kod starijih ljudi može usporiti propadanje mozga
    tj spriječiti alzerhajmerovu bolest,e sada koliko je to točno :/

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo ima jedno jako dobro objasnjenje:
    Citiraj [url=http://www.iskon.hr/bebe/page/2003/01/10/0098006.html prvotno napisa
    Iskon portal[/url]]Zašto je folna kiselina toliko bitna?

Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sustav, poznatih pod nazivom - defekti neuralne cijevi ili DNC.

DNC se pojavljuju u vrlo ranoj dobi bebinog razvoja, između četvrtog i petog tjedna nakon začeća. Tijekom tog razdoblja trudnoće, formiraju se neuralne cijevi. Ukoliko se neuralne cijevi pravilno ne zatvore nastaju defekti poznati pod nazivom DNC.

Spina bifida i anencefalija dva su najčešća oblika DNC-a. Spina bifida je naziv za rascjep kralježnice, kada dolazi do njezinog nepotpunog zatvaranja zbog čega se još naziva i "otvorenom kralježnicom". Anencefalija rezultira rađanjem djeteta nerazvijenog mozga i nepotpune lubanje.

Istraživanja su pokazala da se uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline dnevno prije trudnoće smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi od 50 do 70 posto.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jesemti gajde! idem si to odmah kupit.... :/

sanda25

Početno

imam jednu zamolbu...ja sam naime kao i mnoge od vas počpela piti ta čudesa u bočicama upravo zbog folne kiseline jer ona prvenstveno ima velik utjecaj i nužan je faktor za rast stanica pa se ja poveselila da će moji jajnici možda početi torpedirati čudo od jajnih stanica. problem je međutim što inače loše reagiram na B12 tj apetit koji i inače nije mali postane velik ko kuća i kile krenu. znam, znam da se ne deblja od zraka ali moj metabolizam...grozno nešto...a s kilama i ciklus poludi ( hormoni su topivi u mastima pa polude kad vide "dobar" guz ) i onda cijela priča poprima karakter horora a moje bebačice nigdje...dakle zamolba bi se svodila na želju da mi netko od vas preporuči neku primjerenu djeticu ( nisam od tipova samo nemoj jesti iza 17 sati i nemoj jesti to i to i to....meni treba režim-jedino to pali..problem je samo da to treba biti niskokalorični režim primjeren nekome tko želi bebu )..ima li iskustava s ZONOM! znam jednu bivšu trudnicu ( blago njoj ) koja je baš prije trudnoće bila u zoni i izgledala je savršeno osjećala se savršeno a i poslije poroda je bila kao violina. šta biste vi rekle na to??!! pomozite molim vas!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da malo ovo izvucem iz arhive
    Dakle ovdje sam pisala prije ravno osam mjeseci, folnu sam pocela piti negdje prije sest mjeseci, prvo redovno, pa mi je apetit divljao, pa sam malo prekidala, pa malo pila i tak ... uglavnom bocicu od 100 tabletica nisam ispraznila, ostalo je nekih 15-tak, dakle u nekom prosjeku kao da sam pila svaki 2-3 dan.
    Kao sto se vidi iz prilozenog jos se cvrckica nije ulovila, sad me zanima da li da kad popijem ovaj ostatak, da li da kupujem novu ili da ne pijem vise? Imate li kakvih iskustava o tome kako se folna skladisti u organizmu ili ju je potrebno stalno nadopunjavati?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Folna kiselina se treba uzimati svaki dan jer se ne stvaraju rezerve.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i tako 4 godine...
    toliko je naime prošlo od prve preporuke
    povremeno je uzimam, malo se već osjećam glupo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja folnu kiselinu nisam nikada pila. Kod moje doktorice vazi preporuka da, uz dobru prehranu i ok krvnu sliku, nije potrebno nista dodatno uzimati.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam je u isčekivanju prve trudnoće isto uzimala neko vrijeme i stvarala mi je dodatno opterećenje za začeće (uz ostala odricanja). Kad sam je prestala piti zatrudnila sam odmah u slijedećem ciklusu 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sve sto sam isprocitala na netu se uglavnom odnosi na uzimanje folne prije planirane trudnoce najmanje 4 tjedna, optimalno 3 mjeseca i tijekom prva dva mjeseca trudnoce.
    Mislim da cu ovo popiti do kraja, to je taman do kraja ciklusa ... ako se potvrdi trudnoca konzultirat cu se sa doktoricom, a ako ne, napravit cu pauzu u uzimanju.

Metvica i ja sam u tako nekoj fazi, a imam puno manje 'staza' od tebe

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Još ne pijem folnu, za sad niti neću. Prijateljica je pila i bilo joj je jako zlo ot toga, tako da je prestala iako je trudna dva mjeseca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja jos od prosle trudnoce pijem prenatal (za trudnice i dojilje koji u sebi ima i folnu) tako da sam ga pila u puno prije trudnoce i naravno sada nastavila.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam kupila prenatal (twinlab) ali moram sa žaljenjem priznati da mi je od njega tako zlo da to nije moguće :shock:

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: pijete li folnu kiselinu?

Citiraj kate prvotno napisa
    8)
    U ljakarnama oko 63kn i to za 20 dana, 2 bočice sa mjericom od 20 ml, 1 na dan. Ako to pijete ne treba ništa drugo jer sadrži i Fe i Jod. Jako je fino, kao neki multivitaminski sok od ananasa. Meni je doktorica dala jednu bočicu reklamnu i rekla da to pijem sad kad planiram, da je dobra priprema. Također sam na više sajtova čitala da je folna najbitnija do 5-6.-og tjedna, što se spine bifide tiče.
    U prvoj trudnoći nisam ništa osim cedevite pila, a sad u planiranju pijem Biofolic, 60 tabl. od 400 mikrograma( dnevna doza) za samo 45 kn.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja pijem folnu već nekih 16 dana. Ginica mi je rekla da je pijem čim sam joj rekla za bebača (mislim da ga želimo). Inače negdje sam čitala da osobama koje su pile antibebi, je posebno preporučljivo da piju folnu jer je navodno i imaju manjka bez obzira na prehranu. Ja na moju inače nisam jako ponosna što se tiče povrća.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure jel ima kakva folna, a da ti nije zlo od toga ?

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: pijete li folnu kiselinu?

Biofolic, 60 tabl. od 400 mikrograma( dnevna doza) za samo 45 kn.
    Meni je to super. Ništa zlo, a možeš pokušati i s onim ****-ovim sokićem.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Oblak. Moje su išle preko recepta (možda se isto zovu Folic). Sada se nikako ne mogu sijetiti, ali kada stignem doma ću pogledati pa ti javim. Meni je od njih ok. Nikakvi simptomi. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bog cure,

meni je moj ginekolog rekao da sa folnom krenem 4 mjeseca prije začeća. Naravno, da smo cijelo vrijeme radili na tome, a tada sam već pila folnu kiselinu. Najprije Twin lab 0,4 mg, pa onda Folic 5 mg (ali tu treba doktor prepisati, ne uzimati na vlastitu ruku), a sad sam opet na Twin lab-u. Malo sam prošli mjesec i zaboravila popiti, ali sad mi ne pada na pamet da je ne pijem. Nije mi zlo bilo od toga ni prije ni kasnije, a ako vas je strah da se ne udebljate pijte je navečer prije spavanja. Nadam se da sam pomogla

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo mene. Tablete koje sam ja dobila od moje ginice zovu se folacin. Pijem ih popodne kada dođem s posla. Meni su sasvim ok. Idu preko recepta tako da sam ih platila 3 kune. Dobila sam za sada dvije kutije po 20 kom, ali mi je rekla da kada potrošim dođem po još.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pijem Twinlabovu folnu kis. od 800 mcg desetak dana. Nisam primijetila nikakve promjene: niti povećan apetit, niti slabost...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

PIJEM FOLIC

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja pijem neke vitamnske tabletice koje sadrže pola redovne preporučane doze, ali se pitam da li je to dovoljno?
    A kupila sam i folan, just in case...

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hello,

Evo ja sam pila folnu 3 mjeseca i odustala. Beba nije došla i ko zna kad će pa mi je glupo pit folnu još ko zna koliko. Kad ugledam + na testiču počinjem opet

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

P.S. Može li se predozirati folnom kiselinom?

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da se nemože. Čini mi se da sam baš to na forumu neki dan čitala da tjelo potroši koliko mu treba a da se višak izlučuje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da apsolutno ne! Ono što ti organizam ne koristi ide sve preko urina van. Neka me netko ispravi ako sam u krivu.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kia jako je važno prva tri četiri tjedna trošiti folnu, pročitala sam to na nekoliko mjesta i na ovom forumu i dalje. Nemoj prestati, ne može škoditi . Drž' se. Ne odustaj!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •