Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 107

Tema: pijete li folnu kiselinu?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, da...vrlo je bitno uzimati to i prije začeća.
    Ja sam od januara pocela uzimati prenatal od natural wealth-a, koji mi je trajao nekih 3 mjeseca, a onda mi je gin. preporučio ****-ov Natal Activ kao dobar (a i neki ga lakse podnose). Uglavnom svakako mi je preporucio da ne prestajem piti te preparate, mozda samo s vremena na vrijeme da promjenim vrstu.
    Ali nadam se da necu morati puno mijenjati....da ce se uskoro "primiti" nesto!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Trenutno pijem Prenatal od Natural Welth-a, zanima me da li smijem uz njega koristiti i taj (kršitelj koda)ov-napitak?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Legice, mislim da to ne bi trebalo koristiti skupa jer su sastojci manje vise isti tako da bi se povecao unos nekih vitamina i preko dnevne doze.

Razlika je u tome sto u prenatalu ima duplo vise folne kiseline (i generalno svih sastojaka ima u vecim dozama nego u ****-u), a u ****-ovom napitku ima dodatak joda i magnezija, a i sve je 100% prirodno.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hallo cure... pozdrav svima!

Cim sam rekla mom ginekologu da planiram bebicu odmah je rekao da idem po folnu kiselinu u apoteku.

Ja je dakle pijem nekih 10 dana jer je odluka svijeza ali i opcenito sam citala da ne skodi ... nego cak je Ok ako netko ima problema sa glivicama i upalicama... dakle pomaze u ojacavanju imunitarnog sistema!

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam išla kupiti folnu u ljekarnu i gđa. farmakologinja me dočekala pitanjem A jeste li trudni?. Odgovorila sam da nisam ali da radim na tome. Preporučila mi je da kupim folnu tek kad ostanem T jer ovako može biti više štete nego koristi.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ne znam... Mogu ti reci da sam napravila citavu studiu o toj temi i svugdje pise da se zivcani sustav i kraljeznica u bebe formiraju u ranoj trudnoci odnosno u periodu kad zena obisno ne zna ili nije jos sigurna da je trudna.
    Folna kiselina pomaze u prevenciji spine bifide, malformacija i drugih bolesti toga tipa.
    Naravno, veoma je vazno hraniti se pravilno jer vitamini nisu i nesmiju biti nadomjestak pravilne i zdrave ishrane bogate vocem i povrcem, zitaricama, ribi i bijelom mesu itd.... znas ono Mediranska dijeta
    Ako u toj folnoj ima i kalcija jos i bolje!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ankara čudi me da ti je rekla tako nešto... zaista prvi put čujem da može škoditi
    meni je moja ginekologica, čim sam joj rekla da bih htjela ostati trudna, rekla da počnem uzimati folnu
    folna kiselina se preporuča piti i prije začeća i mislim da ne može škoditi jer se višak izluči putem urina
    nemojte uzimati folacin jer je to velika doza, a nema potrebe za tim
    bolje uzeti nešto što ima 400-800 mcg folne
    a u slučaju da imate takvu prehranu koja osigurava dovoljnu količinu folne, onda ne treba ni to
    samo, mislim da većina nas nema takvu prehranu - ja sigurno ne...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

slažem se sa ginger

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja JOŠ nisam trudna ali pijem folnu, savjetovala se sa ginekologom koji je i rekao da bi trebalo piti ju i prije začeća....sad me zanima zašto ti je u ljekarni teta rekla da bolje NE? Na bazi čega???

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Stvarno ne znam. Ja sam ju išla kupiti s namjerom da i ja malo ojačam jer mi je prehrana grozna. I sve sam ja to lijepo objasnila i ipak je rekla da je bolje ne uzimati. Onda sam se prošetala kod svog gin. koji kaže da niti on ne preporuča dok ne ostanem trudna a i tada bi ostavio meni na izbor jer se danas u te "vitamine" svašta stavlja. Pa sad ti budi pametan. Doduše, ja sam i morala popbaciti jedno dijete u 5.mjesecu trudnoće zbog lošeg razvoja a pila sam sve moguće što se trudnicama preporuča, naravno pod kontrolom gin. Nije mi jednostavno uopće donijeti odluku.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ankara,
    400mcg folne dnevno je prepouceno opcoj populaciji, ako se dobro sjecam 600mcg trudnicama, a cak i preko 1000mcg ljudima koji imaju probleme s metabolizmom folata (povisen homocistein i MNTHFR mutacija)

Ako u organizmu postoji manjak folne to je lose i zbog ovih problema koje su cure navele, a takodje se sumnja da manjak folne utice i na diobu kromosoma u spolnim stanicama - ako pocnes piti folnu tek od pozitivnog testa na trudnocu a imas manjak folne u organizmu znaci da si s unosom folne zakasnila (sto jos ne znaci da c biti problema, no dize se statisticka vjerojatnost da ih bude), zato su preporuke piti 3. mj. prije planiranog zaceca.
    Kod odabira preparata - treba paziti da uz folnu ima b12 i b6 (vezani metabolizmi) i izbjegavati multivitaminske i mineralne kombinacije jer se sa svim ti dodatnim mineralima i vitaminima moze pretjerati (npr. kalcij, a vitamin...)
    Ja sam u ovom dijelu planiranja trudnoce maratonac (prosjecno mi treba treba oko 1 god da zatrudnim) i ne pijem folnu stalno, kada povremeno napravim turu pazim na sastav tabletica, i stalno nastojim jesti dosta zelenog povrca koje je takodjer bogato folnom kiselinom i umjerena sam s kavom i alkoholnim picima (postoje rumori da oni ometaju resorpciju).

Sretno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jos dodatak: mutacija je MTHFR - pretraga: MTHFR C677T mutacija- ona je najbolja za vidjeti sklonosti deficitu, no doktori je u prinipu daju tek nakon par spontanih pobacaja, a moze se napraviti i pretraga na razinu homocisteina ili cak odrediti razina folne kiseline u krvi - ja sam si ovu zadnju prije par god. privatno napravila cisto da nutricionisticki provjerim da li meni to stalno treba ... amortizirala se s par bocica vitamina

ivana83 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

počela sam piti pregnital i još malo folne koliko treba za preporučeni dnevni unos.
    MM sam dala multivitamin, ne može škoditi.
    sad samo da dođe

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lutonjica prvotno napisa
    nisam je pila u prvoj trudnoći.
    sad radimo na drugoj bebi ali je i dalje ne pijem.
    vjerojatno je neću piti ni u drugoj trudnoći.
    kao ni prenatale i sve sile ostalih minerala i vitamina u flašici....
    x

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pomagajte,ja pijem Folic plus i stasno mi je muka od nje,trudna sam 8 tjedana i imam mucnine same po sebi a onda jos uz folnu umirem ,ni u prvoj trudnoci mi nije pasala,jel imate kakvu preporuku nekog drugog proizvodaca ?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Rency probaj folnu od Natural Weltha, meni je ok, nemam nikakve tegobe.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam pocela piti Fersan forte koji sadrtava željezo, vitamin C i folnu kiselinu (vitamin B9). Uzima se za vrijeme jela, samo jedna tableta! To ti je jako bitno, jer time smanjujes probavne smetnje.

yasmina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

prije par dana počela sam piti PREGNITAL na preporuku ginice..
    planiramo trudnoću od siječnja, od tad sam pila folacin,nakon njega B kompleks od Natural Wealtha koji sadrži i folnu kiselinu i sada Pregnital..
    u njemu ima željeza koje je meni potrebno..uz to sadrži još omega 3 i 6

mučnine nemam, na kilama nisam dobila..
    daj Bože da mm i ja uskoro ostanemo trudni

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A je li vam bilo zlo od Folica. Meni su počele mučnine .

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Evo ja pijem Folic plus, ali moram priznati da zaboravim svaki dan popiti..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nema tog preparata folne koji popijem i iza toga se osjecam kao da ga i nisam popila; svaki na neki nacin osjecam - od lagane nelagode do nekih mucninica

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Što ustvari znači ta mučnina. Je li to pod normalno ili je znak da nam tablete ne odgovaraju?

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da mucnina znaci da tableta tesko sjeda na zeludac. Moze se probati od nekog drugog proizvodjaca. Meni je nekako lakse ako uzmem uz obrok, kao da hrana malo pokupi tu mucninu. Inace, svakako preporucam uzimati folnu cijelo vrijeme prije zaceca jer jednom kad zatrudnite moze se dogoditi da vam je od prenatala i folne toliko slabo da ne mozete uzimati svaki dan (dosta cura javlja taj problem). U tom slucaju, dobro je da tijelo ima zalihu od prije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

naomi

Koliko sam istrazila kod velikih doza folne neki ljudi cak imaju i jace alergijske reakcije (osip, oticanje usta, jezika, problemi s disanjem...) i u tim slucajevima kazu odmah prestati uzimati. A kod dijela ljudi kazu da su kod vecih doza moguce "manje" smetnje tipa: mucnina, smanjenje apetita, nadimanje, nesanica, gorak ili los okus u ustima, problemi s koncentracijom i drugo. U tim slucajevima kazu nastaviti uzimati i po potrebi popricati s doktorom. Vecim dozama se uglavnom smatra iznad 1000 mcg.
    Kako za moj slucaj (ponavljajuci pobacaji, jednom dokazana trisomija) na raznim mjestima preporucuju pojacani unos folne, a i vise medicinara mi je to preporucilo, ja folnu kiselinu i pored ovih simptoma i dalje koristim, no pijem ju "kampanjski", a svaki puta uzmem i neki drugi preparat - javit cu ako naletim na neki koji ne generira datne simptome. Takodjer stalno i dosta pazim na prehranu (npr. zeleno povrce i narandze su dobar prirodni izvor folata).

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam pila Folic+ i prije i tokom prva tri mjeseca T, on mi je nekako bio najbolji (zaista nisam osječala nikakve probleme). Za folnu sam se zaista trudila da uzimam redovno. Sad mi je preporučen Pregnacare, koji sadrži i folnu, ali njega uzimam kad se sjetim, jer računam, ipak je ljeto i obilje prirodnih vitamina u ishrani.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Bok cure!

Evo MM i ja smo se ovaj mjesec počeli "truditi", pa sam tako i ja počela s Folic plusom, zanima me samo da li je koja od vas primjetila pojačan apetit? Ja ne znam da li je od toga ili ipak nešto drugo, M bi trebala doći 18.08. a O je bila 04.08. i hopsali smo par dana prije i poslije redovno, sad čekamo.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Iva ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da ti je pojačan apetit od nečeg drugog

ja pijem folnu od mjesec dana prije začeća, i sad sam je nastavila naravno, to je navodno u prvih 3 mjeseca važnije od prenatala (tako kaže moja gin.) počinjem s pregnitalom kad dođem do 12 tjedna. Al ja se full zdravo hranim, svaki dan svježe voće i povrče, puno ribe, tako da možda i to ima utjecaj...ako je prehrana slabija zbog posla itd. onda je dobro početi s prenatalom odmah.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uff, i ja se nadam (ali kao - ne želim se unaprijed nadati! ) da je od nečeg drugog. Moram biti strpljiva do ponedjeljka jer mi je M točna u dan! A peru me čevapi, meksička hrana itd. a inače nisam baš ljubitelj... Ako je samo od Folica - popi...it ću! :/

plave okice

Početno

Ja pijem folnu skoro tri meseca jer toliko i radim na bebi.Da li se nekom desilo da ima zatvor dok pije folnu?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja ju pijem nekih mjesec dana i nemam problema sa zatvorom za sada.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

plave okice - jučer sam imala novi momenat s Folicom - zaaatvor! E pa da čovjek ne vjeruje! Ne znam da li je od toga ili šta drugo, ali tu je! :/

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam isto poćela piti folnu kiselinu i vitamin c .moj ginekolog mi je tp preporucia bar 3-4 mjeseca prije trudnoce

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja ju pijem od ovulacije do m i onda prestanem. valjda ne činim neko veliko zlo na taj način, ono, tipa da šokiram organizam... šta mislite?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

azne znam hoćeš li na taj način nešto postići,cilj je da stvoriš nekakvu rezervu konstantnim uzimanjem,da bi beba,kad dođe mogla uzeti sebi,bez da ti ostaneš u deficitu.
    ja sam popila 2 bočice folic+,a sad sam uzela prenatal,i jedno i drugo sam uzimala nakon ručka,nemam problema sa stolicom,a pijem i željezo,jer sam anemična(nakon večere sa čašom cedevite)

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj **az** prvotno napisa
    ja ju pijem od ovulacije do m i onda prestanem. valjda ne činim neko veliko zlo na taj način, ono, tipa da šokiram organizam... šta mislite?
    Ja folnu pijem prilično slično zadnji mjesec- pila godinu dana svaki dan.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

godinu dana? :shock: ja nisam toliko strpljiva. mene bi folna svakim danom kojim ju pijem podsjetila da još nisam trudna a želim biti. to je razlog zašto ju ne pijem redovito.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Počela u oktobru-novembru 2007
    trudnoća februar 08, spontani mart 08,
    a uz folnu dodajem mjesec selen, mj. C do O, pa Mg poslije O, pa prenatal koji mi je ostao od T, pa nekad andol 100 da ja od sebe pomognem prokrvljenost endometrija i tako čekam...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kome se sve preporuča taj andol?

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Pijete li folnu kiselinu

Meni je moj MPO doktor preporucio obavezno da pijem Folacin, čak i u periodima kada nisam postupku, tako sam vam ja vec punu godinu dana na folacinu. I to mi je dva puta ponovio, folacin konstantno da pijem.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja pitala ljekara tj rekla mu da znam uzimat od 14-22 dc. on kaze mozete, iako nije 100% potvrđena djelotvornost, samo zastitite želudac.
    On se daje zbog cirkulacije, tj prokrvljenosti krvnih žila koronarnih bolesnika (mislim zbofg prevencije nastanka trombova ), a u nasem slučaju cirkulacije endometrija, samim tim i njegovog rasta i mogućnosti implantacije.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Evo ja kupila folnu kiselinu i danas počinjem sa korištenjem....samo me još nešto zanima dali mogu smršaviti ili se udebljat radi tableta? kakvu funkciju imaju ove kapsule?

paučica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Folna kiselina se obično koristi u ranoj trudnoći I prije planirane trudnoće za prevenciju defekta neuralne cijevi novorođenčeta.
    Mislim da nema mogućnosti da se zbog korištenja tableta udebljaš ili smršaviš.
    A ako si trudna, udebljat ćeš se svakako
    Nemoj to pripisati folnoj kiselini

bubicazubica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Dan...počela sam je piti kad sam saznala da sam trudna ,na prvom pregledu u 7 tj...nažalost u 9 tj.imala sam miss.,kiretaža(u 9 mj. 2013.),i nakon toga u dogovoru s gin.uzimam je stalno,svaki dan,evo već mjesecima...pijem Folacin....uz dodatak homeopaskih minijaturnih kuglica koje sprečavaju defomaciju,odbacivanje ploda,sprečavaju pobačaj...i naravno uz sve to još koristim Fertilup (koristila sam ga prije prve t.mjesec dana,i sad sam ponovo počela)...

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

Drage buduće mame, nova sam na forumu pa prvo lijep pozdrav svima! Nadam se da ću i ja uskoro zatrudnijeti pa evo počela sam piti folnu kiselinu...inače radim u ljekarni, pa mogu preporučiti kvalitetnijeg proizvođača, a to su: Solgar, Twinlab i Kal. Ja sam počela piti folnu od Twinlaba...
    Isto tako savjetovala bih sve buduće mame da obavezno piju folnu kiselinu, a za ostale vitamine&minerale najbolje odite na besplatno mjerenje vitamina&minerala (održavaju se po raznim ljekarnama) pa provjerite jel vam nešto fali. Ako ne, i ako se zdravo hranite, mislim da nema potreba da uzimate nešto osim folne.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

mag pharm i ja sam pila folnu kiselinu (to mi je gin savjetovao) pa sam prestala, ali sad ću opet početi piti.

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, ja bas danas kupila Folan i od sutra krecem (trudnocu planiram od 1.1.).

Slucajno tu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Za sta se ona koristi konkretno

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Slucajno tu prvotno napisa Vidi poruku
    Za sta se ona koristi konkretno
    Trudnicama se savjetuje dodatno uzimanje folne kiseline putem dodataka prehrani u periodu kada se pripremaju za trudnoću i do 12. tjedna trudnoće. Razlog tome je potreba za folnom kiselinom kako bi se fetus pravilno razvijao. U nedostatku iste može doći do oštećenja neutralne cijevi čime djetetov živčani sustav ostaje nerazvijen. U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda.

Može se dobiti preko recepta od svog ginekologa.
    Posljednje uređivanje od mravak : 06.08.2014. at 08:35

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

ja sam ju počela piti kad sam saznala da sam trudna. Kupila sam neku od firme SOlgar.
    Danas sam bila na pregledu i ginić mi veli da pijem 2 tablete da je ovo malo (ima 400 mcg) znači da pijem 800.

Koliko vi pijete?

i zadnji put sam ju pila do 12 tjedana trudnoće nakon toga sam nastavila s nekim multivitaminima od NW-a

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ja sam pila 400

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •