-
helly7, dobrodošla na forum!
Koliko je tvoja beba stara? Kako vam ide dojenje od početka? Kad se pojavila ragada?
Zbog čega izdajaš? Raspiši se malo... 
Postavit ću ti nekoliko pitanja da isključimo gljivice (iako si napisala da je zbog izdajalice):
Kakvog je izgleda bradavica (ljuskasta, crvena, sjajna)?
Kakva je bol (oštra, probadajuća)?
Boli li te samo na početku podoja ili i prije i poslije?
Ima li dijete bijele naslage na jeziku, koje se ne mogu odstraniti kad postružeš gazom?
Pokazuje li znakove boli dok doji, plače ili je nervozna?
Ima li pelenski osip?
Cure su ti dobro rekle da krv u mlijeku nije štetna za dijete, neka slobodno doji. Kažeš da je izdajalica kriva za ragadu, zašto onda misliš da će ti pomoći izdajanje da ragada zacijeli?
Savjetovala bih ti da svakako pokušaš izbjegavati izdajanje, kao i davanje bočice ili dude, koje mogu sad biti posebno opasne, jer beba može usvojiti neispravan način sisanja, a tebi je najvažnije da pravilno obuhvaća dojku ustima, kako se ragada ne bi dodatno povećavala, već postupno zacijeljivala.
Izbjegavaj grudnjak i jastučiće, neka bradavica bude što više u dodiru sa zrakom.
-
Hvala na dobrodošlici. I na pomoći!
Malena je stara mjesec dana. Zapravo se od početka borimo s dojenjem. Jer je prvo imala žuticu, pa je bila uspavana. A sad joj je to ušlo u naviku, pa nakon par minuta dojenja zaspi, al vuče i jede i u snu. Pokušavam ju buditi, al nikakvi trikovi ne pomažu osim da je skinem s cice, dignem da se podrigne i onda se eventualno probudi (pa cijela ta procedura traje i po sat i pol). Onda me brine jel dosta pojela, jer traži ponovo nakon pol sata od kako je prestala jesti. I tak se natežemo cijeli dan, ja iscrpljena, ona niš ne spava (osim na cici). Al danas je bolje, ipak su ti periodi dok je budna i papa sad malo duži, izdrži budna i 10-ak minuta, a prije to nije bilo ni minutu. Ragadu sam dobila još u bolnici, jer dok još nije naišlo mlijeko, ja sam s prejakom izdajalicom (sad koristim drugu koja nije tak jaka) krenula pa je malo popucalo, a kak ona papa to se jer je vlažno, umijesto da zaraste još širi. Zapravo se izdajam po noći jer mi se napravi puno mlijeka i dojke prilično otvrdnu, a po danu kak je ona stalno prištekana to se ne dešava. A i kak se jučer nikak nije mogla najest, bilo mi je baš dobro da sam imala izdojenog mlijeka pa sam joj to dala (na bočicu-znam da nije dobro, al bila sam očajna i uplašena zbog te krvi) jer mi se činilo ko da je sve pojela što sam joj imala za dati.
Nisu gljivice, već je svekrva pitala patronažnu jel mala ima soor, pa je pogledala i rekla da nema. A boli me na početku dok se tek stvara vakum, poslije je bolje, i boli na dodir, a bol je ko da mi netko trga ili čupa bradavicu (neznam kak bolje opisati). Bradavica nije ništa od navedenog, tj. izgleda ko da je fali na tom mjestu. Nema naslaga, osim mlijeka. Nervozna je dok ne dobije jesti, a onda je sve super, a pelenski osip nema.
Na izdajalicu manje boli nego kad ona potegne, zato sam mislila da bi mi moglo pomoći. Jesam često s tom cicom izvan grudnjaka (namažem s mlijekom, pa s purelanom), al nemogu bez grudnjaka i jastučića, pogotovo noću jer mlijeko curi na sve strane, kaplje po podu, pogotovo kad malena zaplače. Eto to je to, valjda će nam krenuti na bolje, jedva čekam dan kad ćemo i ja i ona uživati u dojenju. Znam da je vrijedno truda i jako se trudim, prvenstveno zbog nje, a i zbog mene.
Hvala vam još jednom!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma