Ja naime nisam u braku pa me zanima je li kod upisa u vrtić/jaslice veća prednost biti samohrani roditelj ili roditelj u izvanbračnoj zajednici, zna li tko? oboje smo zaposleni
Ja naime nisam u braku pa me zanima je li kod upisa u vrtić/jaslice veća prednost biti samohrani roditelj ili roditelj u izvanbračnoj zajednici, zna li tko? oboje smo zaposleni
samohrani i nikako ne spominjati da si u vanbracnoj jer po nekim novim zakonima se to smatra oblikom zajednice
najbolje nazovi nekog odvjetnika koji se bavi obiteljskim pravom i pitaj![]()
zašto bi vanbračna zajednica imala prednost?
jednoroditeljske obitelji-UVIJEK, al zajednica bez papira-zašto??
Na http://samohrani.com/index.php mozes vidjeti definiciju samohranih roditelja. Sto se tice vanbracne zajednice obiteljski zakon je izjednacava sa bracnom zajednicom, a porezni, odnosno financijski zakoni, je ne priznaju tj. ne izjednacavaju. Kome ce vrtic dati prednost pri upisu mozes vidjeti u kriterijima za ostavrivanje prednosti pri upisu u djecjem vrticu na temelju kojih se radi rang lista u vrticu. znam da zaposleni roditelji uvijek imaju prednost pred nezaposlenima.
ako ti muž radi u nekom Ministarstvu, tata i mama u PU, baka i deda u 80 i dalje rade u HV, tetke i stričevi na čelu nekih stranaka, a da si ti uz sve to ravnateljica dječjeg vrtića - e onda imaš prednost.
Pitanje i ovaj odgovor su smiješni (a mislim i protivni pravilima ovog foruma jer se traže informacije o načinu prevare pri upisu).
Pa zašto bi vanbračna zajednica imala prednost pri upisu u vrtić? Od kud vam uopće ta ideja
Iskreno se nadam da će se uskoro početi provjeravati svi papiri koji se predaju pri upisu.
marija - vrtici nemaju zakonsko pravo provjeravati dokumente koji su predani ako su pravovaljani, npr. osobna iskaznica ili potvrda poslodavca koja je pecatirana ili izjava o samohranosti - vrtic tu nema pravo ici u istrazni postupak sto je tocno a sto ne, nego vjerovati predanim papirima i institucijama koje stoje iza pecata.
prednost pri upisu definirana je zakonom o predskolskom odgoju, tako da je definirano da prednost medju ostalima imaju i samohrani roditelji. nazalost definicija samoh. rod. trebala bi biti u obit. zakonu ali je tamo nema pa je to ostalo kao neka siva zona - ova def. na stranici udruge je njihova def. i nije sluzbena, pa kao takva nije ni obvezujuca.
u praksi se najvise rod. izvanbracne zajednice prijavljuju kao samoh. jer time ostvaruju prednost pri upisu, a istovremeno u nekim vrticima i popust na cijenu. to je problem s kojim se susrecu svi vrtici u rh, a posljedica je neimanja definicije u zakonu.
ja sam svoju izjavu o samohranosti potvrdila kod javnog bilježnika. jedan vrtić je to izričito tražio, a drugi ne (ali sam ju svejedno priložila).
ne vidim razloga da se ovdje dizu tenzije zbog anamixinog pitanja. zena je odabrala drugaciji oblik zajednice i ko je nama kriv sto smo se udavale
isto tako mi nije jasno, zasto ne bi izvukla najbolju korist za sebe i svoje dijete iz dane situacije jer po nekim drugim pitanjima ce bas kao samohrani i bez formalen bracne zajednice tesko ostvariti neka druga prava
Ali osoba koja zivi u nevjencanoj zajednici nije samohrani roditelj. Pa je izjava u kojoj tvrdi da jest - laz.
Da ne spominjem da nije posteno prema roditeljima koji su stvarno samohrani.
moj nevjenčani suprug i ja ni ne živimo u istom gradu, a samim time niti u istom domaćinstvu, ali da, mi se sebi zovemo partneri. s druge strane, u vrticu gdje spadamo su mi jasno i otvoreno rekli da nema šanse da moje dijete upadne jer su turbo puni i da bi imala prednost jedino da imam muža branitelja ili da je netko od nas invalid. čisto sumnjam da su baš svi koji se prijavljuju takvi pa vjerujem da mnogi 'muljaju' i više nego što ja planiram. uz, to dijete mi je rođeno u 12 mj. pa ni tom osnovu baš nije visoko na listi za upast u vrtić. drugih opcija nemam. i meni je žao što ću možda nekome oduzeti mjesto ali nažalost društvo koje tako funkcionira me na to 'prisiljava'. od premalog broja vrtića do hrpetine onih koji imaju tetku, majku, strinu, ravnateljicu...a ja to sve nemam pa čak niti da mi pričuvaju dijete u onom trenutku kad ću morati na posao. stog, molim dušebrižnike da me ne osuđuju jer ne znaju cijelu situaciju
sorry, iz tvojeg uvodnog posta se je jedino dalo zaključiti da živiš u izvanbračnoj zajednici, za koju smo očito svi "dušebrižnici" pomislili da se radi o zajednici dvoje ljudi "pod istim krovom" koji se razlikuju od redovne bračne zajednice po tome što nemaju papir o sklopljenom braku.
x
I mali dodatak. Za 12 mj. će ti teško pomoći i ta potvrda o samohranosti. Raspitaj se o privatnim vrtićima i već sad odi rezervirati mjesto. Većina ima listu na koju se može upisati. Moj brat je stavio svoju bebu na popis s par tjedana i rekli su mu da je dobro da je došao tako rano jer je u zg velika gužva i u privatnim vrtićima. Sretno!
samohrani u našoj državi nemaju nikakvih prednosti, no zato imaju mnogo problema.
inače, ovo pitanje sam i sama postavila u x vrtića, no svugdje su nam rekli da to ne gledaju (unatoč tome što možda u nekom aktu stoji da imaju prednosti pri upisu). bitno je prebivalište i zaposlenost skrbnika.
Oduzimanje prednosti drugoj djeci... hm...
Kod nas u vrtiću gotovo da nema šanse da se dijete upiše, ako oba roditelja nisu zaposlena.
Na prvom sastanku u vrtiću smo svi trebali reći nešto o sebi. To je redom izgledalo ovako; zovem se xxx, ne radim.... itd.
Mislim da je od 17 djece, samo 4 imalo zaposlene roditelje.